Antena 3 CNN Politică Republica Moldova și Ucraina încep negocierile de aderare la Uniunea Europeană | Iohannis: "E un rezultat istoric"

Republica Moldova și Ucraina încep negocierile de aderare la Uniunea Europeană | Iohannis: "E un rezultat istoric"

Consiliul European deschide negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Dec 2023   •   20:10

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat joi seara că liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

De asemenea, Consiliul European a decis ca Georgiei să-i fie acordat statutul de candidat la aderarea la UE.

UE va deschide, de asemenea, negocierile cu Bosnia şi Herţegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare şi a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.

"Un semnal clar de speranţă pentru popoarele lor şi pentru continentul nostru", a comentat Charles Michel pe reţeaua socială X.

Maia Sandu: "Victorie pentru Moldova"

În urma deciziei, președintele Republicii Moldova a scris pe Facebook că este o pagină nouă în istoria țării sale.

"Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor.

Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră.

Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult.

Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE", a scris președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe Facebook.

Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea...

Publicată de Maia Sandu pe Joi, 14 decembrie 2023

Şi președintele Ucrainei a reacţionat.

Volodimir Zelenski: "Felicit fiecare ucrainean cu ocazia acestei zile"

"Mulțumesc tuturor celor care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple și tuturor celor care au ajutat. Felicit fiecare ucrainean cu ocazia acestei zile. 
Felicit, de asemenea, Moldova și personal.

Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate", a scris președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe X.

Klaus Iohannis a felicitat Republica Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE: "E un rezultat istoric"

Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat Republica Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE şi apreciază că decizia de joi a Consiliului European este una "istorică".

"Felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei şi mult succes în negocierile de aderare", a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a arătat că această decizie este "un rezultat istoric, un pas foarte, foarte important". 

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close