Antena 3 CNN Politică Coordonare în acţiuni: Revendicările sindicatelor, element principal al moţiunii de cenzură a PSD

Coordonare în acţiuni: Revendicările sindicatelor, element principal al moţiunii de cenzură a PSD

Coordonare în acţiuni: Revendicările sindicatelor, element principal al moţiunii de cenzură a PSD
Sursa foto: Victor Ponta
21 Mai 2010   •   14:52

PSD îşi va coordona acţiunile politice şi parlamentare cu calendarul protestelor sindicale care vor urma în cazul în care guvernul îşi va asuma răspunderea pe tăierea salariilor şi pensiilor, a anunţat liderul msocial-democrat, Victor Ponta, la finalul întâlnirii de vineri cu reprezentanţi ai sindicatelor. El a precizat că doleanţele şi revendicările sindicatelor vor fi înglobate în textul moţiunii de cenzură. Sindicatele prezente la discuţii au cerut social-democraţilor să militeze pentru neaplicarea brutrală a diminuării salariilor cu 25%, pentru găsirea unei forme mai rezonabile pentru scăderea fondului pentru salarii şi pentru introducerea unei impozitări diferenţiate.

?Ne-am însuşit din punct de vedere parlamentar toate criticile pe care sindicatele le-au făcut faţă de propunerile preşedintelui Traian Băsescu şi ale Guvernului, şi anume tăierea salariilor cu 25%, a pensiilor cu 15%, a ajutoarelor de şomaj cu 15% şi celelalte. Suntem de acord să susţinem, din punct de vedere politic şi parlamentar, revendicările sindicatelor pe care le considerăm îndreptăţite şi corecte. În momentul în care Guvernul va veni cu proiectul de lege care include aceste măsuri, vom depune o moţiune de cenzură, având exact revendicările sindicatelor, alături de celelalte puncte specifice nouă ca partid social-democrat. Conţinutul principal al moţiunii de cenzură va fi pe ceea ce sindicatele au revendicat în discuţiile cu Guvernul", a declarat Ponta.

Preşedintele PSD a precizat că a stabilit şi o coordonare a calendarului parlamentar cu cel al protestelor sindicale şi al acţiunilor de stradă.

"Acest calendar de proteste să arate preşedintelui Traian Băsescu că nu are sprijin nici politic, nici social, pentru măsurile propuse. Sunt măsurile Traian Băsescu. Nu sunt măsurile FMI, nu sunt măsurile CES, nu sunt măsuri economice, nu sunt măsurile unor analişti cu capul pe umeri, sunt măsurile Traian Băsescu. Am stabilit ca în funcţie de rezultatul moţiunii de cenzură - că aceasta este adoptată sau respinsă - să ne întâlnim în continuare pentru a vedea care sunt acţiunile noastre comune în viitor", a mai declarat Ponta.

Preşedintele PSD a estimat că, în eventualitatea în care Guvernul Boc va fi demis, va fi numit tot un guvern susţinut de actuala majoritate guvernamentală, dar măcar mai credibil.

"Va fi numit probabil tot de majoritatea actuală, pentru că responsabilitatea aparţine tuturor celor, parlamentarilor, care votează guvernul actual. Nu sunt numai PDL, sunt şi UDMR şi independenţi, foşti liberali şi social-democraţi. Toţi au votat acest guvern şi toţi vor avea posibilitatea să-şi răscumpere în faţa alegătorilor onoarea şi demnitatea votând moţiunea de cenzură. Dacă va trece moţiunea de cenzură, sigur, tot majoritatea actuală va numi un nou guvern, însă Guvernul Emil Boc prin modul în care a minţit în campania electorală şi-a pierdut total orice drept, orice încredere şi legitimitate în faţa oamenilor. Un nou guvern nu va putea să fie...poate că va fi la fel de incompetent ca cel actual, dar în mod sigur va fi un pic mai credibil, cel puţin la început", a conchis Victor Ponta.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu i-a îndemnat, la rândul său, la grevă generală şi pe salariaţii care nu sunt bugetari dacă diminuarea salarială cu 25% nu va fi abandonată.

"Dacă lucrurile nu se vor îndrepta într-o situaţie firească, anume de a abandona acest proiect de lege care nu face decât să aducă mari deservicii cetăţenilor României, va trebui să luăm în calcul şi alt tip de acţiuni care să continue până când lucrurile vor intra pe un făgaş normal. Cred că este nevoie ca acţiunea de tip grevă să atingă toate sectoarele de activitate. Eu cred că e momentul ca toţi colegii să înţeleagă că acest tip de acţiune nu este dedicat doar celor care reprezintă sectoare bugetare, pentru că, în egală măsură, sectoarele economice vor fi afectate în perioada următoare şi cred că un semnal serios de nemulţumire ar trebui să fie greva generală în toate sectoarele de activitate, inclusiv în cele care produc mari perturbaţii în funcţionarea societăţii româneşti", a declarat Marius Petcu.
Petcu a arătat că în timpul întâlnirii s-a stabilit ca toate propunerile sindicale vor face parte din viitoarea moţiune de cenzură a PSD.
"De asemenea, am luat act de poziţia exprimată de FMI, care vine în întâmpiunarea dorinţei noastre de a nu aplica în mod brutal diminuarea salariilor cu 25%, ci de a găsi o formă prin care fondul de salarii să fie scăzut, dar nu la acest nivel şi că până la urmă ar trebui să abordăm forma de solidaritate care să însemne o impozitare diferenţiată. Este momentul ca cei care au avut beneficii mai mari în perioada trecută să contribuie mai mult la depăşirea stării de criză", a adăugat Marius Petcu.
El a atras atenţia că va răspunde favorabil oricărui partid care încearcă să dea sindicatelor o mână de ajutor, "pentru că este evident că astăzi resursele sindicale nu sunt suficiente pentru a putea opri acest act normativ".
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close