Antena 3 CNN Politică Cum arată România, astăzi, după ZECE ANI DE SCLAVIE. Unde a ajuns ţara lui "Să trăiţi bine!"

Cum arată România, astăzi, după ZECE ANI DE SCLAVIE. Unde a ajuns ţara lui "Să trăiţi bine!"

Cum arată România, astăzi, după ZECE ANI DE SCLAVIE. Unde a ajuns ţara lui "Să trăiţi bine!"
de O.P.    |    03 Feb 2014   •   05:59

Începem astăzi să vorbim despre sfârşitul unei condamnări la care au fost supusi milioane de romani.  Timp de 10 ani, romanii au suportat cu stoicism regimul Basescu, au fost umiliti, saraciti, lasati la mana clientelei politice portocalii.

Cu un deceniu în urmă, Basescu se angaja că-i va trage în ţeapă pe marii corupţi, că politicul nu-şi va băga coada-n justiţie, presa va fi independentă şi economia ţării va dudui.

Cu aceste promisiuni l-a învins Traian Băsescu pe Adrian Năstase în 2004, însă odată instalat la Cotroceni, preşedintele jucător a intrat în arenă, uitând şi de Constituţie şi de promisiunile electorale.

A început în schimb vânătoarea lui Adrian Năstase şi a celor care l-au ajutat să formeze primul Guvern Tăriceanu.

Primii paşi către putere, primele minciuni vândute ca promisiuni au fost făcute de Traian Băsescu în 2004, într-o campanie electorală care avea să schimbe radical parcursul României pentru următorul deceniu. Tot atunci a început şi drumul spre îmbogăţire al familiei sale. Fost primar al Capitalei, Băsescu a ajuns la Cotroceni în urma unei manevre puse la cale în laboratoarele Alianţei D.A. Adrian Năstase pornise cu prima şansă în cursa pentru prezidenţiale în faţa candidatului dreptei, Theodor Stolojan, prea puţin ofensiv şi complet lipsit de carismă.

Problemele de sănătate ale lui dragă Stolo, pretext pentru renunţarea la candidatură, l-au emoţionat până la lacrimi pe Traian Băsescu.

"Îţi mulţumesc pentru dorinţa de a da o speranţă românilor într-o altfel de Românie. "
"...îţi mulţumesc pentru respectul pe care l-ai arătat colegilor mei din Partidul Democrat în calitate de co-preşedite al Alianţei. Îţi mulţumesc pentru dorinţa de a da o speranţă românilor într-o altfel de Românie. "

Odată lansat ca prezidenţiabil al coaliţiei de dreapta, Traian Băsescu a demarat o campanie extrem de agresivă la adresa PSD cu acuzaţii de corupţie şi promisiuni de schimbare. Mai mult, a acuzat Guvernul Adrian Năstase că a fraudat primul tur al alegerilor parlamentare şi prezidenţiale folosindu-se de softul pus la dispoziţia Institutului Naţional de Statistică. A cerut arestarea tuturor directorului INS, sigilarea computerelor şi verificarea softului de către specialişti independenţi.

O altă temă de campanie, o altă minciună. Ţepele din Piaţa Victoriei pentru marii corupţi s-au dovedit a fi de fapt dosare făcute la comandă adversarilor politici. Totodată, copiind modelul revoluţiei portocalii din Ucraina, Băsescu, la braţ cu Stolojan şi Călin Popescu Tăriceanu a mizat pe un mesaj antisistem, promiţând că viitorul preşedinte va combate corupţia şi va aduce bunăstare.

"Să trăiţi bine !"

În plus, Băsescu a contrapus retoricii aşezate, raţionale şi sobre a lui Adrian Năstase, un limbaj colocvial cu priză la public. Fostul marinar s-a şi-a creat o imagine de politician ridicat dintre oameni simpli, care râde zgomotos, gafează, dar pare simpatic.

"Vă doresc să aveţi convingerea că în fruntea ţării se află un om, un preşedinte care vă iubeşte pentru că a plecat dintre voi !"

Diferenţa de clasă între cei doi candidaţi s-a văzut şi în seara alegerilor, în mesajele de la sediile PD şi PSD.

Una dintre puţinele promisiuni îndeplinite de Băsescu. După anunţarea rezultatelor oficiale, câştigător la mustaţă al alegerilor, şeful PD spunea primele minciuni grave în calitate de preşedinte.

La acea vreme, Năstase nu ştia ce avea să urmeze.

Vânatoarea în justiţie pe care Băsescu a condus-o neobosit timp de 9 ani s-a terminat pentru Năstase cu două condamnări la închisoare, o tentativă de sinucidere şi cariera politică distrusă.

În 2004, coşmarul abia începea. Treptat, Băsescu şi-a creat pârghii pentru preluarea puterii tuturor instituţiilor statului. Nu a renunţat nici la conducerea partidului, deşi funcţia îl obliga s-o facă. I-a predat ştafeta lui Emil Boc care avea să-i rămână cel mai loial slujitor.

Din acest moment, Emil Boc are responsabilitatea conducerii partidului şi implicit a calităţii actului de guvernare a Partidului Democrat.

Înainte de vacanţa de iarnă, proaspătul preşedinte a demarat consultări la Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui prim-ministru. Prima decizie ca şef de stat, prima forţare a Constituţiei. Băsescu l-a propus premier pe Călin Popescu Tăriceanu, dând guvernarea pe mâna Alianţei D.A, deşi PSD câştigase alegerile parlamentare.

Potrivit legii fundamentale, ar fi trebuit să lase mână liberă partidelor pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Însa Băsescu s-a implicat direct în negocieri. A cooptat Partidul Umanist Român la guvernare pentru a-i lăsa pe social-democraţi în opoziţie. Mai apoi a numit această manevră 'soluţia imorală'. Abia câţiva ani mai târziu a recunoscut că a participat la discuţiile de la Grivco.

Fără momentul Grivco 2004, PD n-ar fi ajuns la guvernare. Asta însă n-a contat pentru Traian Băsescu care a întors rapid armele împotriva PUR, la fel cum a făcut cu toţi aliaţii. Cu timpul l-a transformat pe Dan Voiculescu din adversar politic în inamicul numărul 1. I-a atribuit termenul de mogul şi a folosit ca temă de campanie lupta împotriva patronilor de televiziune care ar fi încercat să controleze statul şi pe guvernanţi. Adică exact ceea ce chiar el a încercat să facă încă din primele zile de mandat.

În decembrie 2004, nici nu se formase bine Guvernul ca deja sforarul de la Cotroceni lăsa de înţeles că nu va fi simplu arbitru şi va încerca să controleze fiecare pas al Cabinetului.

Cocoţat în cea mai înaltă funcţie în stat, Băsescu a avut grijă să-şi cureţe trecutul. Dosarul Flota atârna ca o piatră de moară de gâtul său, după ce în timpul mandatului de primar dăduse cu subsemnatul de mai multe ori la Parchet, iar ulterior a fost trimis în instanţă.

Disperat să-şi şteargă urmele penale, şeful statului şi-a instalat rapid oameni în sistem care să răspundă prompt comenzilor de la Cotroceni. Câteva luni mai târziu, proaspătul şef al PNA, Daniel Morar avea să îngroape dosarul Flota.

Funcţia de preşedinte i-a adus lui Băsescu şi beneficii de ordin material.
Şi-a petrecut vacanţa de iarnă la vila de protocol de la Predeal, iar Revelionul l-a sărbatorit în compania Elenei Udrea, blonda despre care românii nu ştiau la acea vreme mai nimic. Aveau să afle însă anul următor ce rol cheie va juca aceasta la Cotroceni şi cum va influenţa tandemul Băsescu-Udrea România viitorului deceniu. 

×
Parteneri
Medicul Adrian Marinescu, detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close