Antena 3 CNN Politică Directorul STS, la audieri pe tema presupusei implicări în numărătoarea paralelă a PDL

Directorul STS, la audieri pe tema presupusei implicări în numărătoarea paralelă a PDL

Directorul STS, la audieri pe tema presupusei implicări în numărătoarea paralelă a PDL
Sursa foto: Marcel Opriº
10 Dec 2009   •   10:33

Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş a venit joi, la audieri în Comisia de apărare a Senatului, pentru a da explicaţii cu privire la acuzaţiile formulate de PSD cu privire la implicarea acestui serviciu de informaţi în numărătoare paralelă a voturilor efectuată de PDL.

Preşedintele Comisiei de apărare, Teodor Meleşcanu, a declarat că la o emisiune televizată s-au făcut acuzaţii privind implicarea STS în campania electorală şi că a primit materiale şi declaraţiile unor persoane privind "unele lucruri care s-au întâmplat în secţiile de vot".

"Avem un dosar cu declaraţiile unor persoane care au văzut acele telefoane. Mi se par extrem de grave afirmaţiile că n-au fost folosite de poliţie, ci le putea folosi oricine", a spus Meleşcanu, arătând că aceste afirmaţii denotă că "ceva nu este în regulă".

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a făcut deja o serie de precizări, în urma unor afirmaţii făcute de reprezentanţii unor partide potrivit cărora STS ar fi permis PDL să aibă acces la infrastructura Serviciului şi să poată astfel număra mai repede voturile din turul doi al alegerilor prezidenţiale.
STS a precizat că infrastructura de comunicaţii şi informatică a fost pusă doar la dispoziţia autorităţilor care s-au ocupat de organizarea şi desfăşurarea proceselor electorale, din 2007 şi inclusiv pentru alegerile prezidenţiale din 6 decembrie, partidele politice neavând însă acces la acest sistem.



"Infrastructura de comunicaţii şi informatică construită de STS pentru procesele electorale a fost pusă numai la dispoziţia autorităţilor abilitate de lege în organizarea şi desfăşurarea proceselor electorale din 2007, inclusiv pentru cel din 6 decembrie 2009. La acest sistem nu au avut acces partidele politice", se arată într-un comunicat de marţi al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Potrivit STS, afirmaţiile potrivit cărora STS ar fi permis PDL să aibă acces la infrastructura Serviciului sunt "neadevărate, nefondate şi sunt de natură a constitui un atac grav la adresa instituţiei". Serviciul arată că terminalele pe care le-au utilizat preşedinţii secţiilor de votare sunt cele din reţelele comerciale ale operatorilor mobili.
"Lista acestor terminale a fost accesibilă tuturor persoanelor care au făcut parte din Birourile electorale, inclusiv persoanelor din partidele politice care au făcut parte din comisiile electorale", a adăugat STS.
Totodată, STS susţine că afirmaţiile potrivit cărora Serviciul ar fi ajutat la trimiterea unor SMS-uri pentru a îndemna la vot pentru o anumită persoană sunt, de asemenea, neadevărate.
Serviciul menţionează că, fiind terminale comerciale, mesajele puteau fi primite şi de la alte surse, cum ar fi terminale mobile sau servere de SMS, "inclusiv în scop provocator sau în cel al constituirii unor aşa-zise probe care, ulterior, să fie invocate în diverse acţiuni de reclamare a alegerilor".
Potrivit STS, din verificările făcute de Serviciu rezultă că astfel de mesaje au fost trimise de pe telefoane cu cartele preplătite.
"Respingem orice acuzaţie venită de la orice persoană fizică sau organizaţie la adresa Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi a comportamentului angajaţilor săi. Facem apel către presa, persoane fizice sau juridice şi către toate partidele şi formaţiunile politice să se abţină de la lansarea de astfel de acuzaţii la adresa instituţiei, în caz contrar rezervându-ne dreptul de a acţiona în justiţie", se arată în finalul comunicatului STS.
Prim-vicepreşedintele PDL AdrieanVideanu a respins, la rândul său acuzaţiile privind folosirea de către PDL a soft-ului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, ţinând să facă o descriere a sistemului de numărare paralelă a voturilor pe care partidul său îl foloseşte încă din 2004.
Videanu a explicat că sistemul PDL de numărare paralelă a voturilor este de o "simplitate dezarmantă", în sensul că fiecare organizaţie judeţeană a partidului are la dispoziţie un calculator şi dispune de un fişier în Excel în care se introduc două date, numărul de voturi ale lui Traian Băsescu şi numărul de voturi ale lui Mircea Geoană, aceste date fiind transmise prin telefonul mobil, după copiile proceselor-verbale de la secţiile de vot". La nivel central, conducerea partidului are la dispoziţie un fişier în Excel care prin operaţii matematice simple de adunare, scădere, înmulţire şi împărţire au dat rezultatul final al alegerilor, mai spus Videanu, adăugând că orice copil de şcoală generală mai instruit ar putea să îl decripteze.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close