Liviu Dragnea a cerut un moment de reculegere pentru victimele comunismului. "Trebuie să ne cerem iertare"

18 Oct 2015   •   16:50
Liviu Dragnea a cerut un moment de reculegere pentru victimele comunismului. "Trebuie să ne cerem iertare"

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Congresul extraordinar al partidului, că social-democrații au făcut de-a lungul timpului greșeli politice și a propus marcarea unui moment de reculegere pentru victimele comunismului, transmite Agerpres.

"Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria României așa cum a fost ea sau să rezonăm la unele vibrații ale poporului român. Ne-am ferit câteodată să ne asumăm chiar și trecutul recent. (...) Nu am avut curajul să condamnăm crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greșeli făcute în primii ani de după Revoluție. Tratamentul politic aplicat unor supraviețuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderația și respectul cu care trebuiau tratați acei oameni. (...) Trebuie să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi suntem vinovați. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despărțirii de un trecut care ne mai urmărește și azi. Vreau să ne ridicăm în picioare și să ținem un moment de reculegere în amintirea victimelor dictaturii comuniste și să ne cerem iertare României și românilor că nu am făcut acest gest până acum", a spus Dragnea.

Liderul social-democraților a precizat că PSD a făcut greșeli politice, erori de strategie, de personal, chiar și gafe în relațiile cu oamenii și instituțiile.

El a dat ca prim exemplu "eroarea strategică" din Transilvania, caz în care a susținut că PSD a pierdut electoratul din această zonă cu mesaje neinspirate, alianțe pripite cu partide etnice sau radicale.

"Nu a existat o strategie și o ofertă politică adaptată acestei regiuni. Transilvania este o miză importantă pentru PSD și vă promit că o vom readuce în atenția partidului nu numai printr-o autostradă pe care Guvernul o va construi în regim de urgență, ci și printr-o punte politică și sufletească", a mai spus Dragnea.

O altă "mare greșeală" a PSD este, a arătat Dragnea, modul în care a fost tratat ICR, el subliniind că social-democrații trebuie să refacă legăturile cu intelectualitatea.

"Am mai greșit atunci când am căzut în capcana războiului mediatic întinsă de Traian Băsescu. Răspunzându-i la atacuri, am transformat spațiul public în teatru al violenței verbale și al conflictului, care a otrăvit societatea și a scufundat-o. Ar fi trebuit să ne vedem de guvernare", a adăugat Dragnea.

Parteneri
x close