Antena 3 CNN Politică Gafă prezidenţială: Traian Băsescu a greşit data la care se marchează Ziua Imnului Naţional

Gafă prezidenţială: Traian Băsescu a greşit data la care se marchează Ziua Imnului Naţional

Gafă prezidenţială: Traian Băsescu a greşit data la care se marchează Ziua Imnului Naţional
Sursa foto: Foto: Agerpres
de G.S.    |    29 Iun 2013   •   11:40
Update 12:00 - Administraţia Prezidenţială a publicat, pe site-ul oficial, o erată pentru comunicatul greşit.

"Dintr-o regretabilă eroare tehnică, mesajul preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, cu ocazia Zilei Imnului Naţional a fost transmis sâmbătă, 29 iunie a.c. Menţionăm că, potrivit Legii nr. 99/1998 pentru proclamarea Zilei Imnului Naţional al României, această zi se sărbătoreşte în data de 29 iulie.
Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri pricinuite."
 
--------------------

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, sâmbătă, un mesaj cu prilejul Zilei Imnului Naţional.
 
"Ziua de 29 iunie, când toţi românii sărbătoresc Imnul Naţional, ne oferă un bun prilej să înţelegem cât de important este să fim uniţi în jurul valorilor noastre naţionale. Imnul Naţional, 'Deşteaptă-te, române', născut în Zilele Revoluţiei de la 1848 şi cântat în momente grele pentru naţiunea noastră de către generaţiile care au făurit statul român, ne îndeamnă să înţelegem că la temelia unui stat puternic stă întotdeauna un popor solidar şi responsabil şi că, fără implicarea activă a tuturor cetăţenilor săi în viaţa societăţii, nu putem avea o ţară stabilă, prosperă şi demnă. În această zi de sărbătoare îi invit pe toţi românii să cinstească şi să onoreze cu sufletul deschis Imnul nostru Naţional, 'Deşteaptă-te, române'!", se arată în mesajul preşedintelui, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 
 
Greşeala din comunicat apare la data evenimentului. Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României - ''Deşteaptă-te române!'', simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. 
 
La 29 iulie 1848, ''Deşteaptă-te române!'' a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic ''Un răsunet'' de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie - iulie 1848 al suplimentului ''Foaie pentru minte, inimă şi literatură'', pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti, pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn ''o adevărată Marsilieză românească''. 
 
Interzis de regimurile totalitare, timp de aproape o jumătate de secol, ''Deşteaptă-te române!'' a fost ales, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, Imnul Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991. 
 
Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului. 
 

×
Subiecte în articol: presedinte gafa drapel tricolor Constitutie lege

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close