Antena 3 CNN Politică Geoană: Dacă Victor Ponta decide să candideze, tot partidul îl susţine. Există şi numele meu pe listă

Geoană: Dacă Victor Ponta decide să candideze, tot partidul îl susţine. Există şi numele meu pe listă

Geoană: Dacă Victor Ponta decide să candideze, tot partidul îl susţine. Există şi numele meu pe listă
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Mar 2014   •   11:37
Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, într-o emisiune televizată, că dacă Victor Ponta decide să candideze la Preşedinţie va fi sprijinit de toţi social-democraţii, în caz contrar PSD urmând să se îndrepte spre următorul candidat, Geoană precizând că numele său "este acolo", conform Mediafax.
Întrebat dacă Victor Ponta va candida la prezidenţiale, Geoană a răspuns că este decizia acestuia şi va fi anunţată la nivelul partidului după alegerile europarlamentare din 25 mai.
"Eu sunt absolut convins de faptul că PSD trebuie să aibă candidat la preziedenţiale. (...) Nu este o formulă care să servească interesul PSD sau să servească democraţia românească ca principalul partid al României, care azi reprezintă 40 la sută din intenţiile de vot ale ţării, să nu aibă propriul candidat. A fi o desistare a PSD de la poziţia de prim partid al României şi ar fi şi o desistare, într-un fel, a jocului democratic, nereprezentând un segment atât de important în competiţia electorală. (...) Ar fi nenatural, nefiresc ca PSD să nu aibă candidat", a adăugat Geoană.
El a menţionat că în acest moment în PSD sunt două nume - Victor Ponta şi Mircea Geoană - cu atributele şi susţinerea necesare pentru o candidatură la Preşedinţie.
"În interiorul PSD în acest moment sunt două nume - Victor Ponta şi cu mine - care au atributele, calităţile, experienţa şi susţinerea din partid şi în opinia publică ce ne-ar permite să candidăm la Preşedinţia României", a spus el.
Geoană a precizat că, în tradiţia PSD de până acum, liderul partidului candida la prezidenţiale, foştii preşedinţi ai formaţiunii, inclusiv el, procedând astfel.
"Deci este decizia lui Victor Ponta, ca lider al partidului, după alegerile europarlamentare, ce vrea să facă cu cariera şi cu viaţa sa politică. Este un om tânăr şi faptul că a fost destul de rezervat cu privire la candidatură este legitim, trebuie înţeles. La 41 de ani te poţi gândi că este preferabil să rămâi prim-ministru şi şef de partid în loc să te duci la o funcţie, mai importantă decât cea de prim-ministru, dar care, după 5 sau 10 ani, practic, cariera politică ţi se va fi încheiat. Este legitim ca Victor Ponta să aibă această dilemă, nu e nimic nefiresc, pentru că nu am avut niciodată un lider atât de tânăr la PSD", a mai spus senatorul social-democrat.
Întrebat dacă, în situaţia în care Victor Ponta nu va participa la competiţia electorală, va candida el, Geoană a răspuns: "Este decizia partidului, nu este decizia mea". La insisteneţele moderatorilor, care au menţionat că în primul rând trebuie să vrea el, Geoană a spus: "Mai există vreo urmă de îndoială faţă de cineva care a candidat şi a obţinut atât de multe voturi şi care a câştigat alegerile în România că nu este un obiectiv firesc pentru mine? Da! Dar acest lucru nu înseamnă că dorinţa noastră de a da viitorul preşedinte al României trebuie să se lovească de orgoliile noastre personale şi de concurs de frumuseţe".
"Şi dacă Victor Ponta decide că vrea să candideze, îl vom sprijini cu toţii, dacă el hotărăşte să nu candideze, ne îndreptăm către următorul candidat, numele meu este acolo, este explicit spus chiar de către preşedintele partidului", a continuat el.
Potrivit lui Geoană, candidatul PSD pleacă în aceste alegeri cu prima şansă, intrarea în turul II fiind, în opinia sa, "un lucru evident" pentru cel care va participa la acest scrutin din partea PSD. 
"Dar, pentru turul II, ca un candidat al nostru să câştige suficient de multe voturi, este extrem de important ca guvernarea noastră, cu care suntem identificaţi în acest moment, să fie cât mai performantă. De aceea, dincolo de ofertele electorale, dincolo de persoana candidatului - care sunt foarte importante amândouă, evident, viziunea, calităţile, modul în care respectivul candidat este perceput de către publicul românesc, de către partenerii noştri internaţionali sunt foarte importante - dar, în esenţă, lumea ne va judeca şi va spune ?Da, PSD merită să continue să conducă România? dacă vom guverna cât mai bine", a menţionat el.
Mircea Geoană a mai spus că "multă lume" credea că "acele momente grele" de după alegerile prezidenţiale din 2009 îl vor "pune la pământ". "Nu m-au pus la pământ, sunt astăzi mai puternic, mai înţelept şi mai tenace decât oricând altcândva. Omul învaţă şi din greşeli", a adăugat el.
Întrebat ce greşeli nu ar mai face, el a spus că, în primul rând, s-ar uita mai puţin la "intrigi de partide şi de politicieni" şi mai mult la "interesele generale ale oamenilor".
 

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close