Antena 3 CNN Politică Guvernanţii au cautat în şedinţa coaliţiei noi măsuri de redresare economică. Blaga: Planul va fi finalizat săptămâna viitoare

Guvernanţii au cautat în şedinţa coaliţiei noi măsuri de redresare economică. Blaga: Planul va fi finalizat săptămâna viitoare

Guvernanţii au cautat în şedinţa coaliţiei noi măsuri de redresare economică. Blaga: Planul va fi finalizat săptămâna viitoare
Sursa foto: Intact Images
12 Iul 2010   •   11:40

Crearea grupurilor de TVA, scăderea dobânzilor penalizatoare impuse firmelor care au datorii restante la bugetul de stat, dar şi măsurile de redresare economică propuse de UDMR, precum eliminarea impozitului minim, introducerea unui card pentru IMM-uri cu o linie de creditare de maximum 150.000 lei, a impozitului pe profitul băncilor şi vânzarea acţiunilor statului în unele companii, s-au aflat luni pe masa de discuţii a liderilor coaliţiei. Discuţiile de astăzi s-ar fi axat şi pe chestiunea diferendului reclamat recent de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc în ceea ce priveşte eficienţa creşterii TVA de la 19 la 24%, dar şi cea a impozitării pensiilor mai mici de 1.000 de lei. Şeful statului ar dori impozitarea pensiilor şi revenirea TVA la cota de 19%, premierul susţine că doar impozitarea pensiilor nu ar mai fi eficientă.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, luni, înainte de şedinţa BPN al PDL că este posibil ca planul de măsuri economice să fie finalizat săptămâna viitoare.

"S-a discutat, va fi anunţat când va fi finalizat, probabil săptămâna viitoare, iar la subprefecţi sigur că s-a luat decizia", a răspuns Vasile Blaga, întrebat dacă la reuniunea coaliţiei s-a discutat despre planul de măsuri economice şi despre reducerea numărului de subprefecţi. El a amintit că fiecare judeţ va avea un subprefect, iar în Bucureşti vor fi doi subprefecţi în loc de trei.

La nivelul coaliţiei se discută un plan de măsuri propuse de parlamentari PDL pentru susţinerea mediului de afaceri, dar şi planul propus de  UDMR.

Măsurile propuse de UDMR pentru redresarea economică au fost supuse aprobării Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), întrunit, vineri, la Târgu Mureş. "Lipsa măsurilor pentru prevenirea declinului economic a determinat necesitatea aplicării unor măsuri drastice anticriză. UDMR, ca factor de guvernare, este nevoită să reacţioneze acum, în 2010, la situaţia creată. (...) Pe lângă necesitatea de netăgăduit a reluării creşterii economice durabile, este nevoie de măsuri rapide pentru relansarea economiei, prin măsuri de stimulare care - după părerea noastră - vor contribui la relansarea economiei, diminuând efectele crizei", se arată în preambulul documentului intitulat "Măsuri pentru relansarea economiei".

UDMR propune eliminarea impozitului minim, în conformitate cu programul de guvernare, şi posibilitatea de a beneficia de stimulente fiscale doar pentru firmele care îşi plătesc la termen toate obligaţiile către bugetul de stat.

UDMR mai propune îmbunătăţirea condiţiilor de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii prin crearea unui sistem de card de credit, care să facă posibil accesul pe termen scurt la un credit de maxim 150.000 de lei, cu dobândă bonificată de Guvern - pentru acoperirea problemelor de lichidate pe termen scurt, adoptarea urgentă a Legii parteneriatului public-privat şi a normelor de aplicare.

De asemenea, se cere modificarea Legii achiziţiilor publice, astfel încât firmele care contestă rezultatul selecţiei să îşi piardă o parte din fondul de garanţie constituit în cazul în care contestaţia se dovedeşte nefondată şi se respinge, iar contractul de achiziţie publică să poată fi semnat după decizia comisiei de soluţionare a contestaţiilor. O altă modificare a legii ar viza respingerea ofertelor care propun preţuri de dumping, respectiv preţuri mai mici decât 85 la sută din indicatorii tehnico-economici.

De asemenea, se vizează sporirea eficienţei atragerii şi utilizării fondurilor europene, menite să completeze deficitul de finanţare a proiectelor de infrastructură din bugetul de stat, cu respectarea recomandărilor din 2009 ale Comisiei Europene, cu privire la reducerea birocraţiei şi simplificarea accesului la fondurile structurale şi de coeziune.

În ceea ce priveşte măsurile de reducere a cheltuielilor şi majorare a veniturilor bugetare, UDMR propune introducerea impozitului pe profitul băncilor şi reorganizarea instituţiilor de stat, cu scopul creşterii eficienţei lor.

În acest sens, sunt vizate restructurarea instituţiilor centrale şi a celor deconcentrate, descentralizarea structurilor administrative din cadrul ministerelor, transferul lor la autorităţile locale, reducerea numărului de funcţionari publici din administraţia centrală şi cea locală, restructurarea agenţiilor sau desfiinţarea lor, dacă este justificată.

În paralel, mai mulţi parlamentari PDL au trimis Guvernului un set de şapte măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri şi relansare economică care se referă printre altele la creşterea la 80% a cotei din dividendele întreprinderilor de stat care se varsă la buget, la o deducere fiscală de 10% din TVA pentru lucrări de renovare şi modernizare a locuinţelor şi clădirilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close