Antena 3 CNN Politică Guvernul a aprobat taxarea cu 85% a plăţilor compensatorii şi scăderea componenţei Consiliului ASF

Guvernul a aprobat taxarea cu 85% a plăţilor compensatorii şi scăderea componenţei Consiliului ASF

Guvernul a aprobat taxarea cu 85% a plăţilor compensatorii şi scăderea componenţei Consiliului ASF
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    04 Iun 2013   •   14:54

Guvernul a aprobat, marţi, taxarea salariilor compensatorii cu 85% şi reducerea numărul de membri din cadrul Consiliului de conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară.

"Săptămâna această vom avea o ordonanţă de urgenţă, o să reducem numărul de membri, de la 19 la 11, este clar că intenţiile bune au fost înţelese greşit de cei numiţi acolo, şi o să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei şi le-au dat tot lor", a declarat premierul Victor Ponta, în şedinţa de guvern.

Impozitarea cu 85% - care este o "taxă pe obraz gros", după cum a declarat luni premierul Victor Ponta, va fi aplicată la fostele comisii din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel de plăţi, în cuantum net de câte 230.000 net, au fost deja acordate pentru trei foşti membri ai CSA - respectiv pentru Dan Constantinescu, Albin Biro şi Daniela Popa, fiind înregistrate şi alte astfel de cereri - a mai anunţat şeful Guvernului.

De asemenea, tot marţi, miniştrii guvernului Ponta au aprobat ca numărul de membri din cadrul Consiliului de conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară să fie redus. Măsura are loc la doar o lună de la înfiinţarea instituţiei.

 
"Cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu, după care te îmbogăţeşti cu obrazul cât mai gros este un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România şi aş vrea să punem capăt la aceste practici. Am înţeles, e bine să fie plătiţi bine, dar totuşi salariul din martie de 25.600 euro pentru preşedintele de la Asigurări, de exemplu, cred că e exagerat şi că, dacă sunt atât de performanţi aceşti oameni, îşi vor găsi în zona privată unde să lucreze şi unde, bineînţeles, nu o să-i plătească nimeni cu atât", a afirmat şeful Guvernului.


Ce salarii au membrii ASF
 
Luni, ministrul Finanţelor a anunţat că Guvernul va aproba, marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii încasate de cei care au făcut parte din consiliile de supraveghere ale fostelor comisii din care s-a format Autoritatea de Supraveghere Financiară.
 
Autoritatea a fost înfiinţată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
 
ASF este condusă în prezent de un consiliu format din 17 membri. Cele trei foste comisii de supraveghere erau conduse de 19 comisari.

Potrivit declaraţiilor făcute de premierul Ponta, fostul preşedintele Daniel Tudor al CSA câştiga 188.000 lei pe lună (40.000 euro), Carmen Negoiţă, fostul preşedinte al CNVM - 80.000 lei pe lună (18.000 euro), iar Marian Sârbu, fostul şef al CSSPP - 14.000 euro. În prezent, Tudor ocupă funcţia de vicepreşedinte pe asigurări la ASF, iar Sârbu este membru neexecutiv la ASF.
 
Luând în calcul aceste cifre, rezultă că fostul preşedinte al CNVM Carmen Negoiţă ar putea primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, în timp ce foştii comisari ai CSA vor lua peste 500.000 euro.
 
Personalul ASF nu este plătit de la bugetul de stat, iar autoritate se autofinanţează.
 
Salariile compensatorii achitate foştilor conducători ai autorităţilor comasate în ASF, până la 9 salarii în cazul CNVM sau până la 19 salarii în cazul CSA, au fost plătite de către fostele instituţii conform contractelor încheiate la începutul mandatelor cu acestea.
 
ASF este condusă de Radu Ruşanu, care primeşte un salariu de 14.000 de euro pe lună.
 
Salariul prim-vicepreşedintelui Daniel Dăianu este de 95% din cel al preşedintelui, iar cei trei vicepreşedinţi au un salariu lunar de 90% din salariul preşedintelui. Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare câte 3.600 euro pe lună.



 

×
Subiecte în articol: Victor Ponta
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close