Antena 3 CNN Politică Iohannis dă de înțeles că nu va merge la comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009

Iohannis dă de înțeles că nu va merge la comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009

Iohannis dă de înțeles că nu va merge la comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    28 Apr 2017   •   13:11

Președintele Klaus Iohannis a dat de înțeles, vineri, prin vocea purtătorului său de cuvânt, că nu va merge la comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

”Poate o comisie parlamentară de anchetă să invite orice persoană care lucrează în zona Guvernului sau a instituţiilor publice, însă dacă nu este vorba despre o astfel de persoană această persoană vizată poate să primească invitaţia, dar poate să refuze participarea la o astfel de anchetă fiind vorba de obligativitate doar în cazul care lucrează în zona Guvernului", a spus purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi.

Ea a precizat că, în prezent, nu există niciun fel de invitaţie adresată preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la o şedinţă a Comisiei parlamentare de anchetă. 

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 nu poate să cerceteze o cauză aflată deja pe masa unei instanţe, a mai spus Dobrovolschi. 

"În acest moment este o anchetă a Parchetului General, din acest punct de vedere este clar că Administraţia Prezidenţială nu ar avea alte comentarii de făcut. (...) O anchetă parlamentară nu poate să cerceteze o cauză, acţiune sau evenimente aflate deja pe masa unei instanţe de judecată", a spus Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni. 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, cel care ar urma să fie președintele comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a spus, joi, că la audieri ar putea fi chemat și președintele Klaus Iohannis, însă cât privește șeful DNA, a precizat că ”Laura Kovesi nu este obsesia lui”.

Parchetul a anunțat luni că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, în dosarul care vizează alegerile prezidențiale din 2009.

Dosarul a fost deschis în urma unor dezvăluiri făcut de jurnalistul Dan Andronic. Acesta a spus că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.

Scandalul fraudării alegerilor din 2009 ajunge în Parlament. Kovesi, Coldea și Maior, audiați

În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă a fost o „simplă cină”, unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic şi Neculai Onţanu. Gabriel Oprea a evitat de mai multe ori să spună dacă la acea întâlnire au fost prezenţi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

Traian Băsescu, după ce Parchetul General a deschis dosar penal referitor la alegerile din 2009: „Este clar că a fost blocată comisia parlamentară. Este un joc”

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close