Antena 3 CNN Politică Liberalul Crin Antonescu şi-a mutat obiceiurile la Senat: Candidat prezidenţial, primul în topul chiulangiilor

Liberalul Crin Antonescu şi-a mutat obiceiurile la Senat: Candidat prezidenţial, primul în topul chiulangiilor

Liberalul Crin Antonescu şi-a mutat obiceiurile la Senat: Candidat prezidenţial, primul în topul chiulangiilor
Sursa foto: Crin Antonescu
07 Iul 2009   •   14:05

Crin Antonescu şi-a mutat obiceiurile la Senat: Candidatul prezidenţial, primul în topul chiulangiilor

Liderul PNL, Crin Antonescu a devenit la alegerile uninominale din toamna anului trecut senator după ce o bună perioadă de timp s- a remarcat ca întâiul chiulangiu printre deputaţi. După ce predat acestă ştafetă de la Cameră colegului de partid, Ludovic Orban, preşedintele liberal nu a renunţat la bunele sale obiceiuri remarcându-se şi la Senat ca lider al celor loviţi de sindromului absenteismului nemotivat. Astfel, în afara miniştrilor senatori, candidatul liberalilor la preşedinţie se poate lăuda electoratului că s-a plasat din nou în topul parlamentarilor care dau dovadă de zgârcenie când trebuie să-şi exercite la rândul lor dreptul de vot la şedinţele de plen.
Candidat pentru Cotroceni, alergic la procedura de vot
Criticat dur de către presă şi ONG-uri pentru rata de absenteism în ultimul mandat de deputat, Antonescu continuă să fie campionul absenţelor şi în această sesiune, dar la Senat, unde a câştigat un loc în urma alegerilor din toamna anului 2008. Potrivit studiului realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), în sesiunea ianuarie-iunie a acestui an, Crin Antonescu a înregistrat cea mai scăzută prezenţă la votul în plen, el exercitându-şi acest drept doar de două ori , deşi au fost 213 şedinţe de votare.
Şi asta în condiţiile în care, potrivit strategiei de campanie prezentată ieri în cadrul forurilor PNL, Crin Antonescu vrea să-şi construiască imaginea unui "om echilibrat, cinstit şi onest politic".
De altfel trendul absenteismului pare a bântui la Senat mai ales rândurile liberale. Cea mai marea parte a lor nu s-au prezentat decât la jumătatea in şedinţele de vot ale acestui for legislativ, în timp ce locurile doi şi trei în acest clasament revin senatorilor PNL, Dan Radu Ruşanu, cu 5 voturi finale şi Cristinel Bâgiu, cu 8 voturi finale date.
Printre absenteiştii de frunte ai Senatului se regăsesc social-democratul Cătălin Voicu, cu doar 12 voturi finale, liderul UDMR, Marko Bela, cu 17 voturi finale, liderul de onoare al PC, Dan Voiculescu, cu o prezenţă de 17 la sută la voturile finale, fostul ministrul liberal de Interne, Cristian David, 18 voturi finale şi pesedistul Miron Mitrea cu o rată de prezenţă de 45 la sută.
Miniştrii coaliţiei, nevăzuţi la faţă în prima sesiune a lui 2009
Un loc special îl ocupă şi cei şase senatori ai coaliţiei de guvernare care au însă scuza că sunt ocupaţi cu propriile atribuţii de miniştri. Ecaterina Andronescu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Cristian Diaconescu, Ilie Sârbu şi Mihai Stănişoară nu au şters praful de pe propriile scaune de senatori în acestă sesiune legislativă nici măcar pentru a da un singur vot.
Modelul Antonecu, ?exemplu? pentru senatorii liberali
În zona opusă, cea mai bună prezenţă a avut-o senatorul PDL Gheorghe David, care a votat de 210 ori. O prezenţă foarte bună la voturile finale date în Senat au avut-o şi liberalul Emilian Frâncu, 97%, democrat liberalii Toader Mocanu şi Mihaela Popa cu o rată de participare de 95%, social-democrata Doina Silistru, cu 92% şi senatorul PDL Nicolae Dobra, cu acelaşi procent.
De asemenea, senatorii PDL Alexandru Pereş şi Sorin Fodoreanu şi-au exercitat dreptul de vot în 193 de situaţii.
Per grupuri parlamentare, cel mai ridicat procnte, de 70%, a fost înregistrat de grupul PDL, urmat de grupul UDMR ? 58%, grupul PSD+PC ? 56% şi grupul PNL ? 50%.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Soţia fotbalistul Iosif Rotariu a murit în somn
x close