Antena 3 CNN Politică Magistraţii pleacă cu promisiuni de la Cotroceni. Predoiu rămâne, iar protestele trebuie să nu afecteze mersul justiţiei

Magistraţii pleacă cu promisiuni de la Cotroceni. Predoiu rămâne, iar protestele trebuie să nu afecteze mersul justiţiei

Magistraţii pleacă cu promisiuni de la Cotroceni. Predoiu rămâne, iar protestele trebuie să nu afecteze mersul justiţiei
Sursa foto: Palatul Cotroceni
28 Iul 2009   •   19:55

Reprezentanţii magistraţilor au cam plecat cu mâna goală de la Palatul Cotroceni unde fuseseră să supună medierii preşedintelui Traian Băsescu conflictul lor cu instituţiile din domeniul justiţiei. Un angajament financiar al Guvernului de 170 milioane de lei pe acest an pentru acoperirea cheltuielilor instanţelor şi parchetelor ar fi singurul succes obţinut de judecători în schimbul nestânjenirii actului de justiţie prin protestele lor legate de neplata sporurilor salariale. Pus să abandoneze temporar postura de preşedinte jucător pentru cea de şef de stat mediator, Băsescu a arătat în debutul discuţiilor că discuţiile se vor axa pe problemele legate de întreruperea activităţii în instanţe, eliminarea sporului de 50% pentru risc şi sporul pentru solicitare neuropsihică, subfinanţarea sistemului juridic şi... demiterea ministrului de resort, cerută de unii magistraţi, deşi este notorie susţinerea publică acordată de şeful statului lui Cătălin Predoiu. De altfel, Băsescu nu a făcut altceva decât să-şi reafirme sprijinul pentru Predoiu şi să obţină de la magistraţi angajamentul că protestul lor legat de sporurile salariale nu va afecta pe viitor bunul mers al parchetelor şi instanţelor, până la plata acestor drepturi de către Guvern.

"Îmi permit să vă spun cele patru subiecte pe care le avem în mediere. Unul este întreruperea activităţii magistraţilor. Doi - acordarea unor sporuri salariale, printre care sporul de 50% pentru risc şi solicitare neuropsihică. Al treilea este subfinanţarea sistemului de Justiţie, iar al patrulea este demiterea ministrului Justiţiei. Acestea sunt cele patru subiecte asupra cărora aş dori să discutăm", a subliniat marţi, Băsescu temele la startul discuţiilor cu reprezentanţii sistemului de justiţie.

Predoiu, impus magistraţilor

Finalul discuţiilor de la Cotroceni i-au pus pe magistraţi în postura de a accepta în continuare conducerea lui Predoiu asupra acestui minister. Reprezentanţii Justiţiei şi ai Executivului au fost de acord, la şedinţa de mediere de la Cotroceni, că nu se pune problema unei demisii sau demiteri a ministrului Justiţiei, solicitată la debutul protestului de către unii reprezentanţi ai organizaţiilor magistraţilor, arată Preşedinţia.

"În ceea ce priveşte problema demiterii ministrului Justiţiei, solicitare exprimată la debutul protestului de către unii reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale ale magistraţilor, atât reprezentanţii Justiţiei, cât şi cei ai executivului au fost de acord că nu se pune problema unei demisii sau a unei demiteri a ministrului Justiţiei, acesta fiind în continuare mandatat de Guvern să gestioneze problemele Justiţiei", se arată în comunicat.

Promisiuni de bani de la guvern

Mai mult, şeful statului a solicitat şi a obţinut din partea magitraţilor ca protestul lor legat de neplata sporurilor salariale să se înscrie în limitele legii, fără a se afecta dreptul fundamental al cetăţenilor de acces la Justiţie prin blocarea activitatăţii instanţelor de judecată sau a parchetelor. Băsescu i-a îndemnat pe magistraţi să nu mai boicoteze activitatea justiţiei de vreme ce Guvernul s-a obligat să asigure 170 milioane RON necesare în 2009 pentru funcţionarea acestui domeniu.

"În privinţa finanţării sistemului judiciar, Guvernul a dat asigurări că nu vor exista dificultăţi în ceea ce priveşte acoperirea cheltuielilor curente pentru desfăşurarea în condiţii normale a activităţii în instanţe şi parchete. Guvernul s-a obligat să asigure cele 170 milioane RON necesare până la sfârşitul anului pentru buna funcţionare a Justiţiei", se mai arată în comunicat.

Preşedinţia menţionează că toţi cei prezenţi marţi la Cotroceni au convenit, cu privire la problematica sporurilor salariale, că este nevoie de a se reflecta asupra situaţiei, pentru ca pe viitor să fie eliminate inechităţiile din sistem cu privire la acordarea acestor sporuri.

Băsescu, iritat că unii judecători nu cunosc atribuţiile constituţionale de mediere

La începutul reuniunii, Traian Băsescu s-a arătat deranjat de faptul că "o doamnă judecător este la televizor şi se întreabă care e atribuţiunea preşedintelui legată de mediere" şi a citat prevederile articolului 80 din Constituţie, conform căruia preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice.

"Întâlnirea are loc ca urmare a solicitării Consiliului Superior al Magistraturii şi a ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti ca preşedintele României să medieze între instituţiile statului cu atribuţii în domeniul Justiţiei, pe tema situaţiei din acest domeniu. La această întâlnire au fost invitaţi să participe primul-ministru al României, Emil Boc, preşedintele CSM, Virgil Andreieş împreună cu o delegaţie a acestei instituţii, ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu şi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Zile fripte făcute de Cotroceni tagmei magistraţilor

Judecătorii nu ar trebui să se aştepte la prea multă înţelegere din partea preşedintelui statului pe tema sporurilor, după ce în luna mai, Băsescu a fost cel care a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu anumite categorii de sporuri pe care magistraţii le-au câştigat în instanţă, prin hotărâri judecătoreşti ale Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie.

La acea vreme, Băsescu a acuzat Înalta Curte că s-a pronunţat, în bazele unei legi deja abrogate şi şi-a lărgit abuziv aria de competenţă, permiţându-şichiar să dicteze modul în care este gestionat bugetul de stat. CCR i-a dat câştig de cauză preşedintelui, anulând sporurile respective.

În ceea ce priveşte demiterea lui Predoiu, dorită atât de PSD, cât şi de unii magistraţi, Băsescu a făcut deja cunoscută că nu va accepta schimbarea lui Predoiu din fruntea instituţiei şi instalarea unui "politruc". Mai mult, după raportul CE pe justiţie, şeful statului a lăudat ca "acceptabilă" prestaţia lui Predoiu.


De aproape o lună însă, procesul de justiţie este întrerupt zilnic trei ore în instanţele de judecată, în semn de protest faţă de faptul că magistraţii nu mai primesc sporul de 50% de solicitare neuropsihică. Ministerul reclamă, la rândul său, lipsa banilor şi cere solidaritate din partea judecătorilor pe această perioadă de criză.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close