Antena 3 CNN Politică Marius Budăi a demisionat din funcție

Marius Budăi a demisionat din funcție

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a demisionat din funcție în această dimineață, în scandalul căminelor groazei, spun surse Antena 3 CNN.

de Vasile Marcu    |    13 Iul 2023   •   10:16

Marius Budăi și-a înaintat demisia în fața premierului Marcel Ciolacu în această dimineață, după ce a avut o discuție cu acesta.

Potrivit unor surse oficiale, Marius Budăi își pregătise deja această ieșire din guvern, încă de zilele trecute, de când a început scandalul căminelor groazei. 

Ministrul Muncii ar fi purtat mai multe discuții, zilele trecute, cu premierul, însă decizia a fost luată abia în această dimineață. 

Anunțul oficial urmează să fie făcut în cadrul ședinței de guvern care va începe la ora 11:00.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, chiar Marcel Ciolacu ar fi fost cel care i-a cerut demisia ministrului Muncii, în timp ce Marius Budăi strângea dovezi prin care urma să demonstreze că instituția pe care o conduce a făcut tot ce s-a putut pentru ca acele deficiențe să fie remediate. 

În ultimele zile au fost făcute presiuni la adresa Ministrului Muncii, Marius Budăi, dar și a premierului Marcel Ciolacu, din partea multor lideri PSD, aceștia fiind de părere că trebuie să existe un vinovat moral pentru ce s-a întâmplat cu azilele de bătrâni din Ilfov. 

”Eu cred că nu contează demisia mea”

Zilele trecute, Marius Budăi spune că nu este de părere că demisia lui ar conta foarte mult în acest scandal. 

”Eu cred că nu contează demisia mea. Contează foarte mult ce facem de aici înainte. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă, iar politică să facă altcineva”, spunea Budăi.

Marți, un nou dosar penal a fost deschis în privința azilelor din Ilfov, după ce luni seară polițiștii au găsit 11 persane adăpostite într-o clădire în construcție din Tunari. Oamenii care erau internați la un cămin au fost transportați acolo pentru a evita eventualele controale. Polițiștii din Ilfov s-au autosesizat și au început cercetarea pentru loviri sau alte violente și lipsire de libertate. 

În același timp, autoritățile au început să facă verificări la toate căminele din țară. Luni au fost verificate 450 de astfel de cămine și au fost găsite nereguli de către DSP și de către Protecția Consumatorului. În același timp s-a observat faptul că mai multe azile funcționează fără licență. Controalele au continuat și marți. După ce săptămâna trecută au fost făcute percheziții de amploare la mai multe cămine din Ilfov, acolo unde polițiștii au găsit mai mult de 95 de persoane care trăiau în condiții improprii, DIICOT a propus arestarea preventivă a 26 de inculpați. 

Judecătorii de la Tribunal au decis săptămâna trecută arestarea preventivă a 4 inculpați, 11 dintre ei fiind cercetați sub măsura arestului la domiciliu și 8 sub control judiciar, restul fiind cercetați în libertate. Procurorii DIICOT au contestat decizia judecătorului de la Tribunalul București, și săptămâna aceasta, cel mai probabil, toți cei 26 de suspecți vor merge în față judecătorilor de la Curtea de Apel. 

Aproape 100 de persoane din azile preluate în regim de urgență de DGASMB București

Seara trecută, viceprimarul general al Capitalei Horia Tomescu anunța că 90 de persoane din azile au fost preluate în regim de urgență de DGASMB București.

Acesta a scris pe Facebook că în data de 04 Iulie 2023, ca urmare a dispozițiilor reprezentanților statului, au fost preluați 74 de beneficiari, persoane vârstnice dependente și adulti cu dizabilitati și cazați în patru centre administrate de Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, astfel: Căminul pentru Persoane Vârstnice al Municipiului București – Academician Nicolae Cajal – 28 persoane, Centrul rezidențial de îngrijire și asistență pentru persoane dependente Berceni – 14 persoane, Centrul rezidențial ”Sf. Teodora” – 27 persoane, iar Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți ”Sf. Ioan” – cinci persoane.

„În perioada cuprinsă între momentul transferului beneficiarilor și data prezentei informări, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București a implementat o serie de măsuri care să răspundă nevoilor de bază, precum: stabilizarea beneficiarilor, identificarea cu intervenția Poliției Locale și internarea la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” a cazurilor cu tulburări psihice care prezentau un pericol iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane, demersuri pentru recuperarea actelor medicale si a actelor de identitate/cardurilor de sanatate, contactarea aparținătorilor, colaborarea cu alte instituții ale statului implicate în acest caz”, a spus Tomescu.

El a precizeazat că marți 30 de persoane cu ultimul domiciliu în județul Ilfov au fost preluate de autoritățile competente din județul Ilfov.

„În seara aceleași zile instituția noastră a preluat și un număr de 16 persoane din centrul închis de autorități în sectorul 6, a căror evaluare se află încă în curs. Continuăm să oferim sprijin în regim de urgență tuturor celor în nevoie și colaborăm cu toate instituțiile implicate pentru a asigura beneficiarilor cea mai bună îngrijire posibilă, ținând cont de nevoile specifice, identificate pentru fiecare caz în parte”, a încheiat Tomescu.

×
Subiecte în articol: Marius Budăi demisie
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close