Antena 3 CNN Politică Marko, supărat pe Boc: Afirmaţiile privind împărţirea administrativ-teritorială au conţinut etnic. Ţinutul Secuiesc nu e o invenţie, ci o realitate

Marko, supărat pe Boc: Afirmaţiile privind împărţirea administrativ-teritorială au conţinut etnic. Ţinutul Secuiesc nu e o invenţie, ci o realitate

Marko, supărat pe Boc: Afirmaţiile privind împărţirea administrativ-teritorială au conţinut etnic. Ţinutul Secuiesc nu e o invenţie, ci o realitate
24 Iun 2010   •   15:59

Consideraţiile premierului Emil Boc privitoare la necesitatea unei noi împărţiri administrativ-teritoriale pe alte criterii decât cele etnice, constituie în sine afirmaţii cu conţinut etnic, a taxat joi, vicepremierul Marko Bela refererile partenerului său de guvernare la viitoarea formă a regiunilor economice de dezvoltare.

"O astfel de afirmaţie are un anumit conţinut etnic, fiindcă respingerea faptului că în România există regiuni tradiţionale, cu o anumită componenţă etnică, înseamnă, la fel, o abordare etnică", a apreciat liderul Uniunii.

Marko Bela a subliniat totodată, că cel care ar vrea să nu existe zone tradiţionale, cu o anumită componenţă etnică, respinge, de fapt, ?realitatea în acest moment".

Liderul Uniunii a ţinut să precizeze că, în cadrul actualei împărţiri administrativ-teritoriale, una dintre probleme a fost că, în mod artificial, "anumite zone tradiţionale au fost tăiate în două, au fost lipite la alte zone pentru a evita să aibă o anumită componenţă etnică".

"De exemplu, Ţinutul Secuiesc nu e o invenţie, există şi cei care nu recunosc acest lucru şi cei care vor să evite existenţa Ţinutului Secuiesc nu recunosc realitatea. Nu se poate ca cineva să evite anumite realităţi etnice. În România există comunităţi etnice, una foarte mare şi anume maghiarii şi oricine trebuie să ia act de acest lucru", a avertizat preşedintele UDMR.

Ela criticat şi împărţirea administrativă pe judeţe, coniderând că, în perspectivă, nu corespund unor criterii economice sau de dezvoltare infrastructurală.

"În acest moment, marea noastră provocare este ca în cadrul actualelor unităţi administrativ-teritoriale să ducem până la capăt o descentralizare profundă şi o reformă a întregii administraţii din România, ceea ce ar presupune reduceri, desfiinţări, comasări şi raţionalizări", a conchis Marko.

Reorganizarea administrativ-teritorială a României este necesară în condiţiile în care cele opt regiuni de dezvoltare nu mai răspund necesităţilor, dar trebuie efectuată pe baza Constituţiei, fără împărţirea ţării în landuri ori alte structuri independente şi cu conţinut etnic, a afirmat astăzi premierul Boc, pounctând calitate de stat naţional unitar a României.

Antena3.ro

 

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close