Antena 3 CNN Politică Ministrul Mediului despre măsurătorile pe Bâstroe: Încă aştept acordul părţii ucrainene, avem navele pregătite

Ministrul Mediului despre măsurătorile pe Bâstroe: Încă aştept acordul părţii ucrainene, avem navele pregătite

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat luni, la Braşov, că în continuare aşteaptă acordul scris al părţii ucrainene pentru a putea finaliza măsurătorile de pe Canalul Bâstroe.

Ministrul Mediului despre măsurătorile pe Bâstroe: Încă aştept acordul părţii ucrainene, avem navele pregătite
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Mediului
de Silvia Preda    |    13 Mar 2023   •   19:11

"Nu am deocamdată acceptul, confirmarea scrisă a părţii ucrainene de a intra pe Chilia şi pe Bâstroe pentru a face toate măsurătorile. Am vorbit, zilele trecute, cu domnul ministru Grindeanu (Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor -n.r.), navele, echipajele sunt pregătite.

Trebuie să vină şi acordul scris, aşa cum a promis partea ucraineană, ca să putem face măsurătorile, care ne vor arăta exact situaţia de pe canal, inclusiv cea a pragurilor, acolo unde au fost efectuate anumite intervenţii de dragaj de întreţinere, iar calculele care se vor face pe debit, pe Chilia şi pe Bâstroe, precum şi pe celelalte două braţe, ne vor arăta dacă au fost modificări semnificative", a spus ministrul Tanczos Barna, transmite Agerpres.

Citiţi şi: Surse: România ar putea să ceară despăgubiri în scandalul Bâstroe

Potrivit acestuia, Ucraina ar fi comunicat că lucrările de dragaj efectuate pe canal au fost unele de întreţinere, iar valorile obţinute la ultimele măsurători, din 2017, nu s-ar fi modificat.

"Lucrări de dragaj au avut loc şi în acest an, şi la sfârşitul celui trecut, iar dânşii spun că au fost strict lucrări de întreţinere, dar vom vedea după ce vom avea rezultatele măsurătorilor care este situaţia (...) Noi am făcut măsurători pe cele 14 puncte, pe secţiunea Chilia, de pe malul românesc şi până pe cel ucrainean, şi nu prezintă modificări semnificative faţă de valorile din 2017, dar, subliniez încă o dată, este vorba de măsurători punctuale, pe secţiuni punctuale.

Debitele modificate semnificativ sunt cele care reprezintă un potenţial pericol la adresa biodiversităţii din Delta Dunării.

Noi trebuie să prevenim orice lucrare care să modifice semnificativ debitul pe cele două braţe, Chilia şi Tulcea şi, în aval, Sfântul Gheorghe şi Sulina", a mai punctat ministrul Mediului.

Citiţi şi: Comisarul european pentru Mediu: "În funcție de dovezi, vom acționa pe Canalul Bâstroe"
 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close