Antena 3 CNN Politică Minorităţile, văduvite de dreptul de predare a Istoriei şi Geografiei în limba maternă la gimnaziu şi liceu

Minorităţile, văduvite de dreptul de predare a Istoriei şi Geografiei în limba maternă la gimnaziu şi liceu

Minorităţile, văduvite de dreptul de predare a Istoriei şi Geografiei în limba maternă la gimnaziu şi liceu
Sursa foto: Camera Deputaþilor
05 Mai 2010   •   13:35

Parlamentarii Opoziţiei din Comisia de învăţămant a Camerei Deputaţilor au limitat dreptul minorităţilor de a vedea predate în şcoli Istoria şi Geografia României în limba maternă pe tot parcursul ciclului preuniversitar. Membrii comisiei au aprobat miercuri un amendament formulat de Anghel Stanciu, Doina Burcău şi Adriana Sfătoiu care reduce acest drept acordat minoritpăţilor doar la ciclul claselor primare, eliminând gimnaziul şi liceul. Astfel, cele două materii urmează să fie predate obligatoriu în limba română începând cu clasa a cincea. Iniţiatorii cred că astfel elevii de altă etnie decât cea română îşi vor putea însuşi mai bine limba oficială a statului român.
Adoptat, după o pauză de consultări de 10 minute, cu 16 voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" amendamentul prevede la alineatul 1 al articolului 37 că, "în cadrul învăţământului preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepţia disciplinei Limba şi literatura română, şi Istoria românilor şi Geografia României, în învăţământul gimnazial şi liceal".
Varianta Guvernului prevedea că, "în cadrul învăţământului preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepţia disciplinei Limba şi literatura română".
Deputaţii iniţiatori au fost de acord cu păstrarea cursurilor în limba maternă a minorităţilor deoarece "în învăţământul primar elevii aparţinând minorităţilor naţionale nu au suficiente cunoştinţe de limba română pentru a studia Istoria românilor şi Geografia României la clasa a IV-a în limba română".
"Pentru învăţământul primar trebuie lăsate şi Istoria şi Geografia în limba maternă pentru elevii minorităţilor, pentru că nu înţeleg atât de bine limba română, dar pentru învăţământul gimnazial şi liceal este o cale prin care îi ajutăm să-şi însuşească mai bine limba română. În clasele primare, limba română se învaţă ca o limbă străină", a afirmat fostul ministru Ecaterina Andronescu.
La alineatul 6 al articolui 36, deputaţii au mai decis, la propunerea unui deputat PDL, ca litera "a" să prevadă că "minorităţile naţionale au dreptul la reprezentare în organele de conducere ale unităţilor de învăţământ, ale inspectoratelor şcolare sau ale instituţiilor echivalente, cu respectarea criteriilor de competenţă profesională, potrivit legii", modificând varianta Guvernului care preciza că "minorităţile naţionale au dreptul la reprezentare proporţională cu numărul de clase în organele de conducere ale unităţilor de învăţământ, ale inspectoratelor şcolare sau ale instituţiilor echivalente, cu respectarea competenţei profesionale, potrivit legii".
O altă modificare adoptată cu un vot "împotrivă" a articolului 36 presupune introducerea unei noi litere la alineatul 6, preluată din Legea propusă de PSD, care prevede că, "în unităţile conexe învăţământului preuniversitar din judeţele în care funcţionează învăţământ în limbile minorităţilor naţionale, se asigură încadrarea cu specialişti şi din rândul minorităţilor naţionale, cu respectarea criteriilor de competenţă profesională".
Deputaţii au modificat şi alineatul 7 al art 36 adoptând cu unanimiate de voturi un amendament formulat de PSD şi minorităţi potrivit căruia "cadrele didactice, care predau la grupe sau clase cu predare integrală în limba minorităţilor naţionale trebuie să facă dovada competenţei profesionale în limba minorităţii respective şi au dreptul la pregătire şi perfecţionare în limba de predare, în ţară sau în străinătate". Conform amendamentului, "fac excepţie cadrele didactice care predau limba şi literatura română".
Conform preşedintelui comisiei, modificarea vizează posibilitatea ca profesorii care predau în limbile minorităţilor naţionale să poată solicita statului român să le plătească burse de pregătire şi perfecţionare în străinătate.
La alineatul 9, Comisia a decis că în învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, în comunicarea internă şi în comunicarea cu părinţii elevilor şi ai preşcolarilor, se poate folosi "şi limba de predare", în învăţământul primar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, calificativele putând fi "comunicate" şi în limba de predare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Razie de amploare în Bucureşti şi Ilfov: peste 720 de amenzi
x close