Antena 3 CNN Politică Năstase va forţa la CExN renegocierea listei cu delegaţi. Geoană: Bucureştiul face cât şase judeţe

Năstase va forţa la CExN renegocierea listei cu delegaţi. Geoană: Bucureştiul face cât şase judeţe

Năstase va forţa la CExN renegocierea listei cu delegaţi. Geoană: Bucureştiul face cât şase judeţe
Sursa foto: Adrian Nãstase
12 Feb 2010   •   14:34

Mizând pe concursul liderilor de partid nemulţumiţi de numărul de delegaţi primit de propriile filiale, aripa Năstase-Iliescu are de gând ca luni, la Comitetul Executiv, să impună recalcularea reprezentării organizaţiilor judeţene la viitorul Congres PSD. Potrivit unor surse social-democrate, există şanse ca la CExN-ul de luni, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie să-şi vadă redusă cota de delegaţi de la 225 la doar 150. În acest sens, contestatarii lui Vanghelie vor invoca atât prevederile actualului statut al partidului pentru ca organizaţia din Capitală să fie tratată ca o filială judeţeană şi nu ca şase organizaţii, dar şi rezultatele obţinute de această filială la ultimele alegeri comparate din rezultale din 2004 care nu ar justifica dublarea efectivului delegaţiei sale.

Posibilă înţelegere Dragnea-Năstase

Potrivit surselor citate, în cadrul comisiei Comisiei de organizare a Congresului de joi, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea ar fi convenit, împreună cu Iliescu şi Năstase, renegocierea listei cu numărul de delegaţi care vor reveni fiecărei filiale. De exemplu, delegaţii PSD Cluj nu vor fi doar 21 cum era stabilit iniţial, ci numărul lor ar putea creşte la 30, în timp ce la nivelul PSD Dâmboviţa, Constanţa şi Vrancea, judeţe cu rezultate foarte bune la alegerile prezidenţiale, s-ar putea opera majorări ale efectivelor de delegaţi, susţin sursele citate.

În paralel, Năstase ar dori ca în cazul altor filiale numărul de delegaţi să fie redus pentru a reflecta mai corect rezultatele electorale ale acestora şi a-şi maximiza astfel şensele de a fi ales la Congres. ?Nu este normal ca PSD Mehedinţi sau PSD Vâlcea să aibă mai mult sau aproape acelaşi număr de delegaţi cu cei ai Constanţei. Duică a scos la Mehedinţi 55.00 în primul tur la prezidenţiale şi 85.00 în al doilea, şi cu toate acestea va avea 38 de delegaţi, cât organizaţia lui Mazăre care a avut scoruri duble în ambele tururi. Iar astfel de cazuri nu sunt puţine? ne-au explicat sursele citate.

Pe motiv că au înregistrat rezultate electorale mai slabe decât în 2004, adversarii actualei conduceri de partid intenţionează să ceară luni reducerea numărului de delegaţi în cazul unor filiale proGeoană. Ilfov, Giurgiu, Buzău, Bacău, Olt, Botoşani sunt trecute pe indexul organizaţiilor care nu ar merita norma de delegaţi propusă de Liviu Dragnea pe motiv că performanţele electorale ale acestor filiale nu ar justifca o creştere atât de mare a reprezentării lor.

Aripa Năstase speră ca până luni să coalizeze mai bine de 20 de lideri de filiale împotriva listei cu delegaţi întocmită de Dragnea pentru a modifica numărul de delegaţi pe alt criteriu principal decât cel al turului doi ale prezidenţialelor din 2009, ne-au mai declarat sursele citate.

Vanghelie apărat de Geoană:"Bucureştiul a fost asimilat cu şase judeţe"

Conştient de riscul reprezentat de convocarea unui nou CExN pe tema delegaţilor, Geoană a sărit, astăzi, de la Iaşi, în apărarea lui Vanghelie susţinând că organizaţia condusă de primarul sectorului 5 poate fi asimilată cu şase organizaţii judeţene deoarece filiala din Capitală a avut rezultate foarte bune la prezidenţiale.

"Bucureştiul a fost asimilat cu şase judeţe, dar dincolo de faptul că Vanghelie reprezintă şase organizaţii din ţară, aici fiind vorba de sectoarele Bucureştiului, am reuşit la alegerile prezidenţiale să câştigăm în patru sectoare ale Capitalei. Acest lucru este o premieră pentru partid în alegerile prezidenţiale", a explicat Mircea Geoană.
Liderul PSD a mai ameninţat că în partid vor fi create sancţiuni aspre pentru cei care nu fac performanţă, urmând totodată a fi răsplătiţi mai mult cei care au rezultate bune în alegeri.
El a dat ca exemplu filiala PSD Iaşi, care în opinia sa are o activitate foarte bună, anunţând că liderul filialei, Gheorghe Nichita, va face parte din echipa viitoare de conducere a PSD.
"Iaşul este o filială cu rezultate foarte bune. Prietenia mea cu Nichita reprezintă un element suplimentar iar şeful PSD Iaşi va face parte din formula viitoare de conducere a partidului nostru. El se va regăsi într-o poziţie influentă în cadrul PSD", a mai afirmat liderul PSD.

Vă prezentăm lista cu numărul de delegaţi pentru fiecare filială PSD care va fi propusă de Dragnea la CEXn-ul de luni, cu menţiunea că o parte din cifre vor suferi modificări în urma renegocierilor care vor avea loc atât între taberele beligerante, cât şi între actuala conducere şi liderii de organizaţii judeţene care vor veni la Bucureşti.

Alba -26 delegaţi
Arad -21
Argeş - 55
Bacău - 45
Bihor - 29
Bistriţa-Năsăud - 30
Botoşani - 46
Braşov - 29
Brăila - 39
Buzău - 39
Caraş-Severin - 30
Călăraşi - 25
Cluj - 21
Constanţa - 38
Covasna - 21
Dâmboviţa - 51
Dolj - 54
Galaţi - 42
Giurgiu - 31
Gorj - 43
Harghita - 21
Hunedoara - 41
Ialomiţa -42
Iaşi - 52
Ilfov - 21
Maramureş - 21
Mehedinţi - 38
Mureş - 24
Neamţ - 44
Olt - 57
Prahova - 40
Satu Mare - 32
Sălaj - 24
Sibiu - 25
Suceava - 47
Teleorman - 49
Timiş - 25
Tulcea - 21
Vaslui - 49
Vâlcea - 41
Vrancea ? 49
Bucureşti - 225


Marius Vulpe, Antena3.ro




×
Subiecte în articol: Nastase delegati filiale Congres CExN
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close