Antena 3 CNN Politică Oamenii lui Băsescu, învinşi în CCR. Zegrean, Morar şi Minea vor cvorum de 50%

Oamenii lui Băsescu, învinşi în CCR. Zegrean, Morar şi Minea vor cvorum de 50%

Oamenii lui Băsescu, învinşi în CCR. Zegrean, Morar şi Minea vor cvorum de 50%
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    04 Iul 2013   •   18:13

Preşedintele CC, Augustin Zegrean, şi judecătorii CC Daniel Morar şi Ştefan Minea susţin, în opinia separată la motivarea deciziei pe Legea referendumului, că reducerea cvorumului este neconstituţională, dar şi că CC nu se poate substitui Parlamentului amânând aplicarea unei legi.

"Considerăm că se impunea admiterea obiecţiei de neconstituţionalitate pe motiv că prin legea supusă controlului se modifică legislaţia în materia referendumului cu mai puţin de un an înainte de organizarea acestuia. Având în vedere caracterul definitiv şi obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale a României, legiuitorul, respectiv Parlamentul, ar fi fost obligat (...) să pună în acord legea cu decizia Curţii şi să prevadă în textul legii o dată ulterioară de intrare în vigoare care nu putea fi mai devreme de un an de la data adoptării legii. Reiese astfel foarte clar că, pentru a proroga sau amâna intrarea în vigoare a unei legi ori a unor dispoziţii ale legii, este nevoie de o prevedere expresă în chiar textul actului normativ. La fel de clar este că, făcându-se referire la textul legii, această prevedere trebuie să fie exclusiv opera şi rezultatul voinţei legiuitorului, în acest caz a Parlamentului", argumentează cei trei judecători ai CC.

Zegrean, Minea şi Morar precizează că modificarea legii referendumului prin reducerea pragului încalcă articolul 2 din Constituţie, pentru că "admite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitatea populară".

 


×
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close