Antena 3 CNN Politică Oficial: Alegerile prezidențiale din 2009, anchetate în Parlament. Componența comisiei

Oficial: Alegerile prezidențiale din 2009, anchetate în Parlament. Componența comisiei

Oficial: Alegerile prezidențiale din 2009, anchetate în Parlament. Componența comisiei
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    11 Mai 2017   •   13:01

UPDATE 13.01 - Este oficial: acuzaţiile de fraudare a alegerilor din 2009 vor fi anchetate de Parlament.

Decizia a fost luată joi, de plenul reunit, după un scandal care i-a avut în prim-plan pe liberali.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat joi înfiinţarea Comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, cu 241 voturi "pentru" şi 86 "împotrivă". 

Obiective ale Comisiei de anchetă, potrivit Agerpres.ro: verificarea posibilei existenţe a unor mecanisme paralele de influenţare sau de viciere a rezultatului votului; terminarea practică a capacităţii de procesare în timp real a solicitanţilor care au votat în unele secţii de vot, în special din afara graniţelor ţării; verificarea legalităţii achiziţionării aplicaţiilor sau serviciilor informatice utilizate de către Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile prezidenţiale în anul 2009; verificarea modalităţii în care s-a asigurat transparenţa şi cunoaşterea de către reprezentanţii partidelor politice a acestor aplicaţii, precum şi determinarea implicării unor instituţii sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, în organizarea şi desfăşurarea procesului electoral sau în decizii politice ce exced atribuţiile stabilite prin lege pentru aceste instituţii în cadrul procesului electoral. 
 

Componența Comisiei de anchetă

PREȘEDINTE: Mihai Fifor

MEMBRI:

Dorel Căprar PSD 
Oana Florea PSD
Eugen Nicolicea PSD
Mihai Fifor PSD
Mihai Weber PSD 
Liviu Pleşoianu PSD
Adrian Ţuţuianu PSD

Lucia Varga PNL 
Cătălin Fenechiu PNL
Cezar Preda PNL

Mihai Goţiu USR
Eduard Dârcă USR

Antal Istvan UDMR

Robert Turcescu PMP 

Steluţa Cătăniciu ALDE

Citiți și Traian Băsescu, despre comisia privind alegerile: Dacă îl declaraţi oficial pe Geoană preşedinte, am dreptul să mai candidez

UPDATE 12.25 - A fost scandal în Parlament, joi, după ce liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a acuzat PSD că încalcă deciziile CCR în scandalul anchetei.

Potrivit Antena 3, PNL o apără pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, în plenul Parlamentului, iar Raluca Turcan a anunțat că partidul pe care îl conduce va bloca comisia de anchetă.

Totodată, potrivit șefei interimare a PNL, scopul ascuns al comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 ar fi acela de a pune presiune pe magistrați.

----------------------------

Știrea inițială 08.57

Parlamentarii votează joi înfiinţarea comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. 

Aleşii au stabilit deja că toţi cei invitaţi să dea explicaţii la comisie ar putea răspunde penal, dacă vor refuza audierea. 

Comisiile Juridice ale Parlamentului au votat raportul privind înființarea comisiei parlamentare de anchetă şi au stabilit obiective clare ale investigaţiei. 

În plus, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu va mai conduce comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, urmând ca şeful acesteia să fie Mihai Fifor.

Parchetul Curții de Apel a trimis mai multe documente la Parchetul General în dosarul alegerilor prezidențiale din 2009. Pe lângă actele solicitate, au fost anexate și două dosare care conțin plângerile depuse după alegerile din 2009, dar și foarte multe hotărâri și copii după unele documente care nu pot fi făcute publice, având în vedere că este o anchetă în desfășurare.

Pe 24 aprilie, Parchetul a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, în dosarul care vizează alegerile prezidențiale din 2009.

Jurnalistul Dan Andronic a spus că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.

În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă a fost o „simplă cină”, unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic şi Neculai Onţanu. Gabriel Oprea a evitat de mai multe ori să spună dacă la acea întâlnire au fost prezenţi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, cel care urma să fie președintele comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a spus că la audieri ar putea fi chemat și președintele Klaus Iohannis, însă cât privește șeful DNA, a precizat că ”Laura Kovesi nu este obsesia lui”.

Citiți și Băsescu: Dacă Kovesi și Coldea mă implicau, le umpleam botul de sânge, pe loc

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close