Antena 3 Politică Portretul lui Klaus Iohannis. Parcursul politic al noului preşedinte al României

Portretul lui Klaus Iohannis. Parcursul politic al noului preşedinte al României

de O.P.    |    17 Noi 2014   •   06:24
Portretul lui Klaus Iohannis. Parcursul politic al noului preşedinte al României

Liderul opoziției liberale din România Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale. Acest drum lung el l-a încheiat duminică cu o înfrângere surpriză pentru primul ministru socialist Victor Ponta în al doilea tur. Într-un interviu acordat agenției de presă germane DPA, el declară că va continua lupta împotriva corupției politice.

În primul tur de scrutin de la 2 noiembrie, Iohannis s-a aflat la o distanță de 10% de Ponta (30% față de 40% pentru Ponta) și sondajele preziceau în al doilea tur o victorie de 55-45% pentru premier.

Iohannis și-a bazat campania pe promisiunea că va lupta cu corupția, în contrast cu remarcile îndoielnice ale lui Ponta în legătură cu acest domeniu specific, notează DPA.

"Lupta împotriva corupției trebuie să continue. Nu trebuie să existe nicio imunitate de la urmărirea penală pentru politicieni, inclusiv șeful statului", a spus el.

În interviu, el recunoaște că problema corupției ridicate rămâne și că chiar propriul Partid Național Liberal (PNL) nu este imun la ea.

"Există politicieni corupți în fiecare partid și în al meu de asemenea. Nu voi încerca să ascund aceasta și de aceea avem nevoie de o schimbare. Toate partidele noastre au nevoie de o reformă", a declarat Iohannis.

Acest lucru ar ajuta România să se integreze mai mult în Uniunea Europeană, la care a aderat în 2007.

Unul dintre rezultatele cheie ale unei aplicări mai puternice a legii va fi "în curând" includerea țării în Zona Schengen fără pașaport din Europa, a spus el.

Iohannis a respins de asemenea estimările că problemele României în aplicarea standardelor occidentale în statul de drept sunt o dovadă că i s-a permis să adere la UE prea devreme.

"Asta este greșit. Imaginați-vă acum, în contextul crizei din Ucraina, ce s-ar fi întâmplat dacă România nu ar fi aderat la UE și NATO. Nu am fi fost nicăieri", a spus el.

Iohannis este de origine germană. El a intrat în PNL în 2013 și a devenit liderul partidului în acest an.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close