Antena 3 CNN Politică Preşedintele s-a consultat cu partidele

Preşedintele s-a consultat cu partidele

Preşedintele s-a consultat cu partidele
28 Mai 2007   •   07:42

Preşedintele Traian Băsescu a început consultările de astăzi de la Cotroceni cu delegaţia PSD. Este pentru prima dată după referendumul din 19 mai când Traian Băsescu stă faţă în faţă cu cei care au decis suspendarea sa. PSD. La finalul întâlnirii de la Cotroceni, liderul PSD a menţionat că reuniunea s-a derulat într-o atmosferă normală. Mircea Geoană a precizat că s-a discutat despre formula unei majorităţi parlamentare transparente care să asigure susţinerea unui guvern eficient, care să poată să ducă un mandat până în 2008. Preşedintele PSD a subliniat că şi Traian Băsescu este de acord cu ideea unui executiv susţinut de o nouă majoritate. În opinia PSD, ?discuţia despre anticipate nu mai este de actualitate?, cele mai apropiate alegeri parlamentare fiind preconizate pentru toamna lui 2008 sau primăvara lui 2009.

De asemenea, social-democraţii susţin că vor să contribuie la o formulă de vot uninominal. Ei consideră că şi preşedinţii consiliilor judeţene ar trebui aleşi uninominal. Cât despre revizuirea Constituţiei, Geoană crede că aceasta este necesară însă nu urgentă. Poate fi amânată până în 2009.

PNL. Liberalii au venit la consultările cu şeful statului pentru a discuta despre votul uninominal, legea lustraţiei şi pachetul legislativ privind siguranţa naţională. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au avut la începutul consultărilor un schimb de replici referitor la semnificaţia rezultatului referendumului. "Se pare că rezultatul referendumului confirmă că românii aşteaptă de la politic soluţionarea cât mai rapidă a parte din problemele pe care eu v-am invitat să le discutăm. Intenţia mea este să fac o primă evaluare dacă există deschidere la partide pentru ca aceste subiecte să fie rezolvate, discutate şi găsite soluţii care să dea satisfacţie românilor", a spus Băsescu.

Tăriceanu i-a replicat că nu ştie dacă rezultatul referendumului poate fi extins şi la alte chestiuni politice care nu au figurat în întrebarea pusă cetăţenilor. Premierul a amintit că introducerea votului uninominal este o propunere a PNL veche de 10 ani.

Premierul Tăriceanu a subliniat că, din punctul de vedere al liberalilor, Parlamentul a acordat deja un vot de încredere unui Guvern, care are un program pe baza căruia funcţionează. Pe de altă parte, Tăriceanu apreciază faptul că şeful statului a renunţat la ideile privind finanţarea serviciilor secrete din alte surse decât de la buget. Liderii PNL sunt deschişi la orice fel de negociere politică privind revizuirea Constituţiei.

Tăriceanu a anunţat că în curând se va consulta şi el cu partidele parlamentare în legătură cu data alegerilor europarlamentare.

Preşedintele Traian Băsescu a constatat, luni, după discuţiile pe care le-a avut cu delegaţiile PSD şi PNL în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că partidele care au ieşit perdante în referendum sunt cele care vor să stabilească priorităţile. Traian Băsescu le-a spus democraţilor prezenţi la consultări că tematica pe care le-o propune pentru discuţii reflectă percepţia sa despre priorităţile care consideră că au fost reflectate în votul din 19 mai. ?Sigur, asistăm cu o oarecare surprindere la faptul că sunt partide care toate la un loc au luat 25% şi stabilesc paşii următori. Se pare că nu au înţeles mare lucru din democraţie?, a spus preşedintele.

PD. La rândul său, preşedintele PD, Emil Boc, a declarat că marii perdanţi ai referendumului, respectiv PSD şi PNL, pozează ca ?marii învingători ai zilei, pretinzând că trebuie să facă jocurile politice în România?. Emil Boc a remarcat că aceste formaţiuni se comportă ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic pe 19 mai şi electoratul le-ar fi dat un vot de încredere. El a arătat că din punct din vedere al PD, acest lucru nu poate fi acceptat.

Potrivit lui Boc, singura soluţie democratică ar fi organizarea de alegeri anticipate, odată cu cele pentru PE. În opinia sa, în acest fel vor fi economisite 20 de milioane de euro. Boc a ameninţat din nou Guvernul cu moţiunea de cenzură dacă la finalul consultărilor nu se ajunge la un compromis politic.

Preşedintele democraţilor a afirmat că, în urma rezultatului referendumului, primul-ministru trebuie să demisioneze din funcţie. Emil Boc a arătat că PD se pronunţă pentru reformarea clasei politice, pentru reformarea sistemului sanitar şi a celui al educaţiei.

Grupul minorităţilor naţionale a ieşit mulţumit de la consultări. Varujan Pambuccian a precizat că s-a găsit o formulă de cod electoral bazată pe votul uninominal care să se plieze şi pe necesităţile minorităţilor.

UDMR a ieşit de la consultările de la Cotroceni, declarând că s-a ajuns la un consens în ceea ce priveşte unele aspecte discutate. Primul subiect aflat pe lista discuţiilor a fost modificarea Constituţiei, pe care UDMR o susţine. Marko Bela s-a declarat însă sceptic în ceea ce priveşte rapiditatea realizării acestor modificări, adăugând că e foarte probabil ca numai după alegeri să se poată întruni consens în această chestiune.

În ceea ce priveşte votul uninominal, preşedintele UDMR a atras atenţia că ?România este o ţară multicoloră? şi că multitudinea etniilor are nevoie de o reprezentare proporţională. Aşadar, UDMR este gata să accepte numai un sistem mixt, în care votul să se facă pe liste şi în interiorul listei oamenii să îşi pună votul pe persoană.

O urgenţă a acestei guvernări este adoptarea Legii Lustraţiei, dar şi alegerile pentru Parlamentul European, susţine Marko Bela.

Ultimii sosiţi la discuţii, reprezentanţii PC au declarat că dialogul a fost extrem de civilizat şi echilibrat. Conservatorii s-au declarat susţinători ai votului uninominal şi ai revizuirii Constituţiei. În ceea ce priveşte alegerile europarlamentare, PC se bazează pe un procent de cel puţin 7% din opţiunile alegătorilor. Reprezentanţii partidului au venit şi cu o serie de propuneri pentru îmbunătăţirea situaţiei politice actuale. Astfel, s-a discutat despre varianta alegerilor anticipate, a creării unui guvern apolitic sau întoarcerea la momentul 2004 şi readucerea la putere a acelei formule votate de popor.

Singurii care au boicotat invitaţia preşedintelui sunt cei de la PRM.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close