Antena 3 CNN Politică Proiect: PSD propune recunoaşterea prin lege a profesiei de moaşă în România

Proiect: PSD propune recunoaşterea prin lege a profesiei de moaşă în România

Proiect: PSD propune recunoaşterea prin lege a profesiei de moaşă în România
Sursa foto: Foto: pixabay.com
19 Iun 2018   •   21:45

Mai mulţi parlamentari social-democraţi şi independenţi au depus la Senat o iniţiativă legislativă care prevede înfiinţarea Colegiului Naţional al Moaşelor din România (CNMR) şi recunoaştea prin lege a profesiei de moaşă pe întreg teritoriul ţării.

„În prezent reglementările existente cu privire la exercitarea profesiei de moaşă nu sunt armonizate cu reglementările Uniunii Europene în domeniu. Aproximativ 1000 de moaşe au obţinut licenţă de moaşă prin absolvirea de programe universitarea de stat acreditate, dar sunt neintegrate adecvat sau deloc în sistemul de sănătate. Posturile care ar trebui să fie deţinute de moaşe sunt ocupate de alţi lucrători din sănătate care nu au competenţele necesare. Absolventele facultăţilor se află în imposibilitatea de activare şi deci de practicarea profesiei pentru care statul le-a finanţat", precizează iniţiatorii în expunerea de motive.

Proiectul arată şi ce implică această profesia şi scopul principal al unei moaşe.

„Profesia de moaşă este o profesie liberală, în domeniul sănătaţii materno-infantile ce se extinde la îngrijirea femeii de vârstă fertilă, sănătate sexuală, consiliere şi planning familial şi este furnizoare de servicii de sănătate, servicii medicale şi servicii conexe actului medical", se arată în textul proiectului, al cărui principal iniţiator este deputatul PSD, Tamara Ciofu.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: proiect meserie
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close