Antena 3 CNN Politică PSD se uită urât spre Cotroceni: Scandalul de la DGIPI, un atac al lui Băsescu la ?candidatul? Geoană

PSD se uită urât spre Cotroceni: Scandalul de la DGIPI, un atac al lui Băsescu la ?candidatul? Geoană

PSD se uită urât spre Cotroceni: Scandalul de la DGIPI, un atac al lui Băsescu la ?candidatul? Geoană
Sursa foto: Mircea Geoana, Traian Basescu
25 Mar 2009   •   17:04
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Demiterile şi arestările de la vârful DGIPI, plus ridicarea pe sus de către DNA a afaceristului Puiu Popoviciu, patronul restaurantului Doina, unul din locurile preferate de adunare a florii cea vestite a social-democraţilor, au provocat un nou cutremur de nemulţumire în PSD. Surse social-democrate au acuzat astăzi în cercuri restrânse că prin acţiunile DNA de la Doi şi un Sfert, preşedintele Traian Băsescucaută să lovească în Mircea Geoană care-şi pregăteşte candidatura pentru alegerile prezidenţiale.
Supărarea social-democraţilor s-a vărsat şi în capul ministrului MAI, Dan Nica, care ar fi fost învinuit de unii lideri din PSD că este mereu luat pe negregătite de strategiile elaborate la Cotroceni, susţin sursele citate. Nici intenţia acestuia de desfiinţare a serviciului de informaţii al MAI nu este pe placul social-democraţilor, care se tem că astfel Băsescu va avea monopol în domeniul serviciilor secrete.
Nervi şi tensiune astăzi în rândurile deputaţilor şi senatorilor social-democraţi care se perindau astăzi pe holurile Parlamentului. Lovitura dată de DNA la DGIPI prin arestarea şefilor interimari ai acestui serviciu de informaţii a fost coroborată cu arestarea afaceristului Puiu Popoviciu, gazda lor la restaurantul Doina, unde acesta e acţionar principal. ?E clar. Iar ne-a lovit Băsescu acolo unde ne doare. La stomac? comenta, amuzat şi nu prea, un parlamentar PSD noile acţiuni în forţă întreprinse de DNA.
Cumetriile lui Popoviciu în PSD şi PDL
Alţi senatori făceau legătura între Popoviciu şi Ionuţ Costea, cumnatul lui Geoană. ?E naşul de cununie al lui Costea. Marinarul se pregăteşte să sară la beregata lui Geoană înainte de termen? ne-a declarat un alt senator PSD, făcând referire la intenţia liderului său de poartid de a candida la scaunul din Cotroceni.
Puiu Popoviciu nu este însă doar naşul de cununie al cumnatului lui Mircea Geoană. Afaceristul este ginerele fostului primar al Capitalei din perioada comunistă, Ion Dincă, zis "Te-leagă", şi un apropiat al familiei Bartolomeu, din care face parte prima soţie a lui Adrian Năstase, Ilinca Preoteasa.
Popoviciu a a avut grijă să cultive relaţii de prieteni şi de afaceri şi din cealaltă tabără democrat-liberală, susţin sursele citate. Adriean Videanu, Răzvan Murgeanu şi Vasile Blaga sunt greii din PDL care s-ar număra printre legăturile sale, ceea ce crează confuzie printre social-democraţi. ?Poate doar a vrut să-şi arate din muşchii în PDL? au mai comentat aceleaşi surse.
În ceea ce priveşte afacerile sale, Popoviciu este unul dintre miliardarii care nu apar în topurile bogăţiei, întocmite de publicaţiile de profil, dar care, se pare, poate concura de la egal la egal cu Ion Ţiriac sau Dinu Patriciu.
Acţionarul principal al hotelului Howard Johnson şi al restaurantului Casa Doina din Capitală, patron al lanţului de fast-food-uri KFC România şi al restaurantelor Pizza Hut deschise în franciză şi administratorul magazinului Ikea sunt doar câteva din doimeniile sale de activitate
Sâmbetele lui Nica plimbate prin PSD
Intenţia ministrului Dan Nica de a desfiinţa DGIPI, după pleiada de scandaluri legate de conducerea acestui serviciu, nu i-a mulţumit pe social-democraţi. ?Face , fără să vrea, jocul lui Băsescu. Un singur serviciu avem şi pe acela îl tragem pe linie moartă? comentau iritaţi senatorii.
Surse din cadrul PSD susţin că grupurile din jurul liderului bucureştean Marian Vanghelie se agită din nou în speranţa că noile ?gafe? ale ministrului Nica va sili conducerea partidului să-l pună pe făraş. Pe la colţuri numele lui Ionuţ Georgescu pentru şefia DGIPI începuse deja să încolţească. Scenariul desfiinţării acestui serviciu de informaţii a nemulţumiti la culme pe oamenii lui Vanghelie, care au început să vorbească despre eventuala demisie a ministrului, mai susţin sursele citate.
Ecuaţia lui Mazăre: ?Cine controlează DNA-ul ? Băsescu. Cine a numit la serviciul secret al Miliţei ? PSD-ul?
Liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre nu s-a ferit să aprecieze că arestările de la DGIPI fac parte dintr-o "luptă pentru consolidarea puterii la cel mai înalt nivel".
"Eu nu pot să spun acum, au dreptate, n-au dreptate, dar este evident un conflict al DNA cu cei de la Miliţie, de la Serviciul Secret. Cine controlează DNA-ul ? Băsescu. Cine a numit la serviciul secret al Miliţei ? PSD-ul. Acolo se învârt lucrurile, dar nu ştiu amănunte, că vi le spuneam", a afirmat Radu Mazăre reprezentanţilor presei.
În opinia social-democratului, cele două sfere de influenţă s-au ciocnit la nivelul MAI. "E o poveste foarte complicată acolo, cu sfere de influenţă şi de subordonare în cadrul serviciilor din România şi a procurorilor şi a DNA şi ştiţi foarte bine că este un război la nivelul cel mai înalt. Sunt pe centre de putere şi influenţă politică, se controlează instituţii ale statului, însemnând servicii secrete, procurori, miliţieni, pentru consolidarea puterii. Nu e nimic nou în lume, asta se întâmplă şi la americani, şi la ruşi, aşa era şi pe vremea comuniştilor, aşa este şi pe vremea capitaliştilor", a mai declarat Mazăre.
Geoană: Adiere de nemulţumire care trebuie să dea de gândit PDL
Nemulţumirile propriilor parlamentari au ajuns şi la urechea lui Mircea Geoană. Preşedintele PSD a recunoscut, miercuri, că în partid există unele voci care îşi exprimă temerile legate de modul în care se desfăşoară colaborarea guvernamentală cu PDL.
"Nu este un curent majoritar, dar este o adiere de nemulţumire care trebuie să dea de gândit nu doar conducerii PSD, ci şi conducerii partidului cu care suntem aliaţi", a conchis Geoană, adîugând că ?este nevoie de o mai mare coerenţă şi de un parteneriat mai solid" cu PDL în ceea ce priveşte guvernarea.
Geoană s-a referit atât la ultimele evoluţii de la MAI, la tergiversarea de către guvern a unor numiri în funcţii a unor social-democraţi, cât şi la modul în care PDL a gestionat iniţial, fără consultarea partenerilor de guvernare problema negocierilor cu FMI pentru împrumutul extern.
Potrivit unor surse din PSD, unii senatori, printre care şi Ion Chelaru, şi-au exprimat luni la grupul parlamentar, supărarea faţă de unele condiţii puse pentru obţinerea împrumutului de la FMI. Senatorul ar fi propus chiar ieşirea PSD de la guvernare, avertizând că în caz contrar partidul va suporta osturile electorale ale implementării condiţiilor FMI:
Preda susţine că Nica se bucură de sprijinul coaliţiei şi...al PDL
În PDL, apele sunt liniştite. Democrat-liberalii stau în expectativă şi aşteaptă să vadă cum se va descurca PSD cu noua criză de imagine. Spre deosebire de social-democraţi, competenţele lui Nica sunt lăudate de liderii PDL, după exemplul dat în materie de preşedintele de Traian Băsescu.
"Ministrul Nica are o responsabilitate dificilă în acest moment şi va fi sprijinit de Coaliţie şi de PDL să facă ordine, să facă din acest minister un minister la nivelul anului 2009, o instituţie europeană", a spus vicepreşedintele PDL Cezar Preda, referindu-se la scandalul de la DGIPI.
Preda a apreciat că situaţia de la DGIPI nu va constitui un subiect pe masa coaliţiei PSD-PDL. "Ce problemă să se pună? Dacă ministrul Nica constată anumite nefuncţionalităţi, e clar că are misiunea să gestioneze acest minister, aşa cum alte instituţii ale statului îşi fac treaba", a spus vicepreşedintele PDL.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Puiu Popoviciu Mircea Geoană
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close