Antena 3 CNN Politică PSD şi PDL îşi reiau păruiala: Portofoliul de comisar european, preambul al noii lupte pentru putere

PSD şi PDL îşi reiau păruiala: Portofoliul de comisar european, preambul al noii lupte pentru putere

PSD şi PDL îşi reiau păruiala: Portofoliul de comisar european, preambul al noii lupte pentru putere
Sursa foto: Dacian Cioloº
08 Iun 2009   •   15:29

Membrii coaliţiei PSD-PDL se vor întâlni marţi într-o nouă şedinţă, care se anunţă cu miză. PSD caută să profite de uşorul avantaj de un procent obţinut în faţa PDL pentru a forţa numirea unui comisar european social-democrat la Bruxelles. Surse social-democrate susţin că liderii de partid vor căuta să rescrie raporturile de forţe în coaliţia de guvernare pentru a grăbi numirea unor persoane în anumite funcţii, tergiversate de ceva vreme de către PSD. Este cazul conducerilor CEC, Hidroelectrica şi RAAPPS pe care PSD le-a primit în cadrul împărţelii iniţiale dar care nu s-au materializat nici până în prezent prin numiri în funcţii. În tabăra PDL, lucrurile sunt clare. Fostul ministru al agriculturii în guvernul PNL, Dacian Cioloş este preferatul Cotroceniului pentru un mandat de comisar european pe agricultură, iar preşedintele Traian Băsescu este cel care va negocia acest post cu alte state. Deja, România ar fi primit susţinerea Franţei în domeniu, în urma recentei întrevederi a şefului statului cu omologul său, Nicolas Sarkozy, susţin surse democrat-liberale.
Zgonea: ?Cine câştigă alegerile europarlamentare are dreptul la comisarul european?
Cele două partide şi-au făcut deja antrenamentul luni după ce secretarul general interimar al PSD, Valeriu Zgonea, a apreciat că partidul care câştigă alegerile pentru PE trebuie să nominalizeze şi comisarul.
"Reamintesc mesajul pe care l-am transmis şi sper ca domnul Traian Băsescu, de data aceasta, să aibă o anumită verticalitate. Cine câştigă alegerile europarlamentare are dreptul de a îşi nominaliza comisarul european. Aceasta este voinţa electoratului român, ca stânga să nominalizeze un om în Comisia Europeană (...)Am avut doi ani un comisar de dreapta şi am prins fluturi. A venit timpul să avem un comisar de stânga. Sper ca domnul Traian Băsescu să respecte această regulă şi să fie corect", a adăugat el", a afirmat, luni, Valeriu Zgonea.
Zgonea a explicat că nominalizarea de către partidul câştigător al alegerilor pentru PE dintr-o ţară a comisarului european este "o cutumă în statele europene", dar acest lucru va depinde în România de "verticalitatea" şefului statului."(...) depinde cum se trezeşte preşedintele Traian Băsescu dimineaţa, dacă soarele este pe partea dreaptă", a mai spus Zgonea.
Stolojan: Pâinea şi cuţitul, în mâinile premierului şi preşedintelui
Replica din partea PDL nu a întârziat să vină dinspre PDL. Prim-vicepreşedintele democrat-liberal, Theodor Stolojan a declarat că doar preşedintele şi premierul au "rolul decisiv" în desemnarea comisarului european din partea României.
"Ce, îi doare gura să îşi revendice?" a comentat ironic Stolojan la auzul pretentţiilor social-democrate. El a precizat că "rolul decisiv" în desemnarea comisarului european din partea României îl vor avea preşedintele şi premierul.
"Acestea două sunt autorităţile care comunică cu Comisia Europeană, nu PSD-ul", a spus Stolojan.
Prim-vicepreşedintele PDL a ţinut să sublinize că astfel de discuţii nu-şi au oricum locul de vreme ce soarta Comisiei Europene este încă neclară fiind strâns legată de aprobarea sau respingerea Tratatului de la Lisabona.
"Este posibil ca actualei Comisii să i se prelungească mandatul până la sfârşitul anului", a atras atenţia Stolojan.
Flutur invocă victoria PPE contra PES

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat,la rândul său, că la desemnarea comisarului european din partea României ar trebui luat în considerare faptul că Partidul Popular European şi-a reconfirmat statutul de principală familie politică din Uniunea Europeană.

Gheorghe Flutur a precizat că subiectul numirii comisarului european nu a fost discutat încă în forurile de conducere ale PDL, dar că ar trebui să se ţină seama şi de rezultatele alegerilor la nivel european. "Având în vedere faptul că PDL este în cea mai puternică familie politică europeană va trebui să se ţină seama şi de acest lucru", a declarat Flutur. El a explicat că PPE este marele câştigător ale scrutinului europarlamentar deoarece stânga a pierdut în multe ţări ale Uniunii Europene, iar partide de dreapta aflate la guvernare şi-au consolidat poziţia, Flutur menţionând cazul creştin-democraţilor germani.

Cioloş dorit de PDL peste un portofoliu cu un buget de 40 miliarde de euro anual
Bătaia vehementă ce se prefigurează în interiorul coaliţiei pentru portofoliul Agriculturii este explicabilă de vreme ce bugetul pe care viitorul comisar îl va avea de gestionat este estimat la peste 40 de miliarde de euro annual.
Surse democrat ? liberale susţin că zarurile au fost deja aruncate la Cotroceni în favoarea fostului ministru al agriculturii în guvernul PNL, Dacian Cioloş.
Nici nu s-ar pune problema acordării acestui post unui Adrian Severin sau Vasile Puşcaş, două nume des vehiculate în curtea PSD.
În paralel, liderii PDL ar fi primit asigurări din partea şefului statului că sprijinul Franţei, unul din pretendenţii la această funcţie ar fi fost obţinut, în timpul recentei vizite preşedinţiale de la Paris. România mai are însă de soluţionat rezistenţa Germaniei în domeniu, stat care are un cuvânt greu de spus în repartizarea portfoliilor de comisari europeni şi care susţine Polonia pentru adjudecarea domeniului Agriculturii.
În cazul în care România va avea această funcţie asigurată, Cioloş se va înregimenta în PDL, mai afirmă sursele citate. În prezent, Cioloş este director al Direcţiei Programe de dezvoltare rurală I în cadrul CE.
La întoarcerea in vizita din Franţa, Băsescu a ţinut de altfel să sublinieze ? discuţia extrem de consistentă? pe care a avut-o cu Nicolas Sarkozy, ?cu privire la aspiraţiile României de a deţine un portofoliu important?, cât şi faptul că Franţa şi România susţin aceleaşi principii în domeniul politicii agricole - ?continuarea subvenţionării producţiei şi a agricultorilor?.
Marius Vulpe, Antena.ro

×
Parteneri
Armată obligatorie în țara europeană unde trăiesc mulți români
x close