Antena 3 CNN Politică Românii, singurii din Europa care percep Parlamentul ca cea mai coruptă instituţie

Românii, singurii din Europa care percep Parlamentul ca cea mai coruptă instituţie

Românii, singurii din Europa care percep Parlamentul ca cea mai coruptă instituţie
Sursa foto: Parlament
03 Iun 2009   •   11:32

România este unica ţară din UE care califică Parlamentul ca cea mai coruptă instituţie, talonată îndeaproape de partidele politice şi justiţie, atrage atenţia Transparency International, citând Barometrul Global al Corupţiei 2009 dat miercuri publicităţii.
Potrivit studiului, o treime (33%) dintre românii respondenţi apreciază Parlamentul drept cea mai coruptă instituţie. Alţi 17% consideră că partidele politice ar merita primul loc, 18% indică justiţia, iar 13% sectorul privat, în timp ce 15% cred că funcţionarii publici şi demnitarii ar merita trecuţi în top. În fine, nici presa nu este tocmai ferită de acest sindrom, susţin 4% dintre românii intervievaţi.
În contextul viitorului raport pe justiţie al Comisiei Europene pentru România, 69% dintre românii chestionaţi consideră că acţiunile guvernului actual în lupta împotriva corupţiei au fost ineficiente. La polul opus se plasează doar 20%.
14% dintre români susţin că au dat mită în ultimul an pentru rezolvarea unor probleme. Spre comaparaţie, doar 5% din vecinii de la sud de Dunăre ar fi procedat în această manieră, încadrându-se în media europeană.. Topul mitei este condus de lituanieni (30%) şi greci (18%).

Parlamentul la români, justiţia la bulgari
Statistica arată că România este singura ţară din Uniunea Europeană şi nu numai care indică în proporţie atât de mare Parlamentul drept cea mai coruptă instituţie.
Comparativ, Lituania şi Israelul au un coeficient negativ pentru propriul legislativ de 23%, Bulgaria 21%, Cehia 12%, iar restul ţărilor europene sub 10%.
În schimb, Bulgaria este singura ţară din Eurpa care consideră justiţia drept cel mai corupt sector, cu o proporţie de 38% dintre persoanele chestionate, fiind urmată de Lituania (23%), România (18%), Portugalia (14%), Spania (12%), iar restul ţărilor având sub 10 procente.
Pentru fiecare dintre cele şase instituţii luate în considerare în topul corupţiei, respondenţii au avut de ales în acordarea unui calificativ de la 1 (deloc corupt) la 5 (extrem de corupt).
Dacă pentru pentru partidele politice, scorul României a fost de 4,3, la fel ca şi al Bulgariei şi al Israelului, în ceea ce priveşte Parlamentul, România a fost singura ţară din Europa care a identificat, cu un scor de 4,3, această instituţie drept cea mai afectată de corupţie, fiind urmată de Bulgaria (4,2), Israel (4,0) şi Lituania (4,0)

Instituţia legislativă, cea mai proastă imagine în Indonesia,Panama şi Statele Unite

Alte ţări, dintre cele analizate, care au pus Parlamentul pe loc întâi la capitolul corupţie sunt Indonesia (4,4), Panama (4,6), dar şi Statele Unite (3,9).
Următoarea instituţie considerată cea mai coruptă în România este justiţia, scorul înregistrat fiind de 4,2, depăşit, în UE+, doar de Bulgaria, cu 4,6. Pentru sistemul judiciar, multe state europene au scoruri sub 3,5: Ungaria (3,1), Spania (3,0), Austria (2,4), Grecia (3,4).
În ceea ce priveşte corupţia sectorului privat, acesta a obţinut în România un scor de 3,9, cel mai mare fiind cel al Ungariei (4,3) şi al Islandei (4,3). Acelaşi scor ca şi România îl mai au Bulgaria şi Norvegia, pe continentul european.
Scorul obţinut de demnitari şi funcţionar publici este, pentru România, de 3,8, fiind depăşit de cel acordat în Bulgaria (4,1), Italia (3,9) şi Lituania (3,9).
Cea mai puţin coruptă instituţie din Romania, dintre cele analizate, este considerată mass-media, cu un scor de 3,4. În alte ţări situaţia este diferită, presa fiind catalogată cu scoruri mai mari de corupţie: Grecia (3,8), Ungaria (3,7), Norvegia (3,5) şi Luxemburg (3,5).
Barometrul Global al Corupţiei 2009 al Transparency International a fost fectuat la nivelul a 69 de ţări şi ia în calcul experienţele respondenţilor cu privire la mită, corupţia sectorului privat şi corupţia în şase instituţii ? Parlament, partide politice, demnitari şi funcţionari publici, afaceri şi sector privat, sector juridic şi presă.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close