Antena 3 CNN Politică Scandalul risipei aleşilor: Liberalii jubilează, Năstase cere concediu fără plată, Pambuccian legislativ online

Scandalul risipei aleşilor: Liberalii jubilează, Năstase cere concediu fără plată, Pambuccian legislativ online

Scandalul risipei aleşilor: Liberalii jubilează, Năstase cere concediu fără plată, Pambuccian legislativ online
Sursa foto: Adrian Nãstase
17 Mai 2010   •   17:50

Informaţiile publicate de presă cu privire la cheltuielile pe care le presupune activitatea unui parlamentar au făcut să sară muştarul multor deputaţi. Şedinţa conducerii Camerei de luni a fost pigmentată de ironii şi polemici pe seama modului în care parlamentarii sunt înfăţişaţi ca mari cheltuitori ai banului public. Supărat, liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian a propus crearea unui Parlament virtual, în care deputaţii şi senatorii să voteze pe net legile pentru ae face cât mai multe economii la buget. Mult mai ironic, Năstase şi-a îndemnat colegii să intre în concediu fără plată timp de 7 luni pentru a permite Guvernului să folosească banii economisiţi ca să scoată România din criză. Mai oportunişti, parlamentarii liberali se bat cu cărămida în piept că încă de la începutulul anului au fost primii care au cerut reducerea cu 30% a bugetului Parlamentului, propunere respinsă de majoritatea aflată la Putere. De altfel, ei încearcă să profite de imaginea negativă creată Parlamentului pentru a solicita anularea deplasărilor externe, diminuarea abonamentelor telefonice cu 50%, reducerea costurilor de cazare şi transport sau renunţarea la serviciile SPP. Liderul social-democrat, Victor Ponta a reuşit să-şi ridice proprii parlamentari în cap când a propus măsuri similare ca soluţii pentru reducerea cheltuiielilor bugetare.

Deputatul PSD Valeriu Zgonea a precizat, miercuri, că la şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au fost discutate mai multe variante de reducere a cheltuielilor parlamentarilor. Ironic, Adrian Năstase a propus ca Parlamentul să intre 7 luni în concediu.
"Adrian Năstase a propus să intrăm 7 luni în concediu", a spus Zgonea, care a arătat că şi Varujan Pambuccian a propus ca Parlamentul să devină virtual, "pe net".
El a arătat că preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a cerut chestorilor să întocmească un raport cu propuneri de reducere a cheltuielilor, care va fi discutat miercuri.
"S-a discutat ca parlamentarii să nu mai stea la hotel, să stăm cu toţii cu chirie pentru că la hotel se cheltuieşte de 4 ori mai mult. S-a discutat de reducerea cheltuielilor cu deplasările în străinătate", a mai spus Zgonea.
El a arătat că o variantă ar fi renegocierea contractului cu Tarom deoarece parlamentarii plătesc cele mai scumpe tarife, "de trei ori preţul pieţei". O altă variantă la deplasările interne ale deputaţilor ar fi decontarea doar a biletelor de duminică, luni, joi şi vineri.
Valeriu Zgonea a mai spus că, dacă se reduce indemnizaţia parlamentarilor cu 25%, se va reduce cu 25% şi suma forfetară destinată birourilor parlamentare din teritoriu şi, în consecinţă, vor fi daţi afară angajaţi ai acestor birouri.
"Noi o să dăm afară angajaţii noştri. Eu, la ţară, am închis 3 cabinete parlamentare, am dat un om afară, am doi angajaţi şi 4 studenţi cărora le voi strânge mâna", a explicat Zgonea.
În schimb, liberalii jubilează. Contextul actual pare ideal pentru promovarea propriilor propuneri de reducere a cheltuielilor. În căutarea de capital electoral, liberalii au propus, printr-o scrisoare adresată Robertei Anastase, reducerea bugetului Camerei Deputaţilor cu 30%, prin anularea deplasărilor externe, diminuarea abonamentelor telefonice cu 50%, reducerea costurilor de cazare şi transport sau renunţarea la serviciile SPP.

"Grupul Parlamentar PNL din Camera Deputaţilor vă readuce aminte că la dezbaterea şi adoptarea legii bugetului de stat pe anul 2010 a propus reducerea cu 30% a bugetului Camerei. Această propunere avea în vedere tocmai faptul că guvernul PDL invoca existenţa încă a unui an de criză economică şi că era normal ca toate instituţiile să suporte reducerile de cheltuieli bugetare. Din păcate, deputaţii PDL au respins cu majoritatea parlamentară orice diminuare a costurilor parlamentarilor şi Parlamentului", se arată în scrisoarea liberalilor, semnată de liderul de grup, Călin Popescu Tăriceanu.
Deputaţii PNL au precizat, conform documentului citat, că este de datoria lor să ceară cu fermitate "reluarea procedurii de reducere a bugetului Camerei Deputaţilor cu 30% pentru anul 2010".
"În acest sens, vă solicităm să dispuneţi chestorilor şi Secretariatului general al Camerei Deputaţilor prezentarea în maximum 48 de ore a proiectului de buget rectificat şi programarea pe ordinea de zi a şedinţei în plen din data de 19 mai 2010", au scris liberalii.
Ei au propus o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor: anularea până la sfârşitul acestui mandat a tuturor deplasărilor în străinătate, cu execepţia participării la Adunarea Parlamentară, dar cu delegaţii restrânse şi fără diurnă; renunţarea la acordarea de facilităţi pentru carburant; desfiinţarea restaurantului/bufetelor, blocarea investiţiilor şi reducerea cu până la 50% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii; diminuarea abonamentelor telefonice pentru deputaţi şi personalul auxiliar cu 50%; reducerea cu 50% a costurilor pentru transport; diminuarea costurilor de cazare cu 30% prin acordarea unei sume fixe per deputat care să acopere cazarea; dar şi reducerea parcului de maşini şi reanalizarea alocării maşinilor pentru membrii conducerii Camerei.
PNL mai propune "reducerea personalului auxiliar care deserveşte atât conducerea Camerei Deputaţilor, cât şi Secretariatul general cu până la 50%, renunţarea la protecţia SPP, identificarea prezenţei parlamentarilor la plen pe bază de cartelă de vot şi nu prin semnarea condicii.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close