Antena 3 CNN Politică Senatul nu va mai avea bani pentru deplasări şi plata angajaţilor. Senatorii se codesc să-şi taie salariile

Senatul nu va mai avea bani pentru deplasări şi plata angajaţilor. Senatorii se codesc să-şi taie salariile

Senatul nu va mai avea bani pentru deplasări şi plata angajaţilor. Senatorii se codesc să-şi taie salariile
Sursa foto: Senat
14 Mai 2010   •   13:59

Senatul nu mai dispune de fonduri pentru plata salariilor funcţionarilor săi în ultimele două luni ale acestuia. În paralel, senatorii au epuizat deja 64% din fondul de deplasări interne. Cu toate acestea senatorii se codesc să-şi taie propriile indemnizaţii sau să renunţe le ele pentru a-şi ajuta angajaţii să aibă un ban la sfârşit de an.

În şedinţa Biroului Permanent de luni, membrii conducerii au aflat că pentru lunile noiembrie şi decembrie nu mai există bani pentru plata personalului Senatului. În schimb, există fonduri pentru senatori. Anunţul făcut de liberalul Dan Radu Ruşanu nu a fost primit cu încântare de senatori, mai ales că era însoţit de recomandarea acestuia ca parlamentarii să renunţe la o parte din propriile indemnizaţii pentru a ajuta financiar salariaţii acestei camere.

?Execuţia bugetară arată că pentru lunile noiembrie şi decembrie nu mai există bani pentru plata salariaţilor personalului Senatului. Există pentru senatori, dar nu există pentru personalul aferent Senatului. Eu personal nu cred şi nu sper într-o rectificare bugetară în plus, cel mult în minus. De aceea aş sugera ca din fondul de salarii alocat senatorilor să se scoată o sumă aferentă plăţii salariilor personalului, pentru că nu putem noi să luăm salariu 100% şi personalul să nu ia deloc două luni de zile? a arătat Ruşanu.

Senatorul PNL a mai atras atenţia şi asupra apetitului colegilor săi pentru deplasări externe, hobby care a făcut deja ca la începutul lunii mai, circa 64% din fondurile dedicate acestor activităţi să fie epuizate.

?Până la 30 aprilie, s-au cheltuit din fondul de deplasări externe circa 64%. Până la sfârşitul lunii mai procentul se va ridica la 70%, rămânând pentru următoarele 7 luni de zile un procent de numai 30%. Aş sugera să împărţim aceşti 30% ori pe cele 7 luni de zile, ori să se facă strict un program de deplasări ca să ne putem încadra în buget. Altfel, în ritmul în care s-au cheltuit până acum sumele alocate pentru fondul de deplasări, în special externe, în iulie anul acesta nu vom mai avea bani de deplasări? a avertizat Ruşanu.

Alertat de întorsătura discuţiei care viza buzunarele şi plăcerile senatorilor, democrat-liberalul Constatin Dumitru a propus preşedintelui Senatului, Mircea Geoană să amâne problema pe motiv că e ?puţin timpurie?. Cât priveşte propunerea lui Ruşanu de renunţare a senatorilor la o parte din propriile retribuţii, Dumitru a apreciat că nu ar rezolva dificultăţile financiare deoarece nu s-ar putea acoperi printr-o astfel măsură necesităţile salariale ale personalului Senatului pe respectivele luni.

?Eu sunt de acord cu propunerea domnului chestor, numai că mi se pare puţin timpurie. Noi discutăm de lunile noiembrie şi decembrie ale anului acesta. Cred că mai e vreme să analizăm şi să găsim soluţii. Nu trebuie să luăm neapărat acum, ştiu eu, luna aceasta, luna viitoare o măsură, indiferent care ar fi ea, de reducere a salariilor noastre sau, eu ştiu, să nu luăm noi salariile? Oricum n-ar ajunge pentru întreg salariul personalului din Senat şi să ne străduim să găsim o soluţie consistentă, serioasă, ca întreg personalul să aibă salariile asigurate inclusiv pe noiembrie,
decembrie? a arătat parlamentarul PDL.

Liberalul Teodor-Viorel Meleşcanu a propus, la rândul său, să se renunţe la biletele business-class atunci când se merge peste hotare, deoarece sunt mai scumpe cu 70% decât cele de la clasa economic. El a mai sugerat colegilor să mai ?perieze? pleiada de deplasări externe care sunt aprobate săptămânal în BP.

Udemeristul Verestoy Attila a venit însă cu o contrapropunere. Senatorii care vor dori în continuare să meargă cu avionul la clasa business, să suporte din buzunarul propriu diferenţa biletului.

?Mulţi preferă ? şi ar trebui să mergem pe această soluţie ? să plătească diferenţa, de la clasa economic la clasa business. Deci, eu propun ca în toate deplasările să avem posibilitatea de a opta pentru bilete la clasa business, cu menţiunea ca diferenţa să se plătească de către senator. Este cel mai corect lucru? a arătat Verestoy.

O altă idee a fost formulată de către senatorul Dumitru Oprea care a sugerat şi reducerea cotelor de benzină pe cap de senator, de la 500 la 300 litri lunar.

?Un subiect mai sensibil este cel la care zilnic suntem implicaţi: parcul auto. Pe vreme de criză am putea să mergem de la 500 de litri pe lună la 300 de litri. Este alt capitol bugetar, dar ştiu ce înseamnă şi 300 de litri pe lună? pentru o perioadă scurtă? a spus Oprea.

Discuţiile s-au încheiat însă fără un rezultat palpabil, senatorii preferând să amâne problema luării măsurilor de austeritate pentru o dată viitoare.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close