Antena 3 CNN Politică Sinteza zilei. Ușa secretă de la Cotroceni

Sinteza zilei. Ușa secretă de la Cotroceni

Sinteza zilei. Ușa secretă de la Cotroceni
Sursa foto: foto: captura Antena 3
06 Dec 2018   •   21:38

În această perioadă România pare împinsă spre haos.

Citește și: Sinteza Zilei. Cine se află, de fapt, în spatele operațiunii "Lichidarea lui Liviu Dragnea"

Ieri, în Parlament, a avut loc doar unul dintre asalturile prin care se încearcă răsturnarea puterii în România.

Urmează haos total?

Citește și: Cum s-a văzut de la Bruxelles puciul eșuat din Parlamentul României. Dăncilă: Circ, jigniri, lucruri anormale

Criza uriașă este explicată în această seară la "Sinteza Zilei", de Mihai Gâdea și invitații săi.

Sinteza Zilei POATE FI URMĂRITĂ LIVE ȘI PE ANTENA3.RO

 

"Cred că în momentul de față pentru oamenii care înțeleg evenimentele este o alertă. E o alertă majoră și în această seară am să încerc să vă așez în fața ochilor o serie întreagă de piese ale puzzle-ului care vorbesc despre o alertă în care noi ar trebui să fim. În această seară vom vorbi despre modul în care România și această parte a lumii ar putea să intre în haos", a spus Mihai Gâdea.

Cine sunt cei care implicați în operațiunea de răsturnare a puterii?

"Este o operațiune care se vrea șoc! Fulger! Dacian Cioloș este unul dintre personaje. Atât el, cât și prietenii săi, cei care l-au adus la putere, intern și extern. Nu este sigur că poate ajunge prim-ministru, dar este acolo, face tot ce poate", a explicat Mihai Gâdea.

Iată declarația cât se poate de străvezie a lui Dacian Cioloș:

"România are nevoie în momentul de faţă de un guvern mai credibil decât cel de acum, care să poată să reprezinte ţara la preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, şi cred că dacă Opoziţia, parlamentarii responsabili, dacă chiar se gândesc la interesele României, în momentul de faţă nu de remanieri punctuale avem nevoie, ci avem nevoie de un nou guvern, un guvern de oameni competenţi, care să facă faţă responsabilităţilor şi exigenţelor asigurării Preşedinţiei Consiliului UE", a afirmat Cioloş, într-o emisiune TV.

Este cineva poate să spună legitim că vrea să schimbe guvernul: Ludovic Orban. Dar, nu neapărat în aceste zile legitim.

"Ludovic Orban vine și spune un lucru din timp, pentru că nu știe exact agenda, dar știe că i s-a spus să nu lipseasă niciun parlamentar în aceste zile. Lumea ar fi putut să spună 'stați domnule, că Cioloș a spus până la sfârșitul lui noiembrie', dar una dintre tactici este uneori să mergi după fentă. Pesediștii, ALDE, s-a văzut miercuri, au fost concentrați până la sfârșitul lui noiembrie. Era fenta! Primele zile din decembrie sunt cele care contează, pentru că în momentul în care domnul Orban a vorbit despre faptul că nimeni din PNL nu poate să plece in delegații externe, erau fix aceste zile", adaugă Mihai Gâdea.

Ludovic Orban: "Obiectivul fundamental pe care îl avem în această sesiune e să dărâmăm acest guvern (...) Am luat decizia de a sista orice fel de deplasare externă pentru toți parlamentarii Partidului Național Liberal în perioada 5 - 20 decembrie."

Așadar, e legitim ca liderul Opoziției să-și dorească o moțiune de cenzură - e democratic. Desigur, ecuația este simplă: are cele 50 de voturi? Nu le are! Cu toate acestea, Ludovic Orban vine și dă o dată diferită de cea a lui Dacian Cioloș: 5-20 decembrie.

Există câteva întrebări esențiale în acest punct:

- Am ieși bine în raport cu Uniunea Europeană dacă se dărâmă guvernul după ce deja s-a făcut ceremonia de predare-primire a președinției Consiliului UE?

- Îl preferați pe Ludovic Orban în locul Vioricăi Dăncilă?

- De ce nu a reușit operațiunea de debarcare a lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților - în condițiile în care coaliției îi lipsesc două voturi ca să aibă majoritatea cel puțin tehnică?

Klaus Iohannis a făcut o mișcare total neașteptată.

"În momentul în care președintele joacă într-o echipă împotriva unei alte echipe, în momentul în care nu mediază între puterile statului și vine și spune cine ar trebui să fie președinte în Parlament, cum ar trebui să fie majoritatea și schimbarea guvernului, toate acestea aduc aminte de suspendarea lui Băsescu.

Iar președintele face un gest care nu este deloc al său. De ce face asta? Pentru că e momentul în care accelerația să fie dusă până la capăt", a spus Mihai Gâdea.

Puciul de la Camera Deputaților a fost o fâsâială. Dar asta nu înseamnă că nu vor încerca să meargă mai departe.

Ușa secretă de la Palatul Cotroceni

Aici intră în scenă liderul USR, Dan Barna. Cine vrea să înțeleagă ce se întâmplă în această perioadă trebuie să fie atent la mișcările pe care le face Dan Barna.

Pentur că liderul USR are verde de la președintele Klaus Iohannis să spună că a intrat pe "ușa secretă de la Cotroceni".

"Avem un dialog cu Preşedinţia. Am discutat pe situaţia actuală, pe perspectivele unei moţiuni de cenzură, elementele fireşti de discutat în momentul de faţă. Acum o perioadă, câteva zile în urmă. Am discutat contextul politic, mai mult nu o să vă spun acum", a afirmat Dan Barna, joi la Parlament.

 

Și. desigur în scenă s-a aflat de la bun început și DNA.

Dan Barna a făcut la rândul său o încercare interesantă.

"Domnul Barna a făcut o treabă destul de tare. A scos un sondaj de opinie și a zis: PSD-ul s-a prăbușit, e nenorocire, noi suntem acum cei mai tari și mai e și PNL-ul, dar NOI suntem cei mai tari. Și au dat un sondaj de opinia care arată așa: PSD: 24,9%, PNL: 23,3%, USR: 14,8, ALDE 11,7%, MRÎ: 8%", a arătat MIhai Gâdea.

Ce șanse are operațiunea de răsturnare a Guvernului?

"Dacă o parte dintre parlamentarii PSD aleg să sară pârleazul și să susțină o moțiune de cenzură împotriva propriului partid, cred că PSD poate să închidă prăvălia. Pentru că ultima dată s-a întâmplat așa ceva, în 2012, cu PDL, cu Guvernul MRU și acei oameni nici acum nu au mai trecut pe la putere", a spus politologul Alex Coita.

 

×
Subiecte în articol: Mihai Gâdea Sinteza Zilei Klaus Iohannis
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close