Antena 3 CNN Politică Social-democraţii moldoveni o iau pe urmele ardelenilor: Geoană, dorit candidat prezidenţial

Social-democraţii moldoveni o iau pe urmele ardelenilor: Geoană, dorit candidat prezidenţial

Social-democraţii moldoveni o iau pe urmele ardelenilor: Geoană, dorit candidat prezidenţial
Sursa foto: Mircea Geoana
27 Mar 2009   •   18:38

Social-democraţii moldoveni reiau apelurile de asumare de către liderul PSD, Mircea Geoană a candidaturii pentru alegerile prezidenţiale. Vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita, lider al PSD Iaşi, a anunţat, vineri, că îl propune pe şeful de partid candidat la preşedinţie al social-democraţilor. Cu toate acestea, Geoană susţine că procedura de desemnare a prezidenţiabilului partidului îşi va urma traseul stabilit, respectiv va fi nominalizat în cadrul unui Congres PSD.
Surse social-democrate susţin că atât pesediştii ardeleni, cât şi cei moldoveni au încercat să-l convingă pe Geoană să nu mai aştepte organizarea Congresului şi să-şi anunţe cât mai rapid candidatura pentru a recâştiga o parte din terenul pierdut în faţa principalilor săi contracandidaţi, Traian Băsescu şi liberalul Crin Antonsecu. În opinia liderilor din teritoriu cei doi au furat deja startul în cursa pentru Cotroceni.
"În 24 ianuarie am avut la Iaşi o întâlnire cu toate filialele PSD din Moldova. Atunci am vorbit neoficial, între noi, conducătorii PSD din teritoriu, şi nu am reuşit să lansăm un mesaj oficial. Astăzi (n.r. - vineri) spun oficial că Mircea Geoană reprezintă schimbarea României în bine. Trebuie să lăsăm deoparte procedurile din partid şi să accelerăm candidatura dumnealui la preşedinţia României. Trebuie să ne lansăm rapid în campania pentru prezidenţiale", a spus Nichita, la Iaşi, în prezenţa liderului PSD.
Susţinerea lui Nichita pentru Geoană nu reprezintă o premieră printre pesediştii moldoveni. Cu câteva luni în urmă, fostul lider de Botoşani, Constantin Conţac îşi manifesta în cadrul partidului sprijinul pentru candidatura acestuia la Cotroceni. Geoană avea însă să-l mazilească în conducerea centrală pentru apropierea sa de cercurile lui Miron Mitrea.
La rândul său, vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu a recunoscut că există o anumită stare de spirit în rândul filialelor PSD din ţară, care cer ca problema candidatului la Preşedinţie să fie rezolvată rapid.
"Există o anume stare de spirit în filiale. Cei din organizaţii ne spun că am pierdut startul, în timp ce alte partide concurente deja ştiu cu cine merg în alegeri. Ne cer să nu tergiversăm cu desemnarea candidatului. Nu este exclus ca până la congres să ştim cum stăm, adică pe cine vom avea candidat la Cotroceni", a declarat Ilie Sârbu.
Tot vineri, preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a apreciat că liderul social-democraţilor, Mircea Geoană, ar trebui să fie candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, deoarece are cele mai mari şanse pentru a ajunge şef al statului.
În ciuda nerăbdării şi sprijinului manifestat de social-democraţii ardeleni şi moldoveni, liderul PSD, Mircea Geoană nu se grăbeşte să accelereze procedura de anunţare a candidaturii sale. Astfel, desemnarea candidatului la Preşedinţie nu va fi scurtcircuitată, îşi va urma cursul firesc şi va fi făcută în cadrul unui Congres al PSD.
"Acest mesaj mi s-a transmis şi pe 24 ianuarie, când am venit la Iaşi. Îndemnul şi apelul lui Gheorghe Nichita nu înseamnă să scurtcircuităm procedurile. Vom organiza un congres în care vom desemna candidatul. Dar e prima dată când se pune această problemă", a afirmat Geoană.
Preşedintele PSD a sublinita însă că este necesar ca partidul să ridice steagul de luptă pentru alegerile prezidenţiale din acest an. "Este nevoie să ridicăm steagul de luptă. Sunt convins că acest lucru trebuie accelerat şi sunt convins că după discuţiile cu colegii din toată ţara îl vom face repede", a mai spus Geoană.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PSD candidatura prezidentiale Congres
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close