Antena 3 CNN Politică Tensiuni la Consiliu din cauza unui sondaj pe tema celor mai potriviţi candidaţi la şefia PSD

Tensiuni la Consiliu din cauza unui sondaj pe tema celor mai potriviţi candidaţi la şefia PSD

Tensiuni la Consiliu din cauza unui sondaj pe tema celor mai potriviţi candidaţi la şefia PSD
Sursa foto: Consiliul Naþional al PSD
04 Feb 2010   •   12:19

Preşedintele PSD Argeş, Constantin Nicolescu a încercat să-i facă astăzi un deserviciu actualului lider de partid, Mircea Geoană. Invocând necesitatea sondării opiniei membrilor PSD cu privire la actuala situaţie din partid, Nicolescu a propus colegilor din Consiliul Naţional întocmirea unui chestionar pe care fiecare delegat să-l completeze cu cei pe care i-ar considera ca fiind cei mai buni candidaţi pentru funcţiile de conducere din partid. Sondajul intern ar fi trebuit discutat la nivelul conferinţelor judeţene ale filielelor PSD, iar rezultatele acestui chestionar ar fi urmat să fie prezentate la Congres. Iniţiativa lui Nicolescu a fost acuzată drept nestatutată şi a picat la vot. Imperturbabil, Nicolescu a trecut peste decizia Consiliului şi, la sugestia lui Adrian Năastase, şi-a pus oamenii să instaleze câteva urne pentru un sondaj ad-hoc printre delegaţi care erau rugaţi la ieşire să-şi noteze preferinţele pe pagini A4.

"Propunem, un chestionar sondaj, cu cel puţin 3-5 nume care să facă obiectul conferinţelor în organizaţiile judeţene şi acolo tot un sondaj privind un sondaj pentru cunoaşterea mai bună a partidului. Pentru a evita orice tip de suspiciune privind alegerea conducerii partidului", a cerut Nicolescu.

Propunerea a căzut după o dezbatere destul de aprinsă în care social-democraţi precum Aura Vasile şi Maria Oprişan s-au opus aplicării sale, considerând-o nestatutară.

"În această sală nu sunt membrii doar ai Consiliului Naţional, ci şi invitaţi, şi delegaţi. Suntem pe o pistă falsă. Nu mai putem hotărî în numele membrilor de partid. Nu putem supune la vot un lucru care nu este statutar", a criticat vicepreşedintele Aura Vasile iniţiativa colegului său argeşean.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan a criticat caracterul nestatutar al acestei idei. "Dragi colegi nu o să dau citire unui eseu, dar o să vă spun despre aceste propuneri care nu sunt în legătură cu realitatea şi care vor duce la vicierea rezultatelor congresului nostru. Şi nu asta ne dorim" a avertizat Oprişan.

Iniţierea unui astfel de sondaj ar fi servit însă intereselor pretendentului la şefia partidului, Adrian Năstase care ar fi putut lua astfel un puls mai clar a viziunii filialelor partidului faţă de viitoarea conducere a PSD.

În ciuda votului negativ dat de Consiliu, preşedintele PSD Argeş a ordonat delegaţilor săi din filială să organizeze ad-hoc un sondaj la ieşirea din sala în care se desfăşoară lucrările acestui for. Rapid, delegaţi ai filialei lui Nicolescu au instalat patru urne şi au pus la dispoziţie pagini A4 pe care colegii de partid erau rugaţi să precizeze opţiunile lor pentru preşedinţia partidului.

Urnele au fost, la un moment dat, strânse de câţiva tineri din staff-ul lui Mircea Geoană, dar au fost reinstalate de delegaţii din PSD Argeş.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close