Antena 3 CNN Război în Israel "Mami, ne e dor de tata". Primele mărturii ale soției românului ținut ostatic de teroriștii din Gaza

"Mami, ne e dor de tata". Primele mărturii ale soției românului ținut ostatic de teroriștii din Gaza

"În fiecare seară, înainte de a merge la culcare, copiii mei îmi spun: "Mami, ne e dor de tata". Acesta este momentul cel mai greu, pentru că nu am răspuns tot timpul", este mărturia soţiei românului luat ostatic de teroriștii din Gaza.

de Ştefan Petrică    |    22 Oct 2023   •   17:09

Tal Haimi are 41 de ani, o familie minunată cu trei copii frumoși de 9 și 6 ani, și a fost luat ostatic de Hamas în dimineața în care teroriștii au intrat în kibbutzul lor.

Tal Haimi vine dintr-o familie care a supraviețuit Holocaustului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"În primul rând, în prima zi, pe 7 octombrie, nu s-a mai întors acasă.

În timpul zilei am avut o zi foarte grea. Toată familia împreună în timpul nopții, iar dimineață a început tăcerea. Iar seara, de fapt, am aflat că el nu mai este în kibbutz.

Citește șiMărturiile unei femei din Israel de origine română: "Hamas a oprit oamenii să meargă într-o zonă sigură! Se ascund în școli și spitale"

Acum câteva zile am primit un mesaj de la armată că el este dispărut, dar cei dispăruți pot fi răpiți.
El nu mai este în Israel.

Întrebată dacă FDI sau armata are mai multe informații despre locul în care soțul ei ar putea fii, Ela Haimi a răspuns:

"Nu, nu în acest moment. Ei fac tot ce pot pentru a afla, pentru a investiga, dar în acest moment nu știm nimic altceva. 

Știu doar că tatăl copiilor mei a ieșit din casa mea pentru a-și proteja familia și nu s-a mai întors.

A făcut ceea ce orice alt tată ar face pentru a-și proteja familia și a plecat.

După ce a plecat am auzit foarte multe împușcături brutale pe stradă și a fost foarte înspăimântător. Ne-a fost foarte frică. Copiii mei, încă se tem. Nu s-a terminat încă.

Suntem încă în această situație. O vom mai simți săptămâni și luni de acum încolo

Întrebată ce le spune copiilor când întreabă unde este tatăl lor, Ela a spus:

"Le spun adevărul așa cum trebuie să-l audă copiii și nu tot adevărul. Ei știu doar că tatăl lor nu mai este acasă și poate se va întoarce, poate că nu.

Și le spun asta și ei plâng. Este foarte greu pentru ei pentru că în fiecare seară înainte de a merge la culcare îmi spun: "Mami, mi-e dor de casă, mi-e dor de tata" Și nu doar pentru copiii lui, ci pentru întreaga familie.

Tatăl său, familia, bunicii și bunicile lui Tal, sunt supraviețuitori ai Holocaustului. S-au născut în România. Și apoi au venit în Israel și au construit kibbutzul și au construit o țară. Și au construit o familie. Iar Tal ne lipsește tuturor. Nu doar pentru copiii lui.

Bunicii mei sunt, de asemenea, supraviețuitori ai Holocaustului.

Și simt că noi suntem un alt Holocaust

Tot timpul avem în minte propoziția: "Niciodată din nou". Și s-a întâmplat. S-a întâmplat din nou. Și nu cred că înțelegem totul.

Suntem acum în mijlocul a ceea ce s-a întâmplat. Și încercăm să facem tot ce putem pentru a-l aduce pe Tal acasă. Dar suntem departe. Două săptămâni și e doar începutul. Vom sta mult timp.

Tal este inginer mecanic. Lucrează ca manager într-o fabrică. Îi place foarte mult. Îi plac prietenii lui de la serviciu. Are o viață obișnuită. În fiecare dimineață le face copiilor lui un sandviș pentru școală. S-a dus la muncă, s-a întors, s-a jucat cu ei, a făcut temele cu ei.

Le-a citit o carte înainte de a dormi. Și am avut o viață minunată. Aveam o viață obișnuită. Nu a vrut să rănească pe nimeni. A vrut doar să își protejeze familia", a mai spus Ela Haimi.

Dacă Tal te-ar putea auzi chiar acum, ce i-ai spune?

Nu știu dacă Tal știe că suntem bine. Pentru că eu cred că ultimul lucru pe care Tal îl știe este că sunt teroriști în kibbutz.

Așa că trebuie să-i spun că suntem bine și că suntem puternici. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a-l aduce acasă. Și vreau să-l rog să rămână puternic.

Vom fi împreună în curând, știu

Vreau să vă spun tuturor că astăzi este soțul meu, soțul meu român. Mâine veți fi voi. Vreau să nu tăceți în astfel de lucruri. Trebuie să ne auziți și trebuie să știți că faceți tot ce puteți pentru a vă proteja cetățenii din întreaga lume", a încheiat Ela Haimi.

×
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close