Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel. Ziua 11 | Sute de morți în urma unui atac aerian asupra unui spital din Gaza. Israelul dă vina pe Jihadul Islamic pentru lovitură

Război în Israel. Ziua 11 | Sute de morți în urma unui atac aerian asupra unui spital din Gaza. Israelul dă vina pe Jihadul Islamic pentru lovitură

Armata israeliană a atribuit marţi organizaţiei palestiniene Jihadul Islamic atacul care a lovit incinta unui spital din oraşul Gaza ucigând cel puţin 200 de persoane, potrivit autorităţilor locale, transmite AFP.

Război în Israel. Ziua 11 | Sute de morți în urma unui atac aerian asupra unui spital din Gaza. Israelul dă vina pe Jihadul Islamic pentru lovitură
Sursa foto: hepta / DPA Images / Abed Rahim Khatib
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Oct 2023   •   23:15

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat statul Israel:

  • Israelul dă vina pe Jihadul Islamic pentru lovitura care a atins un spital din Gaza
  • Ministerul Sănătății din Gaza: Sute de morți în urma unui atac aerian israelian asupra unui spital
  • Netanyahu: Lumea să fie alături de Israel pentru a învinge Hamas, la fel cum s-a unit împotriva nazismului
  • Forțele israeliene dezvăluie detalii despre Ayman Nofal, liderul Hamas de rang înalt ucis într-o tabără de refugiați
  • Cel puțin 3000 de morți în Gaza, de la începutul războiului, anunță Ministerul palestinian al Sănătății
  • Un lider al grupării teroriste din Gaza a fost ucis într-un raid israelian
  • Armata israeliană anunță că "nu este cazul" de o încetare a focului în Gaza
  • pentru o Alertă de bombardament pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, în timpul prezenței premierului Marcel Ciolacu
  • Oficial al Biroului ONU pentru Drepturile Omului:  "Ordinul de evacuare a populației din Gaza ar putea conta drept crimă împotriva umanității"
  • Purtătorul de cuvânt al IDF: "Gaza va fi o problemă globală după intervenția terestră a Israelului"
  • Regele Abdullah al Iordaniei: nu trebuie să existe refugiați palestinieni nici în Iordania, nici în Egipt
  • Armata israeliană a publicat imagini cu unul dintre liderii Hamas
  • Olaf Scholz avertizează Iranul și Hezbollahul să nu intre în conflictul din Orientul Mijlociu
  • Forțele de Apărare ale Israelului răspund cu bombardamente de artilerie împotriva sudului Libanului
  • Cel puţin 28 de oameni au murit, marți dimineață, la Rafah, la graniţa dintre Gaza şi Egipt, în urma atacurilor armatei israeliene
  • Forțele Aeriene Israeliene au lovit ținte teroriste și infrastructura militară a organizației teroriste Hezbollah din Liban
  • Israel a activat Iron Beam, sistemul de apărare antiaeriană cu laser
  • Președintele american Joe Biden urmează să viziteze statul Israel, miercuri
  • Hamas difuzează primul video cu ostaticii luaţi din Israel
  • Israelul va înarma mai mulţi civili pentru a apăra oraşele

Update 23:10 - Armata israeliană a atribuit marţi organizaţiei palestiniene Jihadul Islamic atacul care a lovit incinta unui spital din oraşul Gaza ucigând cel puţin 200 de persoane, potrivit autorităţilor locale, transmite AFP.

"Conform informaţiilor serviciilor de informaţii, bazate pe mai multe surse pe care le-am obţinut, Jihadul Islamic este responsabil pentru tirul eşuat de rachetă care a lovit spitalul", a spus armata israeliană într-un comunicat.

Update 23:00 - Un purtător de cuvânt al armatei israeliene (IDF) a precizat pentru BBC că un spital nu este o țintă pentru IDF.

Reacția armatei israeliene vine după declarațiile făcute de autoritățile palestiniene, care au acuzat IDF de bombardarea spitalului Al Ahli din Gaza. 

"Un spital este o clădire extrem de sensibilă și nu este o țintă pentru IDF", se arată în comunicatul transmis BBC.

Update - Armata israeliană a precizat că primele informaţii arată că atacul de la spital a fost provocat de o rachetă trasă de Hamas.

Ministerul israelian al Apărării a declarat că, în baza unei investigații inițiale, explozia de la spitalul din Gaza a fost cauzată de o rachetă Hamas care a deviat de la traiectorie.

Lovirea unui spital din Gaza duce la escaladarea situaţiei din Orientul Mijlociu | Imaginile cumplitului atac

Update 21:25 - Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că un atac aerian israelian a lovit marți un spital din orașul Gaza plin de răniți și alți palestinieni care căutau adăpost, provocând moartea a sute de oameni, scrie AP.

Ministerul Sănătății din Gaza a transmis că cel puțin 200 de persoane au fost ucise

Mai multe spitale din orașul Gaza au devenit refugii pentru sute de persoane, în speranța că vor scăpa de bombardamente. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că nu există încă detalii despre decesele din spitale: "Vom obține detalii și vom informa publicul. Nu știu să spun dacă a fost vorba de un atac aerian israelian".

Update 20:10 - Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat marţi ''lumea să fie alături de Israel pentru a învinge Hamas'', după atacul sângeros întreprins de mişcarea palestiniană împotriva Israelului, pe 7 octombrie, informează AFP.

"La fel cum lumea s-a unit pentru a învinge nazismul (...), lumea trebuie să fie alături de Israel pentru a învinge Hamas", a declarat Netanyahu în cea de-a 11-a zi de război împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, care deţine controlul în Fâşia Gaza.

Benjamin Netanyahu a făcut aceste declaraţi în timpul unei conferinţe de presă la Tel Aviv, susţinută alături de cancelarul federal german Olaf Scholz, unul dintre liderii europeni care a întreprins o vizită în Israel după atac.

Update 19:00 Forțele aeriene israeliene au postat pe rețelele de socializare detalii despre moartea lui Ayman Nofal, un lider Hamas al cărui deces a fost confirmat de gruparea islamistă.

"Avioanele de luptă ale forțelor aeriene israeliene, sub o îndrumare comună cu Shin Bet (serviciul secret de informații israelian, n.r.), l-au ucis pe unul dintre membrii de rang înalt ai organizației teroriste Hamas, Ayman Nofal. Acesta a fost comandantul Brigăzii taberelor centrale Hamas din Fâșia Gaza și fostul șef al serviciilor de informații militare ale grupării.

În virtutea atribuțiilor sale, el a dirijat numeroase atacuri teroriste împotriva Israelului și a forțelor sale de securitate și a condus tiruri de rachete Hamas, vizând în special zonele populate de civili.

În trecut, a fost implicat în producția și dezvoltarea de arme (...) și în planificarea răpirii lui Gilad Shalit (un soldat israelian răpit de Hamas, în schimbul vieții căruia gruparea islamistă a obținut eliberarea a numeroși combatanți ai săi, n.r.)", afirmă forțele aeriene ale statului evreu.

Presa internațională scrie că Ayman Nofal a fost ucis în timp ce se afla în tabăra de refugiați Bureij.

Cel puțin 12 oameni au fost uciși și alte câteva zeci, răniți în atacul israelian care a vizat acest obiectiv.

Update 18:00 Cel puțin 3.000 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza, în loviturile care au urmat atacului Hamas în Israel, la data de 7 octombrie.

Anunțul a fost făcut marți de Ministerul Sănătății din Gaza.

Alte 12.500 de persoane au fost rănite, a precizat instituția citată.

Update 17:00 Un comandant de rang înalt al Hamas a fost ucis într-un atac aerian israelian în Gaza.

Anununțul a fost făcut de aripa armată a Hamas, Brigăzile Izzedine al-Qassam.

Ayman Nofal, membru al Consiliului militar superior al Brigăzilor al-Qassam, era responsabil de zona centrală din Gaza, a precizat Hamas pe Telegram.

Update 16:00 Armata israeliană a transmis, marți, că nu se pune problema unei încetări a focului în Gaza.

În acest context, punctul de trecere a frontierei de la Rafah, din Gaza către Egipt, rămâne închis.

Jumătate de milion de copii trebuie să părăsească Gaza, dar singura cale de ieșire de acolo este încetarea focului, susține UNICEF, Fondul Națiunilor Unite pentru copii. 

Aproape 3000 de oameni au murit în Gaza în urma bombardamentelor israeliene, de la începutul războiului.

Citește și: Alertă de bombardament pe aeroportul din Israel unde a aterizat premierul Marcel Ciolacu

În continuare, sute de mii de oameni din enclavă așteaptă să treacă granița spre Egipt pentru a scăpa de bombardamente.

"Este greu să discutăm în momentul de față de o hotărâre clară de încetare a focului din partea IDF-ului, în condițiile în care - cred că în urmă cu 20 de minute - am aflat din nou că au sunat alarmele aeriene în Tel Aviv, în Beer Șeva, în Ashkelon și Sderot, de unde transmitem noi acum", a relatat din Israel corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

Update 14:00 O alertă de bombardament a fost semnalată astăzi în Israel, pe aeroportul unde a ajuns premierul român Marcel Ciolacu.

"Oamenii din aeroport au fost trimiși în adăposturi", a relatat Antena 3 CNN.

Premierul român a susținut o declarație de presă alături de omologul israelian Benjamin Netanyahu, în care a precizat că România susține dreptul statului Israel de a se apăra în fața atacurilor teroriste, cu respectarea legilor internaționale.

"Imediat după întâlnirea premierului Marcel Ciolacu cu premierul israelian Benjamin Netaniahu, am ajuns aici, pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, unde ne aflăm în continuare. S-au auzit sirene și, imediat după, a urmat o ploaie de rachete. Noi, jurnaliștii, încă ne aflam afară. Premierul Marcel Ciolacu și toată delegația pe care o conduce erau înăuntru, la întâlnirea cu reprezentanții comunității românești de aici, din Israel. Ei nu au auzit nici sirenele, în momentul în care au sunat, și nici tirul de rachete pe care l-am auzit noi, fiind afară. Acela a fost momentul în care noi, jurnaliști, am fost preluați și am mers imediat înăuntru. Nu într-un buncăr sau alt adăpost, ci înauntru, pentru a putea fi feriți. Suntem în siguranță acum, în afara oricărui pericol", a transmis din Israel corespondentul Antena 3 CNN, Mădălina Mihalache.

Update 13:00 Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat, marți, că asediul Israelului asupra Gaza și ordinul de evacuare a populației rezidente ar putea constitui o crimă împotriva umanității, pedepsită de Curtea Penală Internațională, CPI.

"Suntem îngrijorați de faptul că acest ordin, combinat cu impunerea unui asediu complet al Gazei, ar putea să nu fie considerat ca o evacuare temporară legală și, prin urmare, ar echivala cu un transfer forțat de civili, încălcând astfel dreptul internațional", a declarat Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt al instituției citate.

Termenul "transfer forțat" descrie relocarea forțată a populațiilor civile și reprezintă o crimă împotriva umanității, conform jurisprudenței CPI.

Update 12:20 Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat, marți, că statutul Fâșiei Gaza după atacul terestru planificat de Israel va fi o "problemă globală" care va fi discutată de politicienii israelieni și cu alte țări.

"Am avut tot felul de scenarii de final. Cabinetul (israelian) discută, de asemenea, despre cum ar putea arăta acest lucru. Aceasta este, de asemenea, o problemă globală - cum va arăta situația în această regiune", a declarat Daniel Hagari în timpul unui briefing de presă, după ce a fost întrebat dacă armata israeliană intenționează să rămână și să guverneze Gaza după invazia terestră.

El a adăugat că IDF a "prezentat un plan operațional" cabinetului israelian, dar nu a dat detalii.

"Gaza se învecinează cu alte țări. Așa că, atunci când vorbim despre statutul final, se va ține cont de ordinele de la nivel politic și de cele militare", a explicat oficialul militar israelian.

Update 12:00 Regele Abdullah al Iordaniei a avertizat marți împotriva încercării de a împinge refugiații palestinieni în Egipt sau Iordania.

El a spus că situația umanitară trebuie rezolvată în interiorul Gaza și Cisiordania.

"Aceasta este o linie roșie, pentru că eu cred că acesta este planul anumitor 'suspecți de serviciu': de a încerca să creeze probleme de facto pe teren. Fără refugiați în Iordania, fără refugiați în Egipt", a declarat regele, după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, la Berlin.

În timpul conferinței de presă comune, Scholz a făcut apel la prevenirea unei escaladări în Orientul Mijlociu.

"Avertizez în mod expres Hezbollah și Iranul să nu intervină în conflict", a spus Scholz.

Update 12:10 Armata israeliană a publicat imagini cu unul dintre liderii Hamas, Yahya Sinwar, căutat de autoritățile israeliene.

Sinwar se opune cu înverșunare relațiilor diplomatice cu Israel.

"Oamenii noștri vor ataca toate comunitățile odată. O să doborâm granițele și o să le scoatem inima din piept", a spus el într-o înregistrare video.

Numit "Măcelarul din Khan Younis", Sinwar a cerut palestinienilor să se ridice împotriva evreilor.

"Fiecare dintre ei să ia un cuțit și să-i înjunghie, să ia o mașină și să-i calce sau să arunce un cocktail Molotov", a cerut el.

Sinwar a fost în trecut creierul mai multor atacuri teroriste, inclusiv unul soldat cu uciderea a doi israelieni și patru palestinieni.

Update 11:45 Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marți că nimeni nu îi va putea opri pe musulmanii din întreaga lume și forțele de rezistență dacă vor continua crimele Israelului în Gaza, a relatat televiziunea de stat iraniană.

Iranul se referă la grupurile sale armate aliniate din tot Orientul Mijlociu ca făcând parte din Axa Rezistenței.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marți că oficialii israelieni ar trebui să fie judecați pentru crimele comise împotriva palestinienilor din Gaza, a relatat televiziunea de stat.

Update 11:15 Olaf Scholz avertizează Iranul și Hezbollahul să nu intre în conflictul din Orientul Mijlociu.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a avertizat, marți, „în mod expres pe Hezbollah și Iran să nu intervină în conflict”, potrivit Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut, marți, apel la prevenirea unei escaladări în Orientul Mijlociu și a avertizat Hezbollah și Iranul să nu intervină în conflictul dintre Israel și Hamas.

"Îi avertizez în mod expres pe Hezbollah și Iran să nu intervină în conflict", a declarat Scholz într-o conferință de presă după o întâlnire cu regele Abdullah al Iordaniei la Berlin.

Update 11:05 Forțele de Apărare ale Israelului răspund cu bombardamente de artilerie împotriva sudului Libanului după ce o rachetă antitanc a fost trasă asupra orașului Metula, situat în nordul țării.

Atacul, potrivit presei de limbă ebraică, s-a soldat cu cel puțin două persoane rănite ușor.

Organizația al-Mayadeen, cu sediul în Liban, afirmă că gruparea teroristă Hezbollah este responsabilă pentru ultimul atac. Hezbollah a revendicat mai multe atacuri cu rachete, mortiere și focuri de armă la frontiera de nord în ultimele zile.

Update 10:50 Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că a primit rapoarte despre aparentul tir de rachete ghidate antitanc din Liban asupra orașului Metula din nordul țării.

Nu este clar dacă există răniți în urma atacului.

Gruparea teroristă Hezbollah a lansat în ultimele zile mai multe rachete asupra orașelor israeliene și a posturilor militare de la graniță.

Update 10:10 Bogdan Chirieac: "Este un alt tip de război. Catastrofa umanitară este înspăimântătoare"

Bogdan Chirieac, analist în domeniul politicii externe, a comentat la Antena 3 CNN, cele mai recente evoluții ale războiului declanșat de mișcarea islamistă Hamas împotriva statului Israel.

Bogdan Chirieac, a susținut că intrarea fizică în Fâșia Gaza de către Israel, ar putea duce la pierderi semnificative de vieți omenești printre palestinieni, ceea ce ar servi interesele Hamas, de a atrage atenția și simpatia lumii arabe și musulmane împotriva Israelului.

Întrebat dacă vede posibilă declanșarea operațiunii terestre de către Israel, înainte de vizita lui Joe Biden, analistul a spus:

"Joe Biden va veni mâine în Israel, va termina vizita și abia de atunci se poate întâmpla declanșarea unei operațiuni dacă se va mai întâmpla.

Nu exclud faptul că Israelul va prefera lovituri nechirurgicale care văd că au efect, au eliminat mulți lideri Hamas și incursiuni ale forțelor speciale pentru a găsi ostatici.

Intrarea fizică în Fâșia Gaza ar putea provoca multe victime colaterale între palestinieni, adică exact ce își dorește Hamas.

Ei își doresc să transforme Gaza într-o baie de sânge, nu îi interesează că este sânge palestinian pentru a atrage ura lumii arabe și musulmane împotriva Israelului.

Din cauza aceasta au început și masacrul din 7 octombrie. Este un alt tip de război. Este acest tip de război terorist.

Întrebat care este motivul pentru care armata israeliană amână momentul pentru a intra în Gaza, analistul de politică externă a spus:

"Nu o să între 300.000 de oameni în Gaza, să fie foarte clar. Probabil că vor intra câteva zeci de mii de militari, dacă totuși Israelul alege să intre acolo.

Probabil că Israelul va intra peste Hezbollah. Asta înseamnă că și Liban și Siria vor fi ținte ale armatei israeliene, mai degrabă, fiindcă acolo poți să te duci cu tancul.

Altfel, ce să poți face cu cel mai performant tanc din lume în Fâșia Gaza unde nu există drumuri, există câte o uliță pietruită. Ar trebui să dărâmi blocuri, iar sub blocuri se află civili pentru că nu au putut să plece. Nu este o luptă în câmp deschis.

Întrebat ce crede că s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat, Bogdan Chirieac a spus:

"Este de înțeles și Egiptul. El se descurcă destul de greu cu frații musulmani, nu dorește și teroriști Hamas pe teritoriul său.

În același timp, catastrofa umanitară este înspăimântătoare. Probabil că Egiptul va fi obligat să deschidă granița și se vor organiza tabere de refugiați, dar armata egipteană are nevoie de mai mult timp pentru a securiza acele tabere. 

Spun că vor deschide granița pentru că este presiunea imposibil de refuzat a SUA.

SUA încearcă să evite o catastrofă umanitară acolo.

Problema este că de partea Fâșia Gaza, Hamas nu vrea să-i lase să treacă dincolo, pentru că rămân fără un număr de scuturi umane.

Lor le convine baia de sânge, inclusiv sânge palestinian în Gaza.

Dar dacă armata israeliană va intra cu bocancul în Fâșie, vor avea și ei pierderi. Adică poate și Israelul să-și asume câteva mii de morți militari. 

Întrebat cât de puternic ar putea fi filtrul de la granița cu Egiptul și dacă ar putea trece teroriști Hamas

"Cu siguranță! Poate fi o familie cu opt frați, doi dintre ei sunt din Hamas. Poate unul sau doi dintre ei au săvârșit și crime în Israel. Cum faci să-i deosebești?

În plus, dacă frații pățesc ceva, oare ce vor gândi frații lor. Pentru că asta este problema, pentru un hamas ucis, alți cinci se alătură mișcării.

Nu te lupți cu Hamas, o organizație teroristă ordinară.

Hamas înseamnă mult mai mult. Este o ideologie. Ori împotriva unei ideologii, armatele nu prea au succes", a spus Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN. 

Update 09:45 Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat la CNN că coridorul umanitar nu este sigur din cauza bombardamentelor israeliene. 

Peste 44 de spitale din Gaza au fost atacate, 84.000 de femei însărcinate au nevoie de ajutor.

Directorul general al OMS a avut un acord cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi pentru a deschide punctul de trecere a frontierei Rafah pentru ajutor, dar bombardamentele israeliene fac ca acest punct de trecere să nu fie sigur, oprind astfel circulația ajutorului, a declarat purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Harris, pentru John Vause de la CNN.

"Am poziționat 78 de metri cubi de provizii de sănătate, ceea ce este suficient pentru nevoile esențiale de bază pentru 300 de mii de persoane, imediat, dar totul a fost consumat în Gaza, așa că și acesta va fi consumat foarte repede", a explicat ea.

Proviziile, plasate pe partea egipteană a frontierei, nu pot trece, granița fiind în prezent închisă. "Este un joc de așteptare terifiant, foarte angoasant, în care noi toți vrem doar să ajutăm", a spus Harris.

În Gaza există 84.000 de femei însărcinate, multe dintre ele născând în fiecare zi, a declarat Harris pentru Vause. "Bebelușilor nu le pasă de bombe, ei vin când vin".

OMS a documentat peste 44 de atacuri asupra spitalelor, potrivit lui Harris. Mai multe spitale sunt "scoase din funcțiune din cauza daunelor fizice provocate de bombardamente".

Update 09:30 "Vizita lui Biden nu va complica sau întârzia incursiunea terestră în Gaza", a spus purtătorul de cuvânt al IDF la CNN.

Armata israeliană nu se așteaptă ca o vizită planificată a președintelui american, Joe Biden, să complice sau să întârzie o eventuală invazie terestră în Gaza, a declarat marți un purtător de cuvânt pentru CNN.

"Din câte am înțeles, nu", a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtător de cuvânt internațional al Forțelor de Apărare ale Israelului, pentru John Vause de la CNN.

Conricus și-a reiterat înțelegerea privind sprijinul lui Biden pentru campania Israelului, spunând "Cred că președintele [Biden] a spus, de asemenea, că "Hamas trebuie să fie distrus", iar acesta este exact obiectivul nostru militar."

Update 09:10 Cel puţin 28 de oameni au murit, marți dimineață, la Rafah, la graniţa dintre Gaza şi Egipt, în urma atacurilor armatei israeliene, anunţă CNN.

Anunţul a fost făcut de Ministerul palestinian de Interne, care a precizat că loviturile aeriene ale Israelului au ucis și rănit mai mulţi oameni şi în Khan Yunis, un orăşel din sudul Fâşiei Gaza. Nu se cunoaşte, deocamdată, numărul victimelor.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului a declarat pentru CNN că nu ştie dacă armata a lansat rachete spre punctul de trecere a frontierei de la Rafah, dar a lăsat să se înţeleagă că e posibil să se fi întâmplat acest lucru.

Update 08:40 În urmă cu puțin timp, Forțele Aeriene Israeliene au lovit ținte teroriste și infrastructura militară a organizației teroriste Hezbollah din Liban, ca răspuns la loviturile de luni către Israel.

Update 08:35 Israel a activat Iron Beam, sistemul de apărare antiaeriană cu laser.

Ca răspuns la recentele ostilități împotriva Hamas, Israelul a inițiat implementarea rapidă a sistemului de apărare aeriană cu laser Iron Beam.

Iron Beam este menit să fie un plus la actuala apărare antiaeriană a Israelului bazată pe Iron Dome.

Raportul cost-eficiență al armei cu laser de înaltă energie prezintă un avantaj convingător.

Fiecare foc tras de Iron Beam costă până la 1.000 de dolari - o diferenţă substanţială față de costul unei rachete interceptoare Tamir a sistemului Iron Dome, evaluată între 40 și 50 de mii de dolari.

Totodată, două corvete proaspăt intrate în uz în cadrul forţelor navale israeliene au fost folosite în premieră împotriva unor ţinte Hamas din Gaza. Israelul dispune de un vast aparat militar.

Vorbim despre 169.500 de militari activi în armată, marină și paramilitari. Alți 465.000 constituie forțele sale de rezervă, în timp ce 8.000 fac parte din forțele paramilitare.

Aproximativ 300.000 de soldați israelieni sunt staționați în prezent în apropierea Fâșiei Gaza, pe fondul temerilor legate de o posibilă operațiune terestră.

Serviciul militar este obligatoriu pentru cei cu vârsta de peste 18 ani - odată înrolați, bărbații trebuie să servească timp de 32 de luni, iar femeile timp de 24 de luni. De la atacurile asupra Israelului, Pentagonul a desfășurat două portavioane - și navele lor de sprijin - în estul Mediteranei.

USS Gerald Ford, care a fost pus în funcțiune în 2017, este cel mai nou portavion al Statelor Unite și de fapt cel mai mare portavion din lume, cu peste 5.000 de marinari la bord.

Portavionul, care include un reactor nuclear, poate găzdui peste 75 de aeronave militare, inclusiv avioane de luptă precum avioanele de vânătoare F-18 Super Hornet.

Are un arsenal de rachete, precum racheta Evolved Sea Sparrow, care este o rachetă sol-aer cu rază medie de acțiune, folosită pentru a contracara dronele și avioanele USS Dwight Eisenhower, pus în funcțiune în 1977, a desfășurat pentru prima dată operațiuni în timpul invaziei Irakului în Kuweit.

Portavionul, cunoscut și sub numele de Ike, are 5.000 de marinari și poate transporta până la nouă escadrile de avioane, cum ar fi avioane de luptă, elicoptere și cele capabile să desfășoare operațiuni de spionaj, supraveghere și recunoaștere.

Update 08:30 Președintele american Joe Biden urmează să viziteze statul Israel, miercuri, pentru a-și reafirma solidaritatea cu acesta și pentru a se asigura că ajutorul umanitar este livrat în Gaza, potrivit Le Figaro.

Președintele american Joe Biden urmează să viziteze miercuri, 18 octombrie, Israelul, în semn de „solidaritate” în fața atacului Hamas, dar și cu scopul de a debloca livrarea de ajutoare în Fâșia Gaza, asediată de mai bine de o săptămână de armata israeliană și unde se prefigurează un dezastru umanitar, potrivit OMS.

Vizita a fost anunțată de șeful diplomației americane, Antony Blinken, la finalul unei nopți de discuții maraton la Tel Aviv cu premierul Benjamin Netanyahu, într-un moment în care Iranul a amenințat cu o posibilă „acțiune preventivă” împotriva Israelului dacă țara își menține planurile de ofensivă terestră împotriva organizației islamiste din Fâșia Gaza.

Joe Biden se va întâlni, de asemenea, cu președintele egiptean, cu regele Iordaniei și cu șeful Autorității Palestiniene la Amman, a anunțat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, în timp ce continuă intensa activitate diplomatică internațională pentru a încerca să împiedice ca conflictul, declanșat de atacul sângeros al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, să cuprindă întreaga regiune.

„Posibilitatea unei acțiuni preventive din partea Axei Rezistenței este așteptată în următoarele ore”, a avertizat luni seara ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, folosind un termen informal pentru statele și organizațiile inamice ale Israelului și Occidentului. Anterior, ministrul declarase că „axa rezistenței” nu va permite statului evreu „să facă ce vrea în Gaza”.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a declarat că vizita lui Joe Biden nu a pus sub semnul întrebării ofensiva terestră împotriva Hamas. „Nu cred că această vizită este menită să o împiedice”, ci mai degrabă „să se asigure că Israelul are tot ce îi trebuie pentru a se apăra”, a spus el. „Vom începe activități militare consolidate atunci când va fi momentul potrivit pentru a atinge obiectivul”, a declarat el înainte de anunțarea vizitei.

Potrivit Wall Street Journal, armata americană a selectat aproximativ 2.000 de persoane pentru o posibilă desfășurare în sprijinul Israelului. Nu se așteaptă ca aceste trupe să lupte, ci, dacă este necesar, să ofere consiliere și asistență medicală, potrivit cotidianului, care citează oficiali neidentificați ai Pentagonului.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel de la atacul Hamas. Cei mai mulți sunt civili care au murit în ziua atacului, cel mai sângeros de la crearea statului Israel.

Pe de altă parte, loviturile israeliene au ucis cel puțin 2.750 de persoane, majoritatea civili palestinieni, inclusiv sute de copii, potrivit autorităților locale. De asemenea, 11 jurnaliști palestinieni au fost uciși, a anunțat luni sindicatul jurnaliștilor palestinieni. Armata israeliană a anunțat, de asemenea, că a recuperat cadavrele a 1.500 de combatanți Hamas pe teritoriul israelian.

Hamas, clasificată drept organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel, a răpit 199 de persoane în timpul atacului, potrivit Israelului. Hamas vorbește de „200 - 250” de ostatici în Gaza și a anunțat că 22 de ostatici au fost uciși în raidurile israeliene. Luni seara, a difuzat o înregistrare video cu „unul dintre prizonierii din Gaza”, identificat de armata israeliană drept Mia.

După întâlnirea sa cu Benjamin Netanyahu, Antony Blinken a anunțat, de asemenea, că Statele Unite au obținut garanții din partea Israelului privind livrarea de ajutor umanitar străin în Fâșia Gaza.

„La cererea noastră, Statele Unite și Israelul au convenit să elaboreze un plan care va permite ca ajutorul umanitar din partea țărilor donatoare și a organizațiilor multilaterale să ajungă la civilii din Gaza”, a explicat el.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat luni în legătură cu o „catastrofă” umanitară iminentă.

„Mai sunt 24 de ore fără apă, electricitate și combustibil” în Gaza, iar dacă ajutorul nu va ajunge, medicii nu vor avea decât „să pregătească certificate de deces”, a declarat pentru AFP Ahmed Al-Mandhari, directorul OMS pentru Mediterana de Est, cu sediul la Cairo.

Luni seara, Consiliul de Securitate al ONU a respins o rezoluție propusă de Rusia pentru o „încetare umanitară a focului". Aprobată de cinci state membre ale Consiliului - printre care Rusia și China - a fost respinsă de alte patru state (Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Japonia), iar șase s-au abținut, printre care și Brazilia. Cele 15 state membre ale Consiliului urmează să voteze marți seara o a doua rezoluție prezentată de Brazilia.

Război în Israel16 octombrie 2023 Hamas difuzează primul video cu ostaticii luaţi din Israel

Război în Israel, 15 octombrie 2023 | Israelul spune că nu este interesat de un război cu Hezbollah

Război în Israel, 14 octombrie 2023 | Hamas blochează trecerea în siguranță a civililor din Fâșia Gaza spre sud

Război în Israel, 13 octombrie 2023 | Un jurnalist Reuters a fost ucis în urma unei lovituri efectuate de Israel la granița cu Libanul

Război în Israel, 12 octombrie 2023 | Atac armat în Ierusalim. Doi polițiști au fost răniți 

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close