Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel. Ziua 6 | Atac armat în Ierusalim. Doi polițiști au fost răniți

Război în Israel. Ziua 6 | Atac armat în Ierusalim. Doi polițiști au fost răniți

Război în Israel. Ziua 6. Atac armat în Ierusalim. Doi ofițeri de poliție au fost răniți într-un incident armat spre o secție de poliție din Ierusalimul de Est, în apropiere de Poarta lui Irod din Vechiul Oraș.

Război în Israel. Ziua 6 | Atac armat în Ierusalim. Doi polițiști au fost răniți
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    12 Oct 2023   •   20:05

Ultimele informații din războiul în care Hamas a atacat statul Israel:

  • Tensiune în SUA şi Europa! Proteste violente şi atacuri între israelieni şi palestinieni. Se folosesc tunuri cu apă
  • Fâșia Gaza a rămas fără electricitate
  • 11 membri ai unei familii, ostatici ai Hamas
  • Atac armat în Ierusalim. Doi polițiști au fost răniți
  • Guvernul de urgenţă şi cabinetul de război, aprobate de parlament
  • Marea Britanie trimite în Mediterană avioane de spionaj și nave pentru a sprijini Israelul
  • Ministerul palestinian al Sănătății: numărul morților din Gaza a depășit 1.400
  • Șapte ucraineni, uciși de Hamas în urma atacului de săptămâna trecută
  • Manifestări în sprijinul Israelului, dar și în favoarea palestinienilor din Gaza, au loc în marile orașe ale lumii, inclusiv la București
  • 12 cetățeni francezi au fost uciși în atacul Hamas din Israel
  • Presa proguvernamentală din Siria susține că Israelul a lovit aeroporturile din Damasc și Alep
  • Iordania încearcă să trimită ajutoare în Gaza, prin Egipt
  • Peste 1350 de persoane ucise în Gaza, de când au început bombardamentele israeliene. Peste 1200 de morți în Israel
  • Germania interzice activitatea Hamas pe teritoriul său
  • Ambulanță lovită de o rachetă Hamas în orașul Sderot
  • Președintele iranian, Ebrahim Raisi, acuză Israelul de "genocid"
  • Un român este dat dispărut după atacurile teroriștilor în Israel
  • Secretarul de stat american, Antony Blinken, a ajuns în Israel
  • Noul bilanț al victimelor din Israel: 1300 de morți și aproximativ 3.300 de răniți
  • Forțele de Apărare ale Israelului: Atacul la scară largă asupra țintelor Hamas din Gaza continuă
  • Secretarul general al ONU cere ca proviziile esențiale să fie permise în Gaza
  • Șeful NATO se așteaptă la un răspuns proporțional din partea Israelului în urma atacului Hamas
  • Israelienii aflați în localitățile de lângă frontiera cu Gaza, vor avea dreptul să poarte arme
  • Cel puțjn 22 de americani, uciși în Israel în urma atacului Hamas
  • Dezinformarea pe platformele Meta a crescut după războiul declanșat de Hamas

Update 23:00. Tensiune în SUA şi Europa! Proteste violente şi atacuri între israelieni şi palestinieni la Paris

Poliția franceză a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa un protest interzis de susținere a poporului palestinian, joi, la Paris, după ce ministrul de interne a declarat că astfel de adunări sunt „susceptibile de a genera perturbări ale ordinii publice”, potrivit Reuters.

În ciuda interdicției, câteva sute de manifestanți pro-palestinieni s-au adunat în centrul Parisului în grupuri separate pe care forțele de poliție au încercat să le împiedice să se unească. Au folosit tunuri cu apă.

Demonstranții au scandat „Israelul ucide” și „Macron complice”, o referire la președintele francez Emmanuel Macron, care a condamnat atacul mortal al grupării militante palestiniene Hamas și și-a exprimat solidaritatea cu Israelul.

„Trăim într-un stat de drept, o țară în care avem dreptul să luăm atitudine și să demonstrăm. Este nedrept să interzici pentru o parte și să autorizezi pentru cealaltă parte, iar acest lucru nu reflectă realitatea din Palestina”, a declarat Charlotte Vautier, în vârstă de 29 de ani, angajată la o organizație non-profit, conform sursei citate.

La începutul acestei săptămâni, Hamas a făcut apel la proteste în întreaga lume musulmană pentru a-i susține pe palestinieni.

Două manifestații pro-palestiniene din Paris fuseseră deja interzise, joi, de teama unor izbucniri, când ministrul de Interne Gerald Darmanin le-a spus prefecților să interzică toate manifestațiile pro-palestiniene din întreaga țară.

Update 22:30: Fâșia Gaza a rămas fără electricitate

În câteva imagini publicate de NASA făcute din satelit, joi, Fășia Gaza poate fi văzută cuprinsă de întuneric, în comparație cu Israelul în care nu există limitări ale energiei electrice, arată Sky News.

NASA a surprins, cu ajutorul sateliților, efectul opririi furnizării cu electricitate a Fâșiei Gaza de către Israel, în urma atacurilor Hamas asupra Țării Sfinte.

Fotografiile din satelit compară Fâșia Gaza de pe 25 septembrie cu imagini capturate în ultima zi.

Update 22:00. 11 membri ai unei familii, ostatici ai Hamas

11 persoane care provin din aceeași familie au fost capturate de către Hamas, a anunțat, joi, Sky News. Printre aceștia se numără doi copii, de trei și opt ani.

Shaked Haran este unul dintre singurii membri ai familiei sale care au scăpat din mâinile militanților Hamas. 11 dintre cei dragi ai ei au fost luați ostatici. Printre aceștia, a spus ea, se numără părinții, sora, cumnatul, nepotul de trei ani, mătușa și verișoara de opt ani.

Locuința lui Haran a fost incendiată imediat după ce membri ai grupării Hamas i-au atacat.

"Nu am mai auzit nimic de la ei de atunci”, a spus ea. "Am văzut o înregistrare video în care soțul surorii mele era încătușat și pus în spatele unui jeep Hamas”.

"Din câte știm, sute de oameni sunt reținuți în Gaza, inclusiv foarte mulți copii și persoane care au nevoie de medicamente. Familia mea este doar o poveste din zecile, sutele de oameni care au fost atacați într-o sâmbătă dimineața obișnuită”.

Ea a spus că încă așteaptă să primească vești de la autorități despre ceea ce se întâmplă, iar situația este "un haos total”.

Update 21:57: Atac armat în Ierusalim. Doi polițiști au fost răniți

A fost raportat un atac armat în Ierusalim, joi, conform publicației israeliene Haaretz. Atacatorul ar fi fost ucis, iar doi polițiști au fost răniți.

Doi ofițeri de poliție au fost răniți într-un incident armat spre o secție de poliție din Ierusalimul de Est, în apropiere de Poarta lui Irod din Vechiul Oraș.

Unul dintre polițiști a fost rănit ușor, iar celălalt grav, potrivit Haaretz.

Aceștia au fost evacuați pentru îngrijiri medicale, iar forțele de poliție au ajuns la fața locului. Potrivit Serviciului de Urgență din Israel, atacatorul a fost împușcat. În zonă au intervenit și forțele armate israeliene.

Update 21:30: Guvernul de urgenţă şi cabinetul de război, aprobate de parlament

Parlamentul israelian a aprobat joi formarea unui guvern de urgenţă şi a unui cabinet de război cu 66 de voturi contra 4, în timpul unei sesiuni extraordinare transmise în direct, informează France Presse.

Update 20:39: Marea Britanie trimite în Mediterană avioane de spionaj și nave pentru a sprijini Israelul

Marea Britanie va trimite două nave în Estul Mediteranei și va începe zboruri de supraveghere deasupra Israelului, într-o demonstrație de sprijin militar menit să liniștească Israelul, relatează skynews.com. 

Navele Royal Fleet Auxiliary RFA Argus și RFA Lyme Bay vor fi trimise în regiune.

Avioanele de supraveghere RAF vor începe patrulările în următoarele 24 de ore.

Acestea vor urmări amenințările la adresa stabilității regionale, cum ar fi transferul de arme către grupuri teroriste.

Update 20:00 Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că va călători în Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite, pe lângă Iordania și Qatar, după ce va părăsi Israelul.

Turneul lui Blinken a suferit modificări față de anunțul inițial al Departamentului de Stat, care preciza că șeful diplomației americane va călători în perioada 11 - 13 octombrie în Israel și Iordania.

Acest efort diplomatic intens are loc în contextul în care Statele Unite încearcă să oprească extinderea conflictului dintre Hamas și Israel și să obțină eliberarea ostaticilor, negociind cu autoritățile de la Cairo și Tel Aviv pentru deschiderea unui coridor umanitar dinspre Gaza către Egipt.

"În legătură cu fiecare dintre aceste angajamente, vom continua să facem presiuni pentru a ajuta la prevenirea extinderii conflictului și pentru ca țările (din regiune) să utilizeze pârghiile pe care le au asupra Hamas, pentru a elibera imediat și necondiționat ostaticii", a declarat Blinken la o conferință de presă la Tel Aviv.

Update 19:25 Israelul executa, joi, lovituri premergătoare invaziei terestre

Astfel, armata israeliană a distrus turnuri de comunicații ale grupării Hamas.

Antena 3 CNN a difuzat imagini distribuite pe canalul Telegram Yediotnews, în care se vede cum o rachetă cade în viteză, la aproximativ 45 de grade, și explodează la baza unui grup de blocuri.

Are loc o explozie, urmată de un val gros de fum negru.

Întreruperea comunicațiilor inamicului este una dintre acțiunile militare care preced o invazie.

Update 17:25 Presa de stat din Siria - unde președintele Bashar al-Assad a reușit să se mențină la putere cu ajutorul Rusiei, după ani de război civil - relatează că armata israeliană a bombardat aeroporturile din capitala Damasc și din orașul Alep.

Anterior, informația a fost vehiculată de un post de radio proguvernamental.

Agenția de stat Sana a transmis că "rafalele de rachete" israeliene au lovit și deteriorat pistele celor două aeroporturi și le-au scos din funcțiune.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului, o organizație care monitorizează din Marea Britanie conflictul din Siria, a comunicat că mai multe explozii au fost semnalate în Alep.

BBC nu a reușit să confirme în mod independent atacurile. Acestea survin cu o zi înainte ca ministrul iranian de Externe să viziteze Siria.

Siria și Iran sunt dușmani declarați ai Israelului.

Israelul bombardează frecvent obiective din Siria legate de Iran și de gruparea libaneză proiraniană Hezbollah, dar rareori își asumă responsabilitatea pentru aceste lovituri.

Update 17:06 Cel puțin 1.417 palestinieni, între care 447 de copii și 248 de femei, au fost uciși de când Israelul a început loviturile în Gaza, în replică la atacul surpriză de sâmbăta trecută al grupării Hamas de sâmbăta trecută.

Informația provine de la Ministerul palestinian al Sănătății.

Alte 6.268 de persoane au fost rănite, a precizat sursa citată.

Update 16:46 Șapte ucraineni uciși în atacurile Hamas asupra Israelului, anunță Ministerul ucrainean de Externe   

Numărul cetățenilor ucraineni uciși în Israel în urma atacurilor Hamas de la sfârșitul săptămânii trecute a crescut la șapte, conform unui anunț făcut joi de purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

El a menționat că toate victimele au fost identificate, rudele lor au fost contactate și se fac demersuri pentru repatrierea cadavrelor.   

Nouă cetățeni ucraineni au suferit răni în diferite grade de gravitate, iar alți nouă cetățeni sunt încă dați dispăruți, a adăugat oficialul.

Update 16:41 Manifestări pro Israel şi pro palestinieni au avut loc în ultimele ore în mai multe mari oraşe din lume.

În SUA, la Chicago, susţinătorii cauzei celor din Gaza au scandat "From the river to the sea / Palestine will be free" (De la râu până la mare / Palestina va fi liberă).

În Austria, la Viena, şi în Franţa, la Lyon, au fost semnalate ciocniri cu poliţia.

La Bucureşti, în Parcul Izvor a avut loc un miting pro Israel, la care au participat ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi liderul AUR, George Simion, potrivit Antena 3 CNN.

Update 16:00 12 cetățeni francezi au fost uciși în atacul lansat sâmbătă de gruparea islamistă Hamas în Israel, în timp ce alți 17 sunt dați dispăruți.

Informația provine de la Anne-Claire Legendre, o purtătoare de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

"Nu există știri despre 17 cetățeni, a căror dispariție este considerată extrem de îngrijorătoare”, ea pentru canalul BFMTV.

Update 15:00 Presa siriană relatează că Israelul a lovit Aeroportul Internațional Alep.

Un post de radio proguvernamental a transmis că aeroportul a suferit pagube, dar nu există răniți.

Anterior, postul respectiv a relatat că avioanele israeliene au vizat Aeroportul Internațional din Damasc.

Update 14:00 Un avion care transportă asistență medicală pentru Gaza a decolat din Iordania, potrivit unui comunicat al Organizației Caritabile Hașemite Iordaniene, o agenție  de stat.

Ajutorul include medicamente și materiale medicale pentru spitale și organizații de profil care operează pe teritoriul palestinian, a declarat dr. Hussein Al-Shibli, secretarul general al agenției.

Ajutorul va ajunge mai întâi în Egipt și apoi va fi livrat autorităților medicale din Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah.

Rafah este singurul punct de trecere a frontierei Gaza cu Egiptul. Marți, oficialii palestinieni din Gaza au declarat că acesta a fost închis din cauza atacurilor aviației israeliene.

Update 13:15 Cel puțin 1.354 de persoane au fost ucise și alte 6.049 au fost rănite în urma loviturilor israeliene în Gaza, începând de sâmbătă.

Anunțul a fost făcut de Ministerul palestinian al Sănătății.

În paralel, Organizația Națiunilor Unite a comunicat că peste 330.000 de persoane au fost strămutate în enclavă, de când Israelul a început bombardamentele.

La începutul zilei de joi, Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că "efectuează un atac pe scară largă" asupra țintelor Hamas din Gaza, în timp ce conflictul a intrat în a șasea zi.

În Israel, numărul persoanelor ucise de la atacul-surpriză al Hamas, de sâmbăta trecută, a depășit 1.200, alte câteva mii fiind rănite.

Update 13:01 Germania va interzice organizației Hamas să opereze în această țară.

O declarație în acest sens a fost făcută, joi, de cancelarul Olaf Scholz în fața parlamentarilor.

Asociația pro-palestiniană "Samidoun" va fi, de asemenea, interzisă în Germania, după ce membrii săi au sărbătorit în stradă "cele mai brutale acte de teroare", a spus Scholz.

În context, cancelarul german a acuzat Iranul pentru susținerea acordată grupării Hamas.

"Fără sprijinul iranian din ultimii ani, Hamas nu ar fi fost capabilă de aceste atacuri fără precedent pe teritoriul israelian", a subliniat Scholz.

Update12:51 O ambulanță a fost lovită de o rachetă lansată de Hamas în orașul israelian Sderot, vineri dimineață.

Doi oameni au fost grav răniți. 

"În urmă cu puțin timp, o rachetă a lovit în apropierea unui centru medical. Două persoane au fost grav rănite. O ambulanță aflată în apropiere a fost avariată.

Răniții au fost duși la un spital din Ashkelon. Tirurile Hamas au început de dimineață. Răspunsul armatei israeliene a fost să intensifice tirurile de artilerie - și nu numai - asupra țintelor Hamas din Gaza ", a relatat din Sderot, Israel, corespondentul Antena 3 CNN Laurențiu Rădulescu.

Update 12:30 În timp ce Israelul continuă să lovească ținte în Gaza, președintele Iranului a acuzat Israelul că a comis "genocid", potrivit Reuters.

Ebrahim Raisi a mai spus că asediul asupra Gazei - unde apa, electricitatea și combustibilul au fost întrerupte - încalcă toate tratatele internaționale.

Se știe că Iranul finanțează și echipează Hamas în Gaza. Dar marți, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că țara sa nu se află în spatele atacurilor mortale de weekend asupra Israelului.

Totuși, el a spus că a "sărutat mâna" celor care au planificat atacurile.

Update 11:30 Un român este pe lista persoanelor dispărute în urma atacurilor grupării Hamas în Israel. Anunțul a fost făcut chiar de președintele Israelului, Isaac Herzog, în timpul unei conferințe de presă. 

”Este o mare tragedie. În acest moment sunt 1300 de persoane ucise și 3300 de persoane rănite.

Vă voi arăta acum o hartă cu toate drapelele și o să numesc câteva țări, printre care Austria, Australia, Azerbaijan, Argentina, Belarus, Brazilia, China, Chile, Canada, Danemarca, Eritreea, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Irlanda, India, Kazakhstan, Mexic, Portugalia, Polonia, Filipine, Panama, România, Rusia, Africa de Sud, Spania, Sri Lanka, Sudan, Thailanda, Turcia, Uzbekistan, Ucraina, Statele Unite și Regatul Unit, ale căror cetățeni au fost afectați, însă datele trebuie reconfirmate”, a declarat, astăzi, președintele Israelului.

În acest moment, Ambasada României la Tel Aviv este în contact cu autoritățile israeliene pentru a verifica informația.

Update 10:40 Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns joi în Israel, pentru a-și arăta solidaritatea cu poporul israelian și pentru a preveni extinderea războiului în Orientul Mijlociu.

În semn de solidaritate cu cel mai apropiat aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu, Antony Blinken se va întâlni cu oficiali israelieni de rang înalt, probabil și cu premierul Benjamin Netanyahu, pentru a discuta despre continuarea sprijinului militar. 

Secretarul de stat nu va merge în Cisiordania, a declarat o sursă, potrivit Reuters. Programul vizitei nu a fost anunțat în mod oficial, iar oficialii americani au refuzat să comenteze informațiile despre acest subiect. 

O prioritate pentru Blinken va fi transmiterea unui mesaj de descurajare, care vizează în mare parte Iranul și grupurile susținute de acesta, precum Hezbollah din Liban, pentru a împiedica izbucnirea unui război mai amplu. De asemenea, vor fi căutate soluții pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas în timpul incursiunii în Israel.

Update 10:00 Numărul morților israelieni de la începutul războiului a continuat să crească, ajungând la 1.300, potrivit rapoartelor presei din Israel.

Soarta a aproximativ 150 de persoane răpite și duse în Fâșia Gaza în timpul atacului devastator al grupării teroriste Hamas este încă neclară.

Aproximativ 3.300 au fost răniți, dintre care 28 în stare critică și 350 în stare gravă.

Update 9:00 Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, generalul de brigadă Daniel Hagari, a recunoscut, joi dimineață, pentru prima dată, că au existat informații despre un atac Hamas în așteptare, înainte de invazia criminală în baze și comunități de-a lungul graniței cu Gaza, dar a spus că informațiile nu erau concrete.

"Au existat unele indicii, dar nimic care să fi avertizat despre un atac la acea zonă", a spus el într-un briefing de dimineață.

Update 8:00 Este cea de-a şasea zi a conflictului dintre armata israeliană şi gruparea teroristă Hamas.

Forțele de Apărare ale Israelului au anunţat că atacul la scară largă asupra țintelor Hamas din Gaza continuă, pe măsură ce ies la iveală atrocităţile comise de terorişti.

Bilanţul victimelor creşte. De sâmbătă până acum, cel puţin 1.200 de oameni au murit în Israel şi peste 2.700 au fost răniţi.

La rândul său, Ministerul Sănătății din Gaza a anunţat 1.200 de morţi şi aproximativ 5.600 de răniţi.

Între timp, ONU avertizează asupra crizei umanitare care stă să izbucnească în Gaza. Aproape 340 de mii de oameni au fost strămutaţi din Gaza, de la începutul conflictului.

Sirenele de atac se aud pe toate străzile, iar oficialii de la Tel Aviv declară că pregătesc un atac fără precedent în fâşia Gaza, drept răspuns la atacurile pornite de militanţii Hamas.

Gruparea Hamas a trimis agenției de presa Al Jazeera o înregistrare video cu eliberarea unei prizoniere și a celor doi copii ai săi, ținuți ostatici în Gaza după ce au fost capturați.

Înregistrarea difuzată de jurnaliștii de la Al Jazeera surprinde momentul în care femeia își îmbrățișează unul dintre copii. 

Război în Israel, 11 octombrie 2023 | Israelienii din nordul țării, trimiși în adăposturi de o alertă de atac cu drone și rachete

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close