Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 94. Antony Blinken: "Declarațiile miniștrilor israelieni care cer relocarea palestinienilor din Gaza sunt iresponsabile"

Război în Israel, ziua 94. Antony Blinken: "Declarațiile miniștrilor israelieni care cer relocarea palestinienilor din Gaza sunt iresponsabile"

Război în Israel, ziua 94. Conflictul dintre Israel şi gruparea teroristă din Gaza ar putea să producă "metastaze" în regiune, a avertizat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în Qatar.

Război în Israel, ziua 94. Antony Blinken: "Declarațiile miniștrilor israelieni care cer relocarea palestinienilor din Gaza sunt iresponsabile"
Sursa foto: hepta / Blinken DPA / Images Luis Barron
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Ian 2024   •   21:45

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • OMS: Una dintre puținele unități medicale rămase în Gaza este în genunchi, cu doar cinci medici rămași
  • Comandant superior al Hezbollah, ucis într-un atac israelian
  • Papa respinge noţiunea de ''victime colaterale'' în rândul civililor
  • Șefa diplomaţiei germane îndeamnă guvernul israelian să pedepsească violenţele coloniştilor israelieni împotriva palestinienilor
  • Războiul ''brutal'' purtat de Israel creează o întreagă generaţie de orfani în Gaza, afirmă regele iordanian Abdullah
  • Blinken: "Declarațiile miniștrilor israelieni care cer relocarea palestinienilor din Gaza sunt iresponsabile"
  • Atac informatic cu mesaje anti-Hezbollah pe aeroportul din capitala Libanului
  • Al Jazeera acuză Israelul de "uciderea comandată" a doi jurnaliști palestinieni
  • OMS spune că nu a mai putut livra ajutoare în Gaza de 14 zile
  • Ministerul Sănătății din Gaza: 73 de palestinieni uciși în atacuri israeliene în ultimele 24 de ore
  • Secretarul de stat al SUA: Rebelii Houthi susţinuţi de Iran în Yemen ţin în şah 40 de ţări
  • O fetiță palestiniană în vârstă de 3 ani, ucisă în timpul unui atac 
  • Antony Blinken: Aprovizionarea cu alimente pentru sute de mii de persoane în Fâşia Gaza s-a înrăutățit
  • Guvernul israelian va aproba joi un buget de război pe anul 2024
  • Războiul Israel-Hamas ar putea dura încă șase luni, a declarat analistul militar Sean Bell
  • Regele Iordaniei îi cere secretarului de stat american Blinken să facă presiuni asupra Israelului

Update 21:45 Una dintre puținele unități medicale rămase în Gaza este în genunchi, cu doar cinci medici rămași, a avertizat duminică seară șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pledând pentru ca spitalul să fie cruțat de luptele care au cuprins zona.

O misiune a OMS la Spitalul Al-Aqsa, desfășurată mai devreme în aceeași zi, a constatat că majoritatea personalului medical a fugit din cauza condițiilor periculoase și a ordinului de evacuare, a precizat Tedros.

Șeful OMS a declarat că numărul răniților și al morților care sunt transportați la spital a ”crescut semnificativ” în ultimele zile, peste 120 de cazuri de traumatisme și zeci de morți sosind zilnic ”din cauza creșterii numărului de bombardamente, a rănilor prin împușcare, a rănilor prin strivire de la clădirile prăbușite și a altor traumatisme legate de război” în legătură cu asaltul terestru desfășurat de Forțele de Apărare Israeliene (IDF).

Update 21:00 Wissam al-Tawil, adjunctul șefului unei unități din cadrul forței de elită Radwan a grupării teroriste, a fost ucis în orașul libanez Majdal Selm, când o rachetă s-a izbit de SUV-ul în care se afla, potrivit unor surse de securitate libaneze, într-o lovitură care, potrivit analiștilor, a reprezentat o lovitură semnificativă pentru gruparea susținută de Iran.

Hezbollah a confirmat că Tawil a fost ucis, numindu-l unul dintre luptătorii grupului, dar a oferit puține alte detalii.

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că avioane de luptă au efectuat lovituri asupra unor ținte Hezbollah din Liban, inclusiv asupra unor locații în care acționau membri ai grupării teroriste, dar nu au confirmat că l-au ucis pe Tawil.

Oficialii libanezi din domeniul securității au declarat că un al doilea agent Hezbollah care se afla în mașină cu Tawil a fost ucis în aceeași lovitură.

Tawil a fost unul dintre cei mai importanți comandanți Hezbollah uciși de la izbucnirea ostilităților la granița dintre Israel și Liban, în urmă cu exact trei luni, a declarat o sursă din Liban, familiarizată cu această chestiune.

Începând cu 8 octombrie 2023, Hezbollah a lansat sute de rachete, drone și rachete antitanc peste graniță în sprijinul grupului terorist Hamas, în contextul invaziei Israelului în Gaza, care a urmat masacrelor din 7 octombrie din sudul Israelului.

"Este o lovitură foarte dureroasă", a declarat o a doua sursă de securitate libaneză, în timp ce o alta a prezis că "lucrurile se vor inflama acum".

Update 20:00 Oficialii de la Casa Albă sunt îngrijorați de faptul că premierul Benjamin Netanyahu ar putea iniția un război în toată regula împotriva grupării teroriste Hezbollah din Liban pentru a-și salva propria carieră politică.

"Dacă războiul din Gaza se va încheia mâine, cariera politică a lui Netanyahu se va încheia odată cu el, ceea ce îl va stimula să extindă conflictul", au declarat oficiali americani care au dorit să rămână anonimi pentru The Washington Post.

Netanyahu a scăzut brusc în sondajele de opinie de la începutul războiului cu Hamas, publicul atribuindu-i în mod evident o parte semnificativă din vina pentru eșecurile care au permis masacrele din 7 octombrie ale grupului terorist.

"Premierul va continua să ia măsurile necesare pentru a asigura securitatea Israelului și a viitorului său", a răspuns un înalt oficial guvernamental israelian pentru publicația americană, întrebat dacă calculele politice ale lui Netanyahu conduc deciziile sale militare.

Update 19:00 Papa Francisc a denunţat luni ''crimele de război'' săvârşite împotriva civililor în conflicte, în special în cele din Fâşia Gaza şi Ucraina, respingând noţiunea de "victime colaterale", relatează France Presse.

"Într-un context în care distincţia între ţintele militare şi cele civile nu se mai observă, nu există conflict care să nu sfârşească într-un fel să lovească orbeşte populaţia civilă. Evenimentele din Ucraina şi Fâşia Gaza sunt o dovadă clară în acest sens", a declarat papa cu ocazia tradiţionalelor sale urări de început de an adresate corpului diplomatic.

"Nu trebuie să uităm că încălcările grave ale dreptului internaţional umanitar constituie crime de război", a declarat Suveranul Pontif, făcând apel la "un angajament mai mare din partea comunităţii internaţionale pentru protecţia şi punerea în aplicare a dreptului umanitar".

"Poate că nu realizăm că victimele civile nu sunt nişte 'victime colaterale'. Acestea sunt bărbaţi şi femei cu nume şi prenume care îşi pierd viaţa", a afirmat papa Francisc.

"Aceştia sunt copii care rămân orfani şi lipsiţi de un viitor. Aceştia sunt oameni care suferă de foame, de sete şi de frig, sau care sunt mutilaţi de puterea dispozitivelor moderne", a continuat el.

Denunţând din nou atacul din 7 octombrie comis de Hamas în Israel, care s-a soldat cu circa 1.140 de morţi, în majoritate civili, potrivit celui mai recent bilanţ întocmit de AFP în baza cifrelor prezentate de autorităţile israeliene, Papa Francisc a condamnat din nou "orice formă de terorism şi extremism", cerând tototdată "eliberarea imediat a tuturor ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza".

Update 18:00 Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a îndemnat luni guvernul israelian să-i protejeze mai bine pe palestinienii din Cisiordania de atacurile coloniştilor israelieni şi să pedepsească actele de violenţă, transmite dpa.

Pe fondul războiului Israelului din Fâşia Gaza, declanşat ca urmare a atacurilor teroriste asupra statului evreu ale islamiştilor din mişcarea palestiniană Hamas din 7 octombrie, violenţele exercitate de colonişti asupra palestinienilor din Cisiordania au cunoscut o intensificare, notează dpa.

"Este responsabilitatea guvernului israelian să aplice şi să impună domnia legii în cazul în care au loc atacuri asupra oamenilor care trăiesc aici în mod legitim şi sunt atacaţi în mod ilegal", a spus Baerbock în cursul unei vizite într-o comunitate palestiniană din Cisiordania.

Este responsabilitatea armatei israeliene să-i apere pe palestinieni de coloniştii violenţi, a adăugat ea.

Ministrul german de externe a discutat cu locuitori ai satului palestinian al-Mazraa al-Qibliya, la nord-vest de capitala de facto a Cisiordaniei, Ramallah. Satul cu peste 5.000 de locuitori este înconjurat de câteva colonii israeliene.

Unul dintre localnici a afirmat că nu mai poate avea grijă de terenurile pe care cultivă fructe şi legume din cauza coloniştilor. Aceştia l-au lovit în cap şi l-au atacat cu gaz iritant, iar fiicele sale au fost de asemenea atacate, a relatat fostul profesor în vârstă de 70 de ani.

Israelienii au încercat de asemenea să dea foc caselor şi să-l facă să-şi părăsească locuinţa, situată într-o vale între satul palestinian şi colonie, a mai spus acesta.

Aceste afirmaţii nu au putut fi verificate în mod independent, notează dpa.

Annalena Baerbock a subliniat că ceea ce se întâmplă în preajma respectivului sat este "ilegal potrivit legii israeliene şi celei internaţionale" şi că intensificarea violenţelor coloniştilor după 7 octombrie arată că "stabilitatea din Gaza şi cea din Cisiordania sunt strâns legate".

Şefa diplomaţiei germane a făcut apel din nou la o soluţie a două state, adăugând că "instalarea de colonii este ilegală, subminează o pace durabilă şi pune în pericol soluţia celor două state, punând în pericol totodată securitatea Israelului".

La Ramallah, ministrul de externe german s-a întâlnit cu omologul său palestinian, Riad al-Maliki, pentru a discuta această problemă, iar ulterior avea prevăzute discuţii şi în Israel, inclusiv cu ministrul apărării Yoav Gallant, înainte de a-şi continua turneul în Egipt şi Liban.

Update 16:00 Regele Abdullah al Iordaniei a afirmat luni că Israelul a creat o întreagă generaţie de orfani cu războiul său ''brutal'' din Fâşia Gaza, unde aproximativ 30.000 de persoane au fost ucise sau sunt date dispărute ca rezultat al conflictului, relatează Reuters.

În cadrul unui discurs rostit la Memorialul Genocidului din Rwanda, monarhul iordanian a evocat ''crimele incalificabile'' din timpul conflictului african, el subliniind că o lecţie ce poate fi învăţată este că ''agresiunea aleatorie'' comisă de Israel în Fâşia Gaza nu îi va garanta niciodată securitatea.

''Mai mulţi copii au murit în Gaza decât în toate celelalte conflicte din lume anul trecut. Dintre cei care au supravieţuit, mulţi şi-au pierdut unul sau ambii părinţi, o întreagă generaţie de orfani'', a spus el.

''Cum pot aduce pacea agresiunea aleatorie şi bombardamentele? Cum pot ele garanta securitatea, când sunt construite pe ură?'', a afirmat Abdullah, referitor la războiul dus de Israel contra mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Liderul iordanian a accentuat că experienţa Rwandei ''ne învaţă că trebuie să combatem retorica dezumanizantă ce alimentează conflictul''.

Update 14:30 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că civililor palestinieni trebuie să li se permită să se întoarcă acasă "de îndată ce condițiile permit" și că aceștia "nu trebuie să fie forțați să părăsească Gaza".

Blinken a făcut aceste comentarii în timpul unei conferințe de presă susținute duminică, la Doha, împreună cu premierul și ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Blinken a criticat și a calificat drept "iresponsabile" declarațiile miniștrilor și parlamentarilor israelieni care au cerut o relocare a palestinienilor în afara enclavei.

Comentariile șefului diplomației americane vin după ce ministrul israelian de Finanțe, Bezalel Smotrich, și ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, ambii de extremă dreapta, s-au pronunțat pentru relocarea palestinienilor din Fâșia Gaza.

Președintele Israelului, Isaac Herzog, a intervenit, duminică, și a spus că, "în mod categoric, oficial și fără echivoc", relocarea palestinienilor din Gaza nu este poziția Israelului.

Update 12:30 Ecranele de pe aeroportul internațional Rafik Hariri din capitala libaneză au afișat mesaje anti-Hezbollah, în urma unui aparent atac informatic.

Incidentul a avut loc duminică și a implicat panourile cu informațiile privind decolările și aterizările pe aeroportul din Beirut.

Mesajul afișat, în limba arabă, afirma că "aeroportul Rafik Hariri nu aparține Hezbollah și nici Iranului".

"Hassan Nasrallah (liderul grupării pro-iraniene, n.r.), nu vei găsi niciun sprijin dacă vei implica Libanul într-un război, pentru care vei fi responsabil. Hezbollah, nu vom lupta în numele nimănui", se mai spunea în mesaj.  

Presa de stat libaneză nu a relatat conținutul mesajului, dar a confirmat că ecranele aeroportului au fost piratate.

Ministrul libanez al Lucrărilor Publice și Transporturilor, Ali Hamieh, a declarat luni că autoritățile lucrează pentru a stabili dacă atacul informatic a fost comis de un grup local sau străin.

Potrivit ministrului, aeroportul funcționa "în mod normal" luni, însă autoritățile au dispus măsuri de precauție, inclusiv "deconectarea internetului, pentru a limita pagubele".

Gruparea Hezbollah - care activează în sudul Libanului - a fost acuzată multă vreme că folosește aeroportul comercial pentru a transporta arme.

Update 11:30 Postul pan-arab Al Jazeera a acuzat Israelul că a ucis în mod deliberat doi dintre jurnaliștii săi palestinieni din Fâșia Gaza.

Hamza Wael Dahdouh și Mustafa Thuria, care a lucrat, de asemenea, ca operator video pentru AFP și pentru alte companii de știri, au fost uciși "în timp ce se duceau să-și facă datoria", a precizat postul qatariot.

Potrivit sursei citate, aceștia au murit după un atac israelian asupra mașinii lor.

Hazem Rajab, un jurnalist independent care călătorea împreună cu cei doi, a fost grav rănit.

Ministerul Sănătății din Gaza a confirmat, de asemenea, decesele și a indicat drept cauză un atac israelian.

Update 10:30 Organizația Mondială a Sănătății, OMS, afirmă că, de aproape două săptămâni, nu a mai putut livra materiale medicale în nordul Fâșiei Gaza, în contextul războiului în desfășurare între Israel şi Hamas.

O misiune planificată să ajungă la spitalul Al-Awda şi la alte patru unități medicale din nordul Fâşiei Gaza a fost anulată pentru a patra oară, deoarece nu i s-a putut garanta securitatea, a anunțat OMS pe platforma X în noaptea de duminică spre luni.

Potrivit OMS, bombardamentele intense, libertatea limitată de deplasare şi perturbarea comunicațiilor au făcut aproape imposibilă livrarea de materiale medicale în enclava palestiniană şi, mai ales, în nordul acesteia.

Update 09:30 Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a anunțat luni că 73 de palestinieni au fost uciși și alți 99 răniți în loviturile israeliene efectuate asupra enclavei în ultimele 24 de ore.

Ofensiva israeliană a ucis până în prezent 22.835 de oameni în Gaza, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății.

În Israel, aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și 240 au fost luate ostatice în atacul din 7 octombrie 2023, potrivit oficialilor israelieni.

Unii dintre ostatici au fost eliberați, la schimb cu deținuți palestinieni din Israel, pe parcursul unui armistițiu care a durat o săptămână.

Se crede că peste 100 de ostatici sunt încă în captivitatea Hamas.

Update 08:30 Atacurile rebelilor Houthi în Marea Roșie afectează peste 40 de țări și perturbă aproape 20% din traficul maritim global.

Evaluarea aparține secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, care s-a întâlnit cu premierul Qatarului, cu care a susținut și o conferință de presă comună.

Acești insurgenți care activează în Yemen și sunt susținuți de Iran au lansat mai multe atacuri cu rachete și drone asupra vaselor civile și militare, de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, iar șeful diplomației americane a avertizat rebelii vor fi trași la răspundere pentru faptele lor.

"Aceste atacuri ale rebelilor Houthi fac rău oamenilor din întreaga lume. Cel mai mult suferă populațiile cele mai sărace și mai vulnerabile, inclusiv în Yemen, inclusiv în Gaza. Acesta este motivul pentru care Statele Unite au lansat Operațiunea 'Prosperity Guardian', împreună cu peste 20 de țări, pentru securitatea transportului maritim comercial pe Marea Roșie. Este, de asemenea, motivul pentru care peste o duzină de țări au precizat că Houthis vor fi trași la răspundere pentru viitoarele atacuri", a spus Antony Blinken.

Update 00:01 Conflictul între Israel şi Hamas în Fâșia Gaza, intrat în a patra lună, ar putea să se extindă în regiune, a avertizat, duminică, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în Qatar, în cadrul unui nou turneu în țări arabe şi în Israel, relatează AFP.

"Acesta este un conflict care ar putea cu ușurință să producă 'metastaze', provocând mai multă insecuritate şi mai multe suferințe", a declarat Blinken într-o conferință de presă, afirmând că Statele Unite acționează pentru a "împiedica propagarea conflictului" în Orientul Mijlociu.

Blinken a apreciat că este 'imperativ' ca Israelul, susținut militar și politic de Washington, să facă mai mult pentru a proteja civilii palestinieni în Gaza.

În acest context, el a calificat drept o 'tragedie inimaginabilă' moartea în Gaza în cursul dimineții a doi jurnaliști palestinieni.

Cei doi sunt Moustafa Thuraya, un videojurnalist care colabora cu AFP, şi Hamza Wael Dahdouh, de la postul Al-Jazeera.



'Sunt profund dezolat (...) Este o tragedie inimaginabilă', a declarat Blinken în conferinţa de presă în care s-a aflat alături de prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdelrahman Al-Thani.

Numărul 'de palestinieni nevinovaţi' ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului constituie de asemenea o tragedie, a adăugat el.

Lovituri israeliene, mai ales asupra localităţii Rafah, în extremitatea sudică a Fâşiei, şi asupra oraşului Khan Younes, cel mai mare din sudul enclavei şi noul epicentru al luptelor, au ucis în noaptea trecută cel puţin 64 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

În paralel, 'negocierile între Qatar, Israel şi Hamas cu privire la eliberarea ostaticilor din Gaza continuă', a indicat pentru AFP o sursă bine informată, în marja vizitei lui Blinken la Doha.

Secretarul de stat s-a întâlnit puţin mai devreme la Amman cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei.

Potrivit unui comunicat al Palatului regal, suveranul haşemit a cerut să se facă presiuni asupra Israelului pentru o 'încetare imediat a focului'.

El a subliniat 'respingerea totală de către Iordania a deplasării forţate a palestinienilor', după declaraţiilor unor miniştri israelieni care preconizau o revenire a coloniştilor evrei în Gaza, o poziţie respinsă de Washington, potrivit Agerpres.

Război în Israel, 7 ianuarie 2024 | Regele Iordaniei îi cere secretarului de stat american să facă presiuni asupra Israelului

Război în Israel, 6 ianuarie 2024 | Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se întâlnește cu Erdogan în Turcia

Război în Israel, 5 ianuarie 2024 | SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații financiare despre Hamas

Război în Israel, 4 ianuarie 2024 | Liderul Hamas ucis la Beirut era omul de legătură cu Iran şi Hezbollah

Război în Israel, 3 ianuarie 2024 | Armata israeliană confirmă moartea unui ostatic în cursul unei operaţiuni de salvare

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Benzina și motorina se scumpesc considerabil de la 1 iulie!
x close