Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 89. Armata israeliană confirmă moartea unui ostatic în cursul unei operaţiuni de salvare

Război în Israel, ziua 89. Armata israeliană confirmă moartea unui ostatic în cursul unei operaţiuni de salvare

Război în Israel, ziua 89. Armata israeliană a confirmat miercuri că ostaticul israelian Sahar Baruch, răpit în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, a fost ucis în timpul unei operaţiuni de salvare în Gaza în luna decembrie, potrivit AFP.

Război în Israel, ziua 89. Armata israeliană confirmă moartea unui ostatic în cursul unei operaţiuni de salvare
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Ian 2024   •   20:20

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Armata israeliană confirmă moartea unui ostatic în cursul unei operaţiuni de salvare
  • Mossadul promite să se răzbune împotriva Hamas pentru atacul din 7 octombrie
  • Israelul negociază în secret cu Congo să-i mute pe palestinienii din Fâşia Gaza în această ţară
  • Alertă maximă în Israel, la granița cu Liban
  • Președintele Franței cere Israelului să evite escaladarea conflictului, în special în Liban
  • Armata israeliană a declarat că se pregătește pentru "orice scenariu"
  • Explozii în apropierea unei nave comerciale în strâmtoarea Bab el-Mandeb
  • Un înalt oficial al Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis de armata israeliană
  • Blinken amână vizita în Israel pentru săptămâna viitoare
  • Organizația umanitară ActionAid a lansat un mesaj sumbru de an nou
  • Hamas nu mai eliberează ostatici până la încheierea „agresiunii”
  • Ministrul israelian al Apărării: bătălia „de mare intensitate” din sud vizează conducerea Hamas în tuneluri

Update 20:15 - Armata israeliană a confirmat miercuri că ostaticul israelian Sahar Baruch, răpit în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, a fost ucis în timpul unei operaţiuni de salvare în Gaza în luna decembrie, potrivit AFP.

"Am informat familia Baruch că fiul lor Sahar, ostatic în Gaza, a fost ucis în timpul unei operaţiuni de salvare desfăşurate de forţele speciale în noaptea de 8 decembrie", a precizat armata într-un comunicat.

"În acest stadiu, nu putem stabili circumstanţele morţii sale şi nici dacă a fost ucis de focul forţelor noastre sau de către Hamas", a adăugat armata.

Hamas a anunţat la 9 decembrie moartea acestui ostatic în cursul unei tentative a armatei de a-l salva şi a difuzat o înregistrare video în care era arătat trupul său.

Update 17:40 - David Barnea, şeful Mossadului - serviciul de informaţii externe al Israelului - a declarat miercuri că agenţia sa "îşi va regla conturile" cu orice persoană implicată în atacul sângeros comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas în 7 octombrie în comunităţile din sudul Israelului, relatează AFP.

"Astăzi suntem în plin război. Şi Mossadul astăzi, la fel ca acum 50 de ani, se angajează să-şi regleze conturile cu ucigaşii care au trecut de marginea Fâşiei Gaza la 7 octombrie, cu planificatorii şi cu sponsorii lor", a declarat David Barnea în timpul funeraliilor fostului şef al Mossad, Zvi Zamir, decedat marţi.

Update 16:50 - Oficiali israelieni anunţă că poartă negocieri secrete cu Congo şi mai multe alte ţări care să-i găzduiască pe palestinienii din Fâşia Gaza, scrie publicaţia în ebraică Zman Yisrael, relatează Le Figaro.

"Congo ar fi dispus să primească migranţi, iar noi suntem în negocieri şi cu alţii", declara marţi o sursă din cadrul Cabinetului israelian de Securitate, potrivit acestei publicaţii.

Update 14.03 Alertă maximă în Israel, la granița cu Liban

Israelienii se așteaptă la atacuri ale Hezbollah din Liban și au ridicat alerta la nivelul maxim. Decizia a fost luată după ce un înalt oficial Hamas a fost ucis la Beirut.

Israelul este stare de alertă maximă așteptându-se la o escaladare a conflictului din partea grupării militante libaneze Hezbollah. Atacul a fost atribuit Israelului de adversarii săi și există temeri că ar putea duce la o extindere a conflictului.

Reacția din Liban depinde de răspunsul liderului Hezbollah Hassan Nasrallah care anterior a promis că va riposta dacă israelienii vor ataca lideri aliați aflați în Liban. Nasrallah ar putea să țină un discurs miercuri. Până în prezent zona de frontieră a fost calmă. În paralel, Guvernul libanez a îndemnat Hezbollah să nu riposteze, a anunțat ministrul de Externe din Liban, Abdallah Bou Habib.

"Suntem foarte îngrijorați. Libanezii nu vor să fie târâți, nici măcar Hezbollah nu vrea să fie târât într-un război regional", a spus demnitarul.

Update 12.31 Președintele Franței cere Israelului să evite escaladarea conflictului, în special în Liban

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a îndemnat Israelul "să evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban", după atacul armat care l-a ucis pe numărul doi al Hamas la Beirut.

Emmanuel Macron a discutat telefonic cu ministrul israelian Benny Gantz, membru al cabinetului de război, căruia i-a subliniat că "este esenţial să se evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban, şi că Franţa va continua să transmită aceste mesaje tuturor actorilor implicaţi direct sau indirect în zonă", a precizat Palatul Elysée.

Update 10.06 Armata israeliană a declarat că se pregătește pentru "orice scenariu"

Armata israeliană se pregăteşte "pentru orice scenariu”. Declarația vine la o zi după ce un atac aerian în suburbiile Beirutului a dus la uciderea unui înalt oficial Hamas.

"Forțele israeliene sunt într-o stare de pregătire foarte ridicată în toate arenele, în apărare şi în atac. Suntem foarte pregătiţi pentru orice scenariu. Cel mai important lucru de spus în această seară este că suntem concentraţi şi rămânem concentraţi asupra luptei împotriva Hamas”, a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF.

Update 08:00 Agenţia britanică de siguranţă maritimă (UKMTO) a raportat marţi seara explozii în apropierea unei nave de marfă în strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabică de Africa, notează AFP.

Până la trei explozii au răsunat la "1 până la 5 mile marine" de această navă care circula între coastele Eritreei şi ale Yemenului, a indicat agenţia într-un scurt mesaj pe reţeaua socială X (fostă Twitter), precizând că nu s-au înregistrat pagube, iar echipajul este "în siguranţă".

În ultimele săptămâni, pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas, rebelii yemeniţi houthi au intensificat atacurile în Marea Roşie şi în strâmtoarea Bab el-Mandeb prin care trece 12% din comerţul mondial, potrivit Camerei Internaţionale de Transport Maritim (ICS).

Houthii, sprijiniţi de Iran precum Hamasul palestinian, au avertizat că, în solidaritate cu Fâşia Gaza, vor ataca vase care navighează în Marea Roşie şi au legături cu Israelul.

Mai multe rachete şi drone au fost doborâte de nave de război americane, franceze şi britanice care patrulează în zonă.

Potrivit Pentagonului, rebelii houthi, care controlează zone întregi ale teritoriului yemenit, printre care capitala Sanaa, au lansat zeci de atacuri cu drone şi rachete, vizând mai mult de zece nave comerciale implicând peste 35 de ţări.

Aceste atacuri, care ameninţă să perturbe fluxurile comerţului mondial, au determinat Statele Unite să înfiinţeze o forţă multinaţională de protecţie maritimă în Marea Roşie. 

Update 00:00 Un oficial american din domeniul apărării a declarat pentru The Washington Post că Israelul este responsabil pentru atacul aerian de lângă Beirut care l-a ucis pe adjunctul liderului Hamas Saleh al-Arouri.

Jurnaliștii britanici anunță că Hamas a confirmat moartea șefului adjunct al biroului său politic, Saleh al-Arouri, în explozia din Beirut. Al-Arouri era, de asemenea, cunoscut ca fiind foarte implicat în afacerile militare ale Hamas.

Explozia a fost înregistrată marți seara într-o suburbie din sudul capitalei Libanului și ar fi vizat un birou al Hamas. Presa de stat libaneză susține că explozia a fost cauzată de un atac israelian cu dronă care a vizat un birou al Hamas. Patru persoane au fost ucise în explozie.

Război în Israel, 2 ianuarie 2024 | Hamas nu mai eliberează ostatici până la încheierea "agresiunii"

Război în Israel, 1 ianuarie 2024 | Israelul anunţă că trece la o nouă fază a războiului din Fâșia Gaza

Război în Israel, 31 decembrie 2023 | Hamas şi Israel, la un pas de acord pentru eliberarea a 40 de ostatici

Război în Israel, 30 decembrie 2023 | Situație disperată în Gaza. Șeful OMS, îngrijorat cu privire la răspândirea bolilor infecțioase

Război în Israel, 29 decembrie 2023 | O agenție ONU susține că un convoi umanitar a fost atacat de soldații israelieni în Gaza

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Val de aer polar peste România!
x close