Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 88. Hamas nu mai eliberează ostatici până la încheierea "agresiunii"

Război în Israel, ziua 88. Hamas nu mai eliberează ostatici până la încheierea "agresiunii"

Război în Israel, ziua 88. Patru palestinieni au fost ucişi, marţi, într-o incursiune a armatei israeliene, într-un oraş din nordul Cisiordaniei ocupate.

Război în Israel, ziua 88. Hamas nu mai eliberează ostatici până la încheierea "agresiunii"
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Yousef Masoud
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Ian 2024   •   19:45

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Blinken amână vizita în Israel pentru săptămâna viitoare
  •  Înalt oficial palestinian ucis în explozia de la Beirut
  • Organizația umanitară ActionAid a lansat un mesaj sumbru de an nou
  • Hamas nu mai eliberează ostatici până la încheierea „agresiunii”
  • Ministrul israelian al Apărării: bătălia „de mare intensitate” din sud vizează conducerea Hamas în tuneluri
  • Patru palestinieni, uciși în timpul unei incursiuni israeliene în Cisiordania
  • Israelul a respins o nouă ofertă a Hamas de a elibera ostaticii din Gaza
  • Un cetățean ungur, care era ținut ostatic de Hamas, a fost găsit mort
  • Un portavion american, trimis în Marea Mediterană după atacul Hamas, revine în Statele Unite
  • A treia etapă a războiului va dura „cel puțin șase luni” și va implica „misiuni intense de îndepărtare” a teroriștilor
  • Forțele britanice, pregătite să acționeze împotriva rebelilor Houthi, spune secretarul Apărării
  • Israelul anchetează masacrul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas
  • Ploaie de rachete asupra Israelului chiar la trecerea dintre ani
  • Ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich, a cerut duminică întoarcerea coloniștilor evrei în Fâșia Gaza după război

Uodate 22:30 Secretarul de stat american Antony Blinken și-a amânat călătoria în Israel pentru săptămâna viitoare, a declarat pentru The Times of Israel un oficial familiarizat cu această chestiune.

Blinken trebuia să ajungă în Israel spre sfârșitul săptămânii, dar acum va sosi la începutul săptămânii viitoare, spune oficialul. Secretarul de stat va face câteva opriri în întreaga regiune. Întârzierea nu are nicio legătură cu moartea liderului adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri.

Update 19:45 Un lider al Hamas a fost ucis în timpul exploziilor de marți din Beirut. BBC susține că este vorba de Saleh al-Arouri, șeful adjunct la biroului politic al organizației.

Jurnaliștii britanici anunță că Hamas a confirmat moartea șefului adjunct al biroului său politic, Saleh al-Arouri, în explozia din Beirut. Al-Arouri era, de asemenea, cunoscut ca fiind foarte implicat în afacerile militare ale Hamas.

Explozia a fost înregistrată marți seara într-o suburbie din sudul capitalei Libanului și ar fi vizat un birou al Hamas. Presa de stat libaneză susține că explozia a fost cauzată de un atac israelian cu dronă care a vizat un birou al Hamas. Patru persoane au fost ucise în explozie.

Update 18:00 Organizația umanitară ActionAid a lansat un mesaj sumbru de an nou pe măsură ce conflictul din Gaza continuă, subliniind statisticile care arată că 2023 a fost cel mai mortal an pentru palestinieni de la războiul arabo-israelian din 1948.

„Peste 200 de palestinieni au fost uciși doar în primele 24 de ore din 2024, într-un semn sumbru că anul acesta ar putea fi la fel de mortal ca și ultimul”, a spus grupul într-un comunicat de presă marți.

„În mai puțin de trei luni de la 7 octombrie, peste 22.000 de oameni au fost uciși în Gaza , inclusiv aproximativ 9.000 de copii și 6.450 de femei, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza – cu toate acestea, chiar și aceste cifre sunt probabil să subestimeze numărul real al victimelor”.

Update 17:20 Hamas nu mai eliberează ostatici până la încheierea „agresiunii”

Hamas spune că nu va mai elibera ostatici pe care i-a luat în timpul atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului , cu excepția propriilor condiții.

Potrivit Reuters, șeful politic al grupului, Ismail Haniyeh , a prezentat poziția Hamas oficialilor din Egipt și Qatar , țări care au încercat să negocieze un încetare a focului similar cu cel din noiembrie, care a văzut eliberarea a puțin mai mult de 100 dintre 240 de ostatici luați cu o lună înainte.

Haniyeh cere „încetarea completă a agresiunii” Israelului împotriva palestinienilor înainte ca Hamas să ia în considerare eliberarea ulterioară a ostaticilor, spune agenția de presă. El dorește, de asemenea, ca Israelul „să-i ajute și să răspundă cererilor lor de drept”, spune Reuters.

Update 16:00 Ministrul israelian al Apărării: bătălia „de mare intensitate” din sud vizează conducerea Hamas în tuneluri

Ministrul israelian al apărării: Bătălia de „mare intensitate” din sudul țării vizează conducerea Hamas din tuneluri Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că operațiunile din sudul Fâșiei Gaza, în jurul orașului Khan Younis, se concentrează asupra zonelor unde se află o rețea de tuneluri în care se crede că se ascund liderii Hamas, relatează The Guardian.

„Îi atingem pe toate căile. Există deja un angajament și, din păcate, există și ostatici acolo”, a declarat el, potrivit Reuters, în fața trupelor din Gaza.
 

Update 14:20 Treizeci şi trei de persoane suspectate de spionaj în favoarea Israelului au fost arestate în Turcia, au informat marţi agenţiile turce de ştiri Anadolu şi DHA, preluate de AFP.

Suspecţii, arestaţi în mai multe provincii din ţară, sunt suspectaţi de spionaj asupra unor cetăţeni străini care locuiesc în Turcia în numele serviciilor secrete israeliene, a informat agenţia oficială de ştiri Anadolu.

Alţi treisprezece suspecţi, acuzaţi de aceleaşi infracţiuni, sunt în prezent căutaţi, au adăugat Anadolu şi agenţia privată de ştiri DHA.
Ministrul turc de interne, Ali Yerlikakaya, a susţinut pe reţeaua socială X că serviciile secrete israeliene pregăteau "agresarea" sau "răpirea" unora dintre străinii spionaţi.

De la izbucnirea conflictului dintre Israel şi Hamas, la începutul lunii octombrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un aliat tradiţional al cauzei palestiniene, şi-a intensificat invectivele împotriva Israelului.

Erdogan a declarat miercuri că nu există "nicio diferenţă" între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi Adolf Hitler, potrivit Agerpres

Update 12:30 Patru palestinieni au fost ucişi marţi într-o incursiune a armatei israeliene într-un oraş din nordul Cisiordaniei ocupate, au anunţat Ministerul palestinian al Sănătăţii şi surse militare israeliene, potrivit AFP.

Ei au fost ucişi în ciocnirile care au izbucnit cu forţe israeliene care efectuau o incursiune în oraşul Azzun, lângă oraşul Qalqilya, potrivit agenţiei oficiale palestiniene de ştiri WAFA.


Ministerul Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene a confirmat decesul acestora.

"În timpul unei operaţiuni antiteroriste în Azzun, teroriştii au deschis focul şi au aruncat cu explozibili în trupele noastre", au precizat Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) într-un comunicat.

Armata israeliană a mai transmis că soldaţii au "împuşcat mortal patru terorişti" într-un schimb de focuri.

Un soldat a fost rănit în ciocniri, au adăugat IDF.

Armata a anunţat, de asemenea, că a "neutralizat" un palestinian înarmat care a deschis focul asupra soldaţilor israelieni care efectuau o operaţiune în oraşul Qalqilya, la vest de Azzun. IDF nu au precizat dacă bărbatul a fost ucis sau rănit.

Agenţia de ştiri WAFA a relatat că soldaţii israelieni au "deschis focul în direcţia ambulanţei" care a venit să-l evacueze pe palestinian, adăugând că starea acestuia nu este cunoscută deocamdată.

Cisiordania ocupată a cunoscut o creştere bruscă a violenţei de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza la 7 octombrie.

De atunci, cel puţin 321 de palestinieni au fost ucişi de soldaţi şi, în unele cazuri, de colonişti israelieni, conform unui bilanţ al Ministerului Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene.

Conform armatei israeliene, peste 2.550 de palestinieni au fost arestaţi în Cisiordania începând cu 7 octombrie, potrivit Agerpres.

Update 11:20 Conducerea israeliană a respins o nouă propunere a mișcării palestiniene radicale Hamas pentru un acord care să implice eliberarea ostaticilor, a relatat portalul Axios, citând surse.

Duminica trecută, prin intermediari din Qatar și Egipt, reprezentanții Hamas ar fi înaintat o nouă propunere pentru un acord care ar presupune eliberarea ostaticilor în trei etape.

 La fiecare dintre ele s-a propus stabilirea unei pauze umanitare de mai mult de o lună. În același timp, reprezentanții Hamas au cerut ca, în prima etapă de implementare a acordurilor, Israelul să înceapă să retragă trupele de pe teritoriul Fâșiei Gaza în schimbul eliberării a 40 de ostatici. 

Israelul a respins acordul propus, dar un oficial israelian a spus că propunerea în sine „demonstrează disponibilitatea Hamas de a negocia un nou acord pentru eliberarea ostaticilor chiar dacă luptele continuă în Gaza”, scrie portalul.

Axios notează că reprezentanții Hamas au insistat anterior că ar fi gata să negocieze un nou acord numai dacă luptele din enclava palestiniană se vor încheia.

Un oficial israelian nenumit i-a spus lui Axios că oficialii statului evrei au considerat că propunerea este lipsită de temei și „au cerut mediatorilor să încerce să elaboreze o propunere mai acceptabilă”. Potrivit acestuia, se lucrează în această direcție, arată Axios

Update 10:00 Un cetățean ungur care era ținut ostatic de militanții mișcării palestiniene Hamas a fost găsit mort, a anunțat ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, după o conversație telefonică cu ministrul Planificării Strategice al Israelului, Ron Dermer.

Din păcate, Ron Dermer a confirmat vestea tristă apărută în presă că a fost găsit cadavrul unui ostatic cu dublă cetățenie israeliano-maghiară”, a scris ministrul de Externe pe pagina sa de Facebook. Szijjártó nu a precizat care este numele acestui bărbat și în ce circumstanțe a murit.

În același timp, el a menționat că o altă persoană cu cetățenie maghiară este ținută ostatică de Hamas, iar guvernul țării continuă să depună eforturi pentru a o elibera.

Update 08:00 Portavionul USS Gerald R. Ford, trimis în Estul Mediteranei după atacul Hamas asupra Israelului din octombrie, se va întoarce în Statele Unite "în următoarele zile", a anunţat luni marina americană, transmite AFP.

Trimis pentru a "contribui la poziţionarea noastră regională de descurajare şi apărare", USS Gerald R. Ford "se va redesfăşura în portul său de origine aşa cum era planificat pentru a se pregăti pentru viitoare desfăşurări", conform unui comunicat.

"Departamentul Apărării evaluează constant poziţionarea forţelor în întreaga lume şi va menţine capacităţi semnificative atât în Marea Mediterană, cât şi în Orientul Mijlociu", a adăugat marina americană, adăugând că lucrează "cu aliaţi şi parteneri pentru a consolida securitatea maritimă în regiune".

Departamentul Apărării va continua să se bazeze pe prezenţa sa în regiune "pentru a descuraja orice actor statal sau non-statal să escaladeze această criză dincolo de Gaza".



Un portavion de nouă generaţie, USS Gerald Ford este o navă cu propulsie nucleară de 100.000 de tone, echipată cu noi tehnologii.

După atacul Hamas din 7 octombrie, Washingtonul a oferit sprijin militar Israelului şi şi-a întărit prezenţa în regiune, inclusiv cu portavionul USS Gerald R. Ford şi alte nave de război, potrivit Agerpres.

-

Războiul din Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza va continua pe tot parcursul anului 2024, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a consemnat luni AFP.

Armata "trebuie să planifice în avans întrucât vom fi solicitaţi pentru misiuni şi lupte suplimentare pe tot parcursul acestui an", a anunţat pentru presă Daniel Hagari.

Acesta a subliniat de asemenea că va fi nevoie de zeci de mii de rezervişti israelieni pentru continuarea luptelor, iar o parte din cei 300.000 de rezervişti urmează să-şi reia lucrul peste un timp, "ceea ce va reduce considerabil povara asupra economiei" afectate de război.

Război în Israel, 1 ianuarie 2024 | Israelul anunţă că trece la o nouă fază a războiului din Fâșia Gaza

Război în Israel, 31 decembrie 2023 | Hamas şi Israel, la un pas de acord pentru eliberarea a 40 de ostatici

Război în Israel, 30 decembrie 2023 | Situație disperată în Gaza. Șeful OMS, îngrijorat cu privire la răspândirea bolilor infecțioase

Război în Israel, 29 decembrie 2023 | O agenție ONU susține că un convoi umanitar a fost atacat de soldații israelieni în Gaza

Război în Israel, 28 decembrie 2023 | IDF, în centrul unui nou scandal, după apariția unui clip cu bărbați și copii palestinieni, dezbrăcați și duși în lenjerie intimă pe stadionul din Gaza

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close