Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 83. IDF, în centrul unui nou scandal, după apariția unui clip cu bărbați și copii palestinieni, dezbrăcați și duși în lenjerie intimă pe stadionul din Gaza

Război în Israel, ziua 83. IDF, în centrul unui nou scandal, după apariția unui clip cu bărbați și copii palestinieni, dezbrăcați și duși în lenjerie intimă pe stadionul din Gaza

O înregistrare video care circulă pe internet arată soldați israelieni care duc numeroși adolescenți și adulți palestinieni pe un stadion din Gaza City, în lenjerie de corp, sub amenințarea armelor. În paralel cu acest nou scandal, șeful Statului Major al IDF a estimat că războiul din enclava palestiniană va dura "multe luni de acum înainte".

Război în Israel, ziua 83. IDF, în centrul unui nou scandal, după apariția unui clip cu bărbați și copii palestinieni, dezbrăcați și duși în lenjerie intimă pe stadionul din Gaza
Sursa foto: X@QudsNen
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Dec 2023   •   12:49

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Liderul protestului de la Tel Aviv spune că doar încetarea ocupației poate aduce securitate pentru Israel
  • Armata israeliană a publicat un raport despre uciderea a trei prizonieri
  • Protestatarii se adună la Tel Aviv pentru a cere o soluție pe termen lung
  • Un oficial Hamas susține o conferință de presă despre ultimele atacuri din Gaza
  • SUA vizează finanțarea Houthi prin noi sancțiuni
  • Explozie lângă Ambasada Israelului în India 
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că președintele turc, Tayyip Erdogan, despre care a spus că săvârșește genocid împotriva kurzilor și închide jurnalişti, este ultima persoană care ar trebui să predice moralitatea
  • ONU cere Israelului să pună capăt violențelor în Cisiordania și acuză statul evreu de arestări ilegale și tortură
  • 50 de morți în atacuri ale aviației aeriene, joi, în Gaza, potrivit oficialilor palestinieni din enclavă
  • Un tânăr israelian merge la închisoare, după refuzul de a merge în armată.
  • Ministrul israelian al Apărării spune că IDF va elimina Hezbollah de la granița de nord a țării
  • 200 de palestinieni, uciși în ultimele lovituri israeliene în Gaza
  • IDF, în centrul unui nou scandal, după apariția unui clip cu bărbați și copii palestinieni, dezbrăcați și duși în lenjerie intimă pe stadionul din Gaza
  • Șeful statului major al IDF: "Războiul contra Hamas va continua multe luni!"
  • Liderii a două state arabe acuză implicit Israelul că vrea să-i scoată pe palestinieni din Gaza și Cisiordania
  • Cel puțin 20 de persoane au fost ucise lângă spitalului din Khan Younis în lovituri efectuate de aviația israeliană
  • Marina americană a interceptat un baraj de drone lansate de rebelii pro-iranieni din Yemen pe parcursul a 10 ore

Update 22:30. Alon Lee Greena, liderul protestului de la Tel Aviv, a spus că încetarea ocupației poate aduce securitate pentru Israel.

Liderul susține că obiectivele mișcării sunt realizarea unui încetare a focului, întoarcerea captivilor israelieni și încetarea uciderii oamenilor nevinovați în Gaza.

”Înțelegem că acest mod de război după altul nu a realizat nimic. A realizat doar distrugere și moarte și mai multă ură între oameni”, a spus Green pentru Al Jazeera.

El a spus că mișcarea din care face parte a crescut de la începutul războiului datorită mesajului său de a asigura securitatea Israelului.

Update 21:30. Armata israeliană și-a finalizat ancheta asupra unui incident la începutul acestei luni în care soldații săi au împușcat trei prizonieri în Gaza.

Raportul confirmă detaliile raportate ale incidentului. Se spune că un soldat israelian a tras în trei figuri ”pe care le-a identificat ca fiind o amenințare și a lovit doi dintre răpiți, care au fost uciși”.

Al treilea prizonier a scăpat, iar după o pauză de aproximativ 15 minute, soldații au auzit strigăte în ebraică care au fost ascunse de sunetele unui tanc. Apoi au tras și l-au ucis pe al treilea prizonier, se arată în raport.

Update 20:30. Protestatarii se adună la Tel Aviv pentru a cere o soluție pe termen lung

Aceasta este o adunare a unui grup numit "Împreună", un grup care s-a format după ce a început războiul din Gaza între evreii israelieni și cetățenii palestinieni din Israel.

Ei au strigat "acum, acum, acum". Acesta este cuvântul care se strigă adesea, în special în "Piața Ostacilor", cerând guvernului să aducă înapoi prizonierii acum.

Aceasta este una dintre cereri. Cealaltă cerere: Ei spun că trebuie să existe o soluție politică, o soluție pe termen lung pentru a pune capăt acestui război. O a treia cerere este de a opri uciderea civililor din Gaza, relatează AlJazeera.

Update 19:30. Un oficial Hamas susține o conferință de presă despre ultimele atacuri din Gaza

Osama Hamdan a declarat că Beit Lahia, Al-Maghazi și Al-Bureij și Khan Younis au înregistrat cele mai multe victime civile în recentele atacuri israeliene.

El a spus că 300 de persoane au fost ucise și 400 rănite în recentele atacuri.

Update 18:30. Trezoreria americană afirmă într-un comunicat că a sancționat șeful Asociației de schimb valutar din Sanaa, Yemen, și trei case de schimb valutar din Yemen și Turcia.

Entitățile sunt "responsabile pentru facilitarea fluxului de asistență financiară iraniană către forțele Houthi și activitățile lor destabilizatoare", a precizat Trezoreria.

"Acțiunea de astăzi subliniază hotărârea noastră de a restricționa fluxul ilicit de fonduri către Houthis, care continuă să desfășoare atacuri periculoase asupra transportului maritim internațional și riscă să destabilizeze și mai mult regiunea", a declarat Brian E Nelson, oficial al Trezoreriei, potrivit comunicatului.

Update 17:30. O explozie a avut loc în apropiere de sediul Ambasadei Israelului în India, anunţă adjunctul şefului misiunii israeliene. ”O explozie a avut loc în apropierea ambasadei. Toţi angajaţii noştri sunt teferi, toţi diplomaţii noştri sunt teferi. Echipele noastre de securitate lucrează în cooperare strânsă cu forţele locale de securitate de la New Delhi şi vor efectia o anchetă ulterior”, a anunţat într-un comunicat Ohad Nakash Kaynar.

Update 16:30. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că președintele turc, Tayyip Erdogan, despre care a spus că săvârșește genocid împotriva kurzilor și închide jurnalişti, este ultima persoană care ar trebui să predice moralitatea, relatează Reuters.

Asta după ce președintele turc l-a comparat pe liderul israelian cu Adolf Hitler.

”Erdogan, care comite un genocid împotriva kurzilor, care deţine un record mondial de încarcerare a jurnaliştilor care se opun guvernării sale este ultima persoană care ne poate ţine nouă lecţii de morală”, a replicat Netanyahu.

Update 15:30 Un raport al ONU publicat joi semnalează "deteriorarea rapidă" a drepturilor omului în Cisiordania ocupată de Israel și îndeamnă autoritățile statului evreu să pună capăt violențelor împotriva populației palestiniene din zonă.

Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a declarat că a inventariat rețineri arbitrare în masă, detenții ilegale și cazuri de tortură și alte forme de rele tratamente aplicate deținuților palestinieni.

Potrivit instituției citate, aproximativ 4.800 de palestinieni au fost reținuți și 300 au fost uciși în Cisiordania, începând cu 7 octombrie.

La rândul ei, Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), a subliniat că 40% din populația din Gaza este acum în pericol de foamete.

Agenția a precizat că a distribuit făină familiilor din sudul Gaza, dar că "pur și simplu nu există suficientă hrană".

Potrivit presei internaționale, mai mult de 85% din populația din Gaza a fost strămutată în urma ordinelor militare israeliene de evacuare a civililor în sudul enclavei palestiniene.

Update 14:30 Un israelian în vârstă de 18 ani a fost judecat și condamnat la 30 de zile într-o închisoare militară pentru că a refuzat să se înroleze în armată.

Tal Mitnick, care locuiește în Tel Aviv, a mers la un centru de recrutare al armatei pentru a-și anunța decizia.

El a precizat că refuză să participe la război din cauza convingerilor sale.

Mitnick este primul bărbat aflat în această situație care a fost încarcerat de la începutul ofensivei din Gaza.

Perioada petrecută în închisoare s-ar putea prelungi dacă tânărul va refuza în continuare înrolarea.

Update 12:30 Atacurile efectuate, joi, de aviația israeliană au ucis cel puțin 50 de persoane în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă, controlat de Hamas.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf Al-Qudra, a declarat că atacurile aeriene au lovit Beit Lahia în nordul Fâșiei Gaza, Khan Younis în sud și Al-Maghazi în centru.

În afara celor cel puțin 50 de morți, alte zeci de persoane au fost rănite și este posibil ca numărul victimelor să crească, a precizat oficialul palestinian.

Semiluna Roșie Palestiniană, PRCS, a anunțat, la rândul său, că zece persoane au fost ucise și 12 rănite în urma unor lovituri în apropierea spitalului Al-Amal din Khan Younis, locația fiind vizată de trei lovituri în decurs de o oră.

PRCS a publicat imagini și clipuri video cu mai mulți civili, inclusiv copii, transportați la spital.

CNN a solicitat Forțelor de Apărare Israeliene precizări cu privire la țintele lovite în zona din jurul spitalului Al-Amal.

Update 11:30 Situația de la granița de nord a Israelului cu Libanul cere o schimbare.

Declarația a fost făcută Benny Gantz, ministru al Apărării, membru al cabinetului de război israelian.

Acesta a avertizat că "timpul se scurge" pentru a ajunge la o soluție diplomatică la luptele dintre Israel și Hezbollah.

"Dacă lumea și guvernul libanez nu acționează pentru a opri focul îndreptat spre comunitățile (israeliene) din nord și pentru a îndepărta Hezbollah de la graniță, Forțele de Securitate Israeliene vor face acest lucru", a spus Gantz.

Comentariile acestuia vin după ce agenția națională de știri libaneză a anunțat că trei persoane au murit în cursul nopții în sudul Libanului, în timpul unui atac aerian israelian. 

Hezbollah a confirmat că unul dintre luptătorii săi a fost ucis în atac. Forțele de Apărare Israeliene, IDF, au precizat că au vizat locurile din Liban de unde s-au executat tiruri vizând kibbutzul Rosh HaNikra, pe malul Mării Mediterane.

De la atacul Hamas din 7 octombrie, au existat confruntări aproape constante între Israel și Hezbollah, grupul militant care domină sudul Libanului, amintește CNN.

Update 09:30  Un bărbat palestinian a fost ucis în cursul nopții în orașul Ramallah din Cisiordania ocupată, în urma unei incursiuni israeliene.

Anunțul a fost făcut joi de Ministerul palestinian al Sănătății.

Victima, numită Hazem Al Qattawi, a fost împușcată de soldații israelieni, a precizat ministerul.

Alți patru palestinieni au fost răniți în timpul incursiunii, potrivit Societății Palestiniene de Semilună Roșie.

Războiul dintre Israel și Hamas din Gaza a avut ecouri în Cisiordania, unde atacurile coloniștilor și ciocnirile populației locale cu forțele de securitate au dus la moartea a peste 300 de palestinieni din 7 octombrie, potrivit instituției citate.

Update 08:30 Aproape 200 de palestinieni au fost uciși și alți peste 300 au fost răniți în urma loviturilor militare israeliene în Gaza, în ultimele 24 de ore.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise în urma unor lovituri aeriene efectuate, miercuri, de Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, în apropierea spitalului Al-Amal din Khan Younis, a precizat sursa citată.

Potrivit ministerului Hamas, bilanțul morților în Gaza, din 7 octombrie, se ridică acum la 21.110.

CNN nu este în măsură să confirme aceste date în mod independent.

Bilanțul în creștere vine după ce liderul militar israelian Herzi Halevi a declarat, marți, că războiul împotriva Hamas "va continua încă multe luni" și că IDF își concentrează eforturile "în sudul Fâșiei Gaza, la Khan Younis, în taberele centrale și în alte zone". 

Această declarație, care urmează unor comentarii similare și recente din partea liderilor israelieni, a alarmat comunitatea internațională, notează CNN.

Update 00:01 O înregistrare video editată și ilustrată muzical, care circulă pe rețelele de socializare, pare să arate bărbați și copii palestinieni reținuți și dezbrăcați de Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, pe un stadion din nordul Gaza. 

Verificarea prin geolocalizare făcută de CNN arată că a filmarea originală a fost făcută pe stadionul Yarmouk din Gaza City.

CNN precizează că nu poate verifica când a fost filmat videoclipul.

Sursa citată menționează că a contactat IDF marți noaptea pentru comentarii cu privire la înregistrarea video și la copiii reținuți, dar nu a primit încă un răspuns. 

Anterior, reprezentanții IDF au declarat că suspecții palestinieni reținuți sunt puși să se dezbrace pentru a depista eventuale dispozitive explozive ascunse asupra lor.

Sute de bărbați și băieți palestinieni au fost reținuți de forțele israeliene în ultimele săptămâni.

Ce se vede în filmul analizat de CNN

Videoclipul lasă să se vadă doi adolescenți în chiloți mergând cu ambele mâini ridicate, în timp ce militarii israelieni îi dirijează pe stadion. 

Într-o altă secvență, aceiași doi băieți țin mâinile deasupra capului, în timp ce sunt aliniați pe rânduri, alături de alți adolescenți și adulți.  

Imaginile prezintă, de asemenea, femei și copii reținuți de IDF.

Un steag israelian atârnă de o poartă de fotbal iar vehiculele militare și buldozerele israeliene pot fi văzute pe stadion.

Videoclipul original a fost încărcat pe 24 decembrie pe YouTube de Yosee Gamzoo Letova, care se declară artist fotograf pe profilul său de pe Facebook.

ONG-ul Euro-Mediterranean Human Rights Monitor a declarat că a primit informații potrivit cărora armata israeliană reține sute de palestinieni din cartierul Sheikh Radwan din Gaza City, printre care zeci de femei ce au fost duse la stadionul Yarmouk.

Organizația face apel la comunitatea internațională să investigheze imaginile filmate pe acest stadion.

Război în Israel, 27 decembrie 2023 | Șeful statului major al IDF: "Războiul contra Hamas va continua multe luni!"

Război în Israel, 26 decembrie 2023 | Emisarul lui Netanyahu discută în SUA următoarea etapă a războiului din Gaza

Război în Israel, 25 decembrie 2023 | Gardienii Revoluției din Iran amenință Israelul, după uciderea unuia dintre comandanții militari trimiși de Teheran în Siria

Război în Israel, 24 decembrie 2023 | Cel puțin 15 soldați ai IDF au fost uciși în Gaza începând de vineri

 Război în Israel, 23 decembrie 2023  IDF anunță că furnizorul de arme pentru Hamas a fost eliminat

×
Subiecte în articol: razboi Israel
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close