Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 82. Șeful statului major al IDF: "Războiul contra Hamas va continua multe luni!"

Război în Israel, ziua 82. Șeful statului major al IDF: "Războiul contra Hamas va continua multe luni!"

Armata israeliană și-a extins operațiunile militare în așa-numita zonă a taberelor centrale din Gaza, pline cu refugiați. În același timp, autoritățile israeliene au returnat în Gaza aproape 100 de cadavre, după ce au verificat ca printre trupurile neînsuflețite să nu se afle unele aparținând ostaticilor răpiți de Hamas.

Război în Israel, ziua 82. Șeful statului major al IDF: "Războiul contra Hamas va continua multe luni!"
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Dec 2023   •   20:10

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Șeful statului major al IDF: "Războiul contra Hamas va continua multe luni!"
  • Liderii a două state arabe acuză implicit Israelul că vrea să-i scoată pe palestinieni din Gaza și Cisiordania
  • Cel puțin 20 de persoane au fost ucise lângă spitalului din Khan Younis în lovituri efectuate de aviația israeliană
  • Marina americană a interceptat un baraj de drone lansate de rebelii pro-iranieni din Yemen pe parcursul a 10 ore
  • IDF cere comunității internaționale să "găsească soluții suplimentare” pentru a distribui ajutor în Gaza
  • Hezbollah revendică un atac cu rachete asupra unui kibbuț din nordul Israelului
  • Israelul nu va mai acorda automat vize pentru lucrătorii ONU
  • Armata israeliană anunță că luptele din nordul Fâșiei Gaza continuă
  • Oficiali din SUA și Israel au discutat despre trecerea la "o fază diferită” a războiului
  • Hezbollahul a atacat Biserica ortodoxă greacă Sfânta Maria din Iqrit. Nouă soldați au fost răniți
  • Un oficial ONU acuză Israelul că acționează pentru a-i împinge pe locuitorii din Gaza în afara Fâșiei
  • Armata israeliană și-a extins ofensiva în taberele de refugiați din centrul Fâșiei Gaza
  • Israelul a atacat din aer peste 100 de ținte Hamas în Gaza
  • Emisarul lui Netanyahu discută în SUA următoarea etapă a războiului din Gaza
  • India trimite vase de război în Marea Arabiei, după atacul cu drone asupra unui petrolier
  • Grupul Hezbollah a atacat o comunitate din nordul Israelului

Update 20:00 Șeful statului major al IDF: "Războiul contra Hamas va continua multe luni!"

Zeci de persoane au murit, miercuri, în urma bombardamentelor israeliene în apropierea spitalului Al-Amal din Khan Younis.

Anunțul a fost făcut de Semiluna Roșie Palestiniană, PRCS.

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise în lovituri aeriene, a anunțat, la rândul său, Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

În ultimele 24 de ore, 195 de persoane au fost ucise și alte 325 au fost rănite, a anunțat instituția palestiniană, adăugând că 21.110 palestinieni au fost uciși în  Gaza din 7 octombrie.

Noile lovituri soldate cu victime vin după ce șeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi, a declarat că războiul împotriva Hamas "va continua încă multe luni" și că IDF își concentrează eforturile "în sudul Fâșiei Gaza, la Khan Younis, în taberele centrale și mai departe de acestea".

Update 19:00 Paula Gaviria Betancur, raportorul special al Națiunilor Unite pentru drepturile omului în cazul persoanelor strămutate în interiorul țării, a declarat că Israelul "acționează pentru a expulza" populația civilă din Gaza.

Betancur susține că Israelul și-a încălcat promisiunile de siguranță în sudul Gaza, prin ordinele de evacuare care îndemnau populația din nord să se deplaseze acolo.

Update 17:00 Președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi și regele Abdullah al II-lea al Iordaniei au semnalat într-o declarație că se opun oricăror eforturi de a pune capăt cauzei palestiniene sau de a-i strămuta pe palestinienii din Gaza și Cisiordania, fie în exterior, fie în interiorul teritoriilor lor.

El-Sisi și Abdullah au discutat, miercuri, la Cairo, despre situația din Gaza.

"Cei doi lideri și-au afirmat respingerea totală a tuturor încercărilor de a pune capăt cauzei palestiniene sau de a-i strămuta pe palestinieni în afara teritoriilor lor sau de a-i strămuta intern, subliniind că singura soluție pe care comunitatea internațională trebuie să promoveze este o încetare imediată a focului și intrarea în vigoare a ajutorului de urgență", se arată în declarația președinției egiptene.

Update 16:00 Marina americană a interceptat, marți, un baraj de drone și rachete lansate de rebelii Houthi din Yemen deasupra Mării Roșii pe parcursul a 10 ore.

Anunțul a fost făcut de Comandamentului Central al SUA.

Un purtător de cuvânt al forțelor Houthi a declarat pe rețeaua X că lansările au fost motivate de "sprijinul și solidaritatea continuă cu poporul palestinian".

La rândul său, marina militară din India a desfășurat trei distrugătoare cu rachete ghidate în Marea Arabiei.

Măsura are rol de descurajare, după ce un petrolier a fost lovit, sâmbătă, în largul coastelor indiene.

Update 15:00 IDF cere comunității internaționale să "găsească soluții suplimentare” pentru a distribui ajutor în Gaza.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) spun că există "limitări logistice” în ceea ce privește distribuirea ajutoarelor în Gaza și cerut "comunității internaționale să găsească soluții suplimentare” în acest sens, relatează CNN.

"Războiul nostru este împotriva Hamas, nu împotriva locuitorilor din Gaza. Noi trimitem ajutoare în Gaza, către populația din Gaza. Nu noi suntem blocajul”, a declarat miercuri, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari.

"Dimpotrivă. Verificăm mai multe camioane cu ajutoare decât pot intra în Gaza. Există limitări logistice și provocări legate de capacitatea organizațiilor internaționale de a distribui ajutoarele.

Motiv pentru care îndemnăm comunitatea internațională să găsească soluții suplimentare, pentru distribuirea ajutoarelor, alături de înființarea de spitale de campanie și adăposturi temporare, pentru locuitorii din Gaza”, a adăugat Hagari.

Hagari a subliniat că "înfrângerea Hamas este singura opțiune”, după ce oficialii israelieni au avertizat că războiul va continua pentru mai multe luni.

"Vom continua misiunea noastră importantă, de a învinge Hamas și de a ne salva ostaticii.

Ne-am angajat să ne eliberăm ostaticii de Hamas și să eliberăm Gaza de Hamas, pentru un viitor mai bun pentru regiune”, a mai spus Hagari.

Update 14:10 Hezbollah revendică un atac cu rachete asupra unui kibbuț din nordul Israelului.

Gruparea libaneză, susținută de Iran, a revendicat responsabilitatea pentru un atac cu cel puțin 18 rachete lansat asupra kibbuțului Rosh Hanikra din nordul Israelului, relatează The Times of Israel.

Hezbollah afirmă că a vizat o poziție militară israeliană din apropierea unei baze navale din zonă.

Cel puțin șase rachete au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome și nu există date imediate privind eventuale victime sau pagube.

Update 13:20 Israelul nu va mai acorda automat vize pentru lucrătorii ONU.

Israelul va înceta să mai acorde automat vize pentru lucrătorii Națiunilor Unite și va procesa fiecare cerere în parte, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al guvernului, Eylon Levy, relatează CNN.

"De prea mult timp, oficialii internaționali au deviat vina asupra Israelului pentru a ascunde faptul că acoperă Hamas”, a declarat oficialul israelian, anunțând decizia.

El a precizat că este vorba despre "o actualizare a implicării profund problematice a Națiunilor Unite în acest conflict”, afirmând că ONU nu a reușit să condamne Hamas pentru deturnarea ajutoarelor și pentru că a purtat războiul în afara spitalelor.
"Ei au fost parteneri complici în strategia scuturilor umane ale Hamas”, a mai spus Levy, adăugând că ONU a dezamăgit lumea și că Israelul va da un exemplu pentru a cere o mai mare responsabilitate din partea organismului internațional.

Update 12:30 Armata israeliană anunță că luptele din nordul Fâșiei Gaza continuă.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că, în ultima zi, au lansat lovituri din aer, de la sol și de pe mare împotriva a aproximativ 200 de ținte Hamas în Fâșia Gaza, în timp ce luptele continuă, relatează The Times of Israel.

În Shejaiya, în orașul Gaza, unde se crede că batalionul Hamas este în mare parte învins, soldații israelieni au identificat agenți ai grupării care alergau între clădiri din care trăgeau focuri de armă asupra trupelor, precizează IDF.

Militarii au cerut un atac aerian, care, potrivit armatei, a dus la explozii secundare, ceea ce indică faptul că zona era una capcană.

Tot în nordul enclavei a fost cerut un alt atac aerian asupra unei clădiri despre care IDF afirmă că era folosită de Hamas ca depozit de arme.

În cartierele Daraj și Tuffah din orașul Gaza, armata Israelului spune că a identificat un agent Hamas care mânuia o rachetă antitanc cu rază scurtă de acțiune și că acesta a fost atacat înainte să deschidă focul.

Potrivit IDF, batalionul Daraj-Tuffah al Hamas este considerat ultimul rămas în picioare în nordul Fâșiei Gaza, în timp ce armata își mută atenția spre părțile de sud și centru ale enclavei.

Update 10:50 Oficiali din SUA și Israel au discutat despre trecerea la "o fază diferită” a războiului.

Discuțiile au fost purtate marți de consilierul pentru securitate naţională al preşedinţiei SUA, Jake Sullivan, şi ministrul israelian al afacerilor strategice, Ron Dermer, a declarat un responsabil american, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cei doi au vorbit despre "trecerea la o nouă fază a războiului pentru a se concentra asupra unor ţinte importante ale Hamas”, precum și despre "paşii practici pentru a îmbunătăţi situaţia umanitară şi a minimiza prejudiciul cauzat civililor” și despre "eforturile” pentru a favoriza eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas în Fâșia Gaza, a spus responsabilul citat, sub protecția anonimatului.

Un alt subiect discutat a fost legat de nevoia "de a pregăti ziua de după (război), inclusiv chestiunea guvernării şi securităţii Fâşiei Gaza, despre un orizont politic pentru palestinieni şi o continuare a lucrărilor de normalizare”.

Update 09:00 Hezbollahul a atacat Biserica ortodoxă greacă Sfânta Maria din Iqrit. Nouă soldați au fost răniți.

Armata israeliană a anunţat marţi că nouă dintre soldaţii săi şi un civil au fost răniţi de tiruri cu rachete ale Hezbollahului libanez, dintre care una a lovit o biserică dintr-un sat arab din nordul Israelului, relatează AFP.

"Hezbollahul a atacat Biserica ortodoxă greacă Sfânta Maria din Iqrit, în nordul Israelului", a afirmat armata într-un comunicat.

"O rachetă antitanc dinspre Liban a lovit direct biserica, rănind un civil. Acest atac constituie nu numai o încălcare flagrantă a Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, ci şi un atac la adresa libertăţii religioase", a continuat ea.

Armata a anunţat ulterior că nouă soldaţi au fost răniţi, dintre care unul grav, de un nou tir al Hezbollahului în timp ce acordau ajutor civilului rănit în biserică.

"Atacând fără discernământ lăcaşurile de cult", Hezbollahul "comite crime de război", a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Hezbollahul, care spune că acţionează în sprijinul mişcării islamiste palestiniene Hamas, a anunţat marţi moartea a doi dintre luptătorii săi.

Rezoluţia 1701, adoptată pentru a pune capăt războiului dintre Israel şi Hezbollah în 2006, prevede ca numai armata libaneză şi Forţa Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) să fie dislocate între frontieră şi râul Litani.

Update 08:10 Un oficial ONU acuză Israelul că acționează pentru a-i împinge pe locuitorii din Gaza în afara Fâșiei.

Paula Gaviria Betancur, raportorul special al ONU pentru drepturile omului în ceea ce privește persoanele strămutate intern, a emis o declarație în care susține că Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) încearcă să deporteze palestinienii din Gaza "în masă”, relatează The Times of Israel.

"Pe măsură ce ordinele de evacuare și operațiunile militare continuă să se extindă, iar civilii sunt supuși zilnic unor atacuri necruțătoare, singura concluzie logică este că operațiunea militară a Israelului în Gaza urmărește să deporteze în masă majoritatea populației civile”, a afirmat Gaviria Betancur.
Israelul a negat informațiile potrivit cărora ar fi încercat să împingă locuitorii din Gaza în Egipt și a afirmat că nu urmărește o strămutare permanentă a populației.

Update 00:01 Armata israeliană a anunțat că și-a extins ofensiva terestră din Fâșia Gaza la taberele urbane de refugiați, dens populate, din partea centrală a enclavei palestiniene.

Potrivit relatărilor locale, noaptea de luni spre marți au fost una de bombardamente și de lovituri aeriene intense în taberele Nuseirat, Maghazi și Bureij. 

"Am extins luptele într-o zonă cunoscută sub numele de taberele centrale", a confirmat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, în cadrul unei conferințe de presă.

"Vom continua să adaptăm operațiunea, metoda și componența forțelor de luptă în funcție de necesitățile operaționale", a adăugat el.

În paralel, presa internațională relatează că Israelul a returnat cadavrele a 80 de palestinieni uciși în Gaza, după ce trupurile neînsuflețite au fost luate din morminte sau din morgi și examinate pentru a verifica dacă nu aparțin unor ostatici răpiți de Hamas.

Cadavrele, care fuseseră transportate în Israel, au fost returnate prin intermediul Crucii Roșii autorităților din enclava palestiniană.

Acestea le-au înhumat într-o groapă comună din Gaza.

Identitățile lor nu au fost cunoscute imediat și nicio rudă nu a fost prezentă la această ceremonie sumară, conform canalului TV qatariot Al Jazeera.

Război în Israel, 26 decembrie 2023 | Emisarul lui Netanyahu discută în SUA următoarea etapă a războiului din Gaza

Război în Israel, 25 decembrie 2023 | Gardienii Revoluției din Iran amenință Israelul, după uciderea unuia dintre comandanții militari trimiși de Teheran în Siria

Război în Israel, 24 decembrie 2023 | Cel puțin 15 soldați ai IDF au fost uciși în Gaza începând de vineri

 Război în Israel, 23 decembrie 2023  IDF anunță că furnizorul de arme pentru Hamas a fost eliminat

Război în Israel, 22 decembrie 2023 | Armata israeliană l-a ucis pe șeful palestinian al unui punct de trecere deschis pentru ajutorul umanitar în Gaza

×
Subiecte în articol: razboi Israel
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close