Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 85. Situație disperată în Gaza. Șeful OMS, îngrijorat cu privire la răspândirea bolilor infecțioase

Război în Israel, ziua 85. Situație disperată în Gaza. Șeful OMS, îngrijorat cu privire la răspândirea bolilor infecțioase

Război în Israel, ziua 85. Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu ameninţarea tot mai mare a bolilor infecțioase în Fâşia Gaza.

Război în Israel, ziua 85. Situație disperată în Gaza. Șeful OMS, îngrijorat cu privire la răspândirea bolilor infecțioase
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Dec 2023   •   12:35

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Egiptul cere includerea Hamas în scenariul post-război - Eliminarea Hamas este nerealistă
  • Israel anunţă că ascunzătoarea Sinwar descoperită şi distrusă
  • Mitting uriaş la Tel Aviv pentru ca guvernul să aduca acasă ostaticii
  • Sirienii susțin că armata din Israel a atacat pe cale aeriană aeroportul din Alep
  • 100.000 de persoane s-au refugiat în ultimele zile la Rafah, la granița Gaza-Egipt
  • Oficial ONU din Gaza: Oamenii sunt "disperați după mâncare”
  • Aproximativ 100 de palestinieni au fost uciși și 158 au fost răniți în timpul loviturilor israeliene din Gaza, în ultimele 24 de ore
  • Tânăr din Israel, trimis la închisoare pentru că refuză să se înroleze în armată
  • Directorul OMS, îngrijorat de amenințarea tot mai mare a bolilor infecțioase în Fâșia Gaza
  • Washington a aprobat o nouă vânzare "de urgență" de obuze către Israel
  • Secretarul general al ONU, António Guterres, este "foarte îngrijorat" de extinderea conflictului din Gaza, care ar putea avea consecințe "devastatoare" pentru întreaga regiune, a declarat purtătorul său de cuvânt
  • Africa de Sud lansează un proces de genocid împotriva Israelului la instanța supremă a ONU
  • Consiliul de Securitate al ONU se reunește acum la New York pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu, pe fondul rapoartelor privind escaladarea tensiunilor în Cisiordania ocupată
  • Grupul internațional de ajutorare Mercy Corps a avertizat cu privire la foametea și bolile cu care se confruntă palestinienii din Gaza, pe fondul luptelor neîncetate și al ajutorului umanitar insuficient

Update 21:00: Egiptul cere includerea Hamas în scenariul post-război - Eliminarea Hamas este nerealistă

Potrivit unei surse egipteane orice discuție despre îndepărtarea completă a Hamas și a Jihadului Islamic Palestinian de pe scena politică postbelică din Gaza nu este realistă și ar fi mai bine să luptăm pentru un consens asupra structurii politice a Fâșiei.

Sursa, care este familiarizată cu procesul de negocieri mediat de Cairo pentru a formula o viziune postbelică pentru Gaza, spune că administrația americană a făcut presiuni pentru un scenariu care să nu includă Hamas și insistă să se găsească o soluție pentru viitoarea administrație a Gaza înainte de încheierea războiului, într-un mod care să asigure securitatea Israelului și să prevină repetarea asaltului din 7 octombrie.

Update 20.00: Israel anunţă că ascunzătoarea Sinwar descoperită şi distrusă

În nordul Fâşiei Gaza, armata israeliană a identificat "o ascunzătoare a lui Yihia Sinwar”, liderul Hamas din Gaza. Purtătorul de cuvânt al armatei a făcut acest lucru cunoscut, precizând că atunci când soldaţii au intrat în adăpost fuseseră deja abandonat.

Sub apartament, a precizat purtătorul de cuvânt, se afla intrarea unui "tunel strategic” care "a fost folosit de liderii politici şi militari ai Hamas”. Tunelul era situat la 20 de metri adâncime şi avea peste 200 de metri lungime. Avea reţea electrică, ventilaţie, infrastructură de canalizare, ascunzişuri, încăperi pentru rugăciune şi odihnă.

Update 19:00. Mitting uriaş la Tel Aviv pentru ca guvernul să aduca acasă ostaticii

Hamas ar fi de acord cu reluarea discuţiilor cu Israelul cu privire la eliberarea ostaticilor. Rapoartele din presa  vorbesc despre faptul cî gruparea terorosta face astfeş de afirmaţii deşi nu planiuieşte să înceteze focul.

Update 17:48: Sirienii susțin că armata din Israel a atacat pe cale aeriană aeroportul din Alep

 Aeroportul din Alep, Siria, a fost atacat pe cale aeriană de armata israeliană, susțin autoritățile siriene, potrivit Sky News.

Israelul a efectuat un raid aerian asupra aeroportului din Alep, provocând pagube, a anunțat Ministerul sirian al Apărării.

"Israelul a efectuat o agresiune aeriană din direcția Mării Mediterane, la vest de Latakia, vizând o serie de puncte la sud de orașul Alep", a precizat ministerul prin intermediul unui comunicat.

Autoritățile din Israel nu au comentat acuzațiile. Aeroportul a fost vizat și în trecut de atacuri aeriene.

Update 17:00. 100.000 de persoane s-au refugiat în ultimele zile la Rafah, la granița Gaza-Egipt

Cel puțin 100.000 de persoane s-au refugiat în Rafah în ultimele zile, au declarat reprezentanții ONU, în timp ce forțele israeliene pătrund tot mai adânc în Khan Younis, în sudul Gaza.

Numărul uriaș de palestinieni care s-au adunat în cel mai sudic oraș din Gaza a înrăutățit condițiile deja "dezastruoase" din zonă, susține ONU.

Martin Griffiths, șeful operațiunilor umanitare ale ONU, a avertizat că o populație „traumatizată și epuizată" este "înghesuită pe o bucată de pământ din ce în ce mai mică".

O tabără uriașă formată din mii de corturi și barăci improvizate a apărut în Rafah.

Update 16:00: Oficial ONU din Gaza: Oamenii sunt "disperați după mâncare”

Thomas White a postat imagini pe X care au arătat oameni din orașul Gaza încercând să acceseze alimente dintr-un camion care transporta ajutor umanitar. El a spus că oamenilor le era foame și că sunt necesare mai multe provizii pentru a intra în mod regulat în enclava de coastă asediată.

Update 14:20 În ultimele 24 de ore, aproximativ 100 de palestinieni au fost uciși și 158 au fost răniți în timpul loviturilor israeliene din Gaza, a declarat, sâmbătă, un înalt oficial din domeniul sănătății.

La Spitalul Nasser din Khan Younis, cea mai mare și mai importantă unitate medicală, imaginile postate online de Semiluna Roșie arătau ambulanțe care interveneau pe străzile distruse, transportând copiii răniți, relatează Reuters, potrivit The Guardian.

Update 13:30 Un tânăr din Israel va ajunge la închisoarea militară, după ce a refuzat să se înroleze în armata țării.

El susține că refuză să participe la războiul țării sale cu Hamas. 

"Consider că un masacru nu rezolvă un masacru și refuz să iau parte la războiul criminal din Gaza. Violența nu rezolvă violența, de aceea refuz", spune tânărul.

Este primul tânăr israelian care sfidează serviciul militar obligatoriu și este trimis la închisoare pentru acest lucru. El a fost condamnat la 30 de zile de închisoare pentru refuzul său. 

Update 12:00 Focuri violente de tancuri israeliene și bombardamente aeriene au lovit, vineri seară, Khan Younis, în Fâșia Gaza, au declarat locuitorii, după ce aproape 200 de persoane au fost raportate ca fiind ucise în 24 de ore, în campania israeliană împotriva militanților Hamas.

Reuters relatează că avioanele au efectuat, de asemenea, o serie de lovituri aeriene asupra taberei Nuseirat din centrul Gaza, potrivit medicilor și jurnaliștilor palestinieni.

Forțele israeliene au bombardat Khan Younis, în pregătirea unei noi avansări în principalul oraș din sud, din care au capturat porțiuni din acesta la începutul lunii decembrie.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat că trupele au ajuns la centrele de comandă și la depozitele de arme ale Hamas. Armata israeliană a declarat că a distrus un complex de tuneluri în subsolul uneia dintre casele liderului Hamas, Yahya Sinwar, în orașul Gaza.

Autoritățile sanitare din Gaza, administrată de Hamas, au declarat că s-a confirmat că 187 de palestinieni au fost uciși în loviturile israeliene în 24 de ore, ridicând numărul total al victimelor la 21.507. Alte mii de cadavre se crede că sunt îngropate în ruinele cartierelor, potrivit The Guardian.

Update 09:20 Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat, vineri, profunda îngrijorare în legătură cu ameninţarea în creştere pe care o reprezintă bolile infecţioase în Fâşia Gaza, după declanşarea ofensivei israeliene ca răspuns la atacul întreprins pe 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, informează sâmbătă AFP.

"În timp ce oamenii continuă să fie strămutaţi masiv în sudul Fâşiei Gaza, cu unele familii obligate să se mute de mai multe ori şi multe adăpostindu-se în unităţi sanitare supraaglomerate, colegii mei din OMS şi cu mine rămânem foarte îngrijoraţi de ameninţarea tot mai mare pe care o reprezintă bolile infecţioase", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe reţeaua socială X (fosta Twitter).

"De la mijlocul lui octombrie până la mijlocul lui decembrie, persoanele care se află în adăposturi au continuat să se îmbolnăvească", a subliniat directorul OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că aproape 180.000 de persoane din Fâşia Gaza suferă de infecţii ale căilor respiratorii superioare, în timp ce au fost înregistrate 136.400 de cazuri de diaree, dintre care jumătate la copii sub cinci ani.

Directorul OMS a adăugat că în Fâşia Gaza au fost înregistrate 55.400 de cazuri de păduchi şi scabie, 5.330 de cazuri de varicelă şi 42.700 de cazuri de erupţii cutanate, dintre care 4.722 de impetigo (bube dulci).

După atacul din 7 octombrie asupra teritoriului israelian, în care 1.140 de persoane au fost ucise, majoritatea civili, Israelul a jurat să distrugă Hamas, bombardând Fâşia Gaza, declanşând un asediu asupra ei şi desfăşurând din 27 octombrie o operaţiune terestră.

Ministerul Sănătăţii al Hamas a informat vineri că de la începutul bombardamentelor israeliene s-au înregistrat 21.507 de morţi şi 55.915 răniţi, potrivit Agerpres.

Update 08:00 Guvernul american a anunţat vineri că a aprobat "de urgenţă", fără a trece prin Congres, vânzarea către Israel a unei muniţii de artilerie în valoare de 147,5 milioane de dolari, notează AFP.

Este vorba despre obuze de 155 de milimetri şi diverse echipamente militare luate din stocurile armatei Statelor Unite, potrivit unui comunicat de presă al US Defense Security Cooperation Agency, o agenţie federală responsabilă în special de vânzările militare americane către statele străine.

Secretarul de stat Antony Blinken a subliniat "existenţa unei situaţii de urgenţă care necesită această vânzare imediată către guvernul israelian", a justificat comunicatul.

Pe 9 decembrie, Washingtonul a dat mai undă verde vânzării către Israel a aproape 14.000 de obuze de tancuri folosite în războiul său împotriva Hamas în Fâşia Gaza, potrivit Agerpres.

Secretarul general al ONU, António Guterres, este "foarte îngrijorat" de extinderea conflictului din Gaza, care ar putea avea consecințe "devastatoare" pentru întreaga regiune, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Într-o declarație emisă de Stéphane Dujarric, Guterres a avertizat asupra unui "risc continuu de conflagrație regională mai amplă", cu cât conflictul din Gaza va continua mai mult timp.

El a descris escaladarea violențelor în Cisiordania ocupată de Israel ca fiind "extrem de alarmantă", menționând "intensificarea operațiunilor forțelor de securitate israeliene, numărul mare de decese, violențele coloniștilor și atacurile palestinienilor asupra israelienilor".

De asemenea, într-o declarație, Africa de Sud s-a declarat ''grav îngrijorată de situația dificilă a civililor" prinși în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza "din cauza utilizării nediscriminatorii a forței și a îndepărtării forțate a locuitorilor".

Aceasta a afirmat că există "rapoarte în curs de desfășurare cu privire la crime internaționale, cum ar fi crime împotriva umanității și crime de război" care sunt comise, precum și "rapoarte care indică acte care ating pragul de genocid" în teritoriul palestinian.

Război în Israel, 29 decembrie 2023 | O agenție ONU susține că un convoi umanitar a fost atacat de soldații israelieni în Gaza

Război în Israel, 28 decembrie 2023 | IDF, în centrul unui nou scandal, după apariția unui clip cu bărbați și copii palestinieni, dezbrăcați și duși în lenjerie intimă pe stadionul din Gaza

Război în Israel, 27 decembrie 2023 | Șeful statului major al IDF: "Războiul contra Hamas va continua multe luni!"

Război în Israel, 26 decembrie 2023 | Emisarul lui Netanyahu discută în SUA următoarea etapă a războiului din Gaza

Război în Israel, 25 decembrie 2023 | Gardienii Revoluției din Iran amenință Israelul, după uciderea unuia dintre comandanții militari trimiși de Teheran în Siria

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Cenunţătorul lui Coldea la DNA, dezvăluiri explozive despre şantaj
x close