Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 93. Regele Iordaniei îi cere secretarului de stat american să facă presiuni asupra Israelului

Război în Israel, ziua 93. Regele Iordaniei îi cere secretarului de stat american să facă presiuni asupra Israelului

Război în Israel, ziua 93. Secretarul de stat al SUA a fost primit duminică la Amman de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care i-a cerut să facă presiuni asupra Israelului pentru a obţine un "armistiţiu imediat".

Război în Israel, ziua 93. Regele Iordaniei îi cere secretarului de stat american să facă presiuni asupra Israelului
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Ian 2024   •   21:22

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • O fetiţă palestiniană în vârstă de 3 ani, ucisă în timpul unui atac 
  • Antony Blinken: Aprovizionarea cu alimente pentru sute de mii de persoane în Fâşia Gaza s-a înrăutăţit
  • Guvernul israelian va aproba joi un buget de război pe anul 2024
  • Războiul Israel-Hamas ar putea dura încă șase luni, a declarat analistul militar Sean Bell
  • Regele Iordaniei îi cere secretarului de stat american Blinken să facă presiuni asupra Israelului
  • Israelul controlează total nordul Fâșiei Gaza
  • Un militar israelian a fost ucis în timpul unei operațiuni desfășurată sâmbătă noaptea în Jenin, în nordul Cisiordaniei
  • Israelul anunță că a "încheiat dezmembrarea" grupării teroriste în nordul Fâșiei Gaza
  • Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, în drum spre un nou turneu în Orientul Mijlociu
  • Borrell: Singura cale spre pace este crearea unui stat palestinian
  • Liderul Hamas îi cere lui Blinken să acţioneze pentru a pune capăt războiului
  • Blinken se întâlnește cu Erdogan în Turcia
  • Hezbollah a anunţat că a lansat sâmbătă zeci de rachete împotriva unei baze militare din nordul Israelului

Update 21:22 - Poliţia israeliană a anunţat că agenţi de-ai săi care răspundeau unui atac cu maşină la un post de control în Cisiordania au tras asupra unei fetiţe palestiniene, medicii confirmând ulterior moartea copilului în vârstă de 3 ani, transmite AFP.

Imagini luate cu camerele de supraveghere şi difuzate de poliţia israeliană arată o camionetă mare trecând prin postul de control din Biddu, o zonă situată între Ierusalim şi Ramallah, în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel din 1967.

O altă camionetă, mai mică, o urmează rapid, loveşte agenţii postului de control şi se îndepărtează.

Pe aceste imagini, se vede cum poliţia deschide focul în direcţia celor două vehicule.

'După ce au tras asupra teroriştilor, o fetiţă care se afla într-un alt vehicul la postul de control a fost rănită', a declarat poliţia israeliană.

'Teroriştii au fost neutralizaţi', afirmă poliţia într-un comunicat, fără a preciza dacă atacatorii sunt morţi sau în viaţă.

Poliţia adaugă că un 'examen preliminar' indică faptul că vehiculul în care se afla fetiţa a fost de asemenea lovit (de tiruri) şi că va fi întreprinsă o anchetă aprofundată.

Serviciul de urgenţă israelian, Magen David Adom (MDA), au declarat, într-un comunicat propriu, că o fetiţă în vârstă de 3 ani a fost adusă la echipa sa la locul atacului.

'După un examen medical, ea a fost declarată decedată', adaugă comunicatul.

Update 19:30 - Aprovizionarea cu alimente pentru sute de mii de persoane în Fâşia Gaza s-a înrăutăţit, a indicat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, potrivit dpa.

Situaţia alimentară a bărbaţilor, femeilor şi copiilor este 'foarte dificilă' şi 'în înrăutăţire', a declarat Blinken duminică în capitala Iordaniei, Amman, după ce a vizitat un depozit al Programului Alimentar Mondial (PAM).

O mare parte din alimentele livrate sunt gata preparate pentru că oamenii pot doar cu greu sau nu pot chiar deloc să pregătească hrana în condiţiile actuale. 'Acesta este singura cale prin care oamenii să primească într-adevăr ceea ce au nevoie chiar acum', a adăugat Blinken.

Israelul a impus o blocadă totală şi a declanşat o campanie militară în Fâşia Gaza după atacurile întreprinse de Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie.

Aceasta a înrăutăţit dramatic situaţia deja precară a aprovizionării celor în jur de 2,2 milioane de locuitori ai enclavei palestiniene. Aproape toţi locuitorii Fâşiei suferă acum de foame sau din cauza dislocării.

Potrivit unui studiu al ONU, circa 577.000 de persoane, adică 22% din populaţia Gazei, se încadrează în categoria cea mai gravă de foamete. În restul lumii, în aceeaşi situaţie se mai află 129.000 de oameni.

Update 17:15 - Guvernul israelian va aproba joi un buget de război pe anul 2024, a anunţat duminică ministrul de Finanţe, Bezalel Smotrich, după ce miniştrii au aprobat un sprijin financiar de 9 miliarde de şekeli (2,5 miliarde de dolari) pentru rezerviştii militari, transmite Reuters.

'Statul Israel pune rezerviştii şi familiile lor în centru şi aceasta este ancora bugetului pe 2024 pe care îl vom prezenta în acest weekend', a declarat Smotrich într-un comunicat comun cu premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării, Yoav Gallant.
Israelul a aprobat anul trecut un buget pe doi ani, 2023 şi 2024, dar războiul împotriva Hamas în Gaza a zguduit finanţele guvernamentale, impunând modificări bugetare şi cheltuieli suplimentare.

În decembrie, parlamentul a aprobat un buget special de război pentru 2023 de aproape 30 miliarde de şekeli pentru finanţarea războiului şi despăgubirea celor afectaţi de atacul din 7 octombrie al Hamas care a declanşat conflictul actual.

Ministerul de Finanţe a afirmat că este probabil că războiul va costa cel puţin alte 50 miliarde de şekeli în 2024 şi va rezulta într-un deficit bugetar aproape triplu, de circa 6% din PIB, într-o proiecţie în care luptele vor dura până la sfârşitul lui februarie.

Banca Israelului recomandă guvernului să ţină în frâu cheltuielile care nu au legătură cu războiul, pentru a compensa costurile adiţionale militare şi cu securitatea internă, explicând că o politică fiscală mai relaxată ar putea încetini ritmul scăderii ratei dobânzilor.

Update 15:30 - Războiul Israel-Hamas ar putea dura încă șase luni, a declarat analistul militar Sean Bell, pentru Sky News.

Înainte de declarația IDF lansată peste noapte, spune Bell, „armata israeliană nu a vorbit niciodată cu adevărat despre obiectivele sale pentru campania din nordul Gazei”.

Este „clar”, spune el, că IDF și-a îndeplinit în mare măsură sarcinile pe teren. „Nu este complet clar ce au făcut cu tunelurile”.

IDF le-a „sigilat fără îndoială pe unele dintre ele”, dar nu este clar dacă le-au descoperit pe toate.

"Dacă oamenii privesc acest lucru ca la începutul sfârșitului - nu este. Este aproape sigur sfârșitul începutului", spune analistul militar.

„Există o schimbare acum pentru forțele israeliene către centrul și sudul Gazei”.

Vorbind despre cât de mult va continua războiul, analistul militar spune că SUA se așteptau să se termine până la Crăciun, când au respins rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care ar fi putut opri războiul.

„În schimb, dacă te uiți matematic vorbind acum, israelienii spun că au făcut o treime din treabă. Aceasta înseamnă cel puțin încă șase luni de lupte”.

Bell a spus că acest lucru va pune SUA într-o „poziție dificilă”

Update 13:07 - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost primit duminică la Amman de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care i-a cerut să facă presiuni asupra Israelului pentru a obţine un "armistiţiu imediat" în războiul din Gaza împotriva grupării islamiste Hamas, transmite AFP.

Blinken a sosit în Iordania sâmbătă seara, în cadrul unui nou turneu în Orientul Mijlociu prin care încearcă să evite extinderea conflictului şi intrarea într-un "ciclu nesfârşit de violenţe". El va vizita şi un centru al Programului Alimentar Mondial, a precizat un înalt oficial american care îl însoţeşte.

Un comunicat al casei regale de la Amman arată că suveranul haşemit a subliniat, cu ocazia întrevederii cu şeful diplomaţiei Statelor Unite, şi necesitatea de a pune capăt "crizei umanitare tragice din Fâşia Gaza". Regele a reafirmat că în regiune nu va exista pace şi stabilitate fără "o soluţionare justă a problemei palestiniene", pe baza "soluţiei cu două state, palestinian şi israelian".

Abdullah al II-lea a reamintit şi că Iordania "respinge total" strămutarea forţată a palestinienilor" şi încercările de separare a Fâşiei Gaza de Cisiordania - teritorii care trebuie să revină unui viitor stat palestinian.

El a condamnat "actele de violenţă comise de colonişti (evrei) extremişti împotriva Palestinienilor" şi nerespectarea locurilor sfinte ale musulmanilor şi creştinilor de la Ierusalim.

În cursul unei escale în Creta, Blinken a afirmat sâmbătă seara că este important să se asigure că conflictul dintre Israel şi Hamas nu se va extinde. "Una din preocupările reale este frontiera dintre Israel şi Liban şi dorim să facem tot ce putem pentru a ne asigura că nu se va produce o escaladare", a spus el.

Sâmbătă, gruparea libaneză Hezbollah a tras zeci de rachete asupra unei baze militare din nordul Israelului, prezentând atacul ca o primă reacţie la uciderea unui lider important al Hamas marţi, în apropiere de Beirut.

Secretarul de stat a menţionat în etapa anterioară a turneului său, la Istanbul, unde a discutat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, şi "rolul vital" pe care l-ar putea juca Turcia în dezamorsarea conflictului.

Din Iordania, Blinken va pleca în Qatar; emiratul arab respectiv a acţionat ca mediator pentru armistiţiul între Israel şi Hamas de la sfârşitul lui noiembrie. De acolo, înaltul reprezentant al Washingtonului va ajunge la Abu Dhabi, iar luni în Arabia Saudită, apoi în Israel, unde - potrivit afirmaţiilor sale - se aşteaptă la discuţii care "nu vor fi uşoare". 

Update 11:00 - După trei luni de lupte, Israelul controlează total nordul Fâşiei Gaza, unde au fost ucişi peste 8.000 de terorişti Hamas şi peste 30.000 de arme confiscate, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, transmite www.monitorulapararii.ro.

Israelul controlează total nordul Fâşiei Gaza, unde au fost ucişi peste 8.000 de terorişti Hamas şi peste 30.000 de arme confiscate, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

Militarii israelieni se concentrează acum pe centru şi zona de sud, în timp ce ONU, prin Scott Anderson, directorul Agenţiei UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees), a avertizat că Fâşia Gaza a devenit un loc al morţii şi disperării, un teritoriu de nelocuit, unde peste 90% din populaţie a fost nevoită să-şi părăsească locuinţele. Conform Hamas, peste 22.000 de palestinieni au fost ucişi în Gaza şi alte câteva sute în Cisiordania.

Teroriştii Hamas au ucis peste 1.200 de israelieni în atacul din 7 octombrie şi au luat ostatici peste 240. 137 de ostatici mai sunt încă în mâinele Hamas. Israelul a declanşat o operaţiune terestră în Gaza, una antiteroristă în Cisiordania şi bombardamente în Liban şi Siria pentru a răspunde la lansările de rachete ale grupării Hezbollah, susţinută de Iran.

Premierul Netanyahu a avertizat Libanul că dacă atacurile Hezbollah vor continua, Beirutul va arăta precum Gaza. Statele Unite sunt îngrijorate de posibilitatea extinderii conflictului în Orientul Mijlociu, secretarul de stat Antony Blinken este în al patrulea tur în regiune. După ce a discutat cu preşedintele Erdogan al Turciei despre găsirea unei soluţii post război, acum vizitează Israelul, Cisiordania şi alte cinci state arabe: Iordania, Egipt, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită.

Update 08:00 - Un militar israelian a fost ucis în timpul unei operațiuni desfășurată sâmbătă noaptea în Jenin, în nordul Cisiordaniei, anunță The Times of Israel.

Un ofițer de poliție de frontieră, în vârstă de 19 ani, a fost ucis în timpul unei operațiuni în Jenin, în nordul Cisiordaniei, relatează publicația The Times of Israel.

Într-o declarație comună, IDF și poliția anunță că forțele au intrat în Jenin pentru „o operațiune de combatere a terorismului”, când un dispozitiv exploziv plantat pe marginea unui drum a lovit un vehicul al Poliției de Frontieră.

În timpul raidului, alți trei militari israelieni au fost răniți.

Update 00:00 - Armata israeliană a anunţat, sâmbătă seară, că a "încheiat dezmembrarea structurii militare a Hamas din nordul Fâşiei Gaza" şi se concentrează acum pe dezmembrarea mişcării islamiste palestiniene "în centrul şi sudul acestui teritoriu", scrie AFP.

"Vom face acest lucru în alt fel (...) este nevoie de timp, nu există scurtături în lupta împotriva terorismului", a declarat generalul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, într-o conferinţă de presă, în timp ce războiul intră, duminică, în a patra lună.

Israelul a promis că va distruge Hamas după atacul său fără precedent pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, în principal civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Mai mult de 250 de persoane au fost răpite, dintre care peste o sută au fost eliberate în timpul unui armistiţiu la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit Agerpres.

Război în Israel, 6 ianuarie 2024 | Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se întâlnește cu Erdogan în Turcia

Război în Israel, 5 ianuarie 2024 | SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații financiare despre Hamas

Război în Israel, 4 ianuarie 2024 | Liderul Hamas ucis la Beirut era omul de legătură cu Iran şi Hezbollah

Război în Israel, 3 ianuarie 2024 | Armata israeliană confirmă moartea unui ostatic în cursul unei operaţiuni de salvare

Război în Israel, 2 ianuarie 2024 | Hamas nu mai eliberează ostatici până la încheierea "agresiunii"

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Localitatea din România unde candidează un politician mort de 11 ani
x close