Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 109. SUA discută la Cairo despre o nouă pauză umanitară în Gaza

Război în Israel, ziua 109. SUA discută la Cairo despre o nouă pauză umanitară în Gaza

Război în Israel, ziua 109. Brett McGurk, consilierul lui Joe Biden, se află în Orientul Mijlociu pentru a discuta despre o "pauză" în ostilitățile din Gaza, în vederea eliberării ostaticilor răpiți de Hamas, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.

Război în Israel, ziua 109. SUA discută la Cairo despre o nouă pauză umanitară în Gaza
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Ian 2024   •   21:40

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • SUA discută la Cairo despre o nouă pauză umanitară în Gaza
  • Aviația israeliană a bombardat o facilitate militară iraniană din Liban, folosită de gruparea Hezbollah
  • Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema războiului din Gaza
  • ONU: Israelul a lovit un adăpost al Națiunilor Unite în Khan Younis
  • Qatar acuză Israelul că subminează negocierile cu Hamas pentru oprirea războiului în Gaza
  • Ministrul britanic de Externe: atacurile asupra pozițiilor Houthi din Yemen vor continua
  • Rebelii Houthi amenință să se răzbune, după ultimele lovituri administrate de SUA și de Marea Britanie
  • Trupele israeliene au înconjurat Khan Younis
  • ONU: Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza
  • Rudele ostaticilor din Gaza, scandal în Parlamentul israelian
  • 21 de soldați israelieni uciși în sudul Fâșiei Gaza
  • Ar putea fi două luni de liniște în Fâșia Gaza. Solicitările Israelului în schimbul armistițiului
  • SUA şi Regatul Unit adoptă noi sancţiuni împotriva unor finanţatori ai Hamas
  • Temeri tot mai mari în privinţa unui conflict armat extins în Orient
  • Ministrul israelian de Externe sugerează că locuitorii din Gaza ar putea fi găzduiți pe o insulă artificială în Marea Mediterană

Update 21:35 - Brett McGurk, consilierul lui Joe Biden, se află în Orientul Mijlociu pentru a discuta despre o "pauză" în ostilitățile din Gaza, în vederea eliberării ostaticilor răpiți de Hamas, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.

Trimisul președintelui american "se află marți la Cairo" și va face și alte escale în regiune, iar "unul dintre lucrurile pe care le discută este potențialul unui nou acord de eliberare a ostaticilor, ceea ce ar necesita o pauză umanitară de o anumită durată", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

El a descris discuțiile ca fiind "serioase".

Update 19:10 Avioanele de luptă israeliene au efectuat lovituri asupra unor ținte din Liban, inclusiv asupra unui "activ militar" folosit de Hezbollah și operat de forțele iraniene.

Informația provine de la Forțele de Apărare ale Israelului, IDF.

"Activitatea militară a Hezbollah la sud de râul Litani în Liban, inclusiv utilizarea și depozitarea de armament, reprezintă o încălcare clară a Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al ONU. IDF vor continua să apere granițele Israelului de orice amenințare", se arată într-un comunicat al armatei israeliene. 

Rezoluția 1701, adoptată în 2006, prevede ca zona de la sud de Litani să fie demilitarizată. 

Anterior, potrivit IDF, au avut loc mai multe lovituri lansate din Liban spre teritoriul israelian.

Unele au provocat pagube minore la o bază a Forțelor Aeriene israeliene, iar altele au fost interceptate, fără a face victime, arată sursa citată.

Update 18:30 O reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite este programată marți la sediul din New York al organismului mondial.

Mai mulți miniștri de Externe participă pentru a da greutate demersurilor făcute de ambasadorii acreditați aici.

Este de așteptat ca agenda reuniunii să fie dominată de apelurile menite să determine Israelul să permită mai mult ajutor umanitar în Gaza și, în perspectivă, să accepte un viitor stat palestinian.

Sesiunea este programată la ora locală 14.00 (ora 21 în România).

Update 17:37 Șase persoane strămutate au fost ucise după ce unul dintre adăposturile administrate de ONU în Khan Younis a fost lovit în timpul operațiunilor militare israeliene în cursul zilei de luni.

Informația vine de la Philippe Lazzarini, comisarul general al Agenției Națiunilor Unite pentru ajutorarea palestinienilor, UNRWA.

La rândul său, Societatea Semiluna Roșie Palestiniană a comunicat că bombardamentele israeliene continuă în apropierea spitalului Al-Amal din Khan Younis.

Conform sursei citate, tirurile de armă ale dronelor israeliene vizează "pe oricine se deplasează în jurul spitalului".

Khan Younis este în prezent în centrul ofensivei terestre a Israelului în sudul Fâșiei Gaza.

Update 16:30 Qatarul este angajat în "discuții serioase" cu Israelul și Hamas și primește "răspunsuri constante" din partea ambelor părți, dar declarațiile făcute de oficialii israelieni fac ca procesul de mediere mai dificil.

O declarație în acest sens a fost făcută, marți, de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari. 

"În mod evident, atunci când o parte spune că nu acceptă soluția celor două state și că nu va opri acest război ... asta, în mod evident, duce la un proces de mediere mai dur", a precizat acest oficial Al-Ansari. 

Recent, premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins public apelurile vizând o soluție cu două state dupp încheierea războiului în Gaza, ca răspuns la conflictul de decenii dintre evrei și palestinieni.

Netanyahu, care a discutat în acest sens cu președintele american Joe Biden - susținător al soluției cu două state - susține că nevoile de securitate ale Israelului ar fi incompatibile cu un stat palestinian.

Update 15:30 Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat că acțiunile de distrugere a capacităților militare aparținând rebelilor Houthi din Yemen vor continua.

Declarația vine după ce Marea Britanie și SUA au lansat, luni, un nou val de lovituri aeriene împotriva poziției grupării pro-iraniene.

"Ceea ce am făcut a fost să transmitem, din nou, cel mai clar mesaj posibil că vom continua să le degradăm capacitatea de a efectua aceste atacuri", a declarat Cameron, cu referire la atacurile lansate de rebeli asupra traficului comercial din Marea Roșie.

Update 14:30 Atacurile aeriene efectuate în cursul nopții de Statele Unite și Marea Britanie "nu vor rămâne fără răspuns", a avertizat un purtător de cuvânt al rebelilor Houthi din Yemen.

Purtătorul de cuvânt a precizat că patru guvernorate au fost vizate, în 18 lovituri aeriene lansate de SUA și de Marea Britanie.

Douăsprezece raiduri au vizat capitala Yemenului, Sana'a, trei au fost direcționate către Hodeidah, două au vizat Taiz și unul a lovit Al Bayda, a adăugat acest oficial Houthi.

Operațiunile întreprinse luni de SUA și Marea Britanie au marcat cea de-a opta rundă de atacuri aliate asupra infrastructurii rebelilor, în aproximativ 10 zile.

Update 13:30 Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că au înconjurat orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza.

Ofensiva militară israeliană în curs de desfășurare în vestul orașului ar urma să mai dureze câteva zile, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu evenimentele.

Sursa a precizat că trupele israeliene au încercuit tabăra de refugiați Khan Younis și efectuează raiduri pentru a încerca să anihileze capacitățile militare ale Hamas în zonă.

Potrivit IDF, forțele statului evreu au ucis "zeci de teroriști" în ultimele 24 de ore în acțiuni ale trupele terestre în coordonare cu aviația.

Ministerul Sănătății din enclavă, controlat de Hamas, a anunțat, marți, că 195 de persoane au fost ucise și alte 354 rănite în Gaza în ultimele 24 de ore.

Update 11:40. ONU: Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza

Raportorul special al ONU pentru dreptul la hrană, Michael Fakhri, a afirmat că Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza, într-o postare pe X, luni, potrivit CNN.

„Este fără precedent să faci o întreagă populație civilă să sufere de foame atât de complet și rapid. Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza. Israelul păstrează în mod intenționat o rată ridicată de boli, malnutriție prelungită, deshidratare + foamete prin distrugerea infrastructurii civile”, a spus Fakhri, citat de news.ro.

Asediul Israelului în Gaza a devastat teritoriul, inclusiv rezervele de alimente, combustibil, apă și sistemul medical.

Update 10:50 Rudele ostaticilor din Gaza, scandal în Parlamentul israelian

A fost ședință cu scandal în Parlamentul israelian. Rudele ostaticilor din Fâșia Gaza au reușit să treacă de agenții de securitate și au intrat într-una dintre sălile Parlamentului.

Ei au cerut membrilor Knesset-ului să acționeze pentru a-i elibera pe captivi.

Update 09:25. 21 de soldați israelieni au fost uciși în luptele din sudul Fâșiei Gaza

21 de soldați israelieni au fost uciși, luni, în luptele din sudul Fâșiei Gaza, a anunțat, marți, armata, aceasta fiind cea mai mare pierdere de vieți omenești pentru trupele israeliene în timpul războiului cu Hamas.

Într-o declarație televizată marți, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că două clădiri s-au prăbușit peste soldați în timpul unei operațiuni militare, scrie CNN.

Update 08:20 Israelul a propus ca liderii de rang înalt ai Hamas să părăsească Gaza ca parte a unui acord mai amplu de încetare a focului, au declarat pentru CNN doi oficiali familiarizați cu discuțiile internaționale în curs.

Propunerea extraordinară, care nu a fost raportată anterior, survine în condițiile în care Israelul a avut dificultăți în a-şi atinge obiectivul declarat de a distruge complet Hamas. În ciuda războiului de aproape patru luni din Gaza, Israelul nu a reuşit să captureze sau să ucidă niciunul dintre cei mai importanți lideri ai Hamas din Gaza şi a lăsat intactă aproximativ 70% din forţa de luptă a Hamas, potrivit propriilor estimări ale Israelului, notează news.ro.

Update 07:13. Ar putea fi două luni de liniște în Fâșia Gaza. Solicitările Israelului în schimbul armistițiului

Israelul a propus Hamas, prin medierea Qatarului şi Egiptului, o pauză de două luni în luptele şi raidurile din Fâşia Gaza în schimbul eliberării tuturor ostaticilor, a raportat luni site-ul american Axios, citat de AFP și Agerpres.

Această propunere nu presupune încheierea războiului din Gaza, ci un al doilea armistiţiu după cel de o săptămână care a permis eliberarea a peste o sută de ostatici, transportaţi în Fâşia Gaza în timpul atacului fără precedent din 7 octombrie, în schimbul a cel puţin 240 de prizonieri palestinieni încarceraţi în Israel.

Armata israeliană a indicat luni seară că a pierdut 200 de oameni în timpul operaţiunilor sale terestre împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, lansate la sfârşitul lunii octombrie, scrie AFP.

"Numărul soldaţilor care au căzut în Gaza cu începere din 27 octombrie este de 200", a declarat pentru AFP un responsabil militar israelian.

Operaţiunea a fost lansată ca răspuns la atacul comis de Hamas pe 7 octombrie pe teritoriul israelian, cel mai important desfăşurat vreodată de la crearea Statului Israel.

Război în Israel, 22 ianuarie 2024 | SUA şi Regatul Unit adoptă noi sancţiuni împotriva unor finanţatori ai Hamas

Război în Israel, 21 ianuarie 2024 | Armata israeliană a găsit, în sudul Fâșiei Gaza, un tunel subteran în care Hamas a ținut o parte a ostaticilor

Război în Israel, 20 ianuarie 2024 | Iranul amenință Israelul cu acțiuni de răzbunare după atacul din Damasc

Război în Israel, 19 ianuarie 2024 | Fost premier israelian: Strategia lui Netanyahu afundă Israelul în "mlaștina din Gaza"

Război în Israel, 18 ianuarie 2024 | Președintele israelian, declarație la Davos: "E dureros pentru noi că vecinii din Gaza suferă atât de mult"

×
Subiecte în articol: razboi Israel
El este românul care a rămas fără o mână, în Italia
x close