Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 106. Iranul amenință Israelul cu acțiuni de răzbunare după atacul din Damasc

Război în Israel, ziua 106. Iranul amenință Israelul cu acțiuni de răzbunare după atacul din Damasc

Război în Israel, ziua 106. Teheranul a arătat că va pune la cale acțiuni de răzbunare împotriva Israelului, după ce un atac cu rachete a distrus o clădire folosită ca bază a Gărzilor Revoluționare ale Iranului din Damasc, ucigând cinci iranieni și un număr nespecificat de soldați sirieni.

Război în Israel, ziua 106. Iranul amenință Israelul cu acțiuni de răzbunare după atacul din Damasc
Sursa foto: Hepta I Abaca Press / AA/ABACA
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Ian 2024   •   22:10

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Protest la Tel Aviv, împotriva Guvernului Netanyahu
  • ONU: Dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat trebuie recunoscut de toţi
  • Armata israeliană lansează pliante în timpul bombardamentelor din Gaza pentru a localiza ostaticii
  • Iranul amenință Israelul cu acțiuni de răzbunare după atacul din Damasc
  • Gruparea Houthi, instruită pentru atacuri în Marea Roșie de militari din Iran și șefi ai Hezbollah
  • Netanyahu i-a reiterat lui Biden poziţia sa cu privire la "suveranitatea palestiniană"
  • Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza: Israelul a luat în vizor sistemul de sănătate încă de la începutul războiului
  • Anchetă CNN: Armata israeliană a profanat cel puțin 16 cimitire în timpul ofensivei sale terestre în Gaza
  • Cinci persoane au fost ucise sâmbătă într-un ”bombardament israelian” asupra unei clădiri din Damasc
  • Bilanțul victimelor din Gaza se apropie de 25.000 de morți
  • Sora unui prizonier israelian din Gaza, împușcat de IDF, spune că obiectivele războiului declarate de Israel nu se aliniază
  • ONU: Conflictul dintre Israel și Hamas a făcut aproape de trei ori mai mulți morți în Gaza decât în ultimii 15 ani la un loc
  • Președintele SUA spune că premierul israelian nu se opune tuturor soluțiilor cu două state
  • "Nu există încredere” în guvernul israelian, spune ministrul cabinetului de război în timp ce cere alegeri anticipate
  • UE acuză Israelul că a finanțat Hamas pentru a reduce puterea Autorității Palestiniene în fața teroriștilor
  • Armata israeliană a anunțat uciderea unui important membru al Jihadului Islamic în Gaza
  • Marș la Tel Aviv în sprijinul ostaticilor deținuți de Hamas: "Guvernul nu se grăbește, dar timpul lor a expirat"

Update 22:10. Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv pentru a protesta împotriva guvernului premierului Benjamin Netanyahu, acuzându-l pe liderul veteran că a gestionat greşit securitatea naţiunii şi cerând noi alegeri, relatează Reuters.

Protestele antiguvernamentale care au zguduit naţiunea pentru o mare parte din 2023 au încetat după atacurile Hamas din sudul Israelului de la 7 octombrie. Disputele politice au fost lăsate deoparte pe măsură ce israelienii s-au raliat în spatele armatei şi al familiilor celor ucişi sau luaţi ostatici.

Dar, în contextul în care războiul devastator din Gaza a intrat în a patra lună şi sondajele de opinie arată un sprijin scăzut pentru Netanyahu, apelurile pentru schimbarea conducerii devin din ce în ce mai puternice, deşi nu există niciun indiciu că poziţia sa este ameninţată iminent.

Acest lucru s-a reflectat în prezenţa de sâmbătă seara într-o piaţă centrală din Tel Aviv, unde au avut loc multe dintre protestele de anul trecut.

Deşi mulţimea a fost mult mai mică decât cele de anul trecut, ea a cuprins totuşi câteva mii de oameni, mulţi bătând în tobe, strigându-şi consternarea şi fluturând steaguri israeliene.
"Guvernul care ne-a abandonat pe 7 octombrie continuă să ne abandoneze în fiecare zi de atunci - cei evacuaţi de la graniţele nordice şi sudice, familiile victimelor, rezerviştii, ostaticii", a declarat Noam Alon, al cărei frate, soldat, a fost ucis încercând să cureţe un oraş israelian de atacatorii Hamas.

"Puterea este în mâinile noastre pentru a schimba şi a repara", a spus ea de pe scenă. "Acest guvern trebuie să plece acasă. Acum!", a adăugat femeia.

Iar mulţimea i-a răspuns, strigând: "Acum! Acum!"

Chiar dacă au apărut diviziuni între membrii cabinetului său de război, Netanyahu intenţionează să rămână la putere.

Liderii opoziţiei s-au oferit să formeze un guvern de uniune care să nu fie condus de Netanyahu, dar nu s-a coagulat nicio mişcare.

Update 21:15. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat sâmbătă, la summitul Mişcării de Nealiniere din Uganda, că "dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat trebuie recunoscut de toţi" şi că orice "negare" este "inacceptabilă", relatează AFP.

"Refuzul de a accepta soluţia celor două state pentru israelieni şi palestinieni, precum şi negarea dreptului la un singur stat pentru poporul palestinian sunt inacceptabile", a spus Guterres,

"Acest lucru ar prelungi pe termen nelimitat un conflict care a devenit o ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii globale, ceea ce exacerbează polarizarea şi îi încurajează pe extremiştii din întreaga lume", a adăugat el.

"Dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat trebuie recunoscut de toţi", a subliniat secretarul general al ONU.

Update 20:10. Armata israeliană a bombardat sâmbătă mai multe ţinte din Fâşia Gaza, iar avioanele sale au lansat totodată pliante menite să încurajeze populaţia palestiniană să ajute la localizarea ostaticilor răpiţi la 7 octombrie de către combatanţi înarmaţi.

Luptători palestinieni s-au confruntat cu tancuri în suburbiile estice ale oraşului Jabaliya, în nordul Fâşiei Gaza, de unde armata israeliană a început să-şi retragă trupele, au declarat pentru Reuters mai mulţi martori. 

Update 19:00. Teheranul a arătat sâmbătă că va pune la cale acțiuni de răzbunare împotriva Israelului, după ce un atac cu rachete a distrus o clădire folosită ca bază a Gărzilor Revoluționare ale Iranului din Damasc, ucigând cinci iranieni și un număr nespecificat de soldați sirieni.

O sursă de securitate apropiată de guvernul sirian și de aliatul său, Iranul, a declarat pentru Reuters că imobilul cu mai multe etaje a fost folosit de consilierii iranieni care susțin guvernul președintelui Bashar al-Assad. Aceasta a fost complet distrusă de "rachete israeliene cu țintă precisă", a precizat sursa.

Gărzile Revoluționare au precizat că un număr nespecificat de membri ai armatei siriene au fost uciși, alături de cei cinci iranieni, pe care i-a identificat fără a le preciza gradele.

Sursa de securitate a precizat că unul dintre iranienii uciși conducea unitatea de informații a forțelor de elită.

Update 17:50. Comandanți ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran și ai grupării Hezbollah se află în Yemen, ajutând la dirijarea și supravegherea atacurilor Houthi asupra transportului maritim din Marea Roșie, au declarat pentru Reuters patru surse regionale și două iraniene.

Iranul - care i-a înarmat, antrenat și finanțat pe insurgenții Houthi - și-a intensificat livrările de arme către această grupare în urma războiului din Gaza, care a izbucnit după ce militanții Hamas, susținuți de Iran, au atacat Israelul la 7 octombrie.

Teheranul a furnizat drone avansate, rachete de croazieră, rachete balistice și rachete cu rază medie de acțiune grupării Houthi.

Comandanții și consilierii IRGC oferă, de asemenea, know-how, date și sprijin în materie de informații pentru a determina care dintre zecile de nave care călătoresc zilnic prin Marea Roșie sunt destinate Israelului și care constituie ținte Houthi, au declarat sursele.

Washingtonul a arătat luna trecută că Iranul a fost profund implicat în planificarea operațiunilor împotriva navigației în Marea Roșie și că informațiile sale au fost esențiale pentru a permite Houthi să atace navele.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Houthi, Mohammed Abdulsalam, a negat orice implicare a Iranului sau a Hezbollah în ajutorul pentru dirijarea atacurilor din Marea Roșie.

Update 16:15. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis sâmbătă că i-a reiterat preşedintelui american Joe Biden poziţia sa cu privire la "suveranitatea palestiniană", insistând asupra "pretenţiei" de securitate, potrivit AFP.

Cei doi lideri au vorbit la telefon vineri pentru prima dată în aproape o lună. Biden a declarat după conversaţie că este încă posibil ca Netanyahu să accepte o formă de statalitate palestiniană.

În timpul discuţiei, "prim-ministrul Netanyahu şi-a reiterat politica potrivit căreia, odată ce Hamas este distrusă, Israelul trebuie să păstreze controlul asupra securităţii în Gaza pentru a se asigura că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel, o pretenţie care contrazice cererea de suveranitate palestiniană", a precizat sâmbătă biroul premierului israelian.

Update 15:30. Ashraf al-Qudra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, a declarat pentru Al Jazeera, că Israelul a luat în vizor sistemul de sănătate încă de la începutul războiului, la 7 octombrie.

"Ajutorul care intră în Fâșia Gaza nu satisface nevoile de bază în domeniul sănătății", a spus el. "Încercăm să diferențiem cazurile dintre răniți și bolnavi pentru a salva pe cine putem".

El a adăugat că Israelul controlează mecanismul de ieșire din Fâșia Gaza a pacienților care au nevoie urgentă de tratament medical.

Update 14:30. Armata israeliană a profanat cel puțin 16 cimitire în timpul ofensivei sale terestre în Gaza, a constatat o anchetă CNN, lăsând pietre funerare distruse, pământ răsturnat și, în unele cazuri, cadavre dezgropate.

În Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, unde luptele s-au intensificat la începutul acestei săptămâni, forțele israeliene au distrus un cimitir, îndepărtând cadavre în ceea ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat pentru CNN că face parte din căutarea rămășițelor ostaticilor capturați de Hamas în timpul atacurilor teroriste din 7 octombrie.

Update 12:30. Cinci persoane au fost ucise sâmbătă într-un "bombardament israelian" asupra unei clădiri din Damasc, unde se desfăşura o "reuniune de lideri pro-iranieni", a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), informează AFP şi Reuters.

"O lovitură de rachetă israeliană a vizat un imobil de patru etaje, ucigând cinci persoane (...) şi distrugând întreaga clădire unde s-au adunat lideri pro-iranieni", a declarat acest ONG cu sediul în Regatul Unit, dar care dispune de o amplă reţea de surse în Siria.

Update 11:30. Cel puțin 24.927 de palestinieni au fost uciși și peste 62.300 au fost răniți în urma atacurilor israeliene din 7 octombrie, tocmai a anunțat Ministerul Sănătății.Actualul conflict Israel-H Departamentul de Stat a confirmat oficial vineri moartea unui cetățean american în Cisiordania și a cerut guvernului israelian mai multe informații, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN.

"Transmitem cele mai profunde condoleanțe familiei", a spus purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt nu a furnizat numele persoanei respective din considerente de confidențialitate.

Update 10:30. ”Distrugerea Hamas și returnarea prizonierilor sunt în conflict”

Sora unui prizonier israelian din Gaza, care a fost împușcat de aproape de forțele israeliene în timp ce încerca să scape de bombardament, a declarat că obiectivele războiului declarate de Israel nu se aliniază.

”Obiectivele războiului sunt contradictorii, distrugerea Hamas și întoarcerea celor răpiți nu sunt aliniate, luptele îi pun în pericol pe deținuți și îi ucid”, a declarat Merav, sora lui Itay Saversky, într-un interviu acordat Canal 12.

”Războiul trebuie să înceteze și trebuie să se ajungă la un acord de schimb de prizonieri. Ei au spus că returnarea răpiților este prioritară și dacă nu, ne mint tot timpul. Acesta este adevărul, ei ne mint și ne sacrifică, dacă nu îi pot aduce înapoi pe cei răpiți trebuie să spună adevărul”, a mai completat Merav, notează Aljaaezera.

Update 09:30. Conflictul actual dintre Israel și Hamas a făcut aproape de trei ori mai mulți morți în Gaza decât în ultimii 15 ani la un loc, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Femei, entitatea pentru egalitatea de gen a organizației.

Statisticile publicate vineri spun că peste 24.620 de palestinieni au fost uciși în Gaza de la începutul ultimului război, odată cu atacurile Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie 2023.

Bilanțul ONU reflectă, de asemenea, numărul de decese publicat de Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Update 08:30. Președintele SUA spune că premierul israelian nu se opune tuturor soluțiilor cu două state, în urma unei convorbiri telefonice pe care cei doi au avut-o pentru prima dată în aproape o lună, transmite The Guardian.

Joe Biden a declarat că înființarea unui stat independent pentru palestinieni nu este imposibilă cât timp Benjamin Netanyahu este încă în funcție, în urma unei convorbiri telefonice cu premierul israelian, vineri.

Întrebat dacă o soluție cu două state este imposibilă cât timp Netanyahu se află încă în funcție, Biden a spus: ”Nu, nu este”.

Biden a spus că Netanyahu nu se opune tuturor soluțiilor cu două state și că există mai multe soluții posibile, adăugând că unii membri ai Națiunilor Unite nu au forțe militare.

Biden a fost întrebat dacă va reconsidera condițiile privind ajutorul acordat Israelului, având în vedere comentariile lui Netanyahu care respinge soluția cu două state.

”Cred că vom putea găsi o soluție ... Cred că există modalități prin care acest lucru ar putea funcționa”, a spus el.

Președintele american a vorbit cu Netanyahu pentru prima dată în aproape o lună despre divergențele privind viitorul stat palestinian, precum și despre loviturile Israelului în Gaza, unde numărul de morți palestinieni a depășit 24.000, potrivit autorităților sanitare locale.

Cei doi lideri au discutat despre eforturile de securizare a ostaticilor rămași deținuți de Hamas și despre trecerea Israelului la operațiuni mai „țintite” în Gaza, pentru a permite trecerea mai multor ajutoare umanitare, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, după convorbire.

Kirby a negat că discuția a venit ca răspuns la comentariul lui Netanyahu de joi, care a spus că se opune unui stat palestinian care nu garantează securitatea Israelului.

Preşedintele american Joe Biden a discutat vineri la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a anunţat Casa Albă, prima lor conversaţie din 23 decembrie şi care survine într-un moment de fricţiuni între Statele Unite şi Israel, relatează AFP şi Reuters.

Şeful statului american şi liderul guvernului israelian, a căror relaţie personală este cunoscută a fi una dificilă, au discutat despre "ultimele evenimente din Gaza şi Israel", potrivit executivului american, care a anunţat că va publica ulterior detalii privind discuţia dintre cei doi oficiali.

Convorbirea telefonică Biden-Netanyahu a avut loc după ce oficiali ai Semilunii Roşii au raportat "focuri intense lansate de dronele israeliene care au vizat cetăţeni la spitalul Al-Amal" din Khan Yunis, principalul oraş din sudul Fâşiei Gaza.

Israelul a anunţat un nou avans major în Khan Younis săptămâna aceasta pentru cucerirea oraşului, despre care afirmă că este în prezent baza principală a luptătorilor Hamas

Război în Israel, 19 ianuarie 2024 | Fost premier israelian: Strategia lui Netanyahu afundă Israelul în "mlaștina din Gaza"

Război în Israel, 18 ianuarie 2024 | Președintele israelian, declarație la Davos: "E dureros pentru noi că vecinii din Gaza suferă atât de mult"

Război în Israel, 17 ianuarie 2024 | Ostaticii evrei din ultimele clipuri distribuite de Hamas au murit

Război în Israel, 16 ianuarie 2024 | Israelul bombardează intensiv sudul Fâşiei Gaza 

Război în Israel, 15 ianuarie 2024 | Netanyahu: "Nimeni nu ne va opri să distrugem Hamas. Nici Curtea de la Haga, nici Axa Răului, nici altcineva!"

×
Subiecte în articol: Război în Israel
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close