Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 102. Israelul bombardează intensiv sudul Fâşiei Gaza

Război în Israel, ziua 102. Israelul bombardează intensiv sudul Fâşiei Gaza

Război în Israel, ziua 102. Explozii şi tiruri de artilerie au avut loc în sudul Fâşiei Gaza marţi.

Război în Israel, ziua 102. Israelul bombardează intensiv sudul Fâşiei Gaza
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Ian 2024   •   23:01

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Israelul a bombardat intensiv sudul Fâşiei Gaza
  • Gaza se confruntă cu cea mai lungă întrerupere a internetului de la începutul conflictului
  • Liderul Hamas a fost adăugat pe lista teroristă a UE
  • Proprietarul unui magazin palestinian a spus că trupele israeliene l-au folosit ca scut uman pentru a se proteja în timpul unui raid în orașul Dura din Cisiordania
  • Forțele speciale israeliene au atacat în Liban: incidente armate la granița dintre Israel și Egipt
  • Turcia a declarat că a distrus 23 de ținte în atacuri aeriene peste noapte asupra militanților kurzi din nordul Irakului și Siria
  • Franța a acuzat Iranul că a încălcat suveranitatea Irakului
  • Gărzile Revoluționare din Iran au revendicat și un atac în Siria
  • Armata israeliană a ucis zeci de militanți palestinieni
  • SUA condamnă atacul iranian din nordul Irakului
  • Hamas anunță moartea altor doi ostatici israelieni, într-o nouă înregistrare video
  • Cabinetul israelian adoptă bugetul amendat pe 2024, adăugând 15 miliarde de dolari pentru război
  • O navă deținută de SUA a fost lovită de o rachetă în largul coastelor Yemenului
  • Iranul îndeamnă Washingtonul și Londra să oprească "războiul” împotriva Yemenului

Update 23:00 - Armata israeliană a bombardat intensiv marţi Fâşia Gaza, la o zi după ce Israelul a anunţat sfârşitul - în curând - al fazei ”intensive” a confruntărilor armate cu Hamas, la 102 zile de la lansarea războiului care exacerbează tensiunile în regiune, relatează AFP.

Update 21:45 - O organizaţie care îi sprijină pe palestinieni a anunţat marţi că a depus o plângere pentru crime de război în legătură cu războiul între Israel şi Hamas la poliţia din Londra, vizând între alţii patru responsabili ai guvernului britanic, relatează France Presse.

Plângerea a fost depusă de Centrul internaţional de justiţie pentru palestinieni (ICJP), care se prezintă drept o organizaţie independentă care reuneşte avocaţi, universitari şi responsabili politici "pentru a promova şi susţine drepturile palestinienilor".

Update 19:55 - Gaza se confruntă cu cea mai lungă întrerupere a internetului de la începutul conflictului, potrivit Sky News.

Gaza a rămas fără acces la internet de mai bine de 96 de ore. Această este cea mai lungă întrerupere de curent de la începutul conflictului, anunță Netblocks.

Organizația de monitorizare a internetului a declarat că locuitorii "nu au putut contacta lumea exterioară" din 12 ianuarie.

Regiunea a suferit în mod repetat întreruperi de comunicare de când Israelul și-a început operațiunea militară.

Update 17:20 - Liderul Hamas Yehya Sinwar a fost adăugat pe lista teroristă a Uniunii Europene. El este considerat a fi creierul din spatele atacurilor grupului din 7 octombrie, potrivit Sky News.

UE a anunțat că decizia este "un răspuns la amenințarea reprezentată de Hamas și la atacurile sale teroriste brutale și nediscriminatorii din Israel".

Conform procedurilor, lui Sinwar i-ar putea fi înghețate fondurile sale și alte active financiare în statele membre ale UE.

Hamas a fost desemnată ca organizație teroristă de către UE în urmă cu aproximativ 20 de ani.

Update 15:00 - Proprietarul unui magazin palestinian a spus că trupele israeliene l-au folosit ca scut uman pentru a se proteja în timpul unui raid în orașul Dura din Cisiordania

Înregistrările de pe telefonul mobil l-au arătat pe Baha Abu Ras fiind condus pe o stradă de un soldat care l-a ghidat din spate cu o mână și a ținut o pușcă sprijinită pe umăr cu cealaltă. Doi soldați israelieni au înaintat cu grijă în spatele lor, cu puștile ridicate. Abu Ras a spus că a fost luat luni de la magazinul său de telefoane mobile din Dura, lângă orașul Hebron, după ce soldații israelieni au percheziționat incinta în timpul unui raid în care oficialii palestinieni au spus că doi palestinieni au fost împușcați.

„El [primul soldat] mi-a spus că mă va folosi ca scut uman, că tinerii nu ar trebui să arunce cu pietre”, a declarat Abu Ras pentru Reuters. „'Vei merge în fața mea.' Așa s-a întâmplat și m-a dus în centrul orașului.”

Întrebat despre incident, armata israeliană nu a avut niciun comentariu imediat. Într-o declarație anterioară, se spunea că trupele din Dura au folosit focul real pentru a dispersa aproximativ 100 de oameni care au aruncat cu pietre și au tras cu bombe asupra lor.

Update 13:30 Forțele speciale israeliene au atacat în Liban: incidente armate la granița dintre Israel și Egipt

Militarii israelieni nu au precizat tipul de efective implicate în operațiunea din zona Ayta ash Shab, situată la 1 kilometru de granița de nord a Israelului.Armata israeliană a mai comunicat că aviața sa a lovit un lansator de rachete antitanc al organizației islamiste șiite Hezbollah instalat în sudul Libanului.

Pe de altă parte, armata israeliană a anunţat marţi dimineaţa că a deschis focul în direcţia a aproximativ douăzeci de „suspecţi”, presupuşi traficanţi de droguri, care se îndreptau spre sudul Israelului dinspre Egipt.

Update 12:45 Turcia a declarat că a distrus 23 de ținte în atacuri aeriene peste noapte asupra militanților kurzi din nordul Irakului și Siria

Atacurile au fost cele mai recente ale Turciei de când nouă soldați turci au fost uciși în confruntările cu militanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului vineri, a raportat Reuters. Noile lovituri au avut loc asupra țintelor din nordul Siriei și din regiunile Metina, Gara, Hakurk și Qandil din nordul Irakului, a anunțat luni seara Ministerul Apărării.

„Au fost distruse douăzeci și trei de ținte, inclusiv peșteri, adăposturi, tuneluri, depozite de muniție, materiale de aprovizionare și facilități folosite de organizația teroristă”, se arată într-un comunicat însoțit de o fotografie a avioanelor de război turcești.

A spus că mulți militanți au fost „neutralizați”, un termen folosit în mod obișnuit pentru a fi uciși.

Update 11:00 Franța a acuzat Iranul că a încălcat suveranitatea Irakului 

Franța a acuzat Iranul că a încălcat suveranitatea Irakului după ce Gărzile Revoluționare iraniene au susținut că au lovit un presupus „sediu de spionaj” israelian în regiunea semi-autonomă Kurdistan a Irakului, a informat Reuters.

„Asemenea acte reprezintă încălcări flagrante, inacceptabile și îngrijorătoare ale suveranității Irakului și un atac la adresa stabilității și securității acestuia, precum și a Kurdistanului din interiorul acestuia”, a declarat Ministerul de Externe al Franței într-un comunicat.

„Ei contribuie la escaladarea tensiunilor regionale și trebuie să înceteze.

Update 10:00 Gărzile Revoluționare din Iran au revendicat și un atac în Siria

Grupul a spus că a tras o serie de rachete balistice asupra „operațiunilor teroriste” din țară – inclusiv ținte ale Statului Islamic – și le-a distrus. Un oficial american al apărării care a vorbit sub condiția anonimatului a declarat că SUA au urmărit rachetele, care au lovit în nordul Irakului și nordul Siriei, iar indiciile inițiale au fost că loviturile au fost „imprudente și imprecise”.

Grevele din nordul Siriei au venit după ce la începutul acestei luni IS a revendicat responsabilitatea pentru două atentate sinucigașe care vizează o comemorare a unui general iranian ucis într-o lovitură cu dronă americană din 2020. Atacul a ucis cel puțin 84 de persoane și a rănit încă 284 la o ceremonie în onoarea fostului general al Gărzii Revoluționare Qassem Suleimani.

Update 09:15 Armata israeliană a ucis zeci de militanți palestinieni

Armata israeliană a declarat marți că trupele sale au ucis zeci de militanți palestinieni în jurul orașului Beit Lahia din nordul Gazei și au descoperit, de asemenea, aproximativ 100 de lansatoare de rachete.

„În timpul activității IDF în zona Beit Lahia, trupele au localizat aproximativ 100 de instalații de rachete și 60 de rachete gata de utilizare. Trupele au ucis zeci de teroriști în timpul activității”, se arată în comunicat.

Update 08:00 SUA condamnă atacul iranian din nordul Irakului

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că un atac iranian în apropierea orașului Erbil, din nordul Irakului, luni „subminează stabilitatea Irakului”.

„Ne opunem loviturilor imprudente ale Iranului cu rachete”, a spus Matthew Miller, adăugând că SUA sprijină „eforturile Guvernului Irakului și ale Guvernului Regional Kurdistan de a îndeplini aspirațiile poporului irakian”.

Iranul a susținut că atacurile de luni au vizat „sediul general de spionaj” al Israelului. Cel puțin patru civili au fost uciși și șase răniți în lovituri, a declarat Consiliul de Securitate al guvernului Kurdistan într-un comunicat, descriind atacul drept „crimă”. Milionarul om de afaceri kurd Peshraw Dizayee și câțiva membri ai familiei sale s-au numărat printre morți, uciși când cel puțin o rachetă s-a prăbușit în casa lor, au declarat surse medicale și de securitate irakiene.

În plus, o rachetă a căzut asupra casei unui înalt oficial al serviciilor de informații kurde și alta asupra unui centru de informații kurd, au spus sursele de securitate.

 

Război în Israel, 15 ianuarie 2024 | Netanyahu: "Nimeni nu ne va opri să distrugem Hamas. Nici Curtea de la Haga, nici Axa Răului, nici altcineva!"

Război în Israel, 14 ianuarie 2024 | Tunelurile Hamas din Gaza, recreate în Israel pentru a marca 100 de zile de război

Război în Israel, 13 ianuarie 2024 | Trei palestinieni înarmaţi, ucişi după ce au încercat să pătrundă într-o aşezare din Cisiordania

Război în Israel, 12 ianuarie 2024 | Rebelii Houthi spun că vor continua să lovească navele din Marea Roșie, după atacul american și britanic din Yemen

Război în Israel, 11 ianuarie 2024 | Curtea Internațională de Justiție a început audierile în dosarul în care Israelul este acuzat de genocid

×
Subiecte în articol: Război în Israel
O româncă prezidează completul de judecători pentru Netanyahu
x close