Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 99. Trei palestinieni înarmaţi, ucişi după ce au încercat să pătrundă într-o aşezare din Cisiordania

Război în Israel, ziua 99. Trei palestinieni înarmaţi, ucişi după ce au încercat să pătrundă într-o aşezare din Cisiordania

Război în Israel, ziua 99. Forţele israeliene au ucis trei palestinieni înarmaţi cu cuţite, o puşcă şi topoare şi care încercau să pătrundă într-o aşezare din Cisiordania ocupată în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat armata israeliană.

Război în Israel, ziua 99. Trei palestinieni înarmaţi, ucişi după ce au încercat să pătrundă într-o aşezare din Cisiordania
Sursa foto: Gettyimages
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Ian 2024   •   11:20

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Analiză CNN: Un război mai larg în Orientul Mijlociu nu va ajuta Iranul, chiar dacă acesta beneficiază de pe urma tensiunilor în creștere
  • Benjamin Netanyahu spune că granița dintre Egipt și Gaza trebuie să fie închisă înainte de sfârșitul războiului
  • Mii de oameni cer încetarea focului în Gaza la un marş pro-palestinian la Londra
  • Houthi promite "răspuns puternic și eficient” la ultima rundă de atacuri americane
  • SUA lansează mai multe lovituri asupra houthiilor, iar ONU raportează "teroare totală” în Gaza
  • Miting şi marş pro Palestina în Bucureşti
  • Ministerul Sănătăţii din Gaza a publicat un nou bilanț al morților în urma atacurilor israeliene în Gaza
  • 23.843 de palestinieni ucişi în loviturile Israelului asupra Gazei începând de la 7 octombrie (Ministerul Sănătăţii din Gaza)
  • Trei palestinieni înarmaţi, ucişi după ce au încercat să pătrundă într-o aşezare din Cisiordania (armata israeliană)
  • SUA resping cererile de relocare a palestinienilor din Gaza, anunţă ambasadorul SUA la ONU
  • Fâșia Gaza se confruntă cu o întrerupere majoră a serviciilor de comunicație
  • 11 persoane din Fâșia Gaza au fost ucise în urma unui atac aerian al Israelului
  • Protestatarii pro-Israel au ținut masa de Shabat în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga, cu locuri goale amenajate pentru ostatici
  • Zeci de morți în Fâșia Gaza, în urma atacurilor armatei israeliene
  • Un oficial SUA spune că atacul americano-britanic de joi noaptea în Yemen ar putea fi urmat de alte lovituri similare
  • Rebelii Houthi din Yemen spun că vor continua să atace în Marea Roșie navale comerciale pe care le asociază cu Israelul

Update 22:00 Analiză CNN: Un război mai larg în Orientul Mijlociu nu va ajuta Iranul, chiar dacă acesta beneficiază de pe urma tensiunilor în creștere

Tensiunile la foc mic au atins noi cote vineri, când SUA și Marea Britanie au lansat lovituri asupra luptătorilor Houthi din Yemen, în efortul de a-i forța să oprească atacurile de luni de zile în Marea Roșie.

O zi mai târziu, SUA au efectuat unilateral noi lovituri, vizând o instalație radar Houthi. Grevele riscă să aprindă și mai mult flăcările unui conflict regional mai larg pe care nici SUA, nici susținătorii Houthis din Iran nu par să-l dorească. De la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și de la ofensiva israeliană din Gaza care a urmat, așa-numita axă de rezistență a Iranului – o rețea de miliții șiite care se întinde pe patru țări din Orientul Mijlociu – a fost activată de la un capăt la altul al regiunii.

Grupurile armate susținute de Iran s-au unit în jurul unui singur obiectiv declarat: obținerea unui încetare a focului în Gaza, unde numărul uimitor al morților civili și devastările pe scară largă provocate de atacul Israelului au dus la acuzații de genocid la curtea supremă a Națiunilor Unite ( susține că Israelul a negat cu fermitate), notează CNN. 

Update 21:00. Benjamin Netanyahu spune că granița dintre Egipt și Gaza trebuie să fie închisă înainte de sfârșitul războiului

Granița dintre Egipt și Gaza trebuie să fie închisă înainte ca războiul Israelului cu Hamas să se încheie, a declarat sâmbătă premierul israelian Benjamin Netanyahu.

În timpul unui briefing de știri despre cea de-a 100-a zi de război a Israelului cu Hamas, Netanyahu a subliniat că Israelul nu poate termina războiul până la închiderea Coridorului Philadelphi, o fâșie de pământ de 14 kilometri (aproximativ 8,6 mile) care servește drept graniță între Egipt și Gaza.

"Vom distruge Hamas, vom demilitariza Gaza, iar echipamentele militare și alte arme mortale vor continua să intre în această deschidere de sud – așa că, desigur, trebuie să o închidem”, a spus Netanyahu.

Există diferite moduri în care Israelul poate prelua coridorul, dar oficialii nu au decis exact cum vor proceda în acest sens, a spus Netanyahu, subliniind în continuare că singura decizie pe care au luat-o este că punctul de trecere "trebuie să fie închis”.

Update 20:00. Mii de oameni cer încetarea focului în Gaza la un marş pro-palestinian la Londra

Mii de protestatari pro-Palestina au ieşit sâmbătă pe străzile Londrei, cerând o încetare imediată a focului în Gaza, relatează PA Media/dpa. Aproximativ 1.700 de poliţişti au patrulat în capitala britanică în timp ce marşul se îndrepta spre Piaţa Parlamentului.

Trei persoane au fost arestate sub suspiciunea de susţinere a unei organizaţii interzise, ceea ce constituie o infracţiune în conformitate cu Legea privind terorismul, în timp ce două arestări au fost efectuate pentru "pancarte ofensatoare". O a şasea arestare a fost făcută pentru posesie de autocolante care urmau să fie folosite pentru comiterea de infracţiuni.

Protestul, parte a unei zile globale de acţiune care a implicat 30 de ţări, a avut loc după ce Marea Britanie şi SUA au efectuat atacuri aeriene împotriva bazelor houthi din Yemen. Gruparea rebelă susţinută de Iran a vizat în mod repetat transportul maritim comercial în Marea Roşie în contextul războiului declanşat de Israel împotriva Hamas după atacul din 7 octombrie 2023.

Update 19:00. Houthi promite "răspuns puternic și eficient” la ultima rundă de atacuri americane

Un purtător de cuvânt al rebelilor Houthi spune că gruparea militantă susținută de Iran va oferi un răspuns ferm la o a doua serie, deși mult mai mică, de atacuri aeriene americane în Yemen peste noapte.

Purtătorul de cuvânt, Nasruldeen Amer, a declarat pentru Al Jazeera Arabic că nu au existat răni sau „daune materiale” cauzate de cea mai recentă acțiune a SUA, dar că va exista un „răspuns ferm, puternic și eficient”, potrivit CNN. 

SUA au vizat o instalație radar folosită de houthi la primele ore ale orei locale de sâmbătă, potrivit unui oficial american. O operațiune comună dintre SUA și Marea Britanie, cu 24 de ore mai devreme, a lovit aproape 30 de locații separate, într-un efort de a perturba capacitatea Houthiilor de a trage pe căile maritime internaționale din Marea Roșie.

Cinci luptători Houthi au fost uciși în primul val de lovituri și alți șase au fost răniți, a anunțat vineri un comunicat al grupului.

Update 18:00 SUA lansează mai multe lovituri asupra houthiilor, iar ONU raportează "teroare totală” în Gaza

Armata americană a lansat noi lovituri asupra rebelilor Houthi din Yemen peste noapte de vineri spre sâmbătă, ora locală, distrugând un site radar după ce a lovit joi seară aproape 30 de locații într-un efort comun SUA-Marea Britanie.

Președintele american Joe Biden a declarat că a ordonat atacurile "în răspuns direct” la atacurile rebelilor asupra navelor comerciale din Marea Roșie, despre care grupul spune că au drept scop să preseze Israelul să înceteze bombardamentul puternic asupra Gaza, notează CNN. 

Ambasadorul SUA la Organizația Națiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat vineri Consiliului de Securitate al ONU că atacurile au ca scop „restabilirea stabilității în Marea Roșie”, în ciuda avertismentelor repetate din partea Houthis cu privire la represalii – și a temerilor că conflictul din Gaza se va răspândi în continuare în întreaga zonă. Orientul Mijlociu.

Update 17:00 Miting şi marş pro Palestina în Bucureşti

Câteva sute de persoane au participat, sâmbătă, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la un miting de solidaritate cu poporul palestinian, ulterior plecând în marş până în Piaţa Victoriei. Participanţii au purtat steaguri palestiniene şi au scandat lozinci precum: "Free Palestine", "O dorinţă sinceră: opriţi masacrul din Gaza", "Nu scuzaţi un genocid, veţi avea de suferit", "Palestina nu ceda, Gaza nu o vom lăsa", "Salvaţi copiii din Gaza", "Libertate", "Vrem dreptate".



Unii dintre aceştia au avut tobe şi fluiere, iar alţii au afişat pancarte cu mesaje în limbile română şi engleză: "Opriţi genocidul în Gaza", "Libertate pentru poporul palestinian".

Ei s-au adunat, în jurul orei 14,00, în Piaţa Universităţii - esplanada Teatrului Naţional Bucureşti, iar la ora 15,30 au plecat în marş spre Piaţa Victoriei. Deplasarea s-a efectuat pe trotuar, pe traseul esplanada TNB - bulevardul Nicolae Bălcescu - bulevardul Gheorghe Magheru - Piaţa Romană - bulevardul Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei, unde protestul s-a încheiat în jurul orei 17.00.

Accesul la protest s-a făcut printr-un filtru al Jandarmeriei, iar manifestanţii au fost flancaţi pe traseu de jandarmi. 

Update 16:00  Ministerul Sănătăţii din Gaza a publicat un nou bilant al morţilor în urma atacurilor israeliene în Gaza

Numărul palestinienilor uciși în urma atacurilor israeliene în Gaza din 7 octombrie este de 23.843, a anunțat sâmbătă într-un comunicat autoritatea sanitară condusă de Hamas din enclavă.

Au fost înregistrate peste 60.000 de răni, se mai arată în comunicat. CNN nu poate verifica în mod independent aceste cifre din cauza accesului limitat în zonă.

Vineri, subsecretarul general al Națiunilor Unite pentru afaceri umanitare și coordonatorul ajutorului de urgență, Martin Griffiths, a declarat Consiliului de Securitate al ONU că "nu există un loc sigur în Gaza”.

"Colegii care au reușit să ajungă în nord în ultimele zile descriu scene de groază totală: Cadavre rămase întinse pe drum”, a spus el, adăugând că bombardamentele israeliene s-au intensificat în zonele cărora li s-a spus civililor să se mute pentru siguranța lor.

Update 13:50 - Un total de 23.843 de palestinieni au fost ucişi şi 60.317 răniţi în loviturile israeliene asupra Gazei începând din 7 octombrie, data declanşării războiului între armata israeliană şi mişcarea islamistă Hamas la putere în Fâşia Gaza, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii din Gaza într-un comunicat, citat de Reuters şi France Presse.

Cifrele includ 135 de palestinieni ucişi şi 312 răniţi în ultimele 24 de ore, a adăugat ministerul.

Ministerul Sănătăţii al Hamas a adăugat că mii de persoane sunt rămase sub dărâmături. Persoanele ucise sunt majoritatea femei, adolescenţi şi copii, potrivit aceleiaşi surse.

Update 11:20 - Forţele israeliene au ucis trei palestinieni înarmaţi cu cuţite, o puşcă şi topoare şi care încercau să pătrundă într-o aşezare din Cisiordania ocupată în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat armata israeliană, citată sâmbătă de Reuters.

Agenţia oficială de presă palestiniană Wafa a declarat că doi aveau 16 ani, iar al treilea 19.

Armata israeliană a spus că un soldat a fost rănit într-un schimb de focuri cu atacatorii, în timp ce aceştia au spart gardul exterior al coloniei Adora, în apropiere de oraşul palestinian Hebron.

Update 08:50 - Statele Unite au declarat că resping fără echivoc declaraţiile făcute de miniştrii şi parlamentarii israelieni care cer relocarea palestinienilor din Gaza, a declarat Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, conform CNN.

Ambasadorul a declarat, vineri, în timpul unei conferinţe a Consiliului de Securitate al ONU din Orientul Mijlociu, că civilii nu trebuie să fie forţaţi să părăsească Gaza şi că astfel de declaraţii sunt "iresponsabile" şi "inflamante", împreună cu alte declaraţii ale unor oficiali israelieni care cer distrugerea Gaza şi aplicarea de rele tratamente deţinuţilor palestinieni.

Update - Fâșia Gaza se confruntă cu o întrerupere aproape totală a internetului, dar și a comunicațiilor, a informat site-ul de monitorizare De la Abeer Salman și Kareem Khadder.

Există o întrerupere aproape totală a internetului în Gaza, a raportat ieri site-ul de monitorizare a internetului Netblocks. Site-ul a spus că serviciile de telecomunicații, inclusiv telefonul fix, telefonul mobil și Wi-Fi sunt "probabil indisponibile pentru majoritatea rezidenților în prezent”. Societatea Semiluna Roșie Palestiniană a declarat că există o întrerupere completă a comunicațiilor cu echipele lor din Gaza.

"Întreruperea comunicațiilor sporește provocările cu care se confruntă echipele societății în furnizarea de servicii de urgență și ajungerea cu viteza necesară la persoanele rănite”, a delcarat societatea.

Război în Israel, 12 ianuarie 2024 | Rebelii Houthi spun că vor continua să lovească navele din Marea Roșie, după atacul american și britanic din Yemen

Război în Israel, 11 ianuarie 2024 | Curtea Internațională de Justiție a început audierile în dosarul în care Israelul este acuzat de genocid

Război în Israel, 10 ianuarie 2024 | Antony Blinken: Palestinienilor din Gaza trebuie să li se permită să revină la casele lor de îndată ce este posibil

Război în Israel, 9 ianuarie 2024 | Zeci de victime la spitalul Al Aqsa din Gaza, după ultimele atacuri israeliene

Război în Israel, 8 ianuarie 2024 | Blinken: "Declarațiile miniștrilor israelieni care cer relocarea palestinienilor din Gaza sunt iresponsabile"

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Schimbări bruşte de temperatură! Revin ploile şi vijeliile
x close