Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 98. Rebelii Houthi spun că vor continua să lovească navele din Marea Roșie, după atacul american și britanic din Yemen

Război în Israel, ziua 98. Rebelii Houthi spun că vor continua să lovească navele din Marea Roșie, după atacul american și britanic din Yemen

Război în Israel, ziua 98: Hezbollah spune că a lansat joi "zeci de rachete” spre nordul Israelului, ca răspuns la atacurile israeliene care au ucis doi paramedici în Liban.

Război în Israel, ziua 98. Rebelii Houthi spun că vor continua să lovească navele din Marea Roșie, după atacul american și britanic din Yemen
Sursa foto: Profimedia Images / DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Ian 2024   •   22:18

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • 11 persoane din Fâșia Gaza au fost ucise în urma unui atac aerian al Israelului
  • Protestatarii pro-Israel au ținut masa de Shabat în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga, cu locuri goale amenajate pentru ostatici
  • Zeci de morți în Fâșia Gaza, în urma atacurilor armatei israeliene
  • Un oficial SUA spune că atacul americano-britanic de joi noaptea în Yemen ar putea fi urmat de alte lovituri similare
  • Rebelii Houthi din Yemen spun că vor continua să atace în Marea Roșie navale comerciale pe care le asociază cu Israelul
  • Reprezentantul Israelului: acțiunea Africii de Sud la Haga este o încercare de a perverti noțiunea de genocid
  • Marea Britanie nu mai are în vedere "imediat" alte misiuni împotriva rebelilor din Yemen
  • Atacurile din Yemen au vizat slăbirea capacității militare a rebelilor susținuți de Iran
  • Israelul acuză Africa de Sud că acționează ca "braț juridic" al grupării Hamas
  • SUA și aliații săi au lovit ținte Houthi din Yemen într-un atac combinat cu avioane, nave și submarine
  • Hezbollah spune că a lansat joi "zeci de rachete” spre nordul Israelului
  • Antony Blinken: Apropierea arabă de Israel "cea mai bună cale de a izola Iranul"
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmă că acuzaţiile de la CIJ contra Israelului sunt minciuni şi ipocrizie
  • Universitatea Harvard, dată în judecată de studenţii evrei pentru propagarea antisemitismului în campus
  • Imagini CNN din tunelurile capturate de Hamas în Fâşia Gaza
  • Armata israeliană a arestat alţi 28 de palestinieni în timpul raidurilor militare în Cisiordania
  • Africa de Sud acuză Israelul de "acte de genocid sistemice"
  • Hamas: Curtea nu trebuie să se aplece urechea la regulile dictate de SUA
  • Ministru sud-african: Niciun atac pe teritoriul unui stat nu poate justifica genocidul

Update 22.00 11 persoane din Fâșia Gaza au fost ucise în urma unui atac aerian al Israelului

Ultimele atacuri ale Israelului asupra Fâșiei Gaza au ucis cel puțin 151 de persoane, dintre care 11 într-o singură casă, au declarat astăzi oficiali palestinieni din domeniul sănătății, în timp ce biroul umanitar al ONU a acuzat Israelul că blochează ajutoare în nordul țării.

Locuitorii au raportat că Israelul continuă să tragă focuri de armă aerian și terestru în teritoriul care se află sub o presiune tot mai mare pentru a limita numărul victimelor civile din războiul său împotriva militanților Hamas care au atacat sudul Israelului la 7 octombrie.

Guvernul israelian afirmă că face eforturi mari pentru a proteja civilii, acuzând Hamas că îi folosește în mod deliberat ca scuturi umane și că deturnează ajutorul, acuzații pe care militanții le neagă.

Oficialii din domeniul sănătății din Gaza au declarat că cele 11 persoane au fost ucise de un singur atac aerian, în jurul zorilor, într-o casă din Deir Al-Balah, aparținând familiei Fayad, un nume proeminent în oraș. Israelul a declarat că nu poate comenta fără mai multe detalii. Acesta a declarat anterior că forțele sale au ucis zeci de militanți în Maghazi, în apropiere, și în orașul Khan Younis din sud.

Aripile armate ale Hamas și ale colegilor islamiști Jihadul Islamic au declarat fiecare că luptătorii lor au lovit tancuri și buldozere israeliene cu rachete antitanc în mai multe zone în care Israelul opera.

Medicii palestinieni au declarat că un alt palestinian a fost ucis și alți câțiva au fost răniți într-un atac israelian care a vizat un grup de persoane pe un drum principal între zonele centrală și sudică din Gaza. Rezidenții și compania de telecomunicații au declarat că luptele de vineri au întrerupt comunicațiile în Gaza.

Update 19.30 Protestatarii pro-Israel au ținut masa de Shabat în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga, cu locuri goale amenajate pentru ostatici

Protestatarii pro-israeli s-au adunat astăzi în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga, unde Israelul tocmai a încheiat prezentarea argumentelor sale în cazul cumpărat de Africa de Sud, care acuză Israelul de genocid împotriva palestinienilor din Gaza.

Videoclipurile arată demonstranți adunându-se lângă o masă de Shabat, cu locuri goale amenajate pentru ostaticii încă ținuți în Gaza. Protestatarii sunt auziți cântând "Shalom Aleichem”, un cântec tradițional care este cântat în Sabatul evreiesc.

Unii au fluturat steaguri israeliene, alții au ținut imagini cu ostatici, în timp ce cântau o versiune în ebraică a cântecului Beatles "Let It Be”.

În spatele mesei, un afiș mare care afișa fețele ostaticilor scria "Aduceți-i pe toți acasă”.

Update 17:17 Zeci de morți în Fâșia Gaza, în urma atacurilor armatei israeliene

Armata israeliană bombarda intens, astăzi, zona centrală spre sudul Fâşiei Gaza, unde a declarat că a ucis zeci de "terorişti”, în timp ce autorităţile Hamas au anunţat cel puţin 59 de morţi în timpul nopţii trecute, odată cu apropierea a 100 de zile de conflict între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană, relatează France Presse.

Un jurnalist AFP a auzit focuri de artilerie violente între Rafah, punctul sudic al teritoriului palestinian, şi Khan Younis, marele oraş din sud, în timpul nopţii de joi spre vineri, marcată totuşi de mai puţine lovituri.

Update 15:30 Iranul, sponsorul și susținătorul politic al rebelilor Houthi, a condamnat atacurile americane și britanice în Yemen, afirmând că acestea încalcă dreptul internațional și "suveranitatea și integritatea teritorială" a țării devastate, din deceniul trecut, de un război civil care a făcut în anii din urmă ca 75% din populație să aibă nevoie de ajutor umanitar.

La rândul său, Arabia Saudită a îndemnat la reținere în Marea Roșie, pe fondul temerilor că situația ar putea escalada la nivelul unui război regional.

În schimb, din Statele Unite vin declarții care arată că loviturile comune de joi noaptea asupra pozițiilor Houthi în Yemen ar putea să nu fie ultimele măsuri luate împotriva grupului susținut de Iran.

Un oficial american de rang înalt citat de CNN a declarat că ar putea fi necesare acțiuni suplimentare pentru a proteja oamenii și comerțul în Marea Roșie.

"Este foarte posibil ca acesta (atacul combinat de joi) să nu fie ultimul cuvânt (al SUA și al aliaților, n.r.) pe această temă", a estiamt el.

Update 14:30 Loviturile efectuate de SUA și de Marea Britanie în cursul nopții de joi în Yemen au ucis cinci persoane și au rănit alte șase.

Informația provine de la purtătorul de cuvânt militar al rebelilor Houthi, Yahya Saree.

"Ca parte a sprijinului său pentru continuarea crimelor israeliene în Gaza, inamicul american și britanic a lansat o agresiune brutală împotriva Republicii Yemen, cu 73 de raiduri care au vizat capitala Sanaa și guvernoratele Hodeidah, Taiz, Hajjah și Saada", a spus, vineri, purtătorul de cuvânt.

El a adăugat că cinci persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite în urma loviturilor. 

Oficialul Houthi a mai menționat că, în pofida atacului efectuat de SUA și de aliații lor, rebelii din Yemen vor continua să atace navele comerciale din Marea Roșie asociate cu statul evreu.

"Forțele armate yemenite confirmă că vor continua să împiedice navele israeliene care se îndreaptă spre porturile din Palestina ocupată să navigheze în Marea Arabă și Marea Roșie", a declarat Yahya Saree.

Update 13:30 Israelul susține că acuzația de genocid adusă de Africa de Sud împotriva sa, în contextul războiului anti-Hamas din Gaza este o încercare de a "perverti semnificația termenului de genocid".

La finalul unei audieri de două zile la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, Gilad Noam, reprezentantul Israelului, a îndemnat instanța să nu dea curs cererii Africii de Sud de a lua "măsuri provizorii".

În alte cuvinte, Israelul a cerut instanței să nu ordone statului evreu să-și întrerupă campania militară din enclava palestiniană.

În caz contrar, vor fi avantajate grupările teroriste, a spus reprezentantul israelian.

"A da curs cererii (Africii de Sud) nu va consolida angajamentul de a preveni și pedepsi genocidul, ci îl va slăbi. Va transforma un instrument adoptat de comunitatea internațională pentru a preveni ororile din timpul Holocaustului într-o armă în mâinile grupurilor teroriste, care nu au niciun respect pentru umanitate sau pentru lege", a argumentat Gilad Noam.

Potrivit acestuia, un câștig de cauză al cererii depuse de Africa de Sud ar "duce la o situație perversă", deoarece "ar permite efectiv Hamas să continue să atace cetățenii Israelului", limitând, în același timp, capacitatea statului evreu de a se apăra.

Curtea Internațională de Justiție se ocupă de disputele dintre state, notează CNN. Deoarece Hamas nu este un stat, Curtea nu are jurisdicție asupra sa.

Dacă liderii Hamas ar ajunge să fie judecați, procesul ar urma să aibă la Curtea Penală Internaționale, al cărei sediu este tot la Haga, dar care judecă mai degrabă indivizi decât state.

Update 11:30 Londra nu mai are alte misiuni "planificate imediat" împotriva rebelilor susținuți de Iran în Yemen, după ce forțele americane și au efectuat, joi noaptea, lovituri comune împotriva unor ținte Houthi.

O declarație în acest sens a fost făcută vineri ministrul britanic adjunct al Apărării, James Heappey.

"Noaptea trecută a fost un răspuns limitat, proporțional și necesar, în legitima apărare a navelor noastre de război din regiune", a spus Heappey pentru BBC News.

Toate cele 14 ținte au fost lovite cu succes, a precizat el, adăugând că participarea britanică la atacuri a implicat patru avioane Typhoon de la o bază Royal Air Force din Cipru.

"Au zburat spre sud, s-au alăturat colegilor lor americani și au urmărit ținte din Yemenul controlat de Houthi, folosite pentru lansarea de drone și rachete", a explicat oficialul britanic.

Update 10:30 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că atacurile lansate joi noaptea de SUA și Marea Britanie în Yemen au fost "menite să întrerupă și să diminueze capacitățile rebelilor Houthi de a pune în pericol marinarii vaselor comerciale și de a amenința comerțul global.

Loviturile au vizat vehicule aeriene fără pilot la bord, nave de suprafață fără echipaj, rachete de croazieră pentru atacuri terestre, precum și radarele de coastă și capacitățile de supraveghere aeriană ale rebelilor pro-iranieni, a precizat Austin.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că loviturile au avut ca scop deteriorarea capacităților militare ale insurgenților pro-iranieni și protejarea transportului maritim global.

Update 09:30 Israelul se apără, vineri, în fața instanței supreme a Națiunilor Unite de la Haga, unde a fost acuzat de Africa de Sud că a comis genocid împotriva palestinienilor din Gaza.

Reprezentanții Africii de Sud au declarat, joi, la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) că liderii Israelului "au intenția de a-i distruge pe palestinienii din Gaza".

Ei au cerut instanței să ordone Israelului să își suspende campania militară din enclavă.

Înaintea audierilor de la Haga, oficialii israelieni au denunțat cazul drept "o calomnie" și au acuzat, la rândul lor, Africa de Sud că "funcționează ca braț juridic al Hamas".

Update 08:30 Statele Unite şi Marea Britanie i-au lovit pe rebelii Houthi în bombardamente care au vizat multiple obiective militare din Yemen.

Potrivit Antena 3 CNN, mai multe orașe din Yemen au fost bombardate azi noapte.

Președintele Joe Biden a anunțat că a ordonat operațiunea ca represalii după acțiunile rebelilor împotriva navelor din Marea Roșie.

Liderul de la Casa Albă a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar.

De la începutul războiului din Gaza, rebelii susținuți de Iran au atacat mai multe vase comerciale care tranzitau Marea Roșie, o rută comercială extrem de importantă.

Insurgenții din Yemen spun că vizează nave legate de Israel, în semn de solidaritate cu rebelii din Gaza.

După loviturile de azi noapte, rebelii pro-iranieni au amenințat Statele Unite și Marea Britanie și au susținut că cele două țări au făcut "cea mai mare prostie din istoria lor".

Update 00:01 Hezbollah spune că a lansat joi "zeci de rachete” spre nordul Israelului, ca răspuns la atacurile israeliene care au ucis doi paramedici în Liban.

Gruparea susținută de Iran – care are una dintre cele mai puternice forțe paramilitare din Orientul Mijlociu – a declarat că atacurile sale asupra orașului israelian Kiryat Shmona, lângă granița cu Liban, sunt, de asemenea, în sprijinul "poporului palestinian ferm din Fâșia Gaza". 

Apărarea Civilă Libaneză a declarat că doi dintre membrii săi au fost uciși în atacul anterior asupra unei ambulanțe din Hanin, potrivit agenției de presă de stat a țării NNA.

La rândul lor, Forțele de Apărare Israelului, IDF, au declarat că au identificat 10 lansări din Liban către Israel, iar sirenele de alarmă au fost activate în Kiryat Shmona și în apropiere Margaliot.

Trei dintre lansări au fost interceptate, a spus armata israeliană.

"În plus, astăzi (joi), au fost identificate o serie de lansări către teritoriul israelian. Ca răspuns, IDF a lovit sursele incendiului”, se arată în comunicatul IDF. Israelul a spus că armata sa a lovit și ținte ale Hezbollah în Liban, inclusiv "locuri militare, un post militar și infrastructură teroristă”, precum și o serie de alte zone din Liban, notează CNN

Război în Israel, 11 ianuarie 2024 | Curtea Internațională de Justiție a început audierile în dosarul în care Israelul este acuzat de genocid

Război în Israel, 10 ianuarie 2024 | Antony Blinken: Palestinienilor din Gaza trebuie să li se permită să revină la casele lor de îndată ce este posibil

Război în Israel, 9 ianuarie 2024 | Zeci de victime la spitalul Al Aqsa din Gaza, după ultimele atacuri israeliene

Război în Israel, 8 ianuarie 2024 | Blinken: "Declarațiile miniștrilor israelieni care cer relocarea palestinienilor din Gaza sunt iresponsabile"

Război în Israel, 7 ianuarie 2024 | Regele Iordaniei îi cere secretarului de stat american să facă presiuni asupra Israelului

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Florin Piersic, vizitat la spital de Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila
x close