Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 95. Zeci de victime la spitalul Al Aqsa din Gaza, după ultimele atacuri israeliene

Război în Israel, ziua 95. Zeci de victime la spitalul Al Aqsa din Gaza, după ultimele atacuri israeliene

Război în Israel, ziua 95. Joe Biden, care a fost întrerupt pentru scurt timp în timpul unui discurs de către manifestanți care cereau încetarea focului în Gaza, a declarat că „lucrează discret” pentru a se asigura că Israelul își „reduce semnificativ” prezența în teritoriul palestinian.

Război în Israel, ziua 95. Zeci de victime la spitalul Al Aqsa din Gaza, după ultimele atacuri israeliene
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Ian 2024   •   22:00

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Ministrul Apărării din Israel: Creșterea presiunii asupra Iranului putea împiedica o escaladare regională
  • Secretarul de stat american Blinken insistă asupra protecţiei civililor din Gaza
  • Zeci de victime la spitalul Al Aqsa din Gaza, după ultimele atacuri israeliene
  • Israelul, chemat săptămâna aceasta în fața Curții Internaționale de Justiție pentru genocid în Gaza
  • Ministru israelian: "Israelul trebuie lăsat să termine războiul cu Hamas"
  • Ministerul Sănătății din Gaza: 23.210 de palestinieni uciși în Gaza de la începutul războiului dintre Hamas și Israel
  • Atac Hezbollah cu drone asupra unui centru militar israelian
  • IDF: nouă soldați israelieni, uciși luni în Gaza
  • Purtătorul de cuvânt al IDF: Luptele în Gaza vor continua multe luni de acum înainte
  • Papa Francisc denunță crimele de război în rândul civililor din Gaza și Ucraina
  • Israelul nu oprește bombardamentele și atacă în toate zonele din Gaza
  • Joe Biden susține că lucrează pentru ca Israelul să-și reducă semnificativ prezența în Fâșia Gaza
  • OMS: Una dintre puținele unități medicale rămase în Gaza este în genunchi, cu doar cinci medici rămași
  • Comandant superior al Hezbollah, ucis într-un atac israelian
  • Papa respinge noțiunea de ''victime colaterale'' în rândul civililor
  • Șefa diplomației germane îndeamnă guvernul israelian să pedepsească violențele coloniștilor israelieni împotriva palestinienilor
  • Războiul ''brutal'' purtat de Israel creează o întreagă generație de orfani în Gaza, afirmă regele iordanian Abdullah
  • Blinken: "Declarațiile miniștrilor israelieni care cer relocarea palestinienilor din Gaza sunt iresponsabile"

Update 22:00 Creşterea "presiunii asupra Iranului este crucială" şi "ar putea împiedica o escaladare regională" pe alte fronturi ale războiului din Fâşia Gaza, a declarat, marţi, ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, în timpul unei întrevederi la Tel Aviv cu secretarul de stat american Antony Blinken, informează AFP.

Temerile privind o escaladare regională a ostilităţilor dintre Israel şi alţi inamici ai săi, o alianţă informală de grupări armate susţinute de Iran în Libia, în Siria, în Irak şi în Yemen, nu au încetat să sporească de la începutul războiului în Gaza, declanşat de atacurile din 7 octombrie ale mişcării palestiniene islamiste Hamas.

"A spori presiunea asupra Iranului este crucial şi ar putea împiedica o escaladare regională pe alte teatre de operaţiuni", potrivit declaraţiilor lui Gallant, citate într-un comunicat al guvernului israelian publicat după întrevederea sa cu responsabilul american.

În timpul acestei întrevederi, ministrul israelian a subliniat că operaţiunile (militare) din sectorul Khan Younes, în sudul Fâşiei Gaza, "se vor intensifica şi vor continua", potrivit comunicatului.

Update 20:45 Secretarul de stat american Antony Blinken a insistat marţi, în discuţiile purtate la Tel Aviv cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, asupra importanţei protecţiei civililor în cadrul războiului purtat de Israel în Fâşia Gaza împotriva grupării islamiste Hamas, transmite AFP.

Conform unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, Bliken a reafirmat susţinerea Washingtonului pentru "dreptul Israelului de a împiedica repetarea atacurilor teroriste din 7 octombrie", însă totodată a insistat că trebuie evitate alte suferinţe ale civililor şi protejate infrastructurile din Gaza.

Statele Unite, care susţin politic şi militar Israelul, consideră o "prioritate absolută" minimizarea pierderilor de vieţi în rândul civililor palestinieni. Washingtonul face presiuni asupra autorităţilor israeliene pentru adaptarea campaniei militare prin acţiuni cu obiective mai precise, ceea ce ar permite şi livrarea unor cantităţi mai mari de ajutoare umanitare în Gaza, reaminteşte AFP. Cel mai recent bilanţ al Ministerului Sănătăţii din cadrul autorităţii Hamas din Gaza este de 23.210 morţi de la începutul războiului, menţionează agenţia.

În cursul vizitei în Israel, Blinken a participat şi la o reuniune a cabinetului de război. În cursul dimineţii, el s-a întâlnit cu preşedintele israelian Isaac Herzog şi cu ministrul de externe Israel Katz.

A fost a cincea vizită în Israel a şefului diplomaţiei americane, de la începutul războiului provocat de atacul Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie anul trecut. Teroriştii islamişti au ucis atunci circa 1.140 de oameni, majoritatea civili, şi au luat aproximativ 250 de ostatici, care au fost duşi în Gaza în aceeaşi zi.

Update 19:45 Spitalul Al Aqsa din Gaza a comunicat că a primit zeci de răniți din zona centrală a enclavei, după atacurile aeriene intense efectuate de IDF în timpul nopții.

O înregistrare video menționată de CNN arată mai multe victime în curtea unității medicale.

Oficialii de aici afirmă că 57 de persoane au fost ucise și aproape 70 au fost rănite în loviturile armatei israeliene din centrul enclavei. 

Cel puțin 10 dintre cei uciși sunt copii, conform oficialilor menționați.

Un localnic citat de CNN, Jamal Naim, a declarat că și-a pierdut mama, trei fiice și trei nepoți. Potrivit acestuia, una dintre fiicele sale, Shaymaa, în vârstă de 27 de ani, își luase diploma de stomatolog. Din cadavrul acesteia au fost găsite doar fragmente, a spus tatăl îndurerat.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a anunțat marți că, în ultimele 24 de ore, 126 de persoane au fost ucise și alte 241, rănite.

În majoritatea zilelor recente, instituția a raportat între 100 și 200 de persoane ucise în urma operațiunilor IDF.

Update 18:30 Israelul va compărea în această săptămână în fața Curții Internaționale de Justiție într-un caz ce ar putea determina cursul războiului din Gaza.

Potrivit experților, este pentru prima dată când statul evreu este judecat în temeiul Convenției ONU privind genocidul.

Convenția a fost elaborată după cel de-al Doilea Război Mondial, pornind de la atrocitățile comise de Germania nazistă împotriva poporului evreu, în timpul Holocaustului.

Guvernul sud-african a intentat procesul împotriva Israelului, acuzându-l că nu și-a respectat obligațiile care îi revin în temeiul convenției citate, pe parcursul războiul împotriva Hamas în Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat acuzația drept falsă, iar președintele Isaac Herzog a declarat, marți, că țara sa va invoca "autoapărarea" și va demonstra că face "tot posibilul, în circumstanțe extrem de complicate" pentru a evita victimele civile în Gaza.

Eliav Lieblich, profesor de drept internațional la Universitatea din Tel Aviv, a declarat pentru CNN că este vorba despre un caz semnificativ din punct de vedere politic și juridic.

"Genocidul este cea mai gravă acuzație juridică internațională care poate fi făcută împotriva unui stat", a subliniat el.

Update 15:30 Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, i-a spus, marți, secretarului de stat american Antony Blinken că statul evreu trebuie să "termine războiul" cu Hamas, pentru a asigura eliberarea ostaticilor și pentru a obține "securitatea" pentru țara sa.

Katz a arătat că civilii care au fost evacuați din orașele din nordul Israelului din cauza luptelor transfrontaliere dintre armata israeliană și gherilele Hezbollah din Liban nu se pot întoarce încă acasă. 

Ministrul israelian a mai declarat că este important să se facă tot posibilul pentru a preveni un război cu Hezbollah, care ar "distruge Libanul".

Update 14:30 Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a anunțat, marți, că 23.210 palestinieni au fost uciși de loviturile israeliene în Fâșia Gaza de la începutul războiului între gruparea islamistă palestiniană și statul evreu.

Numărul palestinienilor răniți a ajuns la 59.167, potrivit aceleiași surse.

Persoanele ucise ori rănite sunt în majoritate lor femei, adolescenți și copii.

În ultimele 24 de ore, 126 de palestinieni au fost uciși, iar alți 241 răniți, a adăugat ministerul condus de Hamas.

Update 13:55 Gruparea pro-iraniană Hezbollah, activă în sudul Libanului, a atacat cu drone un centru de comandă militar din nordul Israelului, relatează CNN.

Atacul vine ca răspuns la uciderea, de către Israel, a unui lider Hamas și a unui comandant Hezbollah, a anunțat gruparea pro-iraniană.

Mai multe drone de atac au vizat centrul de comandă din Safed, în ceea ce pare a fi cel mai avansat atac al Hezbollah pe teritoriul israelian din 8 octombrie.

Forțele de Apărare Israeliene, IDF, au confirmat că un dispozitiv ostil a căzut la o bază din nordul țării, dar au precizat că nu au fost înregistrați răniți sau pagube.

Israelienii au menționat că au lansat interceptoare spre alte "aparate ostile" și că au lovit o echipă de lansare a dronelor în sudul Libanului.

Israelul l-a ucis, luni, pe comandantul principal al Hezbollah, Wissam Tawil, într-un atac țintit în sudul Libanului.

Săptămâna trecută, șeful adjunct al Biroului Politic al Hamas, Saleh Al-Arouri, a fost ucis într-un atac în sudul Beirutului. 

Update 13:30 Armata israeliană a comunicat că nouă dintre soldații săi au fost uciși luni în Fâșia Gaza.

Este unul dintre cele mai letale bilanțuri pentru forțele israeliene de la începutul operațiunii terestre în enclava palestiniană.

Șase dintre cei nouă au fost uciși în centrul Fâșiei Gaza, iar trei, în zona sudică.

Cu aceste date, numărul de morți în rândurile IDF în timpul operațiunilor terestre în Gaza ajunge la 185, notează CNN.

Update 12:30 Armata israeliană a publicat marți imagini cu trupele sale care operează în Fâșia Gaza. Imaginile prezintă, de asemenea, atacuri aeriene israeliene asupra teritoriului palestinian asediat.

Oficialii israelieni au declarat că au încheiat în mare parte operațiunile majore din nordul Fâșiei Gaza, deși luptele și bombardamentele continuă acolo.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că luptele vor continua încă multe luni, deoarece armata încearcă să dezmembreze Hamas și să elibereze ostaticii care se află încă în captivitatea Hamas.

Update 11:00. Papa Francisc a denunțat "crimele de război" săvârșite împotriva civililor din Fâșia Gaza și Ucraina, precizând că victimele civile nu sunt "daune colaterale", ci sunt "bărbați şi femei cu nume şi prenume care își pierd viaţa". 

”Nu există niciun conflict care să nu sfârșească într-un fel sau altul prin a lovi fără discernământ populația civilă. Evenimentele din Ucraina și Gaza sunt o dovadă clară a acestui lucru. Nu trebuie să uităm că încălcările grave ale dreptului internațional umanitar sunt crime de război și că nu este suficient să le semnalăm, ci este necesar să le prevenim. 

Conflictul actual din Gaza destabilizează și mai mult o regiune fragilă și plină de tensiuni. Sper că comunitatea internațională va urmări cu hotărâre soluția celor două state, unul israelian și unul palestinian, precum și un statut special garantat la nivel internațional pentru orașul Ierusalim, astfel încât israelienii și palestinienii să poată trăi în sfârșit în pace și securitate”, a afirmat Papa Francisc. 

Update 10:00. Sirenele sună de 45 de minute în nordul Israelului, inclusiv în zona kibbutz-urilor Yiftah, Safed și Birya, scrie The Guardian

Update 09:00. Secretarul de stat american Antony Blinken a avut discuții în Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, înainte de a se îndrepta spre Israel, după ce a avertizat că războiul din Gaza s-ar putea extinde în întreaga regiune în lipsa unor eforturi de pace coordonate, în timp ce Israelul a promis că va continua să lupte până când Hamas va fi eliminat. 

Joe Biden susține că "lucrează discret" pentru ca Israelul să-și reducă semnificativ prezența în Fâșia Gaza

Joe Biden, care a fost întrerupt pentru scurt timp în timpul unui discurs de către manifestanți care cereau încetarea focului în Gaza, a declarat luni că „lucrează discret” pentru a se asigura că Israelul își „reduce semnificativ” prezența în teritoriul palestinian, potrivit AFP.

„Înțeleg fervoarea”, a declarat președintele american de la o biserică din Charleston (sud), în timp ce manifestanții au fost escortați afară, în timp ce restul publicului scanda „Încă patru ani! Încă patru ani!” în sprijinul democratului în vârstă de 81 de ani, care încearcă să obțină un al doilea mandat.

Joe Biden a luat cuvântul la Biserica Mother Emanuel, unde nouă persoane, un pastor și opt enoriași de culoare, au fost ucise în 2015 de un adept al supremației albilor, într-unul dintre cele mai grave asasinate rasiste recente din SUA.

„Dacă vă pasă cu adevărat de viețile pierdute aici, atunci ar trebui (...) să cereți o încetare a focului în Palestina”, a strigat un manifestant.

Președintele american, un susținător ferm al Israelului, a refuzat până acum să ceară o încetare a focului în Gaza, considerând că acest lucru ar avantaja în principal Hamas.

Cu toate acestea, guvernul american încearcă să obțină o atenuare a luptelor în enclava palestiniană și să împiedice extinderea conflictului în Liban.

Israelul a jurat să distrugă Hamas, mișcare clasificată drept teroristă de Statele Unite și Uniunea Europeană, după atacul fără precedent de pe teritoriul său din 7 octombrie, care a făcut aproximativ 1.140 de morți, în majoritate civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cifre israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite și duse în Gaza, dintre care aproximativ o sută au fost eliberate în schimbul prizonierilor palestinieni în timpul unui armistițiu la sfârșitul lunii noiembrie. În total, 132 de persoane sunt în continuare ținute ostatice de diverse grupuri armate palestiniene.

Potrivit celui mai recent bilanț al Hamas de luni, loviturile israeliene au ucis 23 084 de persoane în Gaza, majoritatea femei și copii.

Război în Israel, 8 ianuarie 2024 | Blinken: "Declarațiile miniștrilor israelieni care cer relocarea palestinienilor din Gaza sunt iresponsabile"

Război în Israel, 7 ianuarie 2024 | Regele Iordaniei îi cere secretarului de stat american să facă presiuni asupra Israelului

Război în Israel, 6 ianuarie 2024 | Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se întâlnește cu Erdogan în Turcia

Război în Israel, 5 ianuarie 2024 | SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații financiare despre Hamas

Război în Israel, 4 ianuarie 2024 | Liderul Hamas ucis la Beirut era omul de legătură cu Iran şi Hezbollah

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close