Antena 3 CNN Externe Război în Israel, ziua 100. Tunelurile Hamas din Gaza, recreate în Israel pentru a marca 100 de zile de război

Război în Israel, ziua 100. Tunelurile Hamas din Gaza, recreate în Israel pentru a marca 100 de zile de război

Război în Israel, ziua 100. Tunelurile Hamas din Gaza au fost recreate la Tel Aviv, în Israel, pentru a marca 100 de zile de război. Oamenii trec prin interior și scriu mesaje de susținere pentru ostaticii din Gaza.

Război în Israel, ziua 100. Tunelurile Hamas din Gaza, recreate în Israel pentru a marca 100 de zile de război
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Ian 2024   •   14:30

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Un videojurnalist de la televiziunea Al-Ghad, ucis în Gaza. Avea 28 de ani
  • Hezbollah: "Nu ne este frică de un război cu Israelul"
  • În solidaritate cu ostaticii, sute de companii israeliene au intrat în grevă pentru 100 de minute
  • Soldaţi israelieni au ucis patru militanţi care se infiltrau din Liban în Israel
  • O rachetă antitanc a ucis o femeie israeliană și pe fiul ei în apropiere de granița cu Libanul
  • Protestatarii de la "Marșul pe Washington pentru Gaza” ajung la Casa Albă
  • Egiptul spune că își controlează pe deplin granițele după ce Netanyahu a cerut închiderea punctului de trecere a frontierei Gaza-Egipt
  • Tunelurile Hamas din Gaza, recreate în Israel pentru a marca 100 de zile de război
  • Sunt 100 de zile de incertitudine şi speranţă, declară şefa diplomaţiei germane
  • Mii de persoane au protestat sâmbătă la Tel Aviv
  • Analiză CNN: Un război mai larg în Orientul Mijlociu nu va ajuta Iranul, chiar dacă acesta beneficiază de pe urma tensiunilor în creștere
  • Benjamin Netanyahu spune că granița dintre Egipt și Gaza trebuie să fie închisă înainte de sfârșitul războiului
  • Mii de oameni cer încetarea focului în Gaza la un marş pro-palestinian la Londra
  • Houthi promite "răspuns puternic și eficient” la ultima rundă de atacuri americane
  • SUA lansează mai multe lovituri asupra houthiilor, iar ONU raportează "teroare totală” în Gaza
  • Miting şi marş pro Palestina în Bucureşti
  • Ministerul Sănătăţii din Gaza a publicat un nou bilanț al morților în urma atacurilor israeliene în Gaza

Update 22:00. Un videojurnalist de la televiziunea Al-Ghad, ucis în Gaza. Avea 28 de ani

Un palestinian, în vârstă de 28 de ani, videojurnalist la postul arab de televiziune Al-Ghad, cu sediul la Cairo, a fost ucis duminică în Gaza, a anunţat canalul de televiziune arab, atribuind moartea jurnalistului unei lovituri a armatei israeliene, relatează AFP, citat de Agerpres. 

"Cu durere anunţăm că videojurnalistul de la Al-Ghad, Yazan al-Zwaidi, a fost asasinat de tiruri israeliene" în timp ce se afla "în nordul oraşului Gaza", a anunţat pe platforma X canalul arab de televiziune, fără a da mai multe detalii.

În afară de Yazan al-Zwaidi, cel puţin 82 de jurnalişti şi profesionişti din mass-media, în majoritate palestinieni, au fost ucişi de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ). ONU şi-a exprimat preocuparea profundă faţă de acest bilanţ crescut al victimelor în rândul jurnaliştilor.

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a declarat marţi că crimele împotriva jurnaliştilor sunt incluse în ancheta sa privind crimele de război din Gaza

Update 21:00. Hezbollah: Nu ne este frică de un război cu Israelul

"Nu ne este frică să intrăm în război cu Israelul”, a spus liderul Hezbollah-ului libanez, Hasan Nasrallah, într-un discurs transmis în direct la televizor dintr-o locaţie nedezvăluită.

"Israelienilor le este frică de război cu noi. Suntem întotdeauna pregătiţi”, a adăugat Nasrallah. "Continuăm să luptăm pe frontul nostru pentru a împiedica Israelul să declanşeze un război împotriva Libanului. Ameninţările inamicului sunt inutile, au fost inutile în aceste prime 100 de zile de război", a spus liderul Hezbollah-ului libanez, potrivit Mediafax. 

Update 20:00. În solidaritate cu ostaticii, sute de companii israeliene au intrat în grevă pentru 100 de minute

Sute de companii israeliene au intrat în grevă pentru 100 de minute, duminică, în semn de solidaritate cu cei peste 130 de ostatici deţinuţi încă în Fâşia Gaza, relatează DPA, potrivit Agerpres.

 Greva are loc la un apel al federaţiei sindicale israeliene Histadrut pentru a marca 100 de zile de la începerea războiului în Gaza. La începutul grevei, mii de participanţi la un miting organizat de rude şi susţinători ai ostaticilor au păstrat tăcerea timp de 100 de secunde în semn de solidaritate. Mitingul de la Tel Aviv urmează să dureze până duminică seara.

"Israelul este în în mijlocul unui vis teribil şi vreau să mă trezesc din acest vis teribil şi să creez un nou Israel", a afirmat liderul Histadrut, Arnon Ben-David.

"Azi facem grevă pentru a lucra împreună, pentru a reconstrui pământul Israelului.Vom reconstrui tot ceea ce au încercat să distrugă", a declarat el.

Update 19:00. Soldaţi israelieni au ucis patru militanţi care se infiltrau din Liban în Israel

Soldaţi israelieni au făcut schimb de focuri cu militanţi care încercau să treacă din Liban în Israel şi au ucis patru dintre ei, a anunţat duminică armata israeliană, citată de Reuters.

Soldaţii se aflau în patrulare în Har Dov, în jurul zonei disputate Shebaa Farms, potrivit declaraţiei militarilor, când i-au observat pe cei patru, care au deschis focul asupra forţelor israeliene, conform News.ro.

”În timpul schimburilor de foc, forţele IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) au efectuat foc de artilerie şi mortiere spre zonă”, a spus armata.

Update 18:00 O rachetă antitanc a ucis o femeie israeliană și pe fiul ei în apropiere de granița cu Libanul

O rachetă antitanc lansată din Liban a ucis duminică o femeie în vârstă de 76 de ani și pe fiul acesteia într-un sat din nordul Israelului, au declarat oficiali medicali, la câteva ore după ce armata israeliană a declarat că a ucis patru militanți puternic înarmați care încercau să intre din Liban.

Luptele dintre Israel și mișcarea Hezbollah din Liban, susținută de Iran, au crescut în paralel cu războiul care durează de peste trei luni din Gaza, purtat de Israel împotriva palestinienilor din Hamas, un alt aliat al Teheranului.

O rachetă antitanc trasă la Kfar Yuval, o colectivitate agricolă care se învecinează cu granița libaneză, a lovit o casă, ucigând o femeie și pe fiul ei în vârstă de 40 de ani, au declarat oficiali militari și medici israelieni.

Un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost rănit, a declarat un oficial al spitalului, descriindu-l ca fiind membru al aceleiași familii de fermieri.

Armata a declarat că forțele sale loveau ținte Hezbollah din Liban ca represalii. Schimburile transfrontaliere au fost cele mai aprinse între Israel și Hezbollah de la războiul din 2006.

Anterior, duminică, Israelul a declarat că forțele sale au ucis patru militanți infiltrați din Liban într-o locație situată la aproximativ 15 km nord-est de Kfar Yuval.

Un oficial militar israelian a declarat că aceștia erau înarmați cu puști, rachete antitanc, grenade și RPG-uri și că afilierea lor era încă necunoscută.

Update 17:00. Protestatarii de la "Marșul pe Washington pentru Gaza” ajung la Casa Albă

Un grup mare de protestatari a ajuns la Casa Albă din capitala Statelor Unite, ca parte a unui eveniment numit "Marșul pe Washington pentru Gaza”.

Organizatorii protestului – o coaliție de grupuri, inclusiv Consiliul pentru Relații Americano-Islamice – au declarat că mii de manifestanți au participat sâmbătă după-amiază la eveniment, la care participanții au ascultat vorbitori și au defilat de la Freedom Plaza la Casa Albă.

Organizatorii au aranjat autobuze pentru a permite oamenilor din afara zonei să călătorească la Washington, DC, pentru marș, care a cerut încetarea imediată a focului în Gaza și încetarea sprijinului SUA pentru ofensiva Israelului în enclavă.

Update 16:00. Egiptul spune că își controlează pe deplin granițele după ce Netanyahu a cerut închiderea punctului de trecere a frontierei Gaza-Egipt

Egiptul rămâne în controlul deplin al granițelor sale, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al ministerului de externe Ahmed Abu Zeid, în urma apelului premierului israelian Benjamin Netanyahu de închidere a graniței Egiptului cu Gaza înainte de încheierea războiului.

"Egiptul își controlează pe deplin granițele și le controlează complet, iar aceste chestiuni fac obiectul acordurilor juridice și de securitate între țările implicate, așa că orice discuție pe această temă este în general supusă controlului și i se răspunde cu poziții declarate”, a spus Abu Zeid în timpul un interviu cu canalul egiptean de televiziune Sada El-Balad sâmbătă.

Netanyahu a spus că Israelul nu își poate termina războiul împotriva Hamas până la închiderea Coridorului Philadelphi, o fâșie de pământ de 14 kilometri (aproximativ 8,6 mile) care servește drept graniță între Egipt și Gaza. El a spus că, chiar și după ce Hamas este învins, „echipamentul militar și alte arme mortale vor continua să intre în această deschidere de sud – așa că, desigur, trebuie să o închidem”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a reiterat rolul Egiptului în intrarea ajutorului umanitar în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, acuzând Israelul că l-a împiedicat.

"Am clarificat încă din prima zi că orice decizie care împiedică intrarea ajutorului este în esență măsuri israeliene și vine prin diferite metode, inclusiv strictețe în inspectarea camioanelor, pierderea mult timp în procesul de inspecție, interzicerea și obstrucția intrării. de asistență medicală și obstrucționarea intrării jurnaliștilor și oficialilor”, a spus el.

Update 14:30 - Tunelurile Hamas din Gaza au fost recreate la Tel Aviv, în Israel, pentru a marca 100 de zile de război. Oamenii trec prin interior și scriu mesaje de susținere pentru ostaticii din Gaza.

Tunelurile Hamas din Gaza au fost recreate în Israel pentru a marca 100 de zile de război, potrivit Sky News. De asemenea, organizatorii evenimentului spun că este vorba despre un gest de solidaritate cu ostaticii israelieni despre care se crede că sunt ținuți în subteran de Hamas.

Numeroase mesaje au fost scrise de participanți pe pereții tunelului improvizat. În paralel, un miting de 24 de ore prin care cere eliberarea ostaticilor are loc la Tel Aviv.

Potrivit estimărilor, 130 de ostatici israelieni mai sunt reținuți de Hamas în locuri secrete.

Update 12:25 - Ministrul de externe german Annalena Baerbock şi-a exprimat încă o dată speranţa că toţi ostaticii ţinuţi de mişcarea palestiniană Hamas vor fi eliberaţi, în contextul în care războiul din Fâşia Gaza a intrat în a 100-a zi, notează duminică DPA.

Ministrul de externe german Annalena Baerbock şi-a exprimat încă o dată speranţa că toţi ostaticii ţinuţi de mişcarea palestiniană Hamas vor fi eliberaţi, în contextul în care războiul din Fâşia Gaza a intrat în a 100-a zi, notează duminică DPA.

''Nu vom renunţa, nu ne oprim eforturile decât atunci când toţi ostaticii ţinuţi de Hamas revin acasă'', a scris Baerbock pe platforma X (fosta Twitter).

''De 100 de zile, copii, fraţi, surori, prieteni sunt dispăruţi din Israel - 100 de zile de incertitudine, disperare, durere şi speranţă'', a adăugat şefa diplomaţiei germane.

Update 08:30 - Câteva mii de persoane au protestat sâmbătă la Tel Aviv, cerând demisia prim-ministrului Benjamin Netanyahu şi acuzând guvernul pe care acesta îl conduce că nu face suficient pentru a aduce acasă ostaticii încă deţinuti de Hamas în Fâşia Gaza.

Protestul a avut loc în ajunul marcării a 100 de zile de la începutul războiului din Fâşia Gaza, în care aproape 24.000 de palestinieni au fost ucişi, conform cifrelor furnizate de autorităţile sanitare Hamas.

Update - Israelul acuză Hamas că plănuiește să atace ambasada israeliană din Suedia

Israelul a acuzat sâmbătă Hamas că plănuiește să atace ambasada din Suedia, ca parte a unei extinderi activităților grupului palestinian în Europa, potrivit Reuters.

Agenția Mossad din Israel a numit un presupus membru al rețelei Hamas în Suedia.

Ministerul de Externe de la Stockholm a refuzat să comenteze informația și a transmis doar că "Suedia își ia foarte în serios angajamentele asumate prin Convenția de la Viena de a proteja misiunile străine”.

Mossad-ul spune că o investigație multinațională a adunat informații că rețeaua Hamas a primit ordine de la un post de comandă al unui grup din Liban și a „intenționat să atace ambasada Israelului din Suedia, să procure parapante și să activeze membri ai unor grupuri criminale din Europa”.

Război în Israel, 13 ianuarie 2024 | Trei palestinieni înarmaţi, ucişi după ce au încercat să pătrundă într-o aşezare din Cisiordania

Război în Israel, 12 ianuarie 2024 | Rebelii Houthi spun că vor continua să lovească navele din Marea Roșie, după atacul american și britanic din Yemen

Război în Israel, 11 ianuarie 2024 | Curtea Internațională de Justiție a început audierile în dosarul în care Israelul este acuzat de genocid

Război în Israel, 10 ianuarie 2024 | Antony Blinken: Palestinienilor din Gaza trebuie să li se permită să revină la casele lor de îndată ce este posibil

Război în Israel, 9 ianuarie 2024 | Zeci de victime la spitalul Al Aqsa din Gaza, după ultimele atacuri israeliene

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close