Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 103. Ostaticii evrei din ultimele clipuri distribuite de Hamas au murit

Război în Israel, ziua 103. Ostaticii evrei din ultimele clipuri distribuite de Hamas au murit

Război în Israel, ziua 103. Casa Albă este "optimistă" cu privire la posibila încheiere a unui nou acord de eliberare a ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, relatează AFP.

Război în Israel, ziua 103. Ostaticii evrei din ultimele clipuri distribuite de Hamas au murit
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2024   •   16:30

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Administrația Biden îi redesemnează pe Houthis drept teroriști globali special desemnați
  • Ministrul iranian de externe: Dacă conflictul din Gaza se încheie, "alte crize și atacuri” din regiune vor înceta și ele
  • Antonio Guterres: Nu ne putem permite o altă Gaza în Liban
  • Netanyahu: Numărul exact al ostaticilor luați de Hamas la 7 octombrie este 253
  • Preşedintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu nu au mai vorbit de trei săptămâni
  • Tensiuni între Pakistan și Iran după un atac cu rachete în apropierea graniței dintre cele două țări
  • Antony Blinken, la Forumul de la Davos: "Situația din Gaza este "sfâșietoare"
  • Ostaticii evrei din ultimele clipuri distribuite de Hamas au murit
  • Fâșia Gaza se confruntă cu cea mai lungă întrerupere a internetului în domeniul telecomunicațiilor
  • Armata israeliană susține că l-a eliminat pe șeful „celulei teroriste” din Nablus
  • S-a ajuns la un acord pentru ca ostaticii din Gaza să primească medicamente
  • Israelul a bombardat intensiv sudul Fâşiei Gaza
  • Gaza se confruntă cu cea mai lungă întrerupere a internetului de la începutul conflictului
  • Liderul Hamas a fost adăugat pe lista teroristă a UE
  • Proprietarul unui magazin palestinian a spus că trupele israeliene l-au folosit ca scut uman pentru a se proteja în timpul unui raid în orașul Dura din Cisiordania
  • Forțele speciale israeliene au atacat în Liban: incidente armate la granița dintre Israel și Egipt
  • Turcia a declarat că a distrus 23 de ținte în atacuri aeriene peste noapte asupra militanților kurzi din nordul Irakului și Siria

Update 20:25 Administrația Biden îi redesemnează pe Houthis drept teroriști globali special desemnați.

Administrația președintelui american Joe Biden i-a redesemnat miercuri pe houthi ca entitate teroristă globală special desemnată (SDGT) pe fondul atacurilor continue ale miliției din Yemen.

Oficialii administrației au spus că desemnarea are ca scop descurajarea houthiilor de la agresiunea lor continuă în Marea Roșie. Este cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni ale SUA care vizează grupul susținut de Iran și vine în timp ce spectrul unui război regional mai larg în Orientul Mijlociu se profilează pe fondul războiului Israelului împotriva Hamas din Gaza.

"Aceste atacuri sunt un exemplu clar de terorism și o încălcare a dreptului internațional și o amenințare majoră pentru vieți, comerțul global și pun în pericol livrarea asistenței umanitare”, a declarat marți un înalt oficial al administrației americane într-un apel cu reporterii.

Mohammad Abdul Salam, purtătorul de cuvânt oficial al Houthis, a declarat că grupul a anticipat desemnarea, pe care el a descris-o ca fiind determinată de motive politice într-un apel cu Al-Jazeera de miercuri. Houthiii au spus că au folosit atacurile pentru a încerca să obțină „pârghie” pentru a opri războiul din Gaza, subliniind că desemnarea SUA „nu le va slăbi” „sprijinul neclintit” pentru cauza palestiniană.

Administrația a eliminat desemnarea SDGT a Houthiilor și a eliminat-o ca organizație teroristă străină (FTO) în februarie 2021, după ce a fost desemnată de administrația fostului președinte Donald Trump în ultimele sale săptămâni.

Update 18:15 Ministrul iranian de externe: Dacă conflictul din Gaza se încheie, "alte crize și atacuri” din regiune vor înceta și ele.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a declarat miercuri că, dacă conflictul din Gaza va înceta, vor înceta și alte atacuri din regiune."Dacă genocidul din Gaza se oprește, atunci va duce la sfârșitul altor crize și atacuri din regiune”, a declarat ministrul iranian la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Amir-Abdollahian a spus că liderul Hezbollah Hassan Nasrallah i-a spus că atacurile Hezbollah se vor opri dacă Israelul își încetează atacurile asupra Hamas în Gaza. Ministrul iranian i-a spus lui Fareed Zakaria de la CNN că, în ultimele 100 de zile, a purtat discuții de două ori cu Nasrallah.

Amir-Abdollahian a adăugat că securitatea maritimă și siguranța transportului maritim în Marea Roșie, Golful Oman și Golful Persic sunt importante pentru exportatorul de petrol Iran, susținând, de asemenea, că Iranul are informații că yemeniții și saudiții se apropie de „un adevărat acord de pace substanțial”.

Update 17:30 Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunțat, miercuri, că 253 de persoane au fost luate ostatice în Gaza la 7 octombrie.

Este prima dată când Netanyahu anunță un număr exact al ostaticilor răpiți de islamiști în ziua atacului care a dus la războiul din enclava palestiniană.

Anterior, oficialii israelieni avansaseră un număr "de peste 250" de oameni răpiți.

Hamas și alte grupări militante care operează în Gaza au capturat ostaticii într-un atac surpriză, ucigând alte aproximativ 1.200 de persoane în acea zi.

Israelul estimează în prezent că 132 de ostatici răpiți la 7 octombrie sunt încă reținuți în Gaza.

Update 17:00 Preşedintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu nu au mai vorbit de trei săptămâni.

Divergenţele dintre cei doi au apărut pe fondul războiului şi mai ales pentru modul în care premierul israelian gestionează războiului din Fâşia Gaza, scrie publicaţia The Telegraph.

Casa Albă este consternată de lipsa de viziune a lui Netanyahu pentru a pune capăt conflictului.

Mai ales că liderul israelian a ignorat apelurile repetate ale SUA de a discuta o posibilă înțelegere pentru încetarea războiului din Fâşia Gaza.

"Suntem hotărâți să reabilităm comunitățile și kibbutz-urile din ceea ce se numește "învelișul Gaza", pentru a-i readuce pe oameni la casele lor și pentru a aduce o prosperitate mult mai mare decât cea care exista chiar și înainte de război.

În acest scop, trebuie în primul rând să obținem victoria asupra Hamas, dar și să întreprindem acțiunile civile necesare și, din acest motiv, am convocat astăzi Cabinetul de război.

Update 16:20 Tensiuni între Pakistan și Iran după un atac cu rachete în apropierea graniței dintre cele două țări.

Pakistanul și-a rechemat miercuri ambasadorul de la Teheran, după ce Iranul i-a încălcat spațiul aerian, a anunțat ministerul pakistanez de Externe, pe fondul unor tensiuni fără precedent între cele două țări, relatează Reuters.

Autoritățile de la Teheran au susținut că rachete iraniene au vizat două baze ale grupării militante Jaish al Adl.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Pakistan a declarat că a fost vorba despre o încălcare neprovocată și flagrantă a suveranității Pakistanului. "Pakistanul își rezervă dreptul de a răspunde la acest act ilegal", a declarat ea.

Oficialii din provincia Balochistan din sud-vestul Pakistanului, care se învecinează cu Iranul, au declarat că patru rachete au lovit districtul Panjgur, în apropiere de granița iraniană.

Loviturile din Pakistan au avut loc la o zi după atacuri similare efectuate de Teheran în Irak și Siria. Jaish al Adl a organizat anterior atacuri împotriva forțelor de securitate iraniene în zona de frontieră cu Pakistanul

Update 14:35 "Situația din Gaza este sfâșietoare, iar suferința pe care o vedem printre bărbații, femeile și copiii nevinovați îmi frânge inima", a declarat, miercuri, la Forumul de la Davos, secretarul de stat american Antony Blinken.

Șeful diplomației americane a adăugat că rămân încă fără răspuns întrebările cu privire la cele mai eficiente modalități de a trimite asistență umanitară în Gaza și la modul de a minimiza victimele civile ale lupterlor între Israel și Hamas.

Întrebat dacă, pentru Statele Unite, viețile evreilor contează mai mult decât cele ale palestinienilor, el a răspuns: "Nu. Punct."

Pe de altă parte, Blinken a spus că mai multe țări arabe s-au arătat dispuse să aibă o relație cu Israelul.

"Însă există o convingere absolută din partea acestor țări, pe care o împărtășim, că aceasta trebuie să includă o cale către un stat palestinian", a precizat diplomatul american.

Update 13:30 Doi bărbați evrei ținuți ostatici în Gaza din 7 octombrie și care au apărut în videoclipuri recente difuzate de gruparea Hamas au murit, potrivit autorităților israeliene.

Oficialii din Kibbutzul Be'eri au confirmat, în declarații separate, decesele lui Yossi Sharabi și Itai Svirsky.

Israelul a acuzat Hamas că folosește "tortura psihologică" prin publicarea de videoclipuri cu ostatici.

Update 12:30 În cadrul unei discuții cu jurnalista CNN Julia Chatterley, purtată la Forumul Economic Mondial de la Davos, secretarul general al ONU, Antonio Guterres a spus că este "extrem de îngrijorat în legătură cu Libanul".

"Nu putem avea în Liban o altă Gaza. Este absolut crucial să evităm o confruntare dezordonată în Liban, care va fi devastarea țării", a avertizat el.

De asemenea, Guterres a făcut apel la o încetare umanitară a focului, cu scopul de a facilita eliberarea ostaticilor "imediat și necondiționat" și de a oferi un ajutor umanitar eficient populației din Gaza.

Update 11:00 - Fâșia Gaza se confruntă cu cea mai lungă întrerupere a internetului în domeniul telecomunicațiilor.

Majoritatea locuitorilor nu pot comunica cu nimeni din 12 ianuarie. Biroul guvernului condus de Hamas în Gaza a declarat că întreruperea comunicațiilor îngreunează accesul serviciilor de urgență încă funcționale la persoanele rănite în urma atacurilor aeriene.

Cel puțin 80% din sectorul comunicațiilor a fost deja distrus, iar echipele tehnice care efectuează lucrări de reparații sunt vizate în mod constant 'în ciuda coordonării prealabile prin intermediul instituțiilor internaționale', a declarat luni agenția oficială palestiniană de presă WAFA.

Rețeaua de telefonie mobilă Ooredoo Palestine a declarat că principalele sale linii de telecomunicații și de internet au fost avariate în urma atacurilor israeliene. Și compania Paltel a anunțat că toate serviciile de telecomunicații din Gaza au fost întrerupte din cauza „agresiunii în curs de desfășurare”.

Update 09:00 - Armata israeliană susține că l-a eliminat șeful ”celulei teroriste” din Nablus, Amed Abdullah Abu-Shalal, „care plănuia să efectueze un atac terorist la scară largă”.

Șeful unei „infrastructuri teroriste din Nablus” a fost ucis marți peste noapte într-o operațiune comună a IDF și Shin Bet, notează The Jerusalem Post.

„În timpul operațiunii din tabăra Balata din Nablus, IDF și Shin Bet l-au eliminat pe șeful unei celule teroriste, Amed Abdullah Abu-Shalal, care plănuia să efectueze un atac terorist la scară largă, folosind o aeronavă IAF”, relatează publicația.

Potrivit sursei citate, Abdullah a fost responsabil pentru desfășurarea a numeroase atacuri în ultimul an, inclusiv atacul din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalim , care a rănit doi locuitori ai Ierusalimului.

Update 08:00 În urma medierii de la Doha şi Paris, s-a ajuns la un acord pentru a permite livrarea de medicamente ostaticilor din Gaza şi acordarea de ajutoare în teritoriu, au anunţat marţi Qatar şi Israel.

Într-o declaraţie pentru agenţia oficială de ştiri din Qatar (QNA), Doha a anunţat acordul "între Israel şi Hamas, prin care medicamentele, împreună cu alte ajutoare umanitare, vor fi livrate civililor din Gaza ... în schimbul livrării medicamentelor necesare pentru prizonierii israelieni din Gaza".

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat acordul şi a declarat: "Medicamentele vor fi expediate de către reprezentanţii Qatarului în Fâşia Gaza către destinaţia lor finală".

Medicamentele sunt destinate pentru 45 de ostatici, potrivit preşedinţiei franceze, care a precizat că 83 au fost iniţial identificaţi ca având nevoie de medicamente în noiembrie, dar 38 au fost de atunci eliberaţi sau ucişi.

După ce medicamentele vor ajunge miercuri la un spital din oraşul Rafah, aflat la graniţa sudică a Fâşiei Gaza, acestea vor fi primite de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, împărţite în loturi şi transferate imediat ostaticilor.

Update 00:00 Casa Albă este "optimistă" cu privire la posibila încheiere a unui nou acord de eliberare a ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, relatează AFP.

"Suntem optimişti cu privire la un rezultat fructuos şi rapid", a menţionat John Kirby.

Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice în timpul unui atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas, pe 7 octombrie, în sudul Israelului.

Peste 130 de persoane sunt încă reţinute în Gaza, dintre care cel puţin 25 ar fi fost ucise, potrivit autorităţilor israeliene.

Război în Israel, 16 ianuarie 2024 | Israelul bombardează intensiv sudul Fâşiei Gaza 

Război în Israel, 15 ianuarie 2024 | Netanyahu: "Nimeni nu ne va opri să distrugem Hamas. Nici Curtea de la Haga, nici Axa Răului, nici altcineva!"

Război în Israel, 14 ianuarie 2024 | Tunelurile Hamas din Gaza, recreate în Israel pentru a marca 100 de zile de război

Război în Israel, 13 ianuarie 2024 | Trei palestinieni înarmaţi, ucişi după ce au încercat să pătrundă într-o aşezare din Cisiordania

Război în Israel, 12 ianuarie 2024 | Rebelii Houthi spun că vor continua să lovească navele din Marea Roșie, după atacul american și britanic din Yemen

×
Subiecte în articol: razboi Israel
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close