Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 107. Armata israeliană a găsit, în sudul Fâșiei Gaza, un tunel subteran în care Hamas a ținut o parte a ostaticilor

Război în Israel, ziua 107. Armata israeliană a găsit, în sudul Fâșiei Gaza, un tunel subteran în care Hamas a ținut o parte a ostaticilor

Război în Israel, ziua 107. ​​​​​Armata israeliană a găsit, în sudul Fâșiei Gaza, un tunel subteran în care Hamas a ținut o parte a ostaticilor. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul celor eliberați, dar, atunci când soldații au intrat, niciun ostatic nu se mai afla acolo.

Război în Israel, ziua 107. Armata israeliană a găsit, în sudul Fâșiei Gaza, un tunel subteran în care Hamas a ținut o parte a ostaticilor
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Ian 2024   •   22:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Netanyahu respinge condiţiile Hamas după publicarea unui raport de către mişcarea palestiniană
  • Hamas afirmă că atacul din 7 octombrie a fost ''o etapă necesară'' împotriva ''comploturilor israeliene''
  • Copaci plantați de familiile tinerilor uciși de Hamas pe locul unde a avut loc atacul din 2023
  • Hamas: Armata israeliană a bombardat Gaza și a ucis peste 25.000 de palestinieni
  • Armata israeliană anunţă că a distrus un număr mare de ateliere de producere a rachetelor în Fâşia Gaza
  • Armata israeliană demolează casele ocupate din Cisiordania
  • Un presupus atac israelian cu dronă vizează un vehicul în sudul Libanului
  • Baza americană atacată în Irak, la câteva ore după ce Iranul promite răzbunare
  • În sudul orașului Khan Younis au avut loc ciocniri puternice între luptătorii palestinieni de la sol și forțele israeliene
  • Franța dă o lovitură diplomatică Israelului: 'Palestinienii au dreptul la suveranitate şi la un stat'
  • Armata israeliană a găsit, în sudul Fâșiei Gaza, un tunel subteran în care Hamas a ținut o parte a ostaticilor
  • Cinci consilieri militari au fost uciși într-un atac cu rachete care a avut loc la Damasc
  • Protest la Tel Aviv, împotriva Guvernului Netanyahu
  • ONU: Dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat trebuie recunoscut de toţi
  • Armata israeliană lansează pliante în timpul bombardamentelor din Gaza pentru a localiza ostaticii
  • Iranul amenință Israelul cu acțiuni de răzbunare după atacul din Damasc
  • Gruparea Houthi, instruită pentru atacuri în Marea Roșie de militari din Iran și șefi ai Hezbollah
  • Netanyahu i-a reiterat lui Biden poziţia sa cu privire la "suveranitatea palestiniană"

Update 22:30. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică, într-o înregistrare video, că respinge "categoric" condiţiile mişcării palestiniene Hamas pentru eliberarea ostaticilor, după publicarea de către aceasta a unui raport despre atacul din 7 octombrie asupra Israelului, relatează AFP.

"Resping categoric condiţiile pentru capitulare puse de monştrii Hamas", care cer "încetarea războiului, retragerea forţelor noastre din Gaza" şi "eliberarea tuturor ucigaşilor şi violatorilor", a afirmat premierul Netanyahu.

ההתעקשות שלי היא שמנעה במשך שנים הקמת מדינה פלסטינית

ההתעקשות שלי היא שמנעה במשך שנים הקמת מדינה פלסטינית שהייתה מהווה סכנה קיומית לישראל. כל עוד אני ראש הממשלה אמשיך לעמוד עליה בתקיפות.

Posted by ‎Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו‎ on Sunday, 21 January 2024

Update 21:00. Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a declarat că atacul din 7 octombrie asupra Israelului a fost "o etapă necesară" împotriva ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene şi a admis că "haosul" a antrenat "erori", potrivit unui document publicat duminică de mişcarea palestiniană, relatează AFP.

Hamas a indicat că în "haosul" din jurul graniţei dintre Israel şi Fâşia Gaza "poate că au avut loc erori", negând totuşi că a vizat civili şi dacă s-a întâmplat a fost "accidental, în timpul confruntărilor cu forţele de ocupaţie" şi aceasta în pofida celor 1.140 de persoane ucise în timpul acestui atac fără precedent, majoritatea dintre ei civili, potrivit unui bilanţ bazat pe date oficiale israeliene.

Mişcarea islamistă, aflată la putere în Gaza din 2007, cere încetarea "agresiunii israeliene", afirmă că "poporul palestinian" poate "decide viitorul" teritoriului de coastă şi respinge "proiectele internaţionale sau israeliene".

În acest document de aproape 20 de pagini, primul de acest tip, Hamas, considerată organizaţie teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel, menţionează că vrea să ofere "propria versiune a faptelor".

În timp ce atacul său din 7 octombrie împotriva Israelului a dus la moartea a 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ bazat pe cifre oficiale israeliene, Hamas insistă "că a făcut tot posibilul pentru a evita lovirea civililor".

"Este posibil să fi fost comise greşeli în cursul operaţiunii 'potopul Al-Aqsa', din cauza prăbuşirii bruşte a aparatului de securitate şi militar de-a lungul graniţei dintre Israel şi Fâşia Gaza", notează Hamas.

Evitarea vătămării civililor, în special copii, femei şi persoane în vârsta este o obligaţie religioasă şi morală a luptătorilor brigăzilor al-Qassam", a continuat el, menţionând braţul armat al formaţiunii.

Investigaţii sunt în curs de desfăşurare în Israel, după informaţii privind violenţe sexuale.

Update 19:50. Familii ai căror membri au fost uciși de Hamas la festivalul de muzică Nova, în 7 octombrie anul trecut, s-au alăturat duminică acțiunii unei organizații israeliene de a planta puieți în locul unde a avut loc atacul terorist.

Aproape 1.000 de persoane au plantat 200 de puieți în locul unde mii de tineri petreceau în zorii zilei de 7 octombrie 2023, când militanții Hamas au deschis focul asupra lor, relatează Reuters.

Potrivit poliției israeliene, 364 de persoane au fost ucise la festival. Alte 40 de persoane au fost luate ostatice de către Hamas.

Atacul grupării palestiniene a declanșat o contraofensivă israeliană contra militanților Hamas în Gaza.

Update 18:30. Armata israeliană a bombardat duminică Fâşia Gaza, unde bilanţul victimelor a depăşit 25.000 de morţi, potrivit Hamas, în cea de-a 107-a zi a războiului pentru controlul micului teritoriu palestinian, care amplifică tensiunile în regiune, relatează AFP.

Israelul trebuie să "se asigure că Gaza nu mai reprezintă o ameninţare", ceea ce "contrazice cererea de suveranitate palestiniană", a reafirmat prim-ministrul Benjamin Netanyahu într-o nouă respingere a apelurilor american, european şi al ONU la crearea unui stat palestinian.

Pe teren, Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007, a raportat numeroase lovituri aeriene şi tiruri de artilerie, în special la Khan Youncs, mare oraş din sud, de acum epicentrul luptelor.

Potrivit mişcării islamiste palestiniene, 178 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, în aceste operaţiuni, armata israeliană anunţând că a "eliminat terorişti" în Khan Youncs.

Armata efectuează, de asemenea, operaţiuni în jurul Jabaliya, în nordul Gazei, potrivit martorilor.

În sudul Israelului, sirenele de alertă pentru rachete lansate din Gaza au sunat în satul comunitar Kissoufim.

Update 16:40. Armata israeliană a declarat că a căutat şi a distrus un număr mare de ateliere de producere a rachetelor în Fâşia Gaza, informează dpa.

În timpul unei căutări în zonele din cartierul Zeitun din oraşul Gaza, armata a dat şi peste lansatoare de rachete, dispozitive explozive, aparate şi produse chimice, au spus Forţele de Apărare ale Israelului (IDF).

Materialul găsit ar fi fost suficient pentru a produce 800 de rachete, se afirmă într-un comunicat al armatei israeliene. Atelierele erau organizate astfel încât fiecare producea doar componente de rachete. Hamas a distribuit atelierele de rachete din zonă pentru a le face mai dificil de localizat.

Armata israeliană a adus în mare parte nordul zonei de coastă a Fâşiei Gaza şi oraşul Gaza sub controlul său. De atunci, numărul atacurilor cu rachete ale Hamas şi ale altor grupuri au scăzut în mod semnificativ.

Update 15:30. Armata israeliană a confirmat că a demolat casele familiilor a doi palestinieni implicați într-un atac asupra unui punct de control în noiembrie anul trecut.

Presa palestiniană a publicat o înregistrare video în care se vede cum un buldozer israelian demolează casa unuia dintre palestinieni în toiul nopții. Fotografiile din cursul dimineții au arătat o casă complet distrusă în Hebron, în Cisiordania ocupată.

Cei doi palestinieni au fost opriți de soldații israelieni la un punct de control al unui tunel israelian și au deschis focul, ucigând un soldat israelian.

Presa palestiniană a difuzat duminică imagini cu membrii familiei unuia dintre palestinieni, care stăteau printre dărâmăturile casei lor, arătând un semn de victorie în semn de sfidare.

Update 14:30. Un presupus atac israelian cu dronă vizează un vehicul în sudul Libanului

Pentru a doua zi consecutiv, în Liban a avut loc un presupus atac israelian cu dronă care a vizat un vehicul, o țintă fiind lovită în partea de sud a țării.

Imagini și înregistrări video din Kafra, în districtul Bint Jbeil din sudul Libanului, arată un vehicul în flăcări după ce a fost lovit. Atât presa israeliană, cât și cea libaneză au confirmat știrea.

Al Mayadeen, organul de presă apropiat de Hezbollah, a relatat că vehiculul a fost vizat în apropierea unui punct de control al armatei libaneze. Sâmbătă a mai existat o altă suspiciune de atac cu dronă israeliană asupra unui vehicul, care a avut loc în apropierea orașului Bazouriyeh din sudul Libanului. Cel puțin două persoane au fost ucise.

Update 13:30. Baza americană atacată în Irak, la câteva ore după ce Iranul promite răzbunare

Grupări armate susținute de Iran au vizat trupele americane din Irak, la câteva ore după ce Teheranul a promis răzbunare și a acuzat Israelul pentru un atac mortal asupra unei baze care adăpostește forțele sale de elită din capitala siriană Damasc, ceea ce a generat temeri privind un conflict regional de amploare.

Atacul a provocat o victimă irakiană și posibile victime americane, a declarat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM). Acesta a avut loc la câteva ore după ce Teheranul a promis că se va răzbuna pe Israel pentru atacul său care a vizat Corpul Gărzilor Revoluționare Iraniene din Siria.

Update 12:30. Grant Shapps, ministrul britanic al apărării, a declarat că respingerea categorică de către liderul israelian a dreptului palestinienilor de a avea un stat este "dezamăgitoare".

"Nu cred că pot fi mai explicit; cred că este dezamăgitor să îl aud pe Benjamin Netanyahu spunând că nu crede într-o soluție cu două state. În mod corect, el a spus acest lucru pe tot parcursul carierei sale politice, din câte îmi dau seama", a declarat el pentru Sky News, cu sediul la Londra.

"Nu cred că vom ajunge la o soluție decât dacă avem o soluție cu două state. Așadar, nu suntem de acord cu privire la această problemă specifică, dar suntem de acord că Israelul are dreptul să se apere și credem că există o responsabilitate de a menține dreptul umanitar internațional.

Update 11:30. Lupte intense în Khan Younis, în timp ce Israelul vizează zona spitalului

În ultima oră, în sudul orașului Khan Younis au avut loc ciocniri puternice între luptătorii palestinieni de la sol și forțele israeliene invadatoare. Luptele se concentrează în jurul spitalului Nasser. Sunt lupte de la stradă la stradă, de la casă la casă. Există, de asemenea, bombardamente israeliene intense asupra zonei.

Lunetiștii au luat poziții în clădirile înalte, împușcând oamenii de pe străzile de dedesubt. Oamenii din spital nu au unde să se ducă. Nu există niciun loc sigur, nici în interiorul clădirii, nici afară, în curte, unde mulți oameni caută adăpost.

Distrugerile și strămutările din întreaga Fâșie Gaza nu au cunoscut nicio încetare. În nord, o mașină a fost, de asemenea, vizată în apropierea spitalului Al-Shifa, soldată cu trei morți și mai mulți răniți.

Update 10:30. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, la Tel Aviv, pentru a cere demisia premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Update 09:30. Şeful diplomaţiei franceze Stéphane Séjourné a declarat sâmbătă că palestinienii "au dreptul la suveranitate şi la un stat", după ce premierul israelian şi-a reafirmat opoziţia faţă de "suveranitatea palestiniană" în Fâşia Gaza, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Franţa va rămâne fidelă angajamentului său de a atinge acest obiectiv", a continuă Séjourné pe X (fostul Twitter).

Update 08:30. Armata israeliană a găsit, în sudul Fâșiei Gaza, un tunel subteran în care Hamas a ținut o parte a ostaticilor. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul celor eliberați, dar, atunci când soldații au intrat, niciun ostatic nu se mai afla acolo.

Intrarea în tunel era plasată în casa unui membru Hamas din orașul Khan Younis, din sudul Gazei, unde Israelul și-a concentrat lupta în ultimele săptămâni. Tunelul era împânzit cu uși-capcană și explozibili și păzit de teroriști, care au fost eliminați de armata israeliană, a precizat purtătorul de cuvânt al IDF.

Update 08:00. Cinci consilieri militari au fost uciși într-un atac cu rachete care a avut loc la Damasc. Iranul acuză Israelul pentru acest atac și a declarat că își rezervă dreptul de a riposta.

Mii de israelieni s-au adunat, sâmbătă, la Tel Aviv pentru a protesta împotriva guvernului premierului Benjamin Netanyahu, acuzându-l pe liderul veteran că a gestionat greşit securitatea naţiunii şi cerând noi alegeri, relatează Reuters.

Protestele antiguvernamentale care au zguduit naţiunea pentru o mare parte din 2023 au încetat după atacurile Hamas din sudul Israelului de la 7 octombrie. Disputele politice au fost lăsate deoparte pe măsură ce israelienii s-au raliat în spatele armatei şi al familiilor celor ucişi sau luaţi ostatici.

Dar, în contextul în care războiul devastator din Gaza a intrat în a patra lună şi sondajele de opinie arată un sprijin scăzut pentru Netanyahu, apelurile pentru schimbarea conducerii devin din ce în ce mai puternice, deşi nu există niciun indiciu că poziţia sa este ameninţată iminent.

Acest lucru s-a reflectat în prezenţa de sâmbătă seara într-o piaţă centrală din Tel Aviv, unde au avut loc multe dintre protestele de anul trecut.

Deşi mulţimea a fost mult mai mică decât cele de anul trecut, ea a cuprins totuşi câteva mii de oameni, mulţi bătând în tobe, strigându-şi consternarea şi fluturând steaguri israeliene.
"Guvernul care ne-a abandonat pe 7 octombrie continuă să ne abandoneze în fiecare zi de atunci - cei evacuaţi de la graniţele nordice şi sudice, familiile victimelor, rezerviştii, ostaticii", a declarat Noam Alon, al cărei frate, soldat, a fost ucis încercând să cureţe un oraş israelian de atacatorii Hamas.

"Puterea este în mâinile noastre pentru a schimba şi a repara", a spus ea de pe scenă. "Acest guvern trebuie să plece acasă. Acum!", a adăugat femeia.

Iar mulţimea i-a răspuns, strigând: "Acum! Acum!"

Chiar dacă au apărut diviziuni între membrii cabinetului său de război, Netanyahu intenţionează să rămână la putere.

Liderii opoziţiei s-au oferit să formeze un guvern de uniune care să nu fie condus de Netanyahu, dar nu s-a coagulat nicio mişcare.

Război în Israel, 20 ianuarie 2024 | Iranul amenință Israelul cu acțiuni de răzbunare după atacul din Damasc

Război în Israel, 19 ianuarie 2024 | Fost premier israelian: Strategia lui Netanyahu afundă Israelul în "mlaștina din Gaza"

Război în Israel, 18 ianuarie 2024 | Președintele israelian, declarație la Davos: "E dureros pentru noi că vecinii din Gaza suferă atât de mult"

Război în Israel, 17 ianuarie 2024 | Ostaticii evrei din ultimele clipuri distribuite de Hamas au murit

Război în Israel, 16 ianuarie 2024 | Israelul bombardează intensiv sudul Fâşiei Gaza 

×
Subiecte în articol: Război în Israel
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close