Antena 3 CNN RO 3.0 Educaţia, un pas esenţial în digitalizarea României. Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România: "Avem nevoie de o strategie"

Educaţia, un pas esenţial în digitalizarea României. Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România: "Avem nevoie de o strategie"

Conectivitatea la internet înseamnă mult mai mult decât acces la reţelele de socializare. Felul în care utilizăm conectivitatea la internet ne poate creşte productivitatea personală, dar şi afacerile.

de Adrian Ursu    |    11 Dec 2023   •   12:56

Pentru acest lucru este nevoie, însă, şi de educaţie, şi de parteneriate. Avem nevoie de o strategie digitală pentru România, spune într-un interviu în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România.

Adrian Ursu: Dacă vă uitaţi la România, toată lumea spune că avem o viteză fantastică a internetului, că avem o acoperire foarte bună a reţelei în întreaga ţară, dar totuşi suntem departe de România Digitală, de conectivitate, de interconectivitatea diferitelor instituţii sau baze de date.

Achilleas Kanaris: Da, sunt de acord. Deci, aceasta este marea, aş spune, confuzie. Conectivitate universală, internet de mare viteză, nu înseamnă digitalizarea ţării. Problema pe care o văd în România, şi aceasta este comparaţia pe care o fac cu multe pieţe în care am fost în Europa,  este că, din păcate, nivelul de digitalizare din ţară este scăzut. De ce este aşa? Cred că din două motive. Numărul unu, educaţia. Există un mare decalaj, şi mai ales între comunităţile urbane şi cele rurale din această ţară, în jurul nivelului de educaţie, care genează, dacă vreţi, cererea de digitalizare servicii, pentru că oamenii pur şi simplu nu sunt conştienţi de ceea ce le poate aduce conectivitatea la internet. Toată lumea înţelege că pot accesa Instagram, Facebook şi toate aceste aplicaţii prin intermediul internetului de mare viteză, dar cum rămâne cu aplicaţiile de productivitate? Cum rămâne cu aplicaţiile în continuă schimbare? Cu aplicaţiile care îmbunătăţesc calitatea familiei medii sau calitatea unei întreprinderi mici şi mijlocii. Din păcate, suntem atât de în urmă ca ţară în ceea ce priveşte nivelul de educaţie şi de înţelegere a tehnologiei încât sunt multe de făcut pentru a-i face pe oameni să înţeleagă efectiv cum pot folosi această conectivitate în beneficiul lor la nivel personal sau la nivel de afaceri. Al doilea lucru este că, din păcate, există atât de multe reglementări care împiedcă proliferarea serviciilor digitale. Vă voi da un exemplu: semnătura digitală. Am vorbit despre introducerea semnăturii digitale în toate domeniile, atunci când vine vorba de relaţia mea cu statul, relaţia mare cu sectorul bancar şi aşa mai departe. Vorbeam cu cineva de la guvern care îmi spunea că, pentru a cere guvernului să vină cu o reglementare solidă în jurul semnăturii digitale, guvernul trebuie să modifice în exces peste 80 de legi. Deci, ştiţi, pe de o parte, cetăţeanul nu este suficient de educat. Pe de altă parte, statul funcţionează, din păcate, cu reguli şi reglementări care sunt cu mult în urma stadiului în care se află tehnologia de astăzi. Aşadar, acestea sunt adevăratele probleme în ceea ce priveşte motivul pentru care România nu este digitalizată.

Citeşte şi: Achilleas Kanaris, CEO Vodafone: "Vodafone mizează pe decizii curajoase în 2024"

Adrian Ursu: Făceaţi o comparaţie şi cred că este important să ne uităm la experienţa dumneavoastră, pentru că aţi condus companii în ţări diferite. Şi pornind de aici, ce credeţi că ne lipseşte pentru a fi mai aproape de ţările occidentale, cu un PIB mai mare, ca să nu mai fim o ţară balcanică?

Achilleas Kanaris: Aşadar, în primul rând, aş spune că avem nevoie de o viziune clară. O viziune clară, o strategie şi o recunoaştere clară. Aşadar, avem nevoie de o strategie digitală pentru România. Aceasta este, în opinia mea, obligaţia guvernului, împreună cu sectorul privat, să stabilim, să definim această viziune. Odată ce avem această claritate, să spunem, atunci ar trebui remodelate normele şi reglementările adecvate pentru a sprijini sectorul privat, pentru a permite sprijinirea guvernului. Şi aş spune că, în această viziune, avem nevoie de o conducere puternică. Este nevoie de multă coordonare interministerială în executarea acestei agende. Astăzi, din păcate, vedem o mulţime de verticale, dacă vreţi, fiecare minister având propria viziune, propria interpretare a ceea ce ar trebui să se facă şi aşa mai departe. Avem nevoie de un fel de autoritate care să supervizeze şi să se asigure că toată lumea este aliniată şi capabilă să execute. Dacă reuşim să facem acest lucru, lucrul pozitiv pe care îl pot compara cu alte pieţe, este că puterea colectivă a creierului, în special în sectorul IT&C, este cu adevărat semnificativă.

×
Subiecte în articol: Achilleas Kanaris Vodafone România
Preot alungat cu scandal din biserică, într-un sat din Iași
x close